Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 16 отговора
Здравеите,
от много време търся рецептата за българските кебапчета на скара и каквито и рецепти да сме опитвали с моята съпруга все имат някакви недостатъци (не са като тези на известни маистори по ресторантите) или им липсва цвят (ако са само от свинско) или не са сочни или пък когато е изпечено кюфтето или кебапчето е ронливо (като го забодеш на вилицата и го тръснеш се разпада). Пробвали сме какви ли не трикове ама явно има нещо което или в кулинарните книги не е написано или ние го пропускаме.
Ще се радвам ако някой експерт готвач си "разкрие" рецептата за да не се мъчиме с жена ми да разгадаваме повече и да хабиме каимите в къщи. Smile
Цитирай


Мнения: 901
Кебапчета

Продукти:

500 г кайма
1 1 /2 ч л кимион
4 скилидки чесън


Приготвяне:

• Каймата се омесва добре с кимиона и пресованият чесън.
• Оформят се 15 кебапчета, които преди печене се заглаждат с ръка, натопена във вода с малко оцет.
Цитирай
Благодаря за бързият отговор, но смятам, че е важно да се уточни и от какво месо е каймата защото рецептите са много и все се различават с по нещо мъничко, а мисля, че там е разковничето за хубавите кебапчета
Цитирай


Мнения: 901
стандартна 50 % свинска кайма и 50 % телешка.............

или телешка 60 % и свинска 40 % ..........
подходящо е съчетанието на телешко 35 % , свинско 30 % и агнешко или овнешко 35 %
Цитирай


Мнения: 3 131
в каймата за кебапчета кланиците слагат от на агнето  баба му, защото с тази кайма стават добрите кебапчета - имам предвид в каймата да има агнешка кайма.

Освен всичко, дето марабу-то ти е писала, много е важно месенето на каймата - меси се много, ама толкова, че да побелее каймата. И между другото пак няма да получиш купено кебапче. ОФФ: От толкова много кайми и меса, за толкова години стаж около барбекюто /довечера пак по неволя/ кебапче успях да постигна едва когато ми донесоха един бял прах - набухвател е някакъв, произвеждан за месарници тук в един химичен цех, който го бълва в огромни количества на трисменен режим на работа, поради търсенето. Та прибавяйки 1 ч.л. от тази смес,  пак омесвайки каймата мнооооого, кебапчетата станаха като купени /не че иначе вкуса на моите си беше по-лош от тях, но не ставаха така плътни като онези/ . Та според мен тайната на онези кебапчета е в набухвателите, които ползват за слепващ елемент, освен това при тях едва ли каймата е чиста, както ако ти си я направиш - имам предвид примеси като соя, ципи и остатъци от джолани, които влизат в каймите там.


пп аз сега се сетих, че тук една наша голяма такава фирма слагали натрошен лед при месенето на каймата.
« Последна редакция: чт, 22 юни 2006, 11:52 от pep-4o »
Цитирай


Мнения: 924
Става от всякакво месо, но трябва да има и мазничко. Тел, агнешко, дори и дивеч, прибавяш сланинка.
Купуваш си 1 пак. готова подправка, която най ти допада, защото има много видове. Може и сам да се пробваш - кимион, черен пипер и каквото ви допада, но в готовите има 1 куп неща.
Омесваш месото + подправката и оставяш в хладилника за 24 часа.
И сега почва интересното. Ако знаеш как се меси козунак - същото е. Месиш и наливаш вода, докато започне да се отделя от стените на съда. Удряш го точно както се бие козунак. Пак оставяш в хладилника за 2 ч.

Успех или по-добре отидете на кръчма. Laughing
Цитирай
На времето, до нас имаше малка кръчма.Там правеха страхотни кебапчета.Майсторът им бай Петко, ни даде рецептата си в знак на благодарност за една услуга. Много е простичка и откакто ги правим по нея винаги стават.А именно:

кайма само от един вид месо /свинска или телешка/
сол
черен пипер
кимьон

Омесва се с много вода защото, както казва той, тази кайма е много жадна.След което трябва да се остави да отлежи една нощ.На другия ден отново се премесва и отново и се добавя вода. След което си оформяте кебапчето и мятате на силно нагорещената скара. Стават невероятно сочни и вкусни.От собствен опит мога да споделя, че най-добре става с кайма собствено производство или смляна пред вас в магазина.И определено си гълта около 1/2 до 3/4 литър вода /за двете омесвания/ на килограм кайма.
Дано съм била полезна:).
Цитирай
Благодаря на всички за това, че се потрудихте да ми отговорите. По специално на kami22  нейната рецепта ме заинтригува най-много и току що смлях месо омесих го и го сложих да отлежава за утре (е част от него няма да дочака за утре Smile ). Ще напиша какво се е получило после. Само с месенето не разбрах колко - месих около 10 мин. а утре ще домесвам. Ще видим  chef
pep-4o аз не говорех за сегашните кебабчета полуфабрикати сега всичко е химия. Аз казвам, за тези маистори прочути от едно време когато каймата беше още от месо и хората от целия район в които работи кебапчията ходят да ядат при него. Сигурен съм, че такива майстори е имало (и има още) по цяла България. Те си правят сами каймата за кебапчетата от МЕСО. Иначе аз не купувам готова кайма, а си я меля в къщи или както казва kami22 смляна пред мен в магазина, а за готови кебапчета и дума да не става сигурно трябва да съм умрял от глад за да си купя тези които се продават по магазините.
Абе какво да ви кажа, голям чревоугодник съм и не ям поне половината асортимент от колбаси и полуготови храни на нашия пазар. И обичам да знам какво има в това което ям. Дано има още майстори готвачи , които да си дадат мнението да опитаме да си угдим докато можем Smile
« Последна редакция: чт, 22 юни 2006, 22:01 от gogo100 »
Цитирай
Ами относно месенето, колкото може повече.Правиш си една салатка, сипваш си една ракийка и месиш докато започне да капе пот от челото:). А после-после се наслаждаваш на хубавата скара:).
Цитирай
Гого,слушаи Ками-там е истината.На мен маистор от Равда едно време ми каза,вместо вода да слагам бира или газирана вода-Сто процента работи-стават невероятни кебабчета,като ни подгони носталгия я увеличаваме с тези деликатеси.Smile
Цитирай
Здравеите всички,
малко се забавих с отговора, но имах други задължения. Та какво се получи, значи каймата ми беше от телешко месо джолан, но още когато го режех ми се стори, че е от стара крава (или от бабата на кравата) много сухо и жилаво добре,че машинката за млане не се счупи Smile . Не знам от старото ли месо, но кебапчетата бяха сухи и доста жилави. с водата също нещо не ми излезна номера - в една част от каймата опитах с 1/2 литра вода на кг каима, но оформянето на кебапчетата беше невъзможно т.е много пихтиеста стана каймата иначе на вкус после са добри. Въпреки всичко ще експериментирам докато не станат такива каквито трябва да са. Сега съм решил да направя както казва jess, но с червено вино вместо вода, а каймата че направя смес от свинско и телешко.
Ще напиша какво се е получило.
Цитирай
Здравей Гого!Съжалявам, че при теб не са се получили кебапчетата.Според мен джолана е много сухо мусколесто месо и не е подходящо за кебапчета.Отделен въпрос е, че според мен телешкото е по принцип по постно месо и специално за кебапчетата аз предпочитам свинско.А до колкото за водата-учудвам се. Каймата при продължително месене поема много вода, а като отлежи трябва още да се омесва и поема още вода.Трябва да е рехава и се оформят с намокрени ръце.Стават по принцип много сочни.Ний досега не сме имали провал затова не се отказвай пробвай надявам се да се получат.
Цитирай
Здравейте всички,
извинявам се, че не съм редовен и влизам по-рядко, но имам други задачи, а и ми поомръзнаха кюфтета и кебапчета (докато ги пробвам станах 100 кила Smile ). По същество - каймата най- много ми хареса когато е 3 към 1 свинко, телешко вода до 300 мл на 1 кг кайма (с повече не мога да оформя кебапчетата) другите подправки са точно както казва ками22. Правих и някои други опити, които също дадоха добър резултат. Например с малко соев сос или вино. Казаха ми че кебапчетата се оформяли много естетично с фуния някаква( шприц се казваше май) питах по магазините , но ми предлагат само за сладки знае ли някой къде се продават или да си го направя.
чао засега .
Цитирай


Мнения: 3 131
по пазарите продават, и в някои  железарии съм виждала. Ако няма твоя размер и видиш на пазара - поръчай да ти направят за твоята машинка.
Цитирай
Поздрави от Русия!
Живея тук около 25 години и близо десет, откак не съм ял кебапчета. Ама като се натъкнах на темата ви, ще вземя да си направя!
Като благодарност за рецептите - една идея от Русия - уверявам ви, не е майтап! На всеки може да му се случи да му трябва кайма и да се е счупила машинката за месо. Та така  веднъж стана при моя приятелка, и какво мислите?
Момичето замрази месото в хладилника, а после го настърга на ренде! Стана кайма за чудо и приказ!
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 16 отговора