Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 20 юни 2006, 18:03 ч.

Търся

  • 675
  • 2
  •   1
Отговори
  • Мнения: 490
Може да ви се стори смешно, но на мен ми е спешно,помагайте!
Търся тема или статия за прокариотните клетки, много ми е важно, които има нещо да помага или да ме насочи.Тенкю  bouquet

# 1
  • Пловдив
  • Мнения: 851
Ами пусни Гугъл.Сигурно ще намериш нещо.

# 2
  • Мнения: 1 492
Името на прокариотната клетка произлиза от гръцките думи pros(До, преди, примитивен) karyon(ядка, ядро). Прокариотите са едно клетъчни организми и за разлика от еукариотите нямат обособено ядро счита се и че те се появяват преди тях като първоначалната форма на организмите на земята са бли те със техните представители бактериите. Прокариотните клетки не образуват многоклетъчни организми а само едноклетъчни и понякога образуват колонии от много еднакви клетки, но реално единственото което ги сплотява е това че просто не са се разделили напълно при клетъчното деление или посредством външната среда която ги сплотява 
Прокариотната клетка се състои от клетъчна мембрана, цитоплазма и генетичен материал.1. Клетъчната мембрана се състои от мезозоми които увеличават повърхноста й и клетъчна стена изградена от полизахариди които придават форма и имат защитна функция за клетката като я предпазват от външни влияния.
2. Цитоплазмата се състои от цитозол, органели и включения. Тя е основната част на клетката и по принцип заема най-голямо пространство.
3. Генетичният материал се състои от нуклеотиди и плазмиди като неговата цел е съхранение на информацията за клетката и нейното развитие.
Има няколко вида прокариотни клетки под формата на Бактерии, Циано бактерии и зелените водорасли.

Бактериите са разделени на няколко вида кълбовидна (коки), пръчковидна (бацили, клостридии, спирохети, псевдомонади), извита/спираловидна/ (вибриони, спирили, спирохети). Характеризират се със няколко стандартни черти:
а) Размножаване - След удвояването на ДНК,бактериината клетка се разделя на 2 еднакви половини. Следва ново удвояване на ДНК и ново делене. При благоприятни условия цикъла се повтаря на всеки 20 минути.
б) Устойчивост - За своето съществуване бактериите изискват благоприятни условия( хранителни вещества, влага, кислород и топлина). Когато тези условия липсват бактериите(бацилите) обаче образуват спори, които им помагат да се приспособят.
в) Разпространение и значение - Намират се във почвата и въздуха и имат голямо значение като редуценти(от 9 клас) със силно изражение във почво образуването под формата на генератори на полезни вещества като редуценти и спомагат за почистването от разсителни и животински остатъци. Също така участват във преобразуването на целулозата(Целулозна бактерия)

Цияно бактериите пък биват мембранни(хлорофил) и ензими(фотосинтезата) те са по големи от микоплазмите и от обикновенната бактерия около 5 пъти... 
Обща структура на прокариотна клетка и структурата на еукариотна клетка (фигура 2) :

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт