Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 430
Много тъпо я формулирах тази тема, но да ви кажа все пак за какво иде реч:

Както вероятно сте научили, на 1 юли ще се състои протест, иницииран от Организацията на бъдещите и настоящи майки, чиито искания, изнесени на 1 юни, не бяха удовлетворени. След като се срещнахме с тях, ние (Движение на българските майки) решихме да подкрепим исканията им, но и да разширим нещата, за които се борим. Свързахме се и с други неправителствени организации, чиято цел е подобряването на условията на живот на дечицата, било то растящи в семействата си, в институции или при осиновители, като идеята ни е да се обединим зад една обща платформа и да излезем с единни искания. Когато сме много, сме силни!!!

И така - на въпроса, много бихме се радвали, ако към нас се присъедини и организация (организации), защитаващи интересите и на "специалните" дечица. Много ви моля, пращайте ми на лични информация, ако сте представител  на подобна организация, за да ви подам дата, място и час на срещата с другите НПО-та.

Ще се радвам и на всяко мнение, което генерира идеи как да се подобрят условията на живот и отглеждане на дечицата с увреждания!

Прегръщам ви силно и желая здраве и успех на малките ви слънчица!

# 1
 • София, "Младост 3"
 • Мнения: 9 059
МЕрси, че писахте!
Дано се вкл майки, и дано дойдат лично или поне тук формулират исканията си!

Моля момичетата да разяснят въпроса с ЛИЧНИЯ АСИСТЕН и защо на някои хора им предлагат да се разведат, за да имат право да бъдат лични асистенти на децата си!!!!!

Успех на организаторите и само да кажа - много се радвам, че ви има да органиирате хората и да им помагате да се борят!

# 2
 • Мнения: 1 193
Аз съм ЗА с двете ръце да се постигне някакъв напредък с личните асистенти.Не искам да се моля на никого за да ми позволи да си гледам детето.Благодаря.

# 3
 • София
 • Мнения: 7 412
Ами аз май  ще се включа с едно мнение.Става въпрос за детските градини и приема на деца с увреждания там.Понеже не само при мен,но и при много майки този проблем е наболял.Значи аз от вече не помня колко време се опитвам да дам Буби в градина/тя е с клапа за хидроцифалия,не говори и има някои поведенчески проблеми/.Минахме през всякакви унижения,сълзи и хабене на нерви.Пробвахме в масови и в специализирани логопедични градини,но навсякъде уклончиво ме убеждаваха,че детето ми е много сладко,ама е по-добре да си го гледам вкъщи.Снабдила съм се с медицински документи,че детето може да посещава градина.Ами не стана.След това ходене по мъките най-накрая открихме подходяща градина в София.След това се наложи да се преместим в Плевен.Какво беше учудването ми,когато тук ни приеха в градина без проблем.Защо трябва да е така?Не разбирам,а и вече нямам желание да разбера.Омръзна ми да си влача детето като музеен експонат и едва ли не да се оправдавам,че е с проблем.
Та моята идея е по някакъв начин да се регламентира това интегриране на деца с увреждания,да не е само на книга.Как може да стане не зная,но мисля,че е важно.
Извинете ме за дългите писания,но по-кратко не успях да изразя мислите си.Благодаря Ви,че сте се сетили за нашите дечица,защото те са като всички останали-искат да играят,да общуват с връстници,а не да си стоят вкъщи. Hug

# 4
 • При рома, пурите, какаото и бабиериндосите
 • Мнения: 3 607
Момичета с мъжа ми разглеждаме законите и мненията ви във няколко теми по въпросите за ЛА и други наболели проблеми. Ето какво съм систематизирала като проблеми- Много ви моля, пишете и добавяте до утре наобяд да формулирам конкретно искане за да се включим в протеста.
1. ЛА - Майката да става такъв без това да е обвързано с доходи, когато се отнася за деца с висок процент на увреждане- така ли се казва- май не беше така, но ще го оправя.
2. Майката станала веднъж ЛА да остава такъв независимо дали ползва майчинство за второто си дете- все пак първото все още съществува и има нужда от нейната грижа. Да се формулира така че да може да получава като заплата сумата за ЛА и цялата сума за майчинството според промените които ще се приемат в националното законодателство.
3. Достъп до детските градини и натиск върху директорите- това е малко химеристично, но защо не?

# 5
 • София
 • Мнения: 7 412
Йосариан,това за натиска не е химеристично.Защо в провинцията може да се приемат децата ни в градина/не навсякъде,но все пак/,а в София примерно не.Аз си имам мой отговор-защото в големия град има голям наплив на деца и там персонала си подбира децата.Може да звучи грозно,но е факт.Детето трябва само да се облича,съблича,да се храни,да се обува и прочие.И ако не може да го прави,значи няма да ходи на градина.Атук/визирам Плевен/ никой не ме е питал какво може и какво не.

# 6
 • в тълпата
 • Мнения: 2 563
Йосариан,това за натиска не е химеристично.Защо в провинцията може да се приемат децата ни в градина/не навсякъде,но все пак/,а в София примерно не.Аз си имам мой отговор-защото в големия град има голям наплив на деца и там персонала си подбира децата.Може да звучи грозно,но е факт.Детето трябва само да се облича,съблича,да се храни,да се обува и прочие.И ако не може да го прави,значи няма да ходи на градина.Атук/визирам Плевен/ никой не ме е питал какво може и какво не.

Не само че има голям наплив на деца, а и детските градини се ползват за други цели. Частни училища, рушат се с цел всякакви бизнес идеи... И така детските градини стават все по-малко, множат се скъпите частни градини и занимални, а в държавните си позволяват да правят фасони...

# 7
 • София, "Младост 3"
 • Мнения: 9 059
мисля си и за облекчение откъм ТЕЛК/РЕЛК - какво значи на 2 години дете/възрастен с доказани увреждания да ходи????? ЗА какво ако е жив, моля? Както беше писала Агнешка /да ме прости ако не  е тя/ - нож напр. на човек с ампутиран крак може ли да му поникне нов?????? И за какво тогава да се ходи на ТЕЛК на 2г?
Което се сещате, е за майките с малки деца с проблеми  е още по-трудно.

# 8
 • Мнения: 485
Та моята идея е по някакъв начин да се регламентира това интегриране на деца с увреждания,да не е само на книга.
Явно в София е на книга. Но не е така в цяла България. И е жалко че точно в столицата се показва модел на безхаберие. Явно е слаб контролът от страна на държавата.

# 9
 • Където свършва пътят на надежата и почва кръстопътят на умората
 • Мнения: 313
По въпроса за личния асистент...на мен ми се струва, че трябва да бъде уреден като професия. Напр.:

Да се даде право на единия родител на дете с увреждания до определена възраст (независимо от процента) да бъде негов личен асистент. Това право изрично да се разграничи от популистката програма "Личен асистент", която е насочена към намаляване на безработицата, а не към подпомагане на хората, респ. децата с увреждания.
Родителят, който ползва това право, да бъде нещатен служител на Агенция "Социално подпомагане", с трудов договор с агенцията и всички права и задължения, произтичащи от този договор:
стаж, социални и здравни осигуровки, премии, удръжки, както и ограничение да не може да работи по друг трудов или граждански договор или като ЕТ.
Процентът да влияе единствено на срока на договора. Ако детето посещава детска градина или ходи на училище, договорът да бъде на половин работен ден.

# 10
 • При рома, пурите, какаото и бабиериндосите
 • Мнения: 3 607
Ами всъщност с детските градини положението не е точно така. Има проблясъци в детските градини. Има и градини в които има специални програми за децата с увреждания. Факт е обаче, че наистина няма достатъчно детски градини- по принцип, и много деца остават навън от градините. В крайна сметка да- в другите градове няма много деца и те приемат, че могат да се грижат за дете с увреждане, но в София децата са по 30 в Група и обслужването на Първа група е много трудно когато има 30 нови деца без навици плюс дете с увреждане. Не ги оправдавам изобщо, но просто подхода е практичен и в София и в другите градове. Освен това съществуващите градини не са пригодени за адекватна грижа към детето с увреждане. Говорихме с Нина и други хора- този модел на интеграция не е ефективен. Чудесно е че децата общуват- болните и здравите, но какво правим с обучението в обща група? Имаме за съжаление мнооого път да извървим докато стигнем до ефективната формула.
Живко формулирал си го перфектно- Благодаря!!

# 11
 • При рома, пурите, какаото и бабиериндосите
 • Мнения: 3 607
ХМ- сега мъжът ми казва, че е трудно да стане с нещатния сътрудник, по- скоро да се оформи като свободна професия. Няма да се съгласят на трудов договор, защото от трудовия договор произтичат някой ...ммм...особености. Например- чупиш си крака- това трудова злополука ли е? Тръгваш нанякъде и държавата трябва да ти плати командировачни?  Може да се оформи като свободна професия- така да има партида в НОИ "Личан асистент". Родителя сега както кандидаства по програмата, тогава ще се яви на конкурс- знам, че звучи тъпо, но така може да се формулира удоволетворяващо. Така ще може да се впише и в Трудовата книжка като упражнявал Професия ЛА и стаж. Може да иска програмата да е постоянна. Защото сега е просто програма. Ако е към Социално подпомагане, това означава ежегоден Бюджет и разчет- как да се предвиди колко още хора през следващата година ще станат ЛА? 200,300? А останалите?

# 12
 • Където свършва пътят на надежата и почва кръстопътят на умората
 • Мнения: 313
Не съм много грамотен по отношение на правото...просто имах идея.

Но мога да коментирам това, което ти си писала:
Родителя сега както кандидаства по програмата, тогава ще се яви на конкурс - знам, че звучи тъпо, но така може да се формулира удоволетворяващо.
В момента родителят се явява на конкурс. В случая конкурс по доходи и "по изключение". Не виждам къде е разликата...
Конкурсът предполага някакви критерии за определяне кой е подходящ и кой не. Аз смятам, че трябва да настояваме за безусловно право. Защо аз, като родител на дете със 100% увреждания, да имам повече права от родител с дете с 50%. Нима за "по-малко увреденото" дете се полагат по-малко грижи с по-малко разходи (финансови и време)? Не мисля така...
Цитат
Така ще може да се впише и в Трудовата книжка като упражнявал Професия ЛА и стаж.
Това и в момента съществува:
Цитат на: Закон за интеграция на хората с увреждания в сила от 1 януари 2005 г.
Чл. 46. Времето, през което лицата са полагали грижи за човек с трайно увреждане и не са били осигурявани, се зачита за осигурителен стаж при пенсиониране при условията и по реда на Кодекса за социално осигуряване. За същия период лицата се смятат за здравноосигурени при условия и по ред, определени в Закона за здравното осигуряване.

Цитат
Ако е към Социално подпомагане, това означава ежегоден Бюджет и разчет- как да се предвиди колко още хора през следващата година ще станат ЛА? 200,300? А останалите?
А сега как правят разчет за колко човека ще трябва да плащат по 112 лв/мес през следващата година? Или за колко деца ще плащат двойни детски? Явно си има механизми, по които се пресмятат такива резерви.

Според мен трябва да формулираме нещо като:
Безусловно право на единия родител на дете с увреждания да полага грижи за него, като трудът за тези грижи се заплаща пълноценно от държавата. Как ще стане това? Има юристи - да го формулират. Идеята ми е, че родителят не се нуждае от помощ, а заслужава възнаграждение.

//Тук да допълня нещо:
   
Цитат на: КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Чл. 48. (1) Гражданите имат право на труд. Държавата се грижи за създаване на условия за осъществяване на това право.
    (2) Държавата създава условия за осъществяване на правото на труд на лицата с физически и психически увреждания.
    (3) Всеки гражданин свободно избира своята професия и мястото на работа.
Точно това настоявам да се спази. Да се признаят грижите за нашите деца за труд.

Последна редакция: вт, 20 юни 2006, 10:08 от Zhivko

# 13
 • При рома, пурите, какаото и бабиериндосите
 • Мнения: 3 607
А ако майката излезе по майчинство- колко време ползва платено майчинство- като осигурена или не? Защото Мама Иги казва че е като неосигурена, въпреки че е Аситент и и се зачита за стаж и и се плащат осигуравки.

# 14
 • Където свършва пътят на надежата и почва кръстопътят на умората
 • Мнения: 313
За майчинството...то е регламентирано за работещите. Доколкото знам, 135 дни болнични и след това право на 2 години платен отпуск и още 1 година неплатен. И майката избира дали ще ползва отпуска или не.

Да приемем, че имаме 1 напълно здраво дете и ни се роди второ. Майката продължава ли да получава заплата докато е по майчинство за второто дете? Не. Защо тогава за нашите деца да е различно? Смятам, че искаме равнопоставеност, а не привилегии...

Ако ЛА се регламентира като професия със съответното възнаграждение, ще е въпрос на личен избор дали майката да излезе в отпуск по майчинство или "да се върне на работа" след болничния.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт