Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 3 161
Пусках тази статия на сайта на бг-мамма рез декември 2005, но реших сега да я представя и тук. Заглавието, част от идеите, както и педиатърските бисери, са заимствани от този форум (което беше отразено и при предишното публикуване). Благодаря на Бу за някои корекции и допълнения.

ГЕРОЙСТВО ЛИ Е КЪРМЕНЕТО?

Ако една българска майка обяви, че кърми детето си повече от 4 или 6 месеца, често може да чуе коментари от рода „Ти си майка героиня.” (Ако обяви, че кърми повече от годинка, а не дай боже две или три, по-вероятно е да й се присмеят, че отглежда Крали Марко, или направо да я сметнат за леко мръднала).

Геройство ли е обаче кърменето? От физиологична гледна точка, кърменето е естествен процес, в който няма нищо героично – не повече от това да износиш една бременност например. Има по-леки и по-тежки бременности, хормонални промени, проблеми и известен дискомфорт на моменти – но просто няма място за категории като героизъм. По същия начин, някои майки (и бебета) се справят с кърменето почти безпроблемно, докато други минават през какви ли не трудности – разранени зърна на майката, нежелание на бебето да суче (особено ако е захранено с биберон и е с объркан сукателен рефлекс), загуба на тегло, „кърмачески стачки” (когато бебето „бойкотира” гърдата и отказва да суче в продължение на няколко дни), запушени канали, инфекции и какво ли още не.

Наистина, много майки героично понасят тези проблеми и продължават да кърмят, стискайки зъби; други просто се отказват; трети имат късмета да получат добър съвет навреме; четвърти сами стигат до нужната информация и успяват да се справят с проблемите. И именно в това, да се справят сами с проблемите, за много български майки се изразява героизмът. Оказва се, че по-голямото препятствие за успешното кърмене в България не е от физиологично, а от социално естество. Българските майки често нямат нито нужната обществена подкрепа, нито получават адекватна информация от масата здравни работници. А с какво българските майки се различават от всички останали майки по света в това отношение?

Кърменето е част от ежедневието на жените в редица традиционни общества – майките носят бебетата със себе си в цедилка или специален шал, кърмят открито, където и да са, и се учат една от друга. За тях кърменето е естествено и лесно и те  не познават много от проблемите, с които се сблъсква западната жена при появата на дете. Подобен пример имаме и у нас сред малцинствата, където по принцип се кърми доста по-продължително и съобразно с природните закони (макар че „достиженията” на цивилизацията вече са достигнали и много от тях – неотдавна медиите съобщиха за ромско бебе на 3 месеца, захранено с чорба от боб и карантия).

В същото време, напоследък в „цивилизования свят” има сериозни кампании за популяризиране на кърменето: кърмещи майки могат да се видят в електронните медии, в реклами, в брошури; нещо повече, кърмещи майки могат да се видят по улиците, в кафенетата и ресторантите, в парковете и търговските центрове. Много от тях носят бебетата си в „слингове” – съвременни цедилки, а общественото мнение в общи линии е преодоляло предразсъдъците си и възприема това за нормално. Създават се групи за взаимопомощ, от където всяка майка може да получи информация за кърменето, издава се широкодостъпна литература по въпроса. В помощ идват и медицинските лица – подготвителните курсове за бременни, акушерките, здравните посетители, детските лекари и особено консултантите по кърмене образуват една мрежа от информация и подкрепа за всяка майка, която наистина има желание да кърми. Грижата за кърменето е грижа за здравето на новото поколение и това се осъзнава на най-високо институционално ниво, като се разработват програми от здравни и социални министерства и се полагат огромни усилия за подпомагане на кърменето.

В България това все още не е така. Все още е рядкост да се види спокойно кърмеща майка навън. И макар че сме свикнали от сергиите и от екрана да ни се предлагат женски гърди във всякакви форми и размери, изведнъж когато те леко се разкрият, за да изпълнят естествената си, първична функция, обществото свенливо отмества поглед или сумти възмутено. Кърменето у нас е обвито в предразсъдъци.

Нещо повече, много от предразсъдъците се насаждат именно от компетентните лица – представителите на лекарската професия, на които много от майките безрезервно вярват. Ето само малка част от абсурдните твърдения, изречени от педиатри и други медицински лица по повод кърменето: „Много ти рядка кърмата, трябва да дохранваш!”;  „Кърменето не е за нашия климат” „С тези малки гърди, дано поне месец - два да успеете да кърмите”; „Ако кърмиш на поискване, бебето ще затлъстее и няма да може да проходи”; „Кърмата не е стерилна и може да е опасна”; „Можеш да кърмиш по циганската система, ако искаш, но аз не те съветвам, защото е много вредно за стомаха”; „Какво кърмене - то зъби има вече”; „Недостигът ти на кърма може да е генетичен, щом ти не си кърмена”; „С тези хлътнали зърна е абсурд да кърмиш!”; „Кърменето след 10 месеца е сексуално извращение.”  След такива изказвания, не е чудно, че огромната маса майки в България бързо се отказват от кърменето, или пък поради липсата на информираност и полагане на адекватни грижи кърмата им намалява и спира още в първите месеци след раждането.

Добрата новина е, че и у нас нещата бавно, но устойчиво, се променят в последните години. На първо място, много майки сами намират пътя и кърмят успешно, въпреки лекарските препоръки; други се информират от книги, приятелки в чужбина, или Интернет. Едно от най-популярните места в Интернет пространството, където може да се получи адекватна информация за кърменето на български език, е сайтът за родители www.bg-mamma.com , и по-конкретно форумът към него Кърмене и захранване на бебетата, където освен че има множество статии за кърменето с безценна информация и съвети, всяка майка може да постави лично въпрос и да получи желания отговор или подкрепа от други майки с опит в рамките на броени часове.

За кърменето се застъпват и неправителствени организации, като българската Заедно за децата (клон на международната организация УНИЦЕФ), както и Център за бременни жени – гр. Пловдив, като организират събития, семинари и групи за взаимопомощ. Появяват се и първите у нас „Болници - приятели на бебето” (според програмата УНИЦЕФ това са болници, където се насърчава ранният контакт между майката и бебето и поставяне на гърдата веднага след раждането) – пример за това е АГ болницата във Враца. Създават се нови специалности като „Консултант по кърмене, здравословно и диетично хранене” (в Медицинския колеж във Враца). Организират се курсове и специализации, подготвящи медицинския персонал за новите световни тенденции в кърменето и грижата за него. Все повече здравни работници са наясно с новите препоръки и понякога открито, друг път плахо, съветват майките да кърмят изключително през първите 4-6 месеца (без добавки като вода, сокчета, адаптирано мляко или пюрета).

Накрая, но не и по важност, идват програми на правителствено ниво, като Националния план за действие „Храни и хранене 2005 – 2010 г.” на Министерството на здравеопазването, в който се отделя специално внимание на кърменето и храненето на новородените. Скоро, надяваме се, написаното в нея ще стигне до педиатричните кабинети и ще започне да се прилага на практика и от българските майки. Тогава кърменето у нас отново ще бъде нещо естествено и нормално, в което няма и капка героизъм.

# 1
 • София
 • Мнения: 3 161
Избутвам малко напред, че в неделя всички бяхме по кърмачески срещи и може да не сте я видяли... пък ако не ви се чете - ОК, няма да се сърдя...  Wink

# 2
 • London, Sofia
 • Мнения: 8 917
Не мисля, че е геройство - въпрос на виждане е. А моето виждане  е, че това е най-доброто на детето ми и се постарах, а и все още се старая да й го предоставям Peace

# 3
 • София
 • Мнения: 2 880
Супер тема и точно навреме. Ако сметнеш за нужно, слагай по един линк към нея към някои теми с автори, нуждаещи се от приземяване.   bouquet

# 4
 • София
 • Мнения: 7 404
Мили мами,аз за съжаление не мога да се похваля,че съм кърмила децата си. SadНадявам се обаче,че това не пречи да се включа с мнение.Голямата ми дъщеря се роди трудно и поради редица проблеми се наложи да остане в болница около два месеца.Не ми позволяваха нито да нося кърма,нито да я кърмя на място.Аз обаче упорито се изцеждах на всеки три часа в продължение на два месеца с надеждата да кърмя детето си.Изхвърлях тази кърма в мивката,защото нямах възможност да я нося в банка-аз също не бях добре.Когато малката се оправи и си я взехме вкъщи кърмата ми спря точно за 48 часа.Не успях да кърмя детето си.
Когато се роди малката ми дъщеря аз нямах желание да кърмя-това е истината.Когато я слагах на гърдата виноги пред очите ми беше каката,която лежи в кувиоза и кърмата,която потича в мивката.Не можех...Изтърпях така точно 20 дни,в които бебето беше адски нервно-сигурно е усещало мамините чувства. Cry
С цялото това словоизлияние исках да ви кажа,че е много хубаво да кърмите бебетата си,гордейте се с това.Но пък никога не бъдете резки с мамите,които не са кърмили.Всяка от нас знае най-добре защо постъпва така.Обичайте децата си -независимо кърмени или не.
Извинявам се ако не съм поместила мнението си на правилното място,но просто отдавна имах нужда да го кажа!

# 5
 • София
 • Мнения: 3 161
Валенце, преживяла си много трудности, свърьзани с раждането и кърменето и чувствата ти са напълно разбираеми. Възхищавам ти се за търпението два месеца да се цедиш; мога само да гадая какво се е случило през 48-те часа, през които казваш, че ти е спряла кърмата, но съм сигурна, че ако имаше адекватна медицинска подкрепа в този момент, нямаше да се случи. Да се надяваме, че скоро и у нас ще имаме нужните грижи за кърмещите майки. Поздрави!

# 6
 • София
 • Мнения: 7 404
Да,да се надяваме ,че скоро лекарите ще подкрепят кърменето.Защото аз не виждам нищо лошо една мама да кърми болното си бебе в болницата-напротив,това само би помогнало.Но тук в България реалността е друга.

# 7
 • София
 • Мнения: 422
Мисля,че кърменето наистина е един естествен процес,продължение на бременността и раждането.Всеки минава през различни трудности,както Валенцето,за съжаление вместо да има здравни работници от които да получим подкрепа и надежда,че въпреки всичко можем да дадем на дечицата си най-доброто ...те ни карат да правим точно обратното.
И все пак надявам се благодарение на нас самите да има все повече кърмещи майки,защото явно ако не си помогнем ние няма кой друг.
Прекрасна статия!  bouquet
Мисля си да я занеса на моята педиатърка,особено на колежката й....тя е още по-зле..беше крайно разочарована че още не съм дала жълтък на бебето си и вече 2 заместени хранения трябвало да имам ..а аз едно не съм заместила. #Cussing out (извинявам се за отклонението)

# 8
 • Sofia
 • Мнения: 1 737
Голямо геройство е кърменето в България днешно време. След тази дезинформация, която създават у майките още от бременността по училищата за родители, в болниците при раждането, а след това и педиатрите си е голямо геройство за тези, които успяват, въпреки възпрепятстването.

# 9
 • Гоце Делчев
 • Мнения: 79
За наше най-голямо съжеление в България кърменето дори се възпрепядства от медицинските лица. С този режим на 3 часа в болницата и дохранването, направо не можеш да свариш бебо гладен и буден. Аз се изцеждах и помолих да дохранват бебето с моята кърма, беше ми отказано, а след това ни търсиха пари за да купят АМ. Изхвърлях коластрата и хранеха бебето ми с АМ!!!!!
Като се пребрах вкъщи видях, че бебчето толкова бързо се изморява, че какви ти 3 часа, то докато се нахрани заспиваше по 5 пъти в рамките на час.
Кърменето е геройство, когато на човек му липсва адекватната информация и дори се обърква с грешна такава. Цял месец се опитвах да откажа малкия от нощното кърмене, за да му "почива" стомахчето, докато близка приятелка, кърмила и двете си деца не ми препоръча да прочета нещичко във форума. Тогава ми се изясниха много неща.
Благодяря на всички опитни мами в този форум и най-сърдечно на emem за хубавата статия, благодарвние на вас кърмя и съм горда мама от този факт! Wink Wink Wink

# 10
 • Sofia
 • Мнения: 1 121
emem, статията  ти е страхотна! Доста точно описва тъжната действителност.
Изцяло благодарение на форума успях да преодолея всички трудности с кърменето и кърмя все още, като разбира се, съм чувала много пъти как съм героиня или пък как съм луда.
На доста глупости се наслушах относно кърменето, вкл. доцентка от педиатрията ми каза когато дъщеря ми беше на година и 7 месеца: "Какво го залъгвате това дете с кърма, на него му трябва истинска храна! Я го отбивайте ве4е!"
   А последното чух онзи ден от брат ми, чиято приятелка учи психология в университета. На лекции учили, 4е кърменето след 2 годинки прави децата стиснати,разглезени  и егоисти! Аз  се чудя защо Марги е такава стисла,ми то било от кърменето, да знаете!!!!!Та и в университета вижте на какво ги учат #Crazy

# 11
 • София . жк "Лагера "
 • Мнения: 435
   А последното чух онзи ден от брат ми, чиято приятелка учи психология в университета. На лекции учили, 4е кърменето след 2 годинки прави децата стиснати,разглезени  и егоисти!
Това сериозно ли  Shocked ? В кой университет  Shocked кой лектор дрънка такива бисери  Close Никой ли не го е попитал защо мисли така  newsm78 Crossing Arms

# 12
 • "До Чикаго и назад"
 • Мнения: 964
Аз лично го приемам като геройство,четвърти месец кърмя близнаци и само аз си знам колко е лесно.Горда съм че кърмя,при това две бебета.

# 13
 • сф
 • Мнения: 3 078
е то това твоето си е баш за гордост.

аз пък не се гордея. нормално е. и всъщност не е имало мед. персонал, който да ми е пречил.

# 14
 • София
 • Мнения: 3 447
и всъщност не е имало мед. персонал, който да ми е пречил.
Когато виждам, че детето ми е гладно и отваря устичка като пиле, никой медицински персонал не може да ме накара да го храня на 3 часа. В този смисъл никой не ми е пречил - давани са ми неадекватни съвети, аз пък съм ги пренебрегвала, защото бебето ми ми е "казвало" друго.
Проблемът е, че прекалено много се доверяваме на "авторитети" -  независимо дали са училища за бременни, педиатри или баби, и прекалено малко на вътрешното си майчино чувство.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт