Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 21 юни 2006, 17:24 ч.

макарички в ушите, нещо повече за тях

 • 2 803
 • 13
 •   1
Отговори
Детето ми от година и полвина има макарички в ушите, един път му паднаха след това се наложи пак да ги сложим и сега пак са му паднали и лекарят иска пак да му сложи,притеснявам се че тъпанчето му е много изтаняло и може да свърши всичко това лошо. Някой друг имал ли е подобен проблем. Макаричките ни ги сложиха в Транспортна болница.

# 1
 • София
 • Мнения: 17
Здравей и ние имахме макарички преди години.И на нас ни ги сложиха в Трансп.болница.На нас ни слагаха 4 пъти просто така се налагаше, защото имахме проблеми със слухът.Макаричките се слагат за да излиза гнойта която се събира и да не се запушват евстахиевите тръби.Поне тогава така ми го обясниха.Не се притеснявай това е необходимо и с времето нещата се обравят .Тогава там ни извадиха първо третата сливица , но тя след време израстна пак и се наложи следващият път след около година да ни извадят и трите сливици.След това всичко се оправи и детето спря да боледува.Може всичко да е идвало от сливиците.В Трансп. болница са едни от най добрите УНГ.Желая Ви късмет и знай ,че всичко ще се оправи с времето. Laughing  bouquet

# 2
Блягодаря,а мога ли да попитам кой доктор ви ги сложи защото подозирам че е един и същи. Нашият се казва Заяков.На нас вече се е стеснила Евстахиевата тръба и много са ни изтаняли тъпанчетата.  #Cussing out

# 3
 • София
 • Мнения: 17
Здравей отново! Първият път проф.Едрев-които беше завеждащ отделението, втори и трети  д-р Василев и четвъртият път  д-р Заяков . Аз съм много доволна от всички.При нас беше същото положение като вас.Само,че два от пътите ни ги махаха защото всико се беше оправило и после след месеци пак същото положение.А какво ви е състоянието на сливиците ,много често от там тръгва всичко, или се получава от много прием на антибиотици или от някой определен.

# 4
Значи на нас ни първо ни махнаха трета сливица и ни сложиха макарички,след три месеца ни паднаха и малко след това ни сложиха пак наново.След близо пит месеца ни падноха отново макаричките и ушите пак са ни злел. Въпросният доктор иска пак да ни сложи но на мен не ми вдъхва особенно доверие и затова отидох на преглед в Исул при Маджунов и той каза че сливицата ни не е изчистена добре и са стеснени евстахиевите тръби.Проблема също при нас е че имаме и алергия и всички проблеми идват от там.

# 5
 • София
 • Мнения: 1 627
Маджунов - лично го добавих в черния списък. Интересува се само от "дивидента" си. По-добре се допитайте до някой друг - например Тодоров.

# 6
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 18 943
Д-р Заяков е печен. Довери му се  Peace #2gunfire тоз пък лично аз ще ида да го добавя към черноокрасения списък.

# 7
 • София
 • Мнения: 17
Значи щом не е изчистена третата сливица ,може да имате проблем от там.На нас ни вадиха два пъти трета сливица преди да ни извадят и трите както ти писах.Заяков е добър , довери му се.

# 8
 • Мнения: 7 552
Не вадете "основните" сливици на децата. Това е голяма грешка с неприятни последици. От 15 години вече не се прави това освен по много строги показания.
Аденоидните вегетации-да (третата сливица).
Изследвайте детето и всички в контакт с него за хронично Стрептококово носителство.
Ако детето има Алергичен ринит направете всичко възможно за да е под контрол. Ако трябва, може да ползвате и назален КС препарат за 7-10 дена.
Намерете и направете ваксината "Превенар"-тя изгражда имунитет срещу най-честият причинител на детски отити.
Обсъдете възможността детето да има някакви проблеми с имунитета и да не може да произвежда клас антитела (Г)-често срещано при момчетата.

По-другите въпроси не мога да бъда полезен, но мога само да кажа че тук за 7 години съм виждал само на две деца да се поставят тези "макарички".

# 9
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 18 943
...По-другите въпроси не мога да бъда полезен, но мога само да кажа че тук за 7 години съм виждал само на две деца да се поставят тези "макарички".

Което трябва да означава какво?  Rolling Eyes

# 10
 • Мнения: 7 552
че се слагат изключително рядко...

# 11
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 18 943
че се слагат изключително рядко...

и повече елинчета страдат от последиците от детските отити на по-средна (късна) възраст, предполагам Wink

Омръзна ми да я публикувам таз информация, но ето я пак:


Кога се слагат?
Най-честите причини за поставяне на вентилационни тръбички са:

присъствие на течност зад тъпанчевата мембрана за период по-дълъг от 2-3 месеца;
чести и/или тежки отити, които не се повлияват само от медикаменти.
Вентилационни тръбички се слагат и за избягване на трайните увреди на тъпанчевата мембрана при опасност от баротравма.

Защо се слагат?
Ако тъпанчевата мембрана се среже (т.нар. миринготомия) болното средно ухо се повлиява благоприятно от изсмукването на наличната течност и поставянето на лекарства. Ефектът обаче често е временен – разрезът бързо зараства и болестното състояние се възобновява.

Поставянето на вентилационни тръбички подържа отвора в тъпанчето по-дълго време:

налягането зад тъпанчето се изравнява лесно с атмосферното – намаляват или се преустановяват епизодите на среден отит;
при нов епизод на среден отит, това лесно се диагностицира (образуваната течност изтича и се вижда) и лекува (лесно се поставят медикаменти директно в средното ухо).
Как се слагат?
Прави се малък разрез на тъпанчето и наличния секрет се изсмуква. Поставя се вентилационната тръбичка и евентуално медикаменти.

Работи се под микроскоп, поради което при малки деца най-често се използва лека обща анестезия. При възрастни процедурата обикновено е под местна анестезия.

Защо има различни видове тръбички?
Тръбичките се различават по форма, размер и материал.

Най-често се използват различни модификации наподобяващи по форма макара, т.нар. вентилационни макарички.

Размерите зависят от големината на тъпанчето и търсения ефект. По-малките тръбички се поставят по-лесно и по-малко увреждат тъпанчевата мембрана. По-големите се запушват по-трудно и по-дълго се задържат.

Като се изключат някои самоделни варианти, съвременните вентилационни тръбички са от относително безвредни за тъканите материали. Полимерните са по-поносими за тъпанчето, а металните – по-трудно се запушват. Съществуват и комбинирани модели – отвън полифлуорпропилен, отвътре титан.

Конкретния модел и размер вентилационна тръбичка зависи от предпочитанията на хирурга – няма общоприет стандарт. След правилно поставяне различните видове тръбички имат еднаква функция.

Може ли ухото да се инфектира през тръбичките и как да се избегне това?
Вентилационните тръбички намаляват значително честотата на епизодите от среден отит. Те обаче създават временна комуникация между външното и средното ухо – потенциален директен път за инфекция.

Трябва да се избягва навлизането в ухото на замърсена вода:

при къпане и плуване ухото следва да се запушва, като това не е задължително. При по-малки деца рискът от навлизане на вода е по-малък (поради по-малките размери), а и процедурата по-запушване на ухото за тях не винаги е приятна.
при гмуркане и подводен спорт запушването на слуховия канал е задължително, като при навлизането на замърсена вода или съмнение за такова е желателно профилактично поставяне на антибиотични капки.
Комбинира ли се с друга операция?
Преди оперативно отстраняване на назофарингеална (“трета”) сливица винаги трябва да се изясни състоянието на тъпанчетата. Често, операцията може да се комбинира с оперативно лечение и на средното ухо, с което при еднократно даване на анестезия се решават и двата проблема. Става дума, обаче за две отделни операции и само необходимостта от провеждането им при всеки конкретен случай е решаваща.

Трябва ли тръбичките да са двустранни?
Обикновенно когато едното ухо е болно боледува и другото. Това обаче не винаги означава, че състоянието и на двете налага поставянето на вентилационни тръбички. Дали е необходимо двустранното поставяне на макарички се решава конкретно при всеки случай, като най-често при самата операция се преценява най-точно състоянието на средното ухо.

Какво става ако вентилационните тръбички се запушат?
Ако тъпанчето изглежда здраво и няма симптоми – вентилационните тръбички се оставят запушени до спонтанното им падане или се махат. Ако симптомите на среден отит се възобновят вентилационните тръбички се отпушват оперативно или се сменят с нови.

Колко дълго остават тръбичките и как се махат?
Вентилационните тръбички се поставят до трайно оздравяване на средното ухо – най-често за период от 6 месеца до година. През това време ухото периодично трябва да се следи от специалист.

Често ухото спонтанно отхвърля тръбичките. Ако това стане преди ухото да е оздравяло се налага повторно поставяне на тръбички. Ако ухото е напълно здраво и вентилационните тръбички не се отделят спонтанно, те се махат оперативно.

Макар и рядко, след сигурно оздравяване и след махане на макаричките, ухото може пак да се възпали. Тогава може да се наложи повторното слагане на тръбички.

Какви са последиците за тъпанчето от поставянето на вентилационни тръбички?
След спонтанното отделяне на вентилационните тръбички може (но не е задължително!) да остане траен отвор на тъпанчето, което налага той да се затвори оперативно. След оперативното махане на задържана макаричка отворът често се затваря от хирурга.

Всяко продължително дразнене на тъпанчевата мембрана може да доведе до образуването на белег – т.нар. мирингосклероза. Това понякога се наблюдава и след поставянето на вентилационни тръбички. За мнозинството пациенти това няма никакви последствия за слуха.

Продължителното, и понякога трайно спадане на слуха, до което води нелекуваният средния отит има много по-голям отрицателен ефект. При това самият среден отит често води до мирингосклероза, а и до сериозни увреждания на цялото тъпанче.


# 12
 • Мнения: 7 552
Не страдат от никакви последици защото:

*се лекуват остри отити-прегледа на уши се върши от педиатъра. Не се пропускат остри отити.
*прави се "Превенар"
*работи се щадящо и консервативно.

Методът си има положителни, но и отрицателни страни.

# 13
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 18 943
Ееееех, педиатрите...  Whistling

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт