Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Млека за кърмачета, захранване
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 18 отговора

София

Мнения: 2 290
Зная, че много хора не я обичат, но тъй като сега е сезонът на тиквите, а аз прочетох колко са полезни за бременни мами и малчовци, реших да го споделя с вас.
Нисък хемоглобин, недостиг на калций, допълнително пиене на магнезий, отоци по краката, запек, киселини, нервност и чревни неразположения - има ли бременна, която не се е оплаквала от някое от горните неразположения. Според написаното по-долу май тиквата помагала при всички тези оплаквания.
Извинете ме ако има много правописни грешки (преписах го набързо) и да ви е сладко!

“Плодовото месо на тиквата съдържа голямо количество захари (при някои сортове достига дори до 10 – 15%), от които преобладава захарозата, а по-малко има фруктоза и глюкоза. От минералните соли особено високо е съдържанието на калий, фосфор, калций и магнезий, а също на натрий и желязо. От витамините се открояват стойностите на каротина (провитамин А), но има и много витамини от група В, докато витамин С не е особено добре представен. Енергийната стойност на 100g плодово месо е едва 93kJ (22kcal).
   Богатото съдържание на калиеви соли в плодовото месо на тиквата определя използването и като лечебно средство, стимулиращо сърдечната и мускулната дейност, а също и кръвообращението. Съдържащите се в него калциеви, фосфорни и магнезиеви соли активно участват в образуването на костите и особено на зъбите, поради което тиквата е особено полезна за деца и бременни. Наличието на железни соли в плодовото месо спомага за образуването на хемоглобина и затова то се препоръчва не само за подрастващи, но и за възрастни, а тъй като кръвта постоянно се обновява, е добро лечебно средство при анемии. Освен това желязото и магнезият са съставни части на редица ензими, които регулират обмяната на веществата. Поради високото съдържание на каротин в плодовото месо тиквата се препоръчва за профилактика и лечение на хипо- и авитаминоза А. Сварена или печена тиква, както и натуралният сок от сурова тиква усилват перисталтиката на червата при хроничен запек, оказват благоприятно въздействие при чревни възпаления (колит и др.). Натуралният сок действа и успокоително на нервната система. Пектиновите вещества в тиквата спомагат за намаляване съдържанието на холестерол в кръвта и затова тя се препоръчва при атеросклероза и затлъстяване. Освен това плодовото месо спомага за отделянето на хлориди от организма и усилва диуретиката без да дразни пикочния мехур, поради което се прилага с лечебна цел при болни с отоцои. Установено е, че притежава и антитоксично действие.”
   
 Из книгата “Домашна енциклопедия – плодолечение и плодокозметика” на Веселин Денков и Румяна Денкова
Цитирай

Варна

Мнения: 4 819
Бравос.
Аз като разправям на отекли бъдещи мами да мляскат сладко тиква, някои се почесват. Обожаваме тиква. ... Чичковите червенотиквеничета
Цитирай

Plovdiv

Мнения: 689
Супер информазия за тиквата, Браво!!!
Цитирай

Varna

Мнения: 173
Ммммм, отивам да си опека малко....
Цитирай

София

Мнения: 10 830
Ех, как обичам тикваааа....
Цитирай

Букурещ

Мнения: 7 138
и аз и аз, и моята буба здраво папа тиква Very Happy
Цитирай

София

Мнения: 942
Обожавам баница с тиква Pig  Pumpkin  Pig  Pumpkin , мога да ям до припадък. Въпреки, че чак  наскоро разбрах, че е и много полезна, а от тази статия се убедих напълно вече.
Цитирай


Мнения: 3 032
Мнооого обичаме тиква със Съни!
Отдавна се отдаваме на това кулинарно удоволствие eat
Цитирай

София

Мнения: 2 650
Затова ли така съм освирепяла за тиква, като в онзи разказ...Как му беше името?
Цитирай

София, жк.Стрелбище

Мнения: 272
Колко голямо трябва да е детето, за да му се дава сварена тиква например?
Сварена, пасирана и със захар или без?
Как я приготвяте за децата си?
Искам да дам и на малкия, но незнам как.
Цитирай


Мнения: 3 032
Цитат на: sunny_
Колко голямо трябва да е детето, за да му се дава сварена тиква например?
Сварена, пасирана и със захар или без?
Как я приготвяте за децата си?
Искам да дам и на малкия, но незнам как.


http://www.bg-mamma.com/viewtopic.php?t=10579

виж тук, Съни Razz
Цитирай

Варна

Мнения: 4 819
Цитат на: asa
Затова ли така съм освирепяла за тиква, като в онзи разказ...Как му беше името?


... печената  Pumpkin  на Душко Добродушков  .... мляс мляс
Цитирай


Мнения: 455
Mnogo obi4am tikava-pe4ena,varena i kak se kazva6e onova vkusnoto koeto se pravi ot tikva....
Цитирай

София

Мнения: 6 098
Мдаааа така е Thinking  обаче аз толкова мразя тиква, че бих умряла отколкото да ям drunk
Цитирай

Varna/Burgas

Мнения: 456
Razz  Onova vkusnoto se kazvashe tikvenik, be Veselke. Da ti e sladko. Az dnes za parvi pat svarih tikva na malkia Dani, veshe e na 6 meseca i mi se struva, che e kraino vreme da iade i ot tazi vkusnotia. Ne znam dali moga da slagam v tova piure i mesce, no shte procheta v linka ot Pavlina. Sigurno shte nameria mnogo varianti s tikva.   Blush
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 18 отговора