Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 1 129
     Моми4ета,ситуациата е като без изход.Маика ми,брат ми и аз живееме в 4ужбина.Баба ми е на 85 години и последните две живя с нас извън България.Но носталгиятя й е много по силна от всякакъв разум.Разбираме я 4е иска да си е в нейната къща на село,където е живяла цял живот с дядо ми,4е тук не свиква,защото освен с нас не може да разговаря с никой друг и 4е иска да си умре в Балгария.Оба4е сърцето ми се къса,как да я пуснеме като сама просто неможе да се гледа,трудно ходи камо ли вси4ко останало.Има още една дъщеря там(сесрата на мама),която е абсолиутно безотговорен 4овек и не иска да се грижи за нея,а живеят в същото село.Последната година ,която баба си беше там не е отишла да я види нито веднъж.Братов4едка ми и тя така,само й се обадила веднъж по телефона.Открай време ситуацията е такава,все ние ходихме на село да празнуваме с тях,да им помагаме,а леля ми се весваше да вдигне кръвното на дядо,който беше болен 4овека.Много ми е мъ4но как баба ми цял живот се надява леля ми да се поинтересуваот нея.Дядо по4ина  от рак в болница и леля ми не се и весна там да го пита как е.Как да я пуснеме там сама,като леля ми каза 4е не може да се разправя с нея.А баба ми пла4е по цял ден 4е иска да си ходи и  казва 4е не я оби4аме щом не й искаме доброто да й купим билета.От възраст ли е от депресия ли е,но запо4ва да се държи като малко ядосано дете.Много си я оби4ам,но виждам 4е не се 4увства добре,а и мама ще изкуфее от тази ситуация без изход.Ние там няма да се връщаме,аз се ожених тук,4акам си детенце.Много ми е тъжно за нея.Дълго стана,но поне си излях мъката.Мерси ви 4е ме изтърпяхте.

# 1
 • usa
 • Мнения: 3 491
Много кофти ситуация наистина. Моето мнение, че бабчето трябва да си отиде в България. Хубаво е, че все пак си има къщата там и къде да се прибере. Освен да плащате на някой да я гледа, или поне понаглежда, докато тя все още се крепи, друго не виждам. Но и тя да участва в избора на човека. Баба ми например с желание отиде да живee при майка ми от единия на другия край на Българиа, но много бързо се скапа. Прабаба ми, която живeeше сама, но в дома, в който цял живот е била, завърши живота си в много по-голям мир и на преклонна възраст. Явно на тяхната възраст мястото има неподозирано все още за нас значение.

# 2
 • Sofia/ The Hague- Nl
 • Мнения: 1 760
Колкото и да обичаш баба си, на тези години не можеш да я промениш.Щом ще се чувства добре в дома си, а не в чужбина-купете и билет и я пратете обратно.Ако имате възможност,намерете и някаква компания, на нейната възраст- някоя съседка или друга роднина.И аз живея в чужбина, но не бих довела родителите си- за тях това вместо помощ би било много по-голям стрес.
Може би баба ти има нужда от своите спомени, които само у дома можеш да усетиш.Ако имате възможност може да наемете някоя медицинска сестра да  се грижи за нея.

# 3
 • Germany
 • Мнения: 3 885
Знам, че zа вас е трудно да я оставите там сама, но zа нея наистина Ще е най_добре да се прибере. Сигурно й е много тежко, дано на нас да не ни се налага в такава преклонна въzраст да свикваме с ново място, zаЩото колкото по_въzрастен е човек, толкова по_трудно свиква. ПредставяШ ли си какво й е като си помисли, че Ще умре на чужда zемя, а и не се zнае колко оЩе й остава, така че нека да си иzживее времето "у дома". Това, което можете да направите е да намерите някоя жена, която да я наглежда и помага zа основните неЩа в домакинството. Мисля, че има въzможност от социалните да носят всеки ден храна на въzрастни хора (виждала съм ги при моята съседка в БГ). ИzобЩо пораzпитайте какви въzможности има и я пускайте да си ходи, че да не се обвинявате един ден, че тя е прекарала последните си дни в тъга по родното място.
Успех Simple Smile

# 4
 • Мнения: 6 167
да, човек си тежи на мястото и на 85 години това важи с пълна сила.
изпратете я и нека някой да отиде с нея до БГ. да й осигури нормални
условия за живот.
телефон за връзка с вас.
и платете на жена от селото да я гледа.
да я посещава няколко пъти на ден, да й готви , чисти и тн.
едва ли на село стандарта е висок, и за 100 ина лева на месец много хора с радост ще се съгласят.
 Peace

# 5
 • usa
 • Мнения: 3 491
Другият вариант, който знам, че хора в Америка например практикуват, е да вземат възрастните при тях през зимата, а като се позатопли, да ги пращат в България. Майка ми като е чакала за виза в консулството е имало например една такава 90-годишна баба, която също чакала да и подновят визата, и която години наред била гледана така. А за ЕС дори визи няма. Успех!

# 6
 • София
 • Мнения: 1 671
Фрики, моят дядо е на 89 години и все иска сам да се гледа Simple Smile
Ако баба ти е добре, пратете я за няколко месеца в България. Наистина на село може за малка сума пари да се намери някоя добра жена да я гледа и да и прави компания. Ако съдя по дядо ми, на него само трябва да му се изпере, изчисти и приготви храна, с другото се справя. За зимата е по-трудно, но пък може бечето като се появи, тя сама да поиска да се върне. Сигурно ще и се иска да е около вас  Wink . Домът на човек е там, където са близките му. Дайте и възможност сама да избере къде е нейния дом. А ако наистина леля ти и братовчедка ти не я навестяват, сигурно ще и стане самотно и тъжно и пак ще поиска да е с вас.

# 7
 • София
 • Мнения: 6 098
На старите хора им е много тъжно и реместиш ли ги от техния си дом почват да линеят. Баба ми почина преди две седмици, гледа я майка ми в София, а тя така искаше да си отиде на село, но неможеше да хоси и нямаше как......

Майка ти неможе и да отиде с нея...или наистина да и вземете жена да я гледа Rolling Eyes

# 8
 • Под Тепетата
 • Мнения: 1 202


Майка ти неможе и да отиде с нея...или наистина да и вземете жена да я гледа Rolling Eyes
И аз мисля,че така ще е най-добре. Хем  бабчето ти няма да е сама а и вие да се притеснявате за нея!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт