Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 18 отговора


Мнения: 1 679
Никога не съм правила или опитвала подобно нещо ... дори мислех, че е някакъв майтап /нали се сещате пиУе със зеУе .../. Та искам да сготвя такова нещо, но някоя по-простичка рецепта.
Цитирай


Мнения: 4 748
ама уточни прясно или кисело зеле за ориентация  Laughing Laughing

прясно - нарязвам пилето и върви комплект с готвенето на зелето, както се готви прясно зеле.

а за кисело - пак нарязвам зелето /сега е в буркани и го слагам накрая/, нареждам ред зеле, пилето на порции, пак ред зеле. Малко вода, ако е много кисело зелето, ако не - равни части - вода и зелев сок. На тих котлон ври - около час. Когато е омекнало месото /къса се/, прибавям олио, червен пипер и ориз и пак захлупвам да се задушава. Понякога изсипвам готовото зеле в тава и във фурната на горен реотан да се запече. Някои го готвят без ориз, но аз и домашните ми кисело зеле без ориз не обичаме.  Подправки не слагам никакви, освен лют пипер. А черен - по желание ръсят.

а сега лятото правя с кисело зеле от буркан друг вариант: Сварявам пилето, нареждам в тава с 1 пълна чаена чаша (от 150мл) ориз, прибавям олио, малко кисело зеле - 1/2 буркан, щипка с 2 пръста лимонтозу и 3 чаши бульон от пилето. Пека в тавата - бяло е и много ни харесва. Някои му казват бурания, но други под бурания познават вид салата.  Между другото е по-леко и по-вкусно /според мен/ от нормалното кисело зеле с пиле.
Цитирай

София

Мнения: 1 209
Понякога предпочитам да сваря пилето предварително и да го обезкостя - по-вкусно ми е ако не ми са налага да бъркам с пръсти, за да си изям вкусната гозба.


С ПРЯСНО зеле
1. Сварявам и обезкостявам пилето.
2. В пилешкия бульон или част от него слагам зелето - докато се послегне и после прибавям обезкостеното пилешко месо.
3. Добавям ситно нарязан лук, сол и червен пипер. Вари се докато стане готово зелето.
4. Почти към края добавям ситно нарязан домат. Ако решиш да доготвиш манджата на фурна - доматът може да бъде нарязан на колелца и да го сложиш отгоре в тавичката.

Моите си облизват пръстите. Не добавям допълнително мазнина, защото варя пилето с кожата и то си пуска. Ако си фен на по-диетичното - свари пилето без кожата и просто добави в зелето малко олио.

Успех!  chef

Киселото зеле го обичам единствено на капама - а тя си е зимно ястие. През лятото не обичам кисело зеле в никакъв вариант.
Цитирай

Въпрос на гледна точка...

Мнения: 865
     Снощи готвих точно това HugЗначи първо сварих и обезкостих пилето (вари се в подсолена вода ), след което в малко олио позапържих една голяма зелка.Като поомекна долях водата от пилето и оставих да се доварява. След това добавих домат, червен пипер, посгъстих с малко брашенце,чубрица,дафинов лист и бахар естественно добавих и месото и всичко това във фурната да хване коричка отгоре.
Нали се сещате... обрах овациите Party Hug 
Цитирай

Israel

Мнения: 1 366
Моята рецепта е и още по-лесна и най-хубавото й , че е безотказна - винаги става. Та аз понеже принципно се старая да снижавам до минимум мазнините и най-вече пърженето, рецептата ми изглежда така :

олио на дъното на тенжерата
нарязана глава лук
нарязана зелка
сурово пилешко месо - каквото имаш
домати или размито доматено пюре
червен и черен пипер
дафинов лист
сол на вкус (аз слагам и пилешки бульон на прах)

Включвам котлона и го "забравям". От време на време пребърквам и според нуждата добавям вода. Така докато всичко стане много меко. Ако обичате яденето по-сухо, след като е готово, може да се изсипе в тава и да се запече леко.
Цитирай


Мнения: 1 679
Такааа, сложих цялото пиле в един голям глинен съд с капак /че тенджерките ми са малки/ и долих някъде до средата вода. Бухнах го във фурната. Дали ще се получи нещо? Зелето е прясно, но се чудя сега ли да го сложа или да изчакам пилето да се свари?
Цитирай

София

Мнения: 1 209
Ти ме уби с този глинен съд и цялото пиле.

За да стане по-бързо, и за да се побере в нормална тенджера го разфасовам. Дори за тази манджа отделям само бутчетата, крилцата.

От бялото месо правя нещо друго. Ама обикновено просто купувам само цели бутчета.
Цитирай


Мнения: 1 679
Ти ме уби с този глинен съд и цялото пиле.


Ау, лошо ...
сега какво да правя ...
само, моля не ми се смейте, много лоша готвачка съм  Embarassed
Цитирай

Душата ми е там, сърцето ми тук!

Мнения: 1 190
Разфасоваш пилето, нарязваш зелето, слагаш 2-3 лъжици олио, малко сол, малко червен пипер, доматен сок или доматено пюре - 2-3 лъжици, една чашка вода и всичко това в тенджера под налягане, когато започне да свисти, намаляш котлона на минимум и вариш 40 мин.

След това може да го изсипеш в тавичка и да го сложиш във фурната да го запечеш /обаче не е задължително/ Peace

Това е Peace
« Последна редакция: пн, 26 юни 2006, 12:46 от Toni4ka »
Цитирай

София

Мнения: 1 209
Вадиш от фурната, изчакваш малко да изстина, за да не се попариш. Разфасоваш и продължаваш по горните рецепти.

Спокойно - ще се научиш.

От бялото месо може да спретнеш на малкия супичка или кашичка.
Цитирай

Душата ми е там, сърцето ми тук!

Мнения: 1 190
.....

нарязана глава лук

.....

Лук в зелето!? Shocked
Цитирай

на брега на Марица

Мнения: 277

И аз се учудих, ама съм виждала и в книга рецепти за зеле, в които фигурира и лук  Thinking Не знам какъв вкус се получава обаче, не съм пробвала.
Цитирай

Душата ми е там, сърцето ми тук!

Мнения: 1 190
... Анита, и после да пишеш дали се е получило Peace
Цитирай

Israel

Мнения: 1 366

Ако не обичаш - не слагай. Имайки предвид, че не се запържва, вкуса му никак не е доминантен.
Цитирай

Душата ми е там, сърцето ми тук!

Мнения: 1 190

Ако не обичаш - не слагай. Имайки предвид, че не се запържва, вкуса му никак не е доминантен.

Според мен вкусовете са несъвместими.....
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 18 отговора