Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 29 ноем. 2004, 17:18 ч.

За тиквата

  • 1 716
  • 18
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 2 290
Зная, че много хора не я обичат, но тъй като сега е сезонът на тиквите, а аз прочетох колко са полезни за бременни мами и малчовци, реших да го споделя с вас.
Нисък хемоглобин, недостиг на калций, допълнително пиене на магнезий, отоци по краката, запек, киселини, нервност и чревни неразположения - има ли бременна, която не се е оплаквала от някое от горните неразположения. Според написаното по-долу май тиквата помагала при всички тези оплаквания.
Извинете ме ако има много правописни грешки (преписах го набързо) и да ви е сладко!

“Плодовото месо на тиквата съдържа голямо количество захари (при някои сортове достига дори до 10 – 15%), от които преобладава захарозата, а по-малко има фруктоза и глюкоза. От минералните соли особено високо е съдържанието на калий, фосфор, калций и магнезий, а също на натрий и желязо. От витамините се открояват стойностите на каротина (провитамин А), но има и много витамини от група В, докато витамин С не е особено добре представен. Енергийната стойност на 100g плодово месо е едва 93kJ (22kcal).
   Богатото съдържание на калиеви соли в плодовото месо на тиквата определя използването и като лечебно средство, стимулиращо сърдечната и мускулната дейност, а също и кръвообращението. Съдържащите се в него калциеви, фосфорни и магнезиеви соли активно участват в образуването на костите и особено на зъбите, поради което тиквата е особено полезна за деца и бременни. Наличието на железни соли в плодовото месо спомага за образуването на хемоглобина и затова то се препоръчва не само за подрастващи, но и за възрастни, а тъй като кръвта постоянно се обновява, е добро лечебно средство при анемии. Освен това желязото и магнезият са съставни части на редица ензими, които регулират обмяната на веществата. Поради високото съдържание на каротин в плодовото месо тиквата се препоръчва за профилактика и лечение на хипо- и авитаминоза А. Сварена или печена тиква, както и натуралният сок от сурова тиква усилват перисталтиката на червата при хроничен запек, оказват благоприятно въздействие при чревни възпаления (колит и др.). Натуралният сок действа и успокоително на нервната система. Пектиновите вещества в тиквата спомагат за намаляване съдържанието на холестерол в кръвта и затова тя се препоръчва при атеросклероза и затлъстяване. Освен това плодовото месо спомага за отделянето на хлориди от организма и усилва диуретиката без да дразни пикочния мехур, поради което се прилага с лечебна цел при болни с отоцои. Установено е, че притежава и антитоксично действие.”
   
 Из книгата “Домашна енциклопедия – плодолечение и плодокозметика” на Веселин Денков и Румяна Денкова

# 1
  • Варна
  • Мнения: 4 819
Бравос.
Аз като разправям на отекли бъдещи мами да мляскат сладко тиква, някои се почесват. Обожаваме тиква. ... Чичковите червенотиквеничета

# 2
  • Plovdiv
  • Мнения: 689
Супер информазия за тиквата, Браво!!!

# 3
  • Varna
  • Мнения: 173
Ммммм, отивам да си опека малко....

# 4
  • София
  • Мнения: 11 304
Ех, как обичам тикваааа....

# 5
  • Букурещ
  • Мнения: 7 137
и аз и аз, и моята буба здраво папа тиква Grinning

# 6
  • София
  • Мнения: 954
Обожавам баница с тиква Animal Pig  Flowers Jack O Lantern  Animal Pig  Flowers Jack O Lantern , мога да ям до припадък. Въпреки, че чак  наскоро разбрах, че е и много полезна, а от тази статия се убедих напълно вече.

# 7
  • Мнения: 3 038
Мнооого обичаме тиква със Съни!
Отдавна се отдаваме на това кулинарно удоволствие eat

# 8
  • София
  • Мнения: 2 738
Затова ли така съм освирепяла за тиква, като в онзи разказ...Как му беше името?

# 9
  • София, жк.Стрелбище
  • Мнения: 272
Колко голямо трябва да е детето, за да му се дава сварена тиква например?
Сварена, пасирана и със захар или без?
Как я приготвяте за децата си?
Искам да дам и на малкия, но незнам как.

# 10
  • Мнения: 3 038
Цитат на: sunny_
Колко голямо трябва да е детето, за да му се дава сварена тиква например?
Сварена, пасирана и със захар или без?
Как я приготвяте за децата си?
Искам да дам и на малкия, но незнам как.


http://www.bg-mamma.com/viewtopic.php?t=10579

виж тук, Съни Stuck Out Tongue

# 11
  • Варна
  • Мнения: 4 819
Цитат на: asa
Затова ли така съм освирепяла за тиква, като в онзи разказ...Как му беше името?


... печената  Flowers Jack O Lantern  на Душко Добродушков  .... мляс мляс

# 12
  • Мнения: 455
Mnogo obi4am tikava-pe4ena,varena i kak se kazva6e onova vkusnoto koeto se pravi ot tikva....

# 13
  • София
  • Мнения: 6 097
Мдаааа така е Thinking  обаче аз толкова мразя тиква, че бих умряла отколкото да ям Confounded

# 14
  • Varna/Burgas
  • Мнения: 456
Stuck Out Tongue  Onova vkusnoto se kazvashe tikvenik, be Veselke. Da ti e sladko. Az dnes za parvi pat svarih tikva na malkia Dani, veshe e na 6 meseca i mi se struva, che e kraino vreme da iade i ot tazi vkusnotia. Ne znam dali moga da slagam v tova piure i mesce, no shte procheta v linka ot Pavlina. Sigurno shte nameria mnogo varianti s tikva.   Blush

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт