Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 19 юни 2006, 11:06 ч.

Адвокат - ЗУТ???

 • 2 448
 • 5
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 362
Привет!
Нензма къде да постна темата, затова я пускам тук.
Моля Ви, ако има мами, които са завършили право и още по-добре практикуват гражданско и в частност вещно право да пишат, защото съпругът ми има няколко въпроси,за които има нужда от помощ. Ние и двамата сме на завършване - той има 2 държавни, а аз три Simple Smile Попрочетохме по казуса, т.е. ЗУТ, но май практическия опит ще си каже думата. Става дума за учредена пради около 50 години суперфиция. На парцела до къщата на свекърва ми (за чиято къща иде реч) искат да строят кооперация и са спазили отстоянието от имота, но ще се засенчи нейния имот, а да не говорим, че стойността му пада неимоверно, а все пак е в центъра на Кърджали. Другото което не е за подценяване е, че хората, които са строителните предприемачи са турци, а за Кърджали всички знаем как стоят нещата - в общината вече всичко е уредено по линия на етническия произход Sad
Та! Майне либнинг не желае да се примири с това и търси мотиви за да направи възражение, което да спре строежа. Дали е възможно???
Моля ако някой има нещо предвид да ми напише - тук или на лични - все едно. Моля помогнете!

# 1
 • Sofia
 • Мнения: 3 299
Ако са спазени условията по ЗУТ - отстояния и височини, мисля, че нямате право на претенции, каквито и да са там етническите подбуди.
Трябва да сте наясно и какъв е застроителния план на района ви, ако изобщо има такъв, или поне градоустройствените показатели.

# 2
 • Мнения: 1 134
50 години? Правото на строеж се погасява, ако не е упражнено в рамките на 5 години.

# 3
 • София
 • Мнения: 639
Здравейте:)
мога да кажа, че ако в общината никой не ви обърне внимание може да се обърнете към Регионална Дирекция Национален Строителен Контрол /РДНСК/, за проверка на случая. В случая просто трябва да подадете молба, но първо отидете в общината и ги попитайте без да намесвате другата фирма за отстоянията, защото мисля че съгласно коя категория е строежа /което го пише в разрешението за строеж/ вече им промени, а и за 1, 2, 3 категория общината не издава разрешение а го издава ДАГ.
Ще следя темата и ако мога с нещо пак ще се включа
Късмет Heart Eyes

# 4
 • София
 • Мнения: 362
Благодаря за бързите отговори, момичета.
Съпругът ми следи темата също, тъй като аз не съм съвсем наясно с подробностите по случая (зачела съм се в това интересно облигационно  Crazy и нямам време за нищо освен за детето и да пия вода ).
Чакам още мами да се включат, а аз сядам над читанките.
До след малко, милички  Hug

# 5
 • София
 • Мнения: 3 321
За да мога да конкретизирам отговора, трябва да знам няколко нещо:
1. В чия полза е учредена суперфицията, за която иде реч?
2. Има ли влязъл в сила подробен устройствен план за парцела, в който ще се строи, с определен начин на застрояване?
3. Ако има такъв план, обявяван ли е и как?
4. Обжалван ли е от собственика на съседния имот?

За разрешение за строеж не питам дали е обявявано, защото собственикът на съседен имот не попада в кръга на лицата, които според чл. 149, ал. 2, т. 1 от ЗУТ във връзка с чл. 149, ал. 1 от с. з., са заинтересувани да обжалват разрешението за строеж.

И още нещо - ако имате скица, на която е видна ситуацията по ПУП-а, който предстои да се приложи чрез застрояването, добре е да може да се види /сканирана или снимана, примерно/, за да се говори по-точно относно отстоянията. Трябва да се знаят също коефициентите за плътност и интензивност на застрояване.

И понеже прочетох вече поста на Нели, само ще добавя, че сезирането на РДНСК не означава непременно отмяна на издадено разрешение за строеж, а в последствие - спиране на незаконно започнал строеж. Това са правомощия, които ДНСК упражнява служебно, и ако бъде сезирана от трето лице, това съвсем не означава за нея задължение да отмени акта, съответно - да спре строежа. Една подобна жалба се възприема /а такава е и константната практика на Върховния административен съд/ само като сигнал, който не създава задължение в тежест на ДНСК, съответно - възможност за обжалване, в случай на отказ/мълчалив отказ/ по подадения сигнал.
И последно - за ДАГ - дали все пак не става дума за друга инстанция, в зависимост от категорията на строежа. ДАГ действа на територията на Столична община, а въпросът идва от Кърджали.

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт