Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • на терасата
 • Мнения: 584
Прочетох няколко теми, разисквани тук, за вредните съставки, които се влагат в козметичните продукти. Имам идея да копираме или напишем това, което сме намерили по форуми и сайтове. Ето моите първи цитати:

"Бронополът е отречен преди години като съставка с много висок риск.
2,4-дихлорбензил алкохол - също. И двете активно се използват в България дори в детската козметика.
Парабени - силни алергени и дразнители. Високо токсични. Масово се използват в козметиката.
DMDM Hydantoin - съдържа формалдехид (който между другото е канцероген). В комбинация с някои катионни ПАВ като MEA,DEA и TEA може да доведе до образуването на нитрозамини (канцерогени, има ги и в цигарения дим), дори и в продукти в срок на годност.
Мислите, че крема ви за лице или лосиона ви за тяло е качествени? А съдържат ли Cetyl Alcochol, Cetearyl Alcochol, PVP/PA (VA) Copolymer, Propylene Glycol, Myristyl Myristate и т.н. и т.н. Първите две са изкуствени мазнини, останалите три са петролни деривати (различни по хим. състав органични съединения). Всяко от тях запушва кожата, спира достъпа на кислород, а резултатът е бръчки"

"За пропилен гликола. Това е една от най-разпространените съставки във всички видове козметични продукти. Това е петролен дериват. Каква е неговата роля: 1. използва се за правене на екстракти от билки. 2. Някои колеги твърдят, че пренася "полезните вещества" в кожата. Те знаят, но не споменават никъде следното: Пропилен гликолът се използва в... автомобилния антифриз; използват го за почистване на дъната на кораби и лодки; толкова бързо прониква през кожата, че работещи с пропилен гликол трябва да ползват предпазни ръкавици, дрехи и очила. Всяко замърдяване с пропилен гликол трябва да се обезврежда като се покрива с пръст. Тестове с животни показват, че продължително третиране с пропилен гликол води до мозъчни, чернодробни и бъбречни аномалии. Количеството пропилен гликол в някои дезодоранти например надвишава в пъти количеството използвано при индустриална употреба.
Пропилен гликолът в козметиката е по-пречистен, но с това не става по безвреден."

"название етаноламиди - използват се за регулиране на pH, като емулгатори и пенещи агенти. Използнат се с редица мастни киселини, за да преобразуват киселината в стеарат (сол), която после става основата на почистващия агент (напр. Cocamide DEA/MEA - диетаноламид от кокосова местна киселина; срещат се още Stearamide DEA, Lauramide DEA и т.н.). Етаноламидите предизвикват алергични реакции, проблеми с очите, сухота на кожата и косата, могат да бъдат токсични, ако се абсорбират от кожата при дълго използване. Ограничени са за употреба в Европа заради доказани канцерогенни свойства (черен дроб, бъбреци). Амините се свързват с нитрозиращи агенти (и от други съставки) и образуват нитрозамини (канцерогени). Неразградими, замърсяващи околната среда.
- BHA (Butylated Hydroxyanisole) и BHT (Butylated Hydroxytoluene) - консерванти. И двата предизвикват алергични реакции и контактни дерматити; вторият съдържа толуен;
- Diazolidinyl urea - консервант. ПХредизвиква алергични реакции и контактни дерматити. Съдържа формалдехид, който от своя страна е алерген, токсичен при вдишване и канцероген.
- PEG-съставки (полиетилен, полиетилен гликол и техни съединения) - наричат се още етоксилирани ПАВ. Широко разпространени като пенообразуващи агенти, емулгатори и овлажнители, сгъстители. Част от производствения им процес е токсичният химикал dioxan (канцероген; повече от 50% от съдържащите етоксилирани ПАВ продукти са замърсени с диоксан). PEG се използват като разтворители на мазнини в битови почистващи препарати. Могат да изсушат кожата.
- 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol - без коментар;
- Formaldehyde - дразнител на кожата и лигавиците, доказан канцероген. Използван като консервант; понякога се открива като замърсител;
- Парабени - консерванти. Използват се широко, въпреки че е известна тяхната висока токсичност;
- Quaternuim - група съставки, всички донори на формалдехид, канцерогенни, дразнещи кожата и лигавицата, забележете, по-силно, когато е влажна;
- Dimethicone, Dimethicone Copolyol, Cyclomethicone - емолиенти (омекотители) на силиконова основа. Едни от най-добре действащите съставки за косата - правят я мека и блестяща, лесна за оформяне. Но поставени в крем или лосион, те образуват върху кожата тънък филм, който я запушва и не й позволява да диша. Лошо!
- Sodium Hydroxide - извинявайте, ако не знаете това е сода каустик (отровна е), а можете да я откриете дори в пасти за зъби;
- Paraffinum Liquidum - течен парафин или познат още като минерално масло. Използва се за омекотител. Не подхранва кожата, а само запушва порите. В червила, балсами за усни и др. продукти се изполва Petrolatum (petroleum jelly) - вазелин. За него важи същото.
Има и други вредни съставки като Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate, Ammonium Lauryl Sulfate, Ammonium Laureth Sulfate, Sodium Methyl Cocoyl Taurate, Sodium Lauroyl Sarcosinate (всички анионни ПАВ); Stearalkonium chloride,Benzalkonium chloride,Cetrimonium chloride, Cetalkonium chloride (всички катионни ПАВ), но те са толкова разпространени, че от тях просто не можете да избягате.
Други съставки подлъгват: например Hydroxypropyltrimonium Hydrolized Wheat Protein - антистатичен агент, а не подхранващ пшеничен протеин; Lauryl dimonium hydrolysed collagen - катионен ПАВ (антистатичен агент) и т.н. В болшинството от случаите хидролизирания протеин (животински - колаген, еластан, кератин, и растителен - соев, пшеничен) не е подхранваща, а антистатична (ПАВ) съставка."

"Всичките парфюми на "Avon" съдържат Oxybenzene (токсично бяло кристално вещество, производно на бензена, използвано като дезинфектант и антисептик, отровно при поглъщане; изостря астматичните пристъпи), а лосионите им за тяло неотменно са "обогатени" с Triclosan (антибактериален агент; алерген, по същността си пестицид, засягащ целия организъм и предизвикващ мозъчни, бъбречни, чернодробни аномалии, потискащ имунната система и т.н. и т.н.) и Benzophenone (УВ филтър; трябва да се използва минималното възможно колиличество поради токсичността му; в по-големи количества е контактен дразнител, засяга очите, кожата, дихателната система; отровен при поглъщане)."

"Шампоаните за мазна коса на Phyto съдържат Disodium Undecylenamido MEA-Sulfosuccinate. Другите не съдържат етаноламиди. В подобна комбинация с други съставки тази съставка не прадставлява пряка заплаха (няма нитрозиращи агенти; не освобождава амиди заради стабилната формула), но пък може да е замърсена с нитрозамини при производството. "

"познати канцерогени - формалдехид, нитрозамини, фталати"

"Първи сигнал за тревога
   
   Активно вещество:парабен. Познат е и под името метилпарабен, пропилпарабен,етилпазабен, бутилпарабен.
   Основна цел: удължава живота на козметиката.
   Къде се използва:< в 90 % от всички шампоани, кремове, маски за лице, козметика за коса, лак за нокти, дезодоранти.
  Заподозрян е за: присъства в злокачествени тумори на гърдата, но в се още обаче не е установено, че той пре-цизвиква рака. Учените смятат, че това вещество е канцерогенно, защото при попадането си в организма започва да се държи като женския хормон естроген. При жените той предизвиква увеличаване на бюста, а при мъжете –проблеми с половата система.
  Как да се предпазим: не ползвайте аерозолни, а кремообразни дезодозанти.

  Втори сигнал за тревога

   Активно вещество: фталат. Познат е и под имената диетилфталат, диметилфталат.
  Основна цел: придава мекота на козметичните продукти, той разтваря ароматизаторите и е денатурат за спирта.
  Къде се използва: в парфюми, пяна и гел за коса, лакове за нокти.
  Заподозрян е за: вредно въздействие върху ДНК. Този извод е бил направен след изследване на американската организация „Работна група по охрана на околната среда". Ако по време на бременността жената е използвала козметика с фталат, това може да е отрази зле на сина й. Този химикал блокира процесите, които регулират мъжките полови хормони - андрогените. Това може да доведе до импотентност и стерилитет.
   Как да се предпазим: не използвайте никога козметични продукти, в чийто състав влиза фталат.

   Трети сигнал за тревога

  Активно вещество: толуол. Познат е и под името толуен.
   Основна цел: консервант, който удължава живота на козметиката.    Къде се използва: в парфюми и лак за нокти.
  Заподозрян е в: предизвикване на астма. Изследване на американското ведомство по надзор върху качеството на лекарствени средства, медицинско оборудване, козметика и хранителни добавки е показало, че толуолът може да предизвика астматичен пристъп. Той е и много силен алерген, предизвиква промени в нервната система, може да доведе до нарушения на бъбречната функция, костния мозък, допринася за дефекти при бебетата.
  Как да се предпазим: в Европа още преди пет години са въведени жестоки ограничения върху продуктите, в чийто състав влиза толуол. Изберете лак, върху който е написано „без толуол".

  Четвърти сигнал за тревога

   Активно вещество: Лаурил натриев сулфат Познат е като SLS и SLES.
   Основна цел: средство за пречистване. Къде се използва: в миещи препарати.
   Заподозрян е в: Изследване на медицинския колеж от щата Джорджия доказват, че лаурил натриевият сулфат необратимо съсипва детското зрение. Отслабва имунната система, а тъй като прониква през кожата в основни органи (черен дроб и сърце), той се отлага в тях. При взаимодействие с други козметични съставки образува канцерогенни вещества и нитрати които попадат директно в кръвта.
  Как да се предпазим: на практика това е невъзможно. Той се използва при производството на 95% от шампоаните. Изберете шампоан, в който концентрацията на SLS не надхвърля 1 %. Анализирай опаковката преди да платиш мазилото Внимателно изучете надписите върху опаковката на козметичния продукт. Освен споменатите вещества избягвай козметика, в чийто състав влиза петролатум, пропилей гликол, солидол, вазелин или ланолин, формалдехид.

   Не купувайте козметика от сергия. Резките смени на температурата водят до образуване на отпадни вещества, които са вредни. Обърнете внимание и на срока на годност - колкото е по-дълъг, толкова повече консерванти има.
  Не купувайте кремове и лосиони в туби с широко гърло - там консервантите са повече. По-добре е да изберете продукти в тубички или бутилчици с дозатор. Не оставяй кутийките и бутилчиците отворени, съхранявай ги в хладилник."

# 1
 • на терасата
 • Мнения: 584
"Тук мога да ви изложа токсикологична информация, свързана с Бронопол:
2-BROMO-2-NITROPROPANE-1,3-DIOL (Bronopol) (INCI); CAS № 52-51-7,
Einecs /Elincs № 200-143-0.
Използва се като консервант в козметични продукти. Разтворимост във вода при 23º  С  280 g/l. Коефициент на  разпределение етанол:вода 0.18. pH на 1 % воден разтвор е 5 – 7.
Съдържание на технически замърсители - 2-метил-2-нитропропан-1,3-диол до 0.5 % и трис(хидроксиметил) нитрометан до 0.5 %.
Остра орална токсичност – DL50 342 mg/kg за женски плъхове и 307 mg/kg за мъжки плъхове, което класифицира бронополът като вреден при поглъщане.
Остра дермална токсичност - DL50 1600 mg/kg, което го определя като вреден при контакт с кожата. Концентратът (все пак в козметиката той не е в този концентриран вид   - да не плюем само) има силно дразнещо действие върху кожата и лигавиците на горните дихателни пътища и очите.
Въвеждането в очния сак на зайци на 5 % бронопол в полиетиленгликол предизвиква дразнене. Недразнеща е концентрацията на 0.5 % бронопол във физиологичен разтвор при въвеждане в очния сак на зайци ежедневно в течение на 4 дни.
Еднократната дермална апликация на 1 % бронопол в ацетон или 0.5 % във воден разтвор на метилцелулоза не дразни кожата на зайци, докато 2 % в ацетон води до слаба иритация. Търговски продукт съдържащ 20 % (Myacide S1) притежава умерено дразнещо кожата действие.
С максимизиращия тест на Magnusson и Kligman се определя  сензибилизиращ потенциал за бели морски свинчета. При изследване на 93 доброволци след 10 апликации на 5 % бронопол  в жълт вазелин, разрешаващата доза на 14-я ден с 0.25 % бронопол в същия носител не дава позитивни реакции (Maibach, 1977- малко е отдавна  ). Доказан контактен алерген. Има данни за развитие на контактна сензибилизация с позитивни епикутанни тестове сред населението (De Groot, 1988, Angelini и съавт.,1997, Nohynek, 2003).
 и т.н. .....

Нашият личен съвет - по възможност избягвайте!
Мога да посоча още 2 други консерванта, които са с "не до там позитивно" влияние върху кожата:
1. KATHON CG, разтвор, със състав:
1.1. Methylchloroisothiazolinone – 1.05 – 1.25% в р-ра, CAS № 26172-55-4
1.2. Methylisothiazolinone – 0.25 – 0.45% в р-ра   , CAS № 2682-20-4
1.3. Magnesium Chloride – 0.5 – 1.0% в р-ра, CAS № 7786-30-3
1.4. Magnesium Nitrate – 21 – 25% в р-ра, CAS № 10377-60-3
1.5. Water, CAS № 7732-18-5
Ексертно становище на ст.н.с. А. Байнова, дмн, Лаборатория “Токсикология”:
Катон CG е биоцид, синтезиран и предложен за употреба като широкоспектърен антимикробен и антимикотичен агент с висока биологична активност.
Катон CG има чистота, отговаряща на изискванията за влагане в козметични средства и съдържа общо 1.5% от активните компоненти /1.125% : 0.375%/ в търговския продукт.
Химичният състав на Катон и структурата на активните ингредиенти предполагат проява на странични въздействия при контакт с кожата и лигавиците на очите и горните дихателни пътища: изразена иритативна и сензибилизираща дейност.
........
Рискът от контактна сенсибилизация е причина Катон CG да не се допуска за употреба във фармацевтични, дерматологични лечебни или дезинфекционни средства или като добавка в хранителни продукти. В съответствие с Директива 86/199/ЕЕС за козметичните средства, Катон CG се допуска за употреба като консервант в максимално допустима концентрация 0.003% /30 ppm/ активно вещество.

2. Isobutyl paraben
Парабените са широко използвани като консерванти вещества, за които има много проведени тестове. В общото мнение на специалистите, както и последното мнение на Научната комисия по крайните продукти (към ЕС, Директорат - С - Обществено здраве и оценка на риска), от 28 януари 2005 г., Метил-, Пропил-, Етил- и Бутилпарабен са  безопасни при влагане в козметични продукти. Не дразнят кожата и лигавиците, не проявяват генна токсиност, мутагенност и карциногенност.
Изобутил парабен, обачен, проявява естрогенна активност! В някои ин-витро тестове, някои парабени (и по-конкретно Изобутил-) са регистрирани като способни да улавят естрогенните рецептори, да активират гените, контролирани от тях, стимулирайки клетъчен растеж и повишаване нивото на протеинът-рецептор на имунно-реактивния естроген. Естрогенната активност на парабените нараства с нарастване на дължината на веригата на съединението, което ще рече, че градацията е следната: метил- < етил- < пропил- < бутил- < изобутилпарабен. Изказани са мнения и се изследват случаи в които натрупване на парабени е открито при анализ на тумори на гърдата. Направени са известни паралели между продукти против изпотяване (такива, които са съдържали бутил- и изобутилпарабени) и рака на гърдата. COLIPA изследва темата. Като цяло в пространството има мнение, че консерванти, които са смес от всички видове парабени вече имат рисков потенциал при употреба.
Аз лично реших, че превенцията е най-добрата профилактика.
Бих ви насочила да видите консервантния състав на един доста известен продукт за стягане на бюста (с т.нар. омрежваща технология) на доста известна мулти-левъл (каталожна) козметика у нас и да прецените дали да използвате точно в тази зона на тялото "

"Cancer Risks from Cosmetic and Personal Care Products

• DIETHANOLAMINE (DEA), TEA (Triethanolamine)
DEA and TEA can result in the formation of carcinogens in products containing nitrite preservatives. Chemical reactions between nitrites and DEA/ TEA occur during the manufacturing process and while products are stored in their containers. This reaction leads to the formation of nitrosamines. Most nitrosamines, including those formed from DEA or TEA, are carcinogenic.

• Bronopol (2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol) may break down in products into formaldehyde and also cause the formation of carcinogenic nitrosamines under certain conditions. One of the most expensive lines of cosmetics, Chanel, often uses this chemical. So do many leading brands of baby products. As does the Body Shop, whose product sales are built on a reputation of containing natural ingredients.

• 1,2-Dioxane in Surfactants/detergents
A wide range of personal care products including shampoos, hair conditioners, cleansers, lotions, and creams, besides household products such as soaps and cleaning products, contain surfactants or detergents such as ethoxylated alcohols, polysorbates, and laureths. These ingredients are generally contaminated with high concentrations of the highly volatile 1,4 – dioxane, which is both readily inhaled and absorbed through the skin. The carcinogenicity of dioxane in rodents was first reported in 1965 and subsequently confirmed in other studies including by the National Cancer Institute in 1978; the predominant sites of cancer were nasal passages in rats and liver in mice. Epidemiological studies on dioxane-exposed furniture makers have reported suggestive evidence of excess nasal passage cancers. On the basis of such evidence, the Consumer Product Safety Commission concluded that "the presence of 1,4 – dioxane, even as a trace contaminant, is a cause of concern." These avoidable risks of cancer in numerous personal care, besides other consumer, products is inexcusable, particularly as the dioxane is readily removed from surfactants during their manufacture by a process known as "vacuum stripping."

 

• Artificial Colors
Some artificial colors, such as Blue 1 and Green 3, are carcinogenic. Impurities found in commercial batches of other cosmetic colors such as D&C Red 33, FD&C Yellow 5, and FD&C yellow 6 have been shown to cause cancer not only when ingested, but also when applied to the skin. Some artificial coal tar colors contain heavy metal impurities, including arsenic and lead, which are carcinogenic.

• Hair Dyes
The use of permanent or semi permanent hair color products, particularly black and dark brown colors, is associated with increased incidence of human cancer including non-Hodgkin's lymphoma, multiple myeloma, and Hodgkin's disease. There are several natural hair-coloring products which are relatively effective and safe.

• Lanolin
Lanolin itself is perfectly safe. But cosmetic-grade lanolin can be contaminated with carcinogenic pesticides such as DDT, dieldrin, and lindane, in addition to other neurotoxic pesticides.

• Talc
Cosmetic talc is carcinogenic. Inhaling talc and using it in the genital area, where its use is associated with increased risk of ovarian cancer, are the primary ways this substance poses a carcinogenic hazard.

• Silica
Some silica used in cosmetics, especially amorphous hydrated silica, may be contaminated with small amounts of crystalline quartz. Crystalline silica is carcinogenic."

# 2
 • Мнения: 5 641
Ужасно сложно

# 3
 • Варна
 • Мнения: 1 540
Буквално преди дни научих за въпросните токсични съставки, които се използват в козметиката. Направо съм потресена!!! Никога не съм се замисляла, че може да има толкова вредни вещества в кремовете за лице например. Кремовете, които използвам, са блъскани с такива вещества... Споделих с една приятелка, която каза, че също знаела за това. Тя ми разказа, че нейна позната, която използвала гела на въпросната мулти левъл компания, е вече оперирана от рак на гърдата. Това най-много ме сащиса  Rolling Eyes Била го използвала само веднъж, само една опаковка... Не знам дали да си изхвърлям кремовете вече! Верно, че консерванти има във всякаква козметика, не само за лице, но и шампоани, душгелове, като продължим и към перилни и почистващи препарати, абе навсякъде! Разрових се в Красива мама и намерих тази темичка, видях, че никой не се е отзовал... Дали си премълчаваме, като искаме да вярваме на рекламите за перфектно хидратирана и здрава кожа? Аз не знам на какво да вярвам, страх ме е вече да си ползвам крема за лице! Някой предприел ли е или смята ли да предприеме нещо по въпроса? В смисъл, търсите ли продукти, които уж не съдържат тези отрови? Опитвате ли се да намалите някак си поемането им?

Силно се надявам някой да сподели нещо!  Praynig

# 4
 • Мнения: 7 360
Споделям-вредности има не само в продуктите на въпросната,спомената от теб мулти-левъл компания.Вземи която и да е опаковка,на който и да е производител и прочети!Там няма утринна роса,а химия.
От една опаковка рак на гърдата -силно преувеличено.Съжалявам за познатата ти.Преди 10 години се опитваха да ме убедят,че жена е починала от рак заради водораслите на Аквасорс.Вече филтрирам получената информация и преценявам.
Просто не можем да избягаме от химията,а всеки избира за себе си,натурален днес е много относително понятие.
Паниката вреди повече от ограничаването на вредностите.

По отношение на търсенето на безвредни продукти също съм скептик.Ако днес не се знае за някоя вредност утре може да се окаже,че дадено вещество е било смъртоносно.Каква е гаранцията,че знаем всичко за сложните взаимодействия на химикалите в човешкия организъм?

# 5
 • Все някъде
 • Мнения: 599
Предлагам по-запознатите да предлагат в тази темакаква козметика да купуваме, която може да се намери в Бг... Както и тази, която трябва старателно да избягваме  Peace

# 6
 • Мнения: 7 615
. Тя ми разказа, че нейна позната, която използвала гела на въпросната мулти левъл компания, е вече оперирана от рак на гърдата. Това най-много ме сащиса  Rolling Eyes Била го използвала само веднъж, само една опаковка...


Не можеш да хванеш рак на гърдата от една опаковка крем..........това са щуротии.....не се паникьосвай........Токсичните вещества са в минимални количества.........човешкия организъм може много да понесе..........въпроса е, че всичко около нас съдържа вредни съставки, които се натрупват в организма и подпомагат образуването на злокачествени образувания........
Ядем маргарини, салами с оцветители и нитрити, слагаме червила, дезодоранти, парфюми,съдържащи парабени и др. гадости, ползваме сапуни, шампоани, препарати, спирали за очи, сенки, обличаме се в изкуствени материи, храним се от пластмасови съдове, спим на вредни матраци, ходим по изкуствени паркети, плоскости, мокети, ......дограмите са изкуствени, тръбите, по които водата ни достига до чешмите са от PVC, месото е блъскано с хормони, антибиотици, млякото също, зеленчуците са нитратни, плодовете са с разни восъци и химикали.........Всички тези отрови ги консумираме всеки ден..........затова се разболяваме.....не само заради крема за лице......но ако го махнеш, премахваш малка част от риска .........Според мен си заслужава.........Аз не ползвам

# 7
 • Мнения: 7 360
. Тя ми разказа, че нейна позната, която използвала гела на въпросната мулти левъл компания, е вече оперирана от рак на гърдата. Това най-много ме сащиса  Rolling Eyes Била го използвала само веднъж, само една опаковка...


Не можеш да хванеш рак на гърдата от една опаковка крем..........това са щуротии.....не се паникьосвай........Токсичните вещества са в минимални количества.........човешкия организъм може много да понесе..........въпроса е, че всичко около нас съдържа вредни съставки, които се натрупват в организма и подпомагат образуването на злокачествени образувания........
Ядем маргарини, салами с оцветители и нитрити, слагаме червила, дезодоранти, парфюми,съдържащи парабени и др. гадости, ползваме сапуни, шампоани, препарати, спирали за очи, сенки, обличаме се в изкуствени материи, храним се от пластмасови съдове, спим на вредни матраци, ходим по изкуствени паркети, плоскости, мокети, ......дограмите са изкуствени, тръбите, по които водата ни достига до чешмите са от PVC, месото е блъскано с хормони, антибиотици, млякото също, зеленчуците са нитратни, плодовете са с разни восъци и химикали.........Всички тези отрови ги консумираме всеки ден..........затова се разболяваме.....не само заради крема за лице......но ако го махнеш, премахваш малка част от риска .........Според мен си заслужава.........Аз не ползвам
Хубав постинг.  bouquet

# 8
 • Мнения: 7 615
Само да отбележа, че от горните ползвам само- вода, сапун, месо, мляко, масло........Не ползвам козметика......малкото, която ползвам е естествена

# 9
 • BE, 2260
 • Мнения: 5 540
В новият ми крем за лице няма нито едно от упоменатите вещества Grinning
Добър избор, значи, радвам се bowuu
То сигурно пак има вредни съставки, но тези изброените ги няма.
Марката е Апотекер Шелер.
/само дето мирише кофти, но се свиква/

# 10
 • Мнения: 7 615
Пак извън темата, но забравих да спомена......оловните бои, които все още ползваме....забранени в Щатите 70- те или 80- те години, те са по катерушките, оградите.........оловото в емайла по някои керамични съдове......оловото и живака в океанската риба......четох в NGM, че токсините и тежките метали в косатките превишавали максималното ниво на замърсяване в океаните много пъти.........това, защото се хранят с риба.........консервите.......хипотетичните вреди от GSM-ите, микровълновите, памперсите, тефлона, слънчевите лъчи, .........какво остана  newsm78...PVC то в детските играчки, столчета, дрешки дори........
Ей тез неща ни съсипват здравето.......всичките заедно......да махнеш само едно пак е нещо.......
Имаше един лаф, че не можеш да спиш с всички жени по Света, но не е зле да опиташ.......и аз така процедирам с вредностите..знам, че не мога да се опазя, но поне се опитвам

Извинявай mama_mary...но не можах да се въздържа..голям труд си положила.......  bouquet

# 11
 • Мнения: 2 453
В новият ми крем за лице няма нито едно от упоменатите вещества Grinning
Добър избор, значи, радвам се bowuu
То сигурно пак има вредни съставки, но тези изброените ги няма.
Марката е Апотекер Шелер.
/само дето мирише кофти, но се свиква/
Аз също го ползвам.Проверих му съставките още преди да го купя.Сравнен с други,по-скъпи марки е доста по-безвреден.
Ползвали ли сте противобръчковия на Хималая?Ако да,какво е мнението ви?Не съм го купила още,но пише,че е изцяло на билкова основа.
И за още нещо да попитам-кремовете Мерц(като дражетата)-някои да ги е ползвал?
Аз запомних някои от по-вредните съставки(благодаря,Мери),но не и всичките.Нека тук да споделяме за по-малко вредната козметика,която сме открили   bouquet

# 12
 • Мнения: 6 167
може ли някой да резюмира?
Мислех, че аз ги пускам най-дългите постинги... Wink
във всички козметики има 'нещо'.
както и че много малко са новооткритите продукти.
разнообразието разчита най-вече на суетата на жените за нещо 'ново'.

имам баба съседка , която е на 90, и допреди 10 години нямаше нито една бръчка. кожата й беше великолепна. Цял живот беше използвала синята кутийка на Нивеа.
Сутрин и вечер.
С което не казвам, че и ние трябва да сме такива, и да не се възползваме... от новости.
но като цяло мисля, че трябва да си закачим главите на раменета и да не даваме повече хляб на козметичната индустрия, отколкото заслужават.  Peace

# 13
 • Варна
 • Мнения: 1 254
secretgarden е извънредно права.
много ми харесаха постингите й в тази тема специално.

И все пак, мили дами, първите няколко постинга на тази тема са просто .... нямам думи - смесица от частично верни, некомпетентни, пълни глупости и пълно безобразие.
1-во, защото едно и също вещество се споменава по 2-3 пъти с различните му имена, без да знаете, че е така, просто, защото са го коментирали няколко души, от продукти с различен произход. тъй например, само на 1-во око съзрях Бронопол и 2-бромо, 2-нитопропан, 1,3 - диол, което си е едно и също.
2-ро: за някои пише неща, които нямат нищо общо с начина на действие. Така например Диметикон и Циклометикон. Емолиент - о.к. После следва описание като за хумектант - е, да, ама не точно. Сода каустик - ми отровна е, естествено - не е за пиене. Ама ако си мислите, че и домашните сапуни на село са се правели с нещо друго. С какво мислите се правят? Освен това се използва за консервант - токсична е за микроживинкте, които атакуват продуктите. Парабените - кой ви каза, че са токсични? Кой ви каза? В какви концентрации? При какъв път на приемане? Вие къде прочетохте такова официално научно изследване? Официалните изследвания казват, че парабените са най-нежни към кожата, но има 2 от тях, които да естрогеноактивни и са открити в изолиран рак на млечната жлеза. И това са 2 парабена конкретно - Изобутилпарабен и Изопропилпарабен. И никой друг. Структурата на другите не ги прави естрогеноактивни. С удоволствие ще подчертая колко вредни са за кожата всички консерванти, които са хлорсадържащи, всички алдехидни и бронопол - нормалните фирми ги избягват. И какво ли още не ...
3-то: думи нямам да изразя колко много повече може да ви навреди козметика без консерванти и колко токсични реакции можете да си докарате от окислени "самонаправени" в домашни условия козметики. Моля, забърквайте единствено еднократно и ако сте убедени, че нещата няма да влязат в реакция помежду си...
4-то: някой от вас виждал ли е готова рецепта, по % съдържание на един козметичен продукт? Знаете ли, че дори вещества като витамините, които чрез кожна абсорбция не могат да навредят особено на телесната химия, са в концентрации от порядъка 0.5 - 0.1% !? Знаете ли, че между 40-95% от съдържанието на 99% от бялата козметика в света е пречистена вода? Можете ли да предположите кое вещество във високи концентрации не е токсично? - Аз лично не. Дори кислородът във високи концентрации предизвиква хипервентилация и друг тип окислителни процеси. А витамините във високи дози? - знаете, че не са безобидни. Да си помислим. Не, за да ви убедя да се мажете от главата до петите, а за да се опитам да ви кажа, че психозата ни е враг.
5-то: някои от тези вещества са упоменати така, че ако ги видите в състава на продукт, няма да ги разпознаете. Продуктите с произход "извън европа" се описват по други стандарти, а INCI класификацията за европейските продукти е в 2 тома, енциклопедичен вид и наименованията далеч не съвпадат с някои неща..... трудно да определите едно нещо в продукта ли е или не.
6-то: в крем Нивея в синята кутийка има 1 тон от онези ингредиенти, които са комедогенни, запушват порите, с петролен произход са и т.н.  Rolling Eyes
и 7-мо: secretgarden е права, че толкова много неща около нас ни вредят. нека сами бъдем умерени - аз съм за този принцип  Peace

всико най-   bouquet на всички!

Веси.

# 14
 • O.A.E./ Пазарджик
 • Мнения: 2 477
ако почна да се замислям чак толкова, трябва да се изнеса на Хималаите. но и там не е гаранция.
гледам да купувам  от "що годе" реномирани марки. гледам да са естествени. не знам къде има такива във България, освен на Рефан и някоя малка, не много популярна фирма.
всяка година излиза някой учен, който ни убеждава кое  е вредно и кое не е и как се умирало от какво ли не. така да следващата година, когато всичко се отрича и се вадят нови неща.
на мен лично ми писна от подобно задълбочаване. Simple Smile

Последна редакция: пт, 15 сеп 2006, 15:03 от mariabutti

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт