Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 27 юни 2006, 17:22 ч.

Да си купиш парцел-какво е важно?

 • 23 495
 • 29
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 1 321
Обмисляме идеята да си купим парцел и да си построим къщичка. Ако има минали по този път, или брокери, запознати с проблема, или архитекти-моля, кажете-къде са подводните камъни? На какво особено много да обърнем внимание?
Какво значи регулация на парцела и плътност?

# 1
 • Мнения: 1 438
Проверете има ли комуникации около парцел- ток,вода ...... дали е в границите на населеното място в което купувате или е земеделска земя-ще трябва да променяту статута ако има възможност след това
какво е лицето му-излаза на пътя
какви са възможностите за застрояване по градустройствен план-плътността
за това се сещам сега

# 2
 • София/Перник
 • Мнения: 425
Ток, вода, канал.

Регулацията означава, че парцела е в строителните граници на населеното място - т.е. може да се строи на него след вадене на необх. документи (виза за проучване и проектиране)
Плътността на застрояване определя максимално допустимата площ на сградата върху парцела.
Кинт определя разгънатата площ на обекта (т.е. общо сумарно всички етажи).

За "подводните камъни" по отношение на собствеността - адвокати и брокери да дават съвети Wink

# 3
 • София
 • Мнения: 208
Необходимо е да направиш проверка за тежести в Службата по вписвания към съответния районен съд, както и да отидеш до поземлената комисия, но ако се стигне до покупка, най-добре си наемете адвокат, не е скъпа услуга, а ще сте спокойни.

# 4
 • София
 • Мнения: 308
Проверяват се и подземните и надземните проводи в парцела- ако минават кабели за високо напрежение, около тях има сервитут в който не може да се строи и може да се окаже че не остава място за къщата, а ако минава канал примерно, пък било то и незаконен може да мине и година преди да ти разрешат да го изместиш и в тая година не можеш да почнеш да строиш. Проверява се и в съответната община предвижданията на подробния устройствен план- да не се отнема /отчуждава/ от парцела за строителството на някой път. Най добре е сегашните собственици на парцела да поискат виза за проектиране в която да видиш какво ще можеш да построиш на него. Проверява се дали терена е свлачище- особено ако е в Банкя- там останаха незастроени само свлачищни територии. Засега това се сещам

# 5
 • София
 • Мнения: 1 599
Не знам дали е възможно да се изброят всички възможни подводни камъни.

Ние преди две години купихме парцел, наехме адвокати, всичко му беше наред и сега още не можем да строим:улицата пред парцела не била общинска собственост (замотали в общината някакви процедури) и не можем да прокараме оттам водопровода; а съседите до нас се оказаха направо в шах - през средата на парцела минава канализация, но на чертежите в общината не е отбелязана, те иначе нямало да го купят хората...

Та най-добре си наемете адвокати, но по-важните неща:

1. Да е УПИ, защото иначе не може да строите и не е ясно кога ще мине регулация; ако е в процес на регулация - вижте новите граници, защото продават и такива парцели - дават ти старите граници (по стара регулация) и после се оказва, че по новата регулация се реже оттук оттам и парцела не е същия: това го гледайте в съответната община;
2. Да е захранен с вода и ток, или поне да са в близост, добре е да има и канализация, но не във всички квартали има такава; но да не преминават през него комуникационни съоръжения, защото трябва да се спазва т.нар. сервитутна линия; ако има в близост електропровод - пак гледайте разстоянията.
3. Да няма тежести и ипотеки, това се проверява и от нотариуса при сделката;
4. Ако се продава не от собствениците, а от друго лице с пълномощно - много внимавайте, има много фалшиви пълномощни;
5. По-горе са обяснили за плътност, кинт и т.н. - и те са важни, защото ограничават квадратурата на къщата

Друго не се сещам, ако ти имаш конкретен въпрос - питай. Но знай, че пътя по който сте тръгнали е доста тежък - купуването на парцел и строежа на къща нямат нищо общо с купуването на апартамент - нас ни предупреждаваха, ама пусти мерак за къща - още сме в началото и на моменти се отчайвам ...

# 6
 • на село
 • Мнения: 228
Голямо "приключение" е да си купиш парцел и да построиш къща.  Виж дали това няма да ти помогне http://estroi.org/index.php. Целия процес от закупуването на мястото до построяването на къщата може да отнеме няколко години. А какво да очакваш е трудно да се опише - моя колежка си построи къща, но това и коства невероятно много тичане и разправии с архитекти, строителен надзор, държавни институции и най-вече с "майстори". Има една книга написана от човек минал по този път. Беше написана в леко хумористичен стил, но авторът беше описал доста добре перипетите, през които е минал, за да стигне до заветната цел - посторяване на собствен дом. За съжаление, в момента не се сещам как точно се казва книгата, но ако те интересува мога да провея.

# 7
 • София
 • Мнения: 460
Lizi, аз се интересувам от книгата Grinning
И ние сме на хала на nati nat, но при нас вече се вижда светлина в тунела. Идната седмица трябва да вземем проекта на къщичката ни, остава да уредим едни документи за ВИК и се надявам до няколко месеца да почнем строежа ( няколко месеца  Joy Joy Joy, искахме да почнем строежа преди 2 години, като купихме парцела)
Това което искам да добавя само е че добрите специалисти са много важни в случая, ние попаднахме на страхотен брокер, след мотане година и половина  сами и с адвокати сега имаме "нашата адвокатка", която ни движи нещата ( жената е повече от перфектна), после архитектката, скоро ще се срещнем и с момчетата, които ще строят.
Определено не е лесно, но решихме че искаме къща с дворче за нас и за децата ни, успех на бъдещите собственици на къщи Hug

# 8
 • сф
 • Мнения: 3 078
наемете адвокат.

малко офф - не знам защо, на човек като му се скъсат обувките и ги носи на обущар за професионално оправяне, а като купува къща/парцел, води дело и т.н. и решава, че е много умен и сам може да се оправи.

има хора, дето са учили. по-добре се насочи към тях.

# 9
 • София
 • Мнения: 460
Момиче, май с предния пост не ти бях от голяма полза, затова продължавам. За съжаление имам чувството че когато се купува парцел навлизаш в едни мътни води, и определено не винаги си личи какво те чака.
Има една много хубава статия в сп. Хубавите къщи 3/2004 Как да закупиш парцел (Какво да гледаш)  Там са изброени няколко неща, сега само ще ги напиша, ако те интересува по късно ще гледам да препиша цялата статия.  Достъп, съседи, съборетини, вертикална планировка, дере, миризми, шум, пушек, регулация, дъждовна вода, питейна вода, ток, фекалии, канализация.
За всяко от тях човека пише, какво и как да гледаш при избора на парцел.

# 10
 • София
 • Мнения: 1 321
Неее, не съм казала, че ще се справим сами. Майка ми работи в агенция за недвижими имоти и много разчитам на нея и колежките й. Ние сме все още на етап огледи, та въпросът е по-скоро доколко мога да разчитам на брокерите, представляващи продавача. Защото ми казват, че няма да има проблем с вкарването в регулация, но дали наистина е така? Та едни ей такива въпроси ме вълнуват:
Има ли смисъл да се купува нерегулиран парцел /поради няколко причини-регулираните са с малка площ, а ние искаме да имаме прилично дворче, регулираните са по-скъпи, не винаги са на по-хубаво място от нерегулираните/?
Колко време отнема вкарването в регулация?
Какви пречки сте срещнали при вкарването в регулация?
Колко приблизително струва?
Може ли да се построи гараж в отстоянието от 3 метра от съседите?

Иначе сме се сетили за почти всички неща, изброени от Парапланерчето.
Парапланерче, ще съм ти много благодарна, ако успееш да препишеш цялата статия.

# 11
 • София
 • Мнения: 460
Браво, това че имате вътрешен човек е много добре. Да се опитам да отговоря на някой от въпросите ти, първо май между парцелите с регулация има разлика. Нашия няма регулация, но има регулационнен план, който се обжалва в съседния квартал, с който ни свързва улица. Това прави за нас ваденето на документи сравнително лесно, за визата за проектиране чакахме месец, а наши приятели- при тях явно няма регулационнен план, та те за да имат виза първо са чакали много и после са водили всичките си съседи за да се подпишат в общината, че са съгласни и това на двете обявявания.
Ние искахме да вкараме в регуалция, но се оказа че сме зависими от делото в съседния квартал и таман му се виждаше края мина и през Върховен съд без право на обжалване и се оказа че единия от жалбоподателите е починал и сега почва пак от начало цялата процедура след като намерят наследниците му.
Цените чувам че се движат около 2е/кв.м, а за времето- когато питахме от едната фирма ни казаха за 3, от другата- 6 месеца, предполагам това е минимума.
За  гаража- май може да се строи, ако имате съгласието на съседите, но не съм сигурна на 100%
След млако ще седна да преписвам статията, надявам се за няколко дена да успея да я кача цялата.

# 12
 • София
 • Мнения: 460
Как да закупиш парцел (Какво да гледаш)
Съветите на "баш майстора" Едуард Калъпов

Предплагам ти примерен списък от неща, които трябва да огледаш, попиташ и провериш. Огледай околността- преди всичко гледката трябва да ти харесва. Дотук с лесното, сега се захващай със сериозната работа.

Достъп. Огледай състоянието на улицата, диреците, лампите. Избягвай парцел с тесни улички или такъв, до които се стига по стръмен път. През зимата ще имаш сериозни проблеми с достъпа. Забележи дали се стига бързо илесно до главна улица без стръмни баири, без остри и опасни завои, без тесни участъци. Обърни специално внимание за неотводнени отсечки. През зимата те стават парзалки за коли.

Съседи. Огледай къщите, дворовете и оградите на непосредствените си съседи. Каквито имотите, такива и собствениците. Занемарен имот подсказва за мърльо собственик. Щеш не щеш в бъдеще ще имаш вземане даване с твоите съседи. Те могат до голяма степен да увеличат или напълно да унищожат удоволствието да притежаваш въпросния имот. Това може да се случи дори и от съвсем невинна постъпка. Ще ти разкажа куриозен пример. ( Разказа е твърде дълъг затова ще го преразкажа накратко. Една година съседа на човека решил да отглежда прасета( само 2), миризмата била толкова ужасна че някой от работниците му заплашили с напускане. След време от фуража започнали да се развъждат мишки, сложил отрова, но намирал труповете им. Покрай мишките дошли някакви грозни черни птици ( мишеловки), те ловели мишките и ги разфаосовали върху снежнобелите первази на прозорците( 52 прозореца), а той ходел след тях да стърже остатъците от пира и акитата им. Покрай мършата долетяли рояци оси и да си правят гнезда навсякъде из двора му. След тях дошли и мравките, които окупирали цялата кухня. ( Сега продължавам да преписвам, защото просто няма как да се преразкаже.))  Денем започнах да дебна птиците с ловна пушка, заредена с гумени сачми, като нерядко ми се случваше да гърмя по 20-30 пъти на ден. Освен че заниманието беше отегчително и ми струваше доста пари, забелязах че другите съседи започнаха да ме гледат подозрително и да се държат странно, вероятно мислейки, че имам някакъв сериозен душевен проблем. Очевидно ежедневната пукотевица не им беше по вкуса. Видях се в чудо!
Време беше за решителни мерки.  Помолих най учтиво, но настойчиво съседа да прекрати прасевъдството, като му напомних, че във вилната зона това е забранено. Не забравих да споделя кахърите си.. За щастие човека се оказа разбран, помоли ме да изчакам до Коледа да ги заколи и след това обеща да преустанови заниманието. Слава Богу, извадих късмет! Ами ако той беше някой дръпнат чешит? Ходи се влачи по съдилища с години.

Съборетини. Огледай състоянието на оградата, портата, постройката, бараката, ако има такава. Ако са порутени и изгнили не плащай за тях, напротив- аргументирай се да ти намалят от цената с размера на разхода, необходим за тяхното премахване.

Вертикална планировка. Забележи наклона на парцела- по атркативни и практични са равните парцели. Силно наклонен парцел винаги те вкарва в допълнителни разходи. Ще трябва да го заравняваш и терасираш. Ще има подпорни стени. В ниската част може да се наложи да натрупваш и трамбоваш пръст и пак да слагаш подпорни стени, откъм страната на съседа до теб.  Такива парцели понякога могат да изглеждат "по- раздвижени", но са по непрактични в много отношения. Огледай пропорциите- избягвай дълги и тесни парцели или с неправилна форма като триъгълник, с големи сърповидни извивки. Търси парцел с голямо лице към улицата. Гледай къщите на съседите да не са залепени до оградата ти- това засенчва неприятно част от двора.

Следва продължение...

# 13
 • на село
 • Мнения: 228
Paraplanerche, точно за книгата на Едуард Калъпов имах предвид, но виждам, че ти също си я чела.  Grinning Чела съм я преди 3-4 години, но вчера не се сетих за името doh

# 14
 • Мнения: 1 438
Парапланерче,
след като изчетох текста ти се зарадвах,че съм си купила вече парцел. Следвайки тези напътствия може би в този живот нямаше да успея да харесам нито един в района ,во който държа да купя Thinking или щях да чакам и търся до 60-тата ми годишнина Crazy
Съветите са добри-безспорно,но има ли парцел отгварящ на всичко това?

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт