Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Добрич
 • Мнения: 1 117
Здравейте мами. Имам син на 4 години и предстои да имаме второ дете. Подготвям го за появата на бебо, като разговарям открито с него ,но на него му се струва нереално. Мисля , че си представя по-скоро кукла. Аз ли греша с обясненията... ooooh!
Вие как постъпихте?

# 1
 • София
 • Мнения: 820
Не грешиш.
Те са си още малки и не могат да си го представят. Още на какви въпроси ще ти се налага да отговаряш... Мисля, че трябва да говорите за бебето колкото се може по-често. Да го питаш той как си представя нещата. Какво ще стане, какво ще се промени. Предварително говорете за промените, които ще се наложи той да направи. Ако бебето ще спи в неговото легло, то нека баткото да не спи вече в него. За да имаш време ти да реагираш, ако нещо стане не както трябва. Ако много му липсва и т.н. Казвайте му бати и го накарай да се чуства горд от това. Много е удобно после при евентуални конфликти. Като ти каже: Много се занимаваш с бебето. Ти му отговаряш: То е малко, а ти си батко. Изтъквай положителните неща на това да си голям: Можеш да ядеш шоколад, да гледаш телевизия, да стоиш до по-късно. Нооо трябва сам да си прибираш играчките и сам да си обуваш обувките, защото мама не може да се наведе да те завърже.
Не се сещам други примери, но надявам се ме разбра.
 Hug Hug Hug

# 2
 • София
 • Мнения: 3 267
В филмчетата за Франклин на мечо му се ражда сестриче. С баща му му обяснявахме, че в корема ми има бебе и то расте всеки ден, както него. Когато порастне достатъчно лекарите ще го извадят. Той не беше очарован, че ще имаме бебе. Мисля, че не можеше да си представи какво ще се промени. А и не обича неизвестното.

# 3
 • Sofia - Младост
 • Мнения: 2 243
    Една позната преди време разказа във форума как завела сина си на ехографския преглед, за да види бъдещото попълнение в корема на мама, а детето силно разочаровано попитало накрая дали мама няма да роди скелет  Joy!
   Моят син е на 7 и въпреки че знае всичко за човешкото тяло, за секса и за това как се правят бебетата, цялата работа му се струва все още много мътна и нереална! Говорим за това, но ми се струва, че все още неможе да го осмисли! Решила съм по нататък като ходя на ултразвук да го взема с мен, за да види какво прави бебето в корема ми  Mr. Green!

# 4
 • провинцията
 • Мнения: 48
според мен трудно може да обясниш на едно малко дете, че ще си има братче или сестриче. независимо от всички обяснения и примери,едва след появата на второто дете може да се разбере наистина как ще реагира по-голямото.
 в къщи настана ужас след второто раждане. Mr. Green каката си е представяла най-вероятно кукла и изживя доста голям стрес... но с времето нещата отшумяха.  ooooh!
най-голям проблем настана когато малката поотрасна и започна да й пипа играчките и нещата. Mr. Green Мисля си, че основното е търпението от страна на родителите и никога да не забравяме, че по-големите са също деца, а не каки и батковци. човек несъзнателно започва да пренебрегва по-голямото дете покрай грижите за малкото, а и това трябва да се избъгва.
успех с обясненията!  newsm78
 приветствам всички, решили да имат повече от едно дете!

# 5
 • Ямбол
 • Мнения: 22 951
На моя син му говорих, че и той като някои други деца, ще си им сестричка, че тя ще е много малка и беззащитна. Може би ще плаче, може би ще му се радва. Той трябва много да си я обича и да я пази, да я защитава, да си играе с нея. Т.к. тя няма да може сама да яде и да се обслужва, мама ще е заета много с малкото бебе, но баткото ще може да помага и да слуша повече защото е по-голям. Нещо от този род. До сега не съм забелязала ревност, даже напротив, много силна привързаност. Обяснявам му всичко както си е и нищо не си измислям. Понякога е по-строг и от мен, аз й давам ключовете да си играе, той й ги взема и казва: "Не може, мила, мръсни са!" Joy или когато сме навън не разрешава други да я пипат, а когато имаме гости ги пита дали са си измили ръцете.

# 6
 • София
 • Мнения: 792
Хммм, въпросът е много деликатен...  Thinking
Явно нашата кака беше решила, че като се роди и веднага ще започнат да си играят на килима с играчките. През цялата бременност съм й говорила за бебчето. Тя ми целуваше корема и го чувстваше като нещо отделно от мен, стори ми се интересно това. Много ревнува, дори като кърмя бебето, тя се надвесва над главата й, за да ме целува.
Но когато бебока й се усмихне, каката много се радва. Аз не пропускам да й кажа, че сестричката й много я обича и има голяма нужда от нея. Че се радва, когато кака й си играе с нея. Понякога ми хваща крака, докато гушкам бебето, чак ще падна. Прави нарочно бели, за да й обърна внимание.  ooooh!  Но аз се отплеснах в друга посока. Та, на въпроса ти, обясни му предварително, че бебето е безпомощно и изисква много грижи. Но като порасне, ще станат най-добрите приятели и ще се обичат много. Че ще си споделят тайни, които даже мама и тати няма да знаят. Нашата кака много обича тайните и понякога шепне на беба в ушенцето нещо и ме гледа заговорнически  hahaha  А на мен ми казва: Ти не чу, ти не чу! Ние си имаме тайна!
Попитай го дали ще си даде бебешките дрешки, леглото и вещи, които ще ползвате за бебето, а са били негови. Нашта кака казва, че само на нея да купуваме нови дрехи, а бебето щяло да носи само нейните стари  Crazy Много е хитра!
Успех, трудно е, но е много сладко! Търпението си казва думата!  Grinning

# 7
 • Мнения: 1 291
Разликата между двете ми синчета е 3 г. и 8 м. Докато бях бременна много често, почти всеки ден разказвах на баткото какво ще правим, когато се роди бебето,  как ще се промени ежедневието ни и други такива. Водих го с мен да види бебчо на ехограф. И когато се роди мина много гладко запознаването и свикването с бебето. Ревнуваше само ,при къпането, защото искаше и той да си играе в коритото.

# 8
 • Мнения: 1 084
Казахме на баткото (на 4г. и половина) веднага след като гинекологът потвърди бременноста ми. Обяснихме му, че живее в корема ми, водихме го с нас на видеозон и дори му подарихме ехографска снимка, която той все още пази. През цялата ми бременност му обяснявахме колко малко и беззащитно е бебето, как в началото няма да може да върви и да говори, заедно избирахме дрешки и количка, питахме го дори за името. Искахме да се чувства част от събитието Simple Smile като не забравяхме да му повтаряме, че безкрайно много го обичаме.
Когато дъщеря ми се роди, му подарихме един огромен Мечо Пух и му казахме, че е подарък от бебо Simple Smile) (в резултат бебето получи няколко счупени стари негови играчки, но поне бяха от сърце).
Досега не е проявил ревност, хвали се на всичките си приятели и дори ни помага в грижите за новото попълнение Simple Smile) Дано продължи така Simple Smile)

# 9
 • Мнения: 20 969
нормално е, дори ти не си представаш точно какво те чака, а вече си родила едно Simple Smile
аз обяснявах, обяснявах за бебето /месеци/ и голямата в един момент ме попита: "кога ще ходим на гости на бебето?"  Mr. Green

# 10
 • sofia
 • Мнения: 5 979
Ох, моя син е по-малък, но непрекъснато му се обяснява. Оня ден ме хвърли в джаза като каза, че иска да вземе една пушка, да ми разреже корема и да махне бебето.....да ви напомня за някоя приказка с така третиран вълк Mr. Green
Иначе Франклин, разни бебета в колички, всевъзможни асоциации, но определено не е наясно...

# 11
 • София
 • Мнения: 574
Нашият батко е по-голям и по-лесно може да му се говори. Аз започнах да му говоря за братче или сестриче още преди да беше станало, защото ние вече планирахме второ дете. Когато забременях го заведох на първата консултация. Видя как тупка сърчицето на бебчето, направиха му снимка само за него. Беше много горд и я показваше на всички. И сега не пропускам да го заведа на консултация когато мога. Лекарката му обяснява на монитора кое какво е и той вижда как расте бебето.
Той вече има реална представа какво го очаква и какво ще бъде бебето, тъй като от три месеца си има първа братовчедка. Много я обича и все гледа да е около леля си. Постоянно иска да помогне с нещо или да бута количката по време на разходки.
Почти всеки ден ме пита кога ще се роди нашето бебе, целува ми корема и много обича да си слага ръката на корема докато бебка рита. Казва, че много ще я обича, иска да може да я храни със шише. Вече е склонен да си дава играчките; официално си е дал леглото, количката и ваничката.

# 12
 • Мнения: 936
При нас мина лесно. Едно дете от нейната групаимаше сестричка и всички се събираха да и се радват. Тя още тогава каза, че иска бебе. Като забременях и казахме, но тя в началото много не вярваше. Убеди се чак когато започна да ми расте корема. Подготвяхме я като и казвахме , че много ще се обичат, ще играят заедно и такива подобни. Тя много му се радва и даже не ревнува.

# 13
 • На запад...след София...в Люлин
 • Мнения: 1 000
Здравейте мами. Имам син на 4 години и предстои да имаме второ дете. Подготвям го за появата на бебо, като разговарям открито с него ,но на него му се струва нереално. Мисля , че си представя по-скоро кукла. Аз ли греша с обясненията... ooooh!
Вие как постъпихте?

Здравей,
Продължавай да му говориш......при нас имаше и кризи.....след като казахме на Габи за бебето.....още като разбрахме.....имаше период от месец-два в който плачеше почти непрекъснато..
Ще му е нереално докато не започне да ти расте коремчето
Оправихме се с шопинг терапия.......жени, какво да ни правиш.
Ходихме по бебешките магазини ..... купувахме по нещо дребно за бебето и задължително по нещо и за нея.
Другото което ми помогна....... ходенето на пица всеки месец с момичетата от отчетни Simple Smile ...... много и допадаше.....а и свикваше с гледката на много шкембенца на едно място ..... имаше период в който беше сигурна, че татко и ще има бебе понеже неговия корем бил по-голям от моя Simple Smile бил "до небето чак" ......
И понеже се роди братче ....сега иска сестричка...ама тате да я роди
Говори му.....като пропускаш личните неща като ......ще ти взима играчките и от тоя сорт..... и не го пренебрегвай....обяснявай му колко ти е скъп и колко много го обичаш и как това няма да се промени.....как и бебо много ще го обича....гушкай го много/ ако ти дава /.

Само не спирай да му говориш ......колкото повече....толкова по-добре.

Последна редакция: чт, 06 юли 2006, 09:39 от BgViki

# 14
Моят син е на 7 год. и бебето в корема ми му се струваше нереално.Задал ми е около 10000 въпроса.Стигнах до извода че  най-важното нещо което трябва да се обясни е че бебето ще е много малко,ще му се обръща повече внимание, ще иска повече грижи ит.н.Слава Богу родих дъщеря си през февруари и момченцето ми я посрещна с много любов.И сега дори първата му работа сутрин е да види бебенцето.Няма ревност и завист.Затова мисля че е важно мнооого да се говори на по-голямото дете,включително и за това как бебетата идват на белия свят и защо.


Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт