Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Israel

Мнения: 1 366
Здравейте момичета. Имам нужда от бързата ви помощ. В края на седмицата купих доста праскови и кайсии. С кайсиите се справихме безпроблемно, но изоставихме прасковите, а те взеха да започват да "изневеряват". Дайте моля идеи как да спасим положението без да хвърляме нищо. Всякакви решения ще са добре дошли!

 Hug
Цитирай


Мнения: 8 572
Компоти, конфитюр, сушени - ако правите и ядете такива неща! Сега се чудя, дали не би могло във фризер да се замразят, но не съм го правила.
Цитирай

Czech Republic

Мнения: 2 592
Направи ТОЗИ сладкиш на Leo - ще стане и с праскови. Много е вкусен! А ако са много и меки, може да ги направиш на пюре(без захар) и да замразиш - после само прибавяш към сладкиши или сладоледи или за директна консумация.
Цитирай

Israel

Мнения: 1 366
Компоти, конфитюр, сушени

Супер, сега остава да ми дадеш и рецепти...
Цитирай


Мнения: 8 572
За компот - нарязяните на половинки или четвъртинки праскови се слагат в буркан, горе-долу две-трети от буркана, сипват се 6 суп. лъжици захар, долива се вода, слага се капачка на винт или обикновена. Бурканите се варят около 5 мин /след завиране на водата/ за вакуум. Тази доза е за буркан 0.800 мл.

За конфитюр на фурна - дозата е за 5 кг праскови. Измиват се, нарязват се, слагат се в емайлиран съд,посипват се с 2 кг захар и престояват така една нощ. Това е по рецептата, но аз лично не ги чакам. На другият ден се заливат с 1 чаша оцет и се слагат във фурна да се пекат, докато сиропът се сгъсти, почти като сироп за сладко. Насипва се в буркани, докато още е горещ. Важното е, да не го препечеш много.

Фин мармелад от праскови - 5 кг плод се заливат с вряща вода за 1-2 минути. Отцеждат се и се пускат в студена вода. След това се белят и им се изваждат костилките. Смачкват се или се смилат. Плодовата каша ври на огъня около 15 мин., прибавя се 1 1/2 кг захар.Мармаладът се вари с непрекъснато бъркане, докато се сгъсти. Десетина минути преди да се свали от огъня се прибавя сока от 1 лимон.

За сушенето не съм много сигурна, майка ми суши плодове и аз много ги харесвам зимно време. Ще разбера и ще пиша. Дано имаш търпение и спасиш прасковите! Успех!

Ето и на английски за консервиране на праскови и сушене на плодове.
« Последна редакция: нд, 25 юни 2006, 22:28 от labrex »
Цитирай

Israel

Мнения: 1 366
Май ще ги "жертвам" за мармелада и конфитюра. Звучат ми не особено трудоемки, а и ще има желаещи. Хиляди благодарности. И сладкиша на Leo изглежда примамлив.

Кажи ми, моле те, дали мога да ползвам същите рецепти и за кайсийки?

Пак безкрайно благодаря!
Цитирай


Мнения: 8 572
Можеш да слагаш каквито искаш плодове по твой вкус. Тези торти с плодове тип парфе стават с всичко, страшно са леки и приятни за горещите дни, дето са ни нападнали. Very Happy

А за рецептите - не съм сигурна количеството захар при кайсиите дали не е друго, все пак са малко по- киселки. Понеже сега съм на работа, като е прибера вкъщи, ще погледна. А междувременно може би някой ще ти даде инфо.
Цитирай

София

Мнения: 10 650
Тъкмо щях да пиша за едно парфенце с прасковки Peace Става страхонто, лесно е и е много вкусно. Нарязваш праскови, колкото искаш, разбиваш 2 коф. кис мляко с 2 желатина, омесваш с прасковсите и 1-1/5 ч.ч захар и изливаш във каквато искаш форма. Оставяш в хладилника за два часа и готово.
Цитирай

Israel

Мнения: 1 366
Звучи примамливо парфето. Само, моля те кажи ми, колко е грамажа на кофичка кисело мляко, че не съм в Б-я от доста време и не съм на ясно с опаковките.
Цитирай


Мнения: 7 473
1 кг. праскови
2 кг. захар

Пасираш, но без люспите и в буркани, бутилки или др. Не се вари, а е много вкусно. Аз го правя с ягоди и малини, предполагам,че и с праскови ще е вкусно. Става за сладкиши, за палачинки, за разреждане с вода (като сирап). Не се разваля и не мухлясва . Аромата на пресни плодове е невероятен целогодишно!   Peace  chef
Цитирай

София

Мнения: 10 650
Приблизително 500 гр. е една кофичка /400-500/, но ти можеш да си направиш колкото ти искаш, само е нужно да спазиш пропорцията на желатина, който ще ползваш. Този на Йоткер е едно пакетче за 500 мл течност.
Цитирай


Мнения: 8 572
Звучи примамливо парфето. Само, моля те кажи ми, колко е грамажа на кофичка кисело мляко, че не съм в Б-я от доста време и не съм на ясно с опаковките.

Различни са кофичките, 400 или 450 гр.
Цитирай

Israel

Мнения: 1 366
Благодаря ви момичета, много сте мили!

Лео, аз сега съм ги нарязала и посипала със захар по съвета на labrex за една нощ. Ще видя утре как ще са и наистина мога да ги прибера така. Имам и малка две годишна дъщеря, тя може и да хареса идеята на плодово пюре.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.