Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 1 629
Много от вас нееднократно са споделяли тук проблемите си с яслите, градините, липсата на детски площадки, скъпата кухня, недостъпните подлези и сгради и прочее наболели въпроси, относно трудностите при отглеждането на децата ни в нашия град. Сега имате възможност да споделите тези неща с кмета и Общината, чрез Отвореното писмо, което ще му предадем на 1ви юли. Моля, прочетете писмото и дайте своите препоръки по редакцията му. Можете да снимате и/или разкажете за проблемът, който вълнува точно вас. Напишете го, подпишете се и ще го предадем заедно с писмото. Нека, вместо да се оплакваме помежду си, променим нещата!Отворено писмо
на варненски майки
До Кмета на гр. Варна Кирил Йорданов
До Председателя на Общинския съвет Борислав Гуцанов
До Директора на дирекция "Здравно развитие" проф. Станка Маринчева
До Директора на дирекция "Образование" Коста Базитов
До Председателя на Постоянната комисия "Социални дейности" към ОбС-Варна Гергана Господинова
До Председателя на Постоянната комисия "Здравеопазване" към ОбС-Варна Бранимир Балачев
До Председателя на Постоянната комисия "Младежки дейности и спорт" към ОбС-Варна Тодор Мутафов
До Председателя на Постоянната комисия "Образование" към ОбС-Варна Диан Даскалов

Уважаеми госпожи и господа,

Ние, настоящите и бъдещи варненски майки, изразяваме недоволството си от липсата на ефективна общинска политика по отношение на насърчаване на раждаемостта и спокойното отглеждане на децата ни. Проблемите, с които се сблъскваме ежедневно, са много и за решаването им от години не се прави нищо. Факт е, че Варна е от малкото български градове с естествен положителен прираст на населението. Това предполага адекватна общинска политика и преразглеждане на настоящата. С това писмо искаме да насочим вашето внимание към наболелите проблеми и да предложим варианти за тяхното разрешаване.

Основните акценти и нашите искания са:

1. Броят на детските ясли и градини в морския град не отговаря на нуждите му. Знаем, че такива не могат да бъдат построени за кратко време, но цяло едно поколение остава без възможност за ползване на подобни заведения. Като пример можем да посочим:
- според статистиката на община Варна през 2003 година са родени 2894 деца, през 2005 година са родени близо 5 000;
- за този период са разкрити само 17 допълнителни групи в градините и 3 групи в яслите.
Ние искаме да се преразгледа общинската стратегия и политика относно детските заведения.

Ние предлагаме да се проверят всички налични общински имоти, които бързо могат да бъдат преустроени и използвани за детски градини и ясли, като считаме, че това е една от възможностите за временно разрешаване на проблема.

2. Приемът в детските заведения да е ясно регламентиран и унифициран за всички градини и ясли в града. Констатираме, че:
- критериите за прием към момента са неясни и различни в отделните детски заведения във Варна;
- няма прозрачност при съставянето на групите;
- родителите са принудени да записват децата си в няколко детски заведения;
- приемът се извършва само веднъж в годината;

Ние предлагаме:
- създаването на електронен регистър, в който публично да бъдат обявени критериите за прием, да се създаде актуална база от данни за свободните места в градините и яслите в град Варна. Този регистър да дава възможност на родителите да подават документите си по електронен път и да се изгради система, която не позволява дублиране. Под дублиране имаме предвид, че ако родителите са подали молби в няколко заведения, при приемане на детето в едно от тях, автоматично името му да отпада от списъка на чакащите.
- приемът да се извършва поне 2 пъти годишно.

3. Промяна в инфраструктурата на града. Констатираме, че рампите в подлезите не отговарят на съвременните изисквания и са неизползваеми. Като конкретен пример ще ви дадем централния подлез на Варна и подлезите към морската градина.
- на ключови места и натоварени пътни артерии няма възможност за пресичане.

4. Увеличаване броя на детските площадки, градини и паркове, и предотвратяване на превръщането на малкото останали такива в кооперации, паркинги, бензиностанции.

5. Подобряване условията в детските кухни. От една страна спазването на хигиенните условия и от друга подобряване на самите бази. Често майките са принудени да чакат при неблагоприятни метеорологични условия на улицата заедно с неколкомесечните си бебета.

6. Изготвяне на проект, който да дава възможност на родителите в затруднено финансово положение, на самотните и многодетни майки да получат преференции за:
- по-ниски цени на картите за градския транспорт;
- по-ниски цени на купоните в детските кухни

Уважаеми госпожи и господа, информираме ви, че стартира подписка в подкрепа на нашите искания. Надяваме се, че подобряването на условията за отглеждане на варненските деца е и ваш приоритет. За това ви молим да помислите за бъдещото на Варна днес и социалната политика да не е само предизборно обещание, а реалност.

С почит и уважение:
ВАРНЕНСКИ МАЙКИ И ГРАЖДАНИ
тел: 052/634440, 0886/282062, 0899/867683
presscenter@mail.bg

# 1
  • гр.Варна
  • Мнения: 1 425
Браво smile3501 smile3501 smile3501 абсолютно съм съгласна със всичко написано ,но не разбрах трябва ли някъде да се подписваме и вообще ще има ли някаква подписка.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт