Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 24 юни 2006, 04:36 ч.

До мацките в Щатите - искам съвет

 • 1 167
 • 10
 •   1
Отговори
 • Мнения: 709
Здравейте на всички в Щатите! От 2 седмици, макар и временно и аз съм сред вас. Grinning
Намирам се в Линкълн, Ню Хампшир, на бригада съм, работя като камериерка. Условията са супер, шефката на хотела (Деби) е много точна жена, осигурява ни всичко, от което се нуждаем, много е отзивчива и добронамерена.
Работя вече втора седмица, работата не е сложна, абе с две думи всичко е ок.
Обаче възникна една ситуация и не знам какво да направя. Rolling Eyes
Шефката на housekeeper-ите (Аманда) прибира всички бакшиши. Нека да разкаж по-подробно, за да ви стане ясна ситацията.
В началото имахме трейнинг - аз и още една камериерка чистим стаите и като намерим бакшиш си го делим. Обаче от известно време не намираме никакви бакшиши. В нашия хотел, ако хората искат да ни оставят бакшиш си има един плик във всяка стая, с името на housekeeper-a, който е точно за тази цел. На ден чистим по 20 стаи и в повечето си личи, че някой е минал преди нас и е обрал бакшишите. По какво си личи? Пликовете са скъсани, или са сложени нови такива без написани имена отгоре. Още по-показателен е фактът, че един ден имахме много работа и работих сама. От 9 стаи събрах 37$ бакшиш. В същия ден, Аманда беше почивка. Камериерката, с която работя попита едно от момичетата на front desk-a, дали знае какво се случва с бакшишите. Отговорът беше, че Аманда ги прибирала всичките и после щяла да ни ги разпредели. Да, обаче днес Аманда ми даде 5$ бакшиш за 2 работни дни, в които съм изчистила средно по15 стаи на ден! Всеки от housekeeper-ite е получил по 5$. Седем души чистим стаите, това прави 35$ за 2 дни бакшиш, което е абсурдно! А, само да кажа, че само 3ма човека сме от БГ, другите камериери са си американци.
Просто не знам какво да правя....Защото реално бакщишите от деня ми покриват текущи дневни разходи като храна например.Аз и моите приятели не сме в позицията да говорим с шефката - Деби, защото колкото и да е мила и отзивчива, все пак ние сме чужденци. А и дори да откликне и да застави Аманда да оставя бакшишите по стаите, онази ще ни вгорчи живота....Виждам, че на останилите housekeeper-и почва да им писва и може би ще повдигнат въпроса. Надявам се да е така, защото само като си направя елементарнарна сметка, колко пари си е присвоила и ми става лошо. Всеки ден по 20 стаи, средно по 4-5$ в стая...Дори да си ги деля с някой, пак е много добра сума...
Та, засега мислим да изчакаме да видим какво ще последва. Пробваме тактиката, като си видим списъкът със стаите, първо да ги проверим за бакшиши всичките и тогава да почнем да ги чистим, но Аманда идва по-рано на работа и вече е овършала.
Вие какво мислите, какво би трябвало да направим?
Благодаря на всички за отговорите Hug

# 1
 • Мнения: 2 381
Тук няма срамно да си поискаш парите. Искайте си правата. Обикновено при бригади така се случва. Говорете първо с Аманда и ако се направи на неразбрала и с Деби и с усмивка на лице и кажете, че не ви е приятно.
Няма чужденци, нечужденци. Щом работите си получавате това, което заслужавате. И без това работите на по- ниски заплати от тях.
Не обичам терикатите  Twisted Evil

Последна редакция: сб, 24 юни 2006, 05:05 от Niki1

# 2
 • Мнения: 7 091
 А не можете ли да идвате по-рано на работа от тази Аманда и просто вие да си ги прибирате? newsm78
Честно казано, не мисля че откритата конфронтация ще е във ваш интерес. В хотелиерския бизнес ( по една случайност съм работила доста време това) човек може да измисли хиляди начини да ти го върне, да те злепостави и въобще...неприятно( нещата могат да бъдат много, много грозни в това отношение, да изчезне нещо то стая, която чистиш, да ти подхвърлят нещо за да те уволнят и т.н., а и вие сте на визи...аз не бих рискувала.  Confused). Помисли си дали си струва заради тези пари или просто изчакай да видиш дали другите камериерки няма да наскачат първи, защото те все пак не са на бригата, а и не са и на визи.
Ако не ти беше такава висяща ситуацията можеше да си позволиш риска да и потърсиш сметка, но според мен като си на бригада и с виза, по-добре недей.

# 3
 • Мнения: 636
Никой няма право да се държи така. Независимо дали сте емигранти, местни, легални, нелегални и т.н. Имаш достатъ4но доказателства да я конфронтираш. Аз бих говорила с останалите от персонала. Ако се страхуваш от последствия съберете се вси4ки, поговорете и отидете заедно при шефката (Деби) с доказателства (примерите, които си описала на нас). Все си мисля, 4е думата на Аманда не би тежала пред думите на целия останал персонал. Аманда определено си присвоява, а това не се толерира.
Ве4е няколко пъти съм виждала как персонала сваля шефа си. Няма от какво да се плашиш. Ако вси4ки се опла4ете заедно въпросната не би посмяла да ви прави мръсно.
Успех. Разкажи какво е станало.

# 4
 • Boston, MA
 • Мнения: 3 060
Аз също съм работила в хотели (вкл. в Щатите). Значи, Аманда не се крие, че събира бакшишите предварително, а го обяснява с цел преразпределяне, правилно ли разбрах? Ще се съглася с Гери Р., че е най-добре всички камериери да се съберете и да говорите с шефката на хотела. Кажете, че мислите, че Аманда ви ощетява, като подкрепите с доказателства. Дори и да иска да ви злепоставя или прави номера, вие вече сте "on the record" първи.
На бригада си, но не си нелегална. Успех!

# 5
 • Мнения: 804
В тази ситуация бяха изпаднали и  мои приятели дошли на бригада тук. Решиха въпроса като ходеха преди "Аманда" и си вземаха бакшишите, а по-късно се обединиха и повдигнаха въпроса пред шефа, съответно последва уволнение Mr. Green Напълно те разбирам, това са си ваши парички изкарани с честен труд и вие разчитате на тях. Както съветват другите момичета, повдигнете въпроса с останалите камериерки, сами е рисковано да докладвате, не бива да рискувате. Пък ако може и по раничко от Аманда да минете по стаите пак е вариянт. Стискам палци да се наредят нещата PraynigУспех!

# 6
 • Boston, MA
 • Мнения: 3 060
В тази ситуация бяха изпаднали и  мои приятели дошли на бригада тук. Решиха въпроса като ходеха преди "Аманда" и си вземаха бакшишите, а по-късно се обединиха и повдигнаха въпроса пред шефа, съответно последва уволнение Mr. Green Напълно те разбирам, това са си ваши парички изкарани с честен труд и вие разчитате на тях. Както съветват другите момичета, повдигнете въпроса с останалите камериерки, сами е рисковано да докладвате, не бива да рискувате. Пък ако може и по раничко от Аманда да минете по стаите пак е вариянт. Стискам палци да се наредят нещата PraynigУспех!

Аз сега като помислих още, мисля в никакъв случай да не минавате вие да събирате преди Аманда, може да проработи, но ако тя го прави едва ли не официално, в качеството си на шеф на камериерите, а вас ви пипнат, може да имате проблеми. Успех още веднъж и от мен!

# 7
 • Мнения: 7 091
Тя е на бригада и не е нелегална, ама статута и не е на постоянно пребиваваш все пак.
Несправедливо е и би било наистина хубаво ако можеше да си отстоява правата, само че аз имам много пресен случай с една близка, която също беше на бригада, само че работеше в ресторант, която 3 месеца се опитваше да се прибере в БГ след конфронтация по подобен въпрос. Да, уволниха въпросното лице, което ги ощетяваше, но между сервитьорките тяхната "Аманда" си е имала явно човек, с който си дели, подхвърлиха в шкафчето на момичето трева, викаха полиции, дело..просто не го пожелавам на никого.
Много е лесно да се говори отстрани, но ми се струва, че момичето най-добре може да си прецени дали ще спечели или загуби от конфронтация с тази Аманда. Ако останалите камериерки също искат да повдигнат въпроса( не само да искат, ами и да се включат) е друго нещо, но сама да ходи да се разправя мисля, че е загубена кауза.

# 8
 • Мнения: 380
Ако останалите камериерки също искат да повдигнат въпроса( не само да искат, ами и да се включат) е друго нещо, но сама да ходи да се разправя мисля, че е загубена кауза.
И аз мисля така. Била съм на бригади и съм работила по хотели и ми се е случвало доста пъти да мине някой уж да свали чаршафите, а ми обира бакшишите. Казвала съм на шефа, но за тази която го правеше си беше американка и работеше в хотела от много време. Та мойте думи нямаха кой знае каква тежест и положението си остана същото.
Дано при теб се наредят нещата. Успех!

# 9
 • Мнения: 709
Благодаря на всички отзовали се. За съжаление, няма как да идвам по-рано от нея - защото ако ме види, че се мотая безцелно по коридорите, няма да е добре. Също така, за да мога да ходя по стаите и да проверявам за бакшиши, трябва да имам master key, а както се досещате всички такива ключове седят в нейния офис. Няма да е никак добре, ако ме спипа да го взимам без да ме е упълномощила.
Общо взето съм решила да не повдигам въпроса засега, идва юли месец, а това е разгара на сезона. И ако положението продължи да бъде същото, мисля че останалите камериери няма да останат безучастни. Или поне се надявам, защото Аманда ощетява всички ни.

# 10
Здрасти, моя съвет е да говориш на тази тема с "next level manager". Имаш правото да се оплачеш, да обясниш са какво става въпрос. Аз живея 4 год. в САЩ.  Assistant manager съм и доста 4есто ми се случва да се оплакват от мене  на Store manager естествено. Проблема им е, че почти всеки ден наказвам по някого (за неспазване на company policy). Американците се оплакват от всичко. Нау4и се да си търсиш правата. " Next level manager" е длъжен да вземи отношение по всеки възникнал проблем.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт