Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 21 отговора
Здравейте мамчета!

Търсих навсякъде рецепта за хубави мариновани чушки, но така и не открих.
Миналата година ядох едни такива, но забравих кой ги беше правил и няма как да питам за рецептата.

Освен това за по-нататък ще ми трябват и други рецепти, например за лютеница, кисели краставички, тиквички, патладжани и пр., та ако имате хубави рецепти, може да ги споделите.

Благодаря ви предварително!
Цитирай


Мнения: 1 400
Аз правя туршия много готина, сладка става и е много лесна. В Плевен я правят и за тва съм я кръстила Плевенска туршия, на който съм я казала ве4е само такава прави  bowuu
На 5 кг камби, моркови, карфиол, кервиз се слага 1 бут. оцет, 100гр. сол, 500гр.захар, 300гр. олио, 20-30 аспирина( аз слагам 25) Вси4ко това го слагаш в голям съд, и престоява 24 часа, като разбъркваш отвреме на време. Аз правя за 15кг продукти и ги слагам в бидон4е. После е удобно и за сипване. Пробвай я много е готина
Цитирай

в Бургас

Мнения: 3 251
Аз ще ти предложа една рецепта за мариновани чушки, която всички в дома обожават.
100 чушки
100 чушки се почистват от семето, измиват се и се изпичат/най-добре в чушкопек-остават твърди/, почистват се от люспите и ако искаш цели /аз лично ги нарязвам на парченца,за да са готови направо за консумация/ се слагат за час-2 в марината.
Маринатата се приготвя от 400 мл. винен оцет+ 300 мл.олио+150 гр.сол+100 гр.захар==> завира на котлона и се оставя да се охлади.Нарязват се 2 връзки на много ситно магданоз и се сипва в маринатата и после се слагат чушките. След престоят им около 2 часа се напълва в бурканчета и се стерилизират 20 мин.

Отделно приготвям и чушки със сирене.
Чушки със сирене
5 кг чушки се почистват, измиват се и се изпичат.Смилат се и към тях се прибавя 2 кг.бяло саламурено сирене/натрошено/.  500 мл олио се загрява и с бъркане се прибавя към чушките и сиренето. Напълват се бурканчета и се стерилизират пак 20 мин.
Цитирай

София

Мнения: 6 958
Дорка,а така като е в бидонче туршията колко време може за издържи?Нали за пластмасово бидонче говорим?А къде я държиш? EmbarassedМного въпроси станаха.
Цитирай
Аз правя туршия много готина, сладка става и е много лесна. В Плевен я правят и за тва съм я кръстила Плевенска туршия, на който съм я казала ве4е само такава прави  bowuu
На 5 кг камби, моркови, карфиол, кервиз се слага 1 бут. оцет, 100гр. сол, 500гр.захар, 300гр. олио, 20-30 аспирина( аз слагам 25) Вси4ко това го слагаш в голям съд, и престоява 24 часа, като разбъркваш отвреме на време. Аз правя за 15кг продукти и ги слагам в бидон4е. После е удобно и за сипване. Пробвай я много е готина

А как я съхраняваш. В смисъл, готова е след 24 часа и после я държиш в бидончето на стайна температура ли? Май се прави есента, като минат жегите? Или може и по-рано...  newsm78
Цитирай
Аз ще ти предложа една рецепта за мариновани чушки, която всички в дома обожават.
100 чушки
100 чушки се почистват от семето, измиват се и се изпичат/най-добре в чушкопек-остават твърди/, почистват се от люспите и ако искаш цели /аз лично ги нарязвам на парченца,за да са готови направо за консумация/ се слагат за час-2 в марината.
Маринатата се приготвя от 400 мл. винен оцет+ 300 мл.олио+150 гр.сол+100 гр.захар==> завира на котлона и се оставя да се охлади.Нарязват се 2 връзки на много ситно магданоз и се сипва в маринатата и после се слагат чушките. След престоят им около 2 часа се напълва в бурканчета и се стерилизират 20 мин.

Отделно приготвям и чушки със сирене.
Чушки със сирене
5 кг чушки се почистват, измиват се и се изпичат.Смилат се и към тях се прибавя 2 кг.бяло саламурено сирене/натрошено/.  500 мл олио се загрява и с бъркане се прибавя към чушките и сиренето. Напълват се бурканчета и се стерилизират пак 20 мин.

Тези рецепти звучат супер, но на мен ми се искаше да избегна печенето на чушки, че е голяма играчка, а освен това аз ще си печа и затварям в буркани само печени чушки (за салата или за чушки с яйца). Онези маринованите, които бях опитвала, бяха само нарязани и май бяха мариновани сурови, а после само стерилизирани.
Мога обаче да пробвам да накисна сурови чушки в твоята марина и след няколко часа да ги затворя в буркани. Мисля, че така може да се получи.
Цитирай


Мнения: 1 400
Ами да като поевтинеят зелен4уците тогава я слагам, стои ни на балкона в пластмасово бидонче.Сега ве4е нямаме балкон,незнам къде ще я турна  newsm78 сигурно в мазето и ще си ка4вам  Thinking
Цитирай

София

Мнения: 10 654
А някой има ли рецепта за еднатуршия, която представлява ред печен патладжан, ред чесън, накълцан, ред магданоз? Направо е фантастична, но изобщо идея нямам каква марината се ползва, помня само, че е доста мазничка /олио явно се слага, но какво друго/?
Цитирай
А някой има ли рецепта за еднатуршия, която представлява ред печен патладжан, ред чесън, накълцан, ред магданоз? Направо е фантастична, но изобщо идея нямам каква марината се ползва, помня само, че е доста мазничка /олио явно се слага, но какво друго/?

Е-е-е, наистина!
Помня, че навремето майка ми правеше такава трушия. Същата!
Тия дни ще я питам за рецептата, но не се надявам много, защото тя винаги от едно тефтерче гледаше, пък сега не е тука в Бг, та мисля, че няма да може да ми каже...

Но иначе тези патладжани са върхът!
Цитирай


Мнения: 4 740
 Sick Sick аз имам такава, но не е с печен, а с бланширани кръгчета патладжан -  остана ми от миналата година. майка прави такава, защото най-напред много ми хареса, но тя удесети количеството и не можах да си я изям  Laughing Laughing ако те устройва, ще ти пусна рецептата. А е с олио, сол, захар, оцет
Цитирай
О, супер! Моля те, pep4o, пусни рецептата.   bouquet
Цитирай

София

Мнения: 10 654
Да, пусни я, пък ние ще си я направим с печен патладжан Hug Hug Hug Важното е да се знае маринатата каква е!

П.п покрай вас взех да правя и зимнини, а толкова съм се заричала, че такова нещо никога няма да седна да правя... 35
Цитирай


Мнения: 4 740
Дозата за заливката се мери в буркан 800мл. - оцет 100мл., супена лъжица - пълна сол, 3 с.л. равни захар, 1-на зърна черен пипер, 2-3 бахар, 3-4 л. олио, вода 1 пръст под гърлото на буркана / голямо обяснения  Hug но не сме мерили иначе количествата/. Това количество от 1 буркан е за 2бр. напълнени с продукти.


Иначе продукитте са според наличното количество.

Патладжана е нарязан на кръгчета, дебели по около 1см.
чесън - нарязани избелени скилидки, доста бройки
много магданоз и съвсем малко целина
а в някои буркани има и кабми, също е вкусно с тях.

* Патладжана се бланшира в леко подсолена вода за около 30-40 сек. в кошница или гевгир - по 2 шепи материал наведнъж
* изцежда се.
* започва нареждането в буркан - рехаво, да  не е плътно, т.е. не се притискат.
* ред патладжан,  малко чесън, после магданоз и 1-2 листенца целина и така докато се напълни. Както казах моите буркани половината бяха с камби, така че се включва и ред камби.
* Като се види колко буркана излизат пълни се прави маринатата - /горе писах - за 2 буркана - 1 доза/ - всичко се изсипва да заври, след което с врящия сироп се допълват бурканите, + 1 аспирин на буркан, запечатват се и горещи се обръщат с капачката надолу, като се завиват с някаква дреха да задържат топли.
Цитирай
П.п покрай вас взех да правя и зимнини, а толкова съм се заричала, че такова нещо никога няма да седна да правя... 35

Да, ама зимата като се чудя какво да ям (че съм страшна плодо- и зеленчуко-маниачка) и доматите са 3,50, ще правя, не ами и пушек ще се вдига. Да не говорим пък, че на мен зеленчуците сега са ми безплатни, защото татко ги сади!  Wink Cool
Цитирай
pep4o, равна нямаш!  Hug   bouquet

Имам само два въпроса: аспиринът се разтваря в марината, като си отброила да има по 1 на готов буркан, нали? Или се пуска в буркана най-накрая?  newsm78

И не се ли стерилизират след това? Търпят цяла зима така?
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 21 отговора