Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Моя родина там, где мой ребенок!
 • Мнения: 2 214
Цитат
Много ми стана съвестно, защото осъзнах, че нито снощи, нито в другите случаи, когато е отнасяла по шамарче-две по дупето е била виновна тя. Отнесла си го е заради някой друг - най-често баба и и дядо и, които я лигавят до безобразие и не дават да счупи устните, ами търчат като изоглавени да и удисат.
Този цетат от друга тема и по друг въпрос обаче той породи тези мои мисли които бих искала да споделя с вас и да си посъветваме взаимно.
Много ми е трудно без баба и дядо и много пъти съм ревала от липсата им, обаче не съм чула нито едно мнение на майките да кажат че влиянието на бабите помагат.
Не съм чувала да кажат "баба го е научила на дисциплина" или нещо подобно.
Как да се справяме с този проблем?
Как да научим родителите си че да си истинските баба и дядо не означава само глезене и че ако правят така няма какво да се оплакват от резулта и да ни насъскват "Той не слуша" "Тя ви е много разглезена " и други изрази от този род.
Как се справяте вие с такива проблеми?

# 1
 • Мнения: 5 876
Майка ми е от поколението, което гледаше децата си по Спок. С мен беше доста праволинейна - режим, изисквания, твърди критерии.
С дъщеря ми е мноооого омекотена версия на самата себе си, но не й идва отвътре да я остави да прави каквото си иска.
Затова пък баща ми така обича да глези...  Laughing

# 2
 • London, Sofia
 • Мнения: 8 917
Радвам се, че с родителите ни имаме еднакви виждания  Peace

# 3
 • Варна
 • Мнения: 533
Не мога да кажа, че родителите ми са се държали строго с мен, но в никакъв случай не са ме глезили, имаха си изисквания и аз ги спазвах. Дъщеря ми им се е качила на главата, толкова я глезят, когато го казах на баща ми той ми отговори "не съм родител, аз съм и дядо, мога да я поглезвам". Радвам се обаче, че Билянка има такива обичащи я баба и дядо!

# 4
 • София
 • Мнения: 1 351
Мойте родители не са и не ми гледат децата, затова нямам проблеми с възпитателните им методи.

# 5
 • София/Благоевград
 • Мнения: 251
Нашите баби живеят далече от нас и не се усеща някакво влияние над възпитанието на детето. Майка ми когато дойде на гости се съобразява изцяло със моите методи на отглеждане и възпитание. Не мога да кажа същото за другата баба, старае се жената но накрая все гледа да е на нейното/особено ако мен ме няма/ . Добре, че не се виждаме често Tired и не се налага да й поверя детето за дълго.

# 6
 • Мнения: 1 233
Предполагам, че бабите и дядовците се опитват да наваксат онова глезене, което не са дали на собствените си деца, защото като родители е трябвало да ги възпитават.

Вероятно някой ден и аз ще стана същата баба. Силно се надявам.

И да, нашата баба учи сина ни и на хубави неща - буквички, цифрички, песнички, стихчета, марки коли (не знаех, че бабата познава толкова много марки коли  Laughing). Всичко това във времето след като го вземе от детската, докато ние отидем да си го вземем от нея след работа.

# 7
 • София
 • Мнения: 7 071
Калина баби не я гледат, но в събота я оставихме на майка ми, защото бяхме на сватба и резултатът е следният - от събота насам като тръгваме да излизаме, Калина повтаря "баба?"  - демек да отиваме при баба. Цял ден в събота са мерили улиците баба и внучка. Режимът с гърнето беше тотално нарушен - взех си я с памперс и два пъти преди това е била напикана, също така не беше яла нищо освен един кроасан. Като се опитах да обясня на майка ми, че не може така, тя ми отговори, че важното е Калина да е щастлива.

# 8
 • Русе
 • Мнения: 4 406
и двете баби развалят дисциплината и режима, особено пък свеки, но там има и личен конфликт между мен и нея... и лудия й стремеж детето да обича нея повече. аз побеснях като я чух навремето да му казва, че го обичала повече от мама... край на оффа...
на моята майка мога да й обясня какво позволявам на Коцето и тя ме слуша внимателно, интересно -тя винаги може да го успокои когато се е разбеснял и с нея сяда и реди мозайка или учат букви и цифри с часове.
свеки е малко странна с идеите си да го носи на ръце да не се уморява( две годишно дете!!!!), на 35 градуса да го изкара на слънцето да му се напече главата, защото бил хремав, да не дава ябълка, защото запичала и да го тъпче със соленки...  просто не разбира жената, ама и съвети не приема
сами разбирате, че ограничавам до минимум времето на Коцето и свеки заедно.
за съжаление понякога се налага да го гледа за по няколко часа и аз изпадам в стрес от несигурност

# 9
 • София
 • Мнения: 3 662
Моите родители са далеч и рядко я виждат малката. Когато е с тях обаче не я глезят. Мога да кажа даже, че баща ми е твърде строг с нея - дори аз не и се карам така - аз затова и хич не обичам да му я оставям Confused

# 10
 • Мнения: 8 505
Прекалено рядко я виждат,за да и оказват някакво влияние.

# 11
 • Добрич
 • Мнения: 643
Отговорът е незнам, ние живеем при родителите на съпруга ми, и като оставим другите неща на страни, това ми е голям проблем. С нетърпение чаках лятото за да останем сами, и сега вече съм  в някакъв ужас, малкия е неконтролируем. Ако съм се опитвала да му внуша нещо много време, примерно да не отваря шкафа, връщам се след някакъв ангажимент и го заварвам отворил шкафа и вади всичко от него, а дядо му го гледа и се забавлява.
Сега като съм сама, се оказва че не мога да го оставя за 5 минути сам, защото започва да реве и се тръшка, свикнал е постоянно някой да му обръща внимание. И до тоалетната ходим двамата.
 Ако някой знае отговора да каже, да се поуча и аз, че вече не се издържа.

# 12
 • New Zealand
 • Мнения: 5 183
Прекалено рядко я виждат,за да и оказват някакво влияние.

И при нас е така, за съжаление. не са гои виждали от 3 години  Confused

# 13
 • Италия
 • Мнения: 5 474
Прекалено рядко я виждат,за да и оказват някакво влияние.

И при нас е така,а и тя е вече доста голяма,за да се повлияе!  Peace

# 14
 • usa
 • Мнения: 3 491
Децата имат нужда от дисциплина, в смисъл не от командване (което не е особено приятно), а от това да им се внася в живота някаква структура, която да ги успокоява (и те много добре го оценяват).  Не всички деца имат чувство за самоорганизация, затова пощуряват и се изнервят, когато са пуснати на произвола. Майка ми е била веднъж тук за 4-5 месеца. Видя, че не е лесно, и се стараеше да има мир и любов. Това, което аз се опитвах да правя, е да давам идеи какво да прави с децата, защото по това време мене и баща им ни нямаше по цял ден.Да им прави маски от хартиени чинии например, или разни други проектчета, а като сме ние у дома, да демонстрираме как се играе с децата, без да се стига до бели. Две деца изискват много и емоционална, и физическа енергия, не е изцяло по възможностите на една възрастна и не в добро здраве жена, нормално е да го даде през пръсти, ако не и се помогне. Колкото повече растат децата, толкова повече си искат програмата, това е моят опит.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт