Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

София

Мнения: 3 058
Ето една многократно използвана рецепта за мистериозната торта. Тирамису правя така:
Продукти:
8 яйца (става и с 6 - зависи от големината на съда)
4 супени лъжици пудра захар;
4 супени лъжици захар на кристали;
250 гр. Маскарпоне (може и сирене КРЕМА)
300 гр. бишкоти (не мога да кажа бройка - в моята ттава се побират 24 + две половинки=25)
2 студени кафета
25 ггр. коняк или друг ароматен алкохол ( Wink уиски например)
25 гр. какао

Начин на приготвяне:
1) разделяте жълтъци от белтъци
2) жълтъците и пудрата захар се разбиват със сиренето и се оставят в хладилник за 10-15 минути.
3) белтъците се разбиват на сняг със захарта на кристали - бъркайте докато стане много твърдо;
4) трудната част е смесването на жълтъци и белтъци. Жълтъците се добавят много бавно на струйка в белтъците с дървена лъжица докато стане хомогенен крем.
5) топите бързо бишкоти в кафе и алкохол (аз ги смесвам заедно, за да не губя време) и ги подреждате в съда - 1 ред.
6) изсипвате половината крем върху бишкотите
7) отново топите бишкоти и подреждате на 2-ри ред.
9) изсипвате останалата част от крема и  поръсвате с какао.
!!! Ако кремът ви се е получил по-рядък от очакваното - решението е първият ред бишкоти да не топите в кафе - те ще поемат жълтъците.
Поставяте тортата в хладилник и колкото по-късно устискате да не я ядете, толкова е по-хубава. Да ви е сладко.
П.С. Внимавайте яйцата да са пресни!
Цитирай


Мнения: 1 148
страхотно е мъжа ми я прави мммммммммммммм
Цитирай

София

Мнения: 3 058
от както се престраших, май и  ние само това ядем! треперя да не пипнем салмонелоза... хи хи... Вече съм направо спец в крема - след 1000 фала Embarassed
Цитирай

София

Мнения: 5 805
Става наистина много вкусно, но при мен се получава повече като крем отколкото торта Sad много ми е течен крема.... какво значи да прибавя белтъците на струйка, аз ги разбивам на много твърда пяна и смесвам с другия крем. Имам чуството че крема като постои в хладилник много омеква....
Цитирай
Ето още една рецепта за тирамису, която имам благодарение на Di5, която е преработена като за деца.

Тирамису

1 ч.ч пудра захар
1 пакетче(220гр) крем сирене Филаделфия
2 чаши течна сметана
1 чаша гъсто кисело мляко(изцедено)
1 пакет бишкоти
една чаша кафе – експресо или нес

Пудрата захар се разбива със сиренето. 1 чаша и половина сметана се разбива с киселото мляко, докато стане на крем и към него малко по малко се прибавя крема от сиренето. Така се получава крема
Бишкотите се потапят в кафето и се редят в тортена форма, мажат се с крем, настъргва се шоколад или се поръсва какао, после пак се редят бишкоти напоени в кафе и отгоре крем. Оставя се в хладилника за един ден.
Разбива се останалата половин чаша сметана, намязва се тортата и се поръсва с какао.
Цитирай

София

Мнения: 3 058
Цитат на: nad_tab
Става наистина много вкусно, но при мен се получава повече като крем отколкото торта Sad много ми е течен крема.... какво значи да прибавя белтъците на струйка, аз ги разбивам на много твърда пяна и смесвам с другия крем. Имам чуството че крема като постои в хладилник много омеква....

Според мен гъстотата на крема зависи от сиренето - маскарпонето е малко редичко - ако се сложи повече, кремът със жълтъците става по-гъст. Естествено смесването е много важно - ако го правиш бавно - жълтъците върху белтъците, става.
Ако и на мен ми се получи редичък крема, умишлено оставям първият ред бишкоти сухи -те поемат идеално.
Цитирай

София

Мнения: 3 058
food002
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.