Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 28 юни 2006, 12:10 ч.

токсоплазмозата

 • 1 154
 • 14
 •   1
Отговори
 • гр.Пещера
 • Мнения: 83
здравейте!имам проблем с токсоплазмозата-положителна е.притесняваме дали това ще навреди на плода.помогнете ми!правих си и изследвания,и все ме успокояват че не вреди на плода,но мен много ме е страх.

# 1
 • Süd
 • Мнения: 3 521
Какво zначи "положителна е"? И в коя седмица си бременна? Има ли котка и ако "да" от колко време?

# 2
 • London, Sofia
 • Мнения: 8 917
Какво zначи "положителна е"? И в коя седмица си бременна? Има ли котка и ако "да" от колко време?
Peace
А както и това колко ти е титъра?

# 3
 • във фурната
 • Мнения: 509
Според мен тр.да се види какъв е титъра на антителата,т.е дали си преболедувала преди да забременееш или когато вече си била бременна-от това зависи дали ще има евентуални последици за плода/не дай Боже/.По-добре се консултирай със специалист по инфекциозни болести.И не се притеснявай излишно,докато не се установи всичко. NaughtyЛека бременност ти желая Simple Smile

# 4
 • гр.Пещера
 • Мнения: 83
бременна съм в 5-тия месец.титарът е 1:600.правих вече изследване за антитела.специалиста по инфекции ми обясни,че няма за какво да се притеснявам-нямало опасност за плода,но като знам че имам такъв проблем не мога да спра да мисля за това.пък и вкъщи нямаме нито куче,нито котка.

# 5
 • Мнения: 4 139
Виж сега.  Simple Smile
Ако имаш антитела, това е най-добрият и желан вариант. Означава, че си преболедувала вече токсоплазмозата преди бремеността и вече няма как да се заразиш от нея. Дори е желателно да си боледувала преди, за да си спокойна сега. Токсоплазмозата при теб е пасивна.

Ако се беше сега разболяла - тоест - имаш активна болест в момента, има големи рискове за бебето. Но щом специалистът ти е казал, че няма страшно, явно имаш имунитет вече.От токсоплазмоза човек може да се зарази не само от котки, но и от немити добре плодове, зеленчуци и от съмнителни колбаси/салами.

П.П.
Токсоплазмоза

откъс от една тема:
Както ми обясни инфекционист, при болестно състояние на човека от токсоплазмоза се наблюдава състояние като вирусна мононуклеоза, но без подуване на линфни възли. За непросветените - нещо като грипно състояние, което трае 7-14 дена.
След острата форма на токсоплазмоза организма изгражда антитела , които се отгриват с Ig G кръвно изследване.
При положителен тест е препоръчително да се направи Ig M изследване, което установява не наличие на антитела, а наличие на протичащо в момента заболяване.
http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=probzab&Number=19 … amp;view=&sb=

от още една:
Това, което мога да ти кажа е, че наличието висок титър на антитела от клас Ig G означава, че си прекарала токсоплазмоза или пък че заболяването е хронифицирало. Ако на този фон (майката има напрегнат имунитет), настъпи забременяване и ново заразяване, рискът за плода е минимален т.е. не се развива вродена токсоплазмоза. Ако е висок титъра на антитела от клас Ig M, това говори за прясно заразяване и тогава при бременност до 3-тия месец се стига до тежко увреждане на плода. При теб това че си имала антитела по време на бремемнността, но изследването на Ig M е било отрицателно, означава именно напрегнат имунитет, и не е имало риск за бебето. http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=budeshtimaiki&Num … amp;view=&sb=

Последна редакция: ср, 28 юни 2006, 13:31 от Free Soul

# 6
 • Süd
 • Мнения: 3 521
точно написах почти 1/1 това, което Free Soul постна...и според мен няма от какво да се тревожиш Peace..успех и леко добременяване.

# 7
 • Мнения: 4 139
Към всички заинтересувани от темата:

Много е важно също къде се прави изследването. Най-добре е в Националния Център по Паразитни и Заразни Болести.
Когато ви пускат изследване, искайте и за двата двата типа антитела едновременно: Ig G /ако е положително -имате имунитет/ и Ig M /протичащо в момента заболяване/. Аз там се изследвах и самата лекарка ми предложи наведнъж и двата теста.

А ето и цитирано мнение от специалист:


Токсоплазмозата се диагностицира серологично. За да интерпретираме получените резултати е необходимо да познаваме имуногенезата при токсоплазмоза.
Началото на антитялосинтеза е около 14 дни след заразяването. В края на първите две седмици започва продукцията на специфични IgА-антитела, а в следващите две седмици - на IgМ и IgG-антитела. IgА -антителата се задържат в кръвта около 4-5 месеца, а IgМ-антителата се изчерпват за 6-8 месеца. Наблюдавани са случаи, при които носителството на IgМ антитела протрахира до година, година и половина. Най-късна, но и най- продължителна е имуногенезата на IgG-антителата, които се задържат до края на живота на гостоприемника. Във връзка със специфичната биология на паразита е неправилно откриването на положителни серологични резултати прибързано да се интерпретира като наличие на болестен процес.
В България, имунодиагностика на токсоплазмоза се осъществява със следните серологични реакции: РПХА, РИФ, ЕLISA - IgМ, ELISA -IgА, ЕLISA - IgG, ELISA IgG-avidity. ELISA-IgG, РПХА и РИФ отчитат нивото на специфичните IgG антитоксоплазменни антитела. ELISA - IgG-avidity дава възможност да се определи възрастта на специфичните IgG антитела. Работи се само в НЦЗПБ-София. За повишаване достоверността на информацията е желателно една серумна проба да се изследва най-малко с две серологични реакции.
Парадигмите за интерпретация на серологичните резултати са изложени по-нататък.
Обикновено диагностиката започва с изследване за специфични IgG антитела. Ако резултатът от първото изследване показва наличие на IgG – антитела, се прави второ контролно изследване след 3 седмици. При откриване на четири - петкратно нарастване на титрите на антителата, най-вероятно се касае за остра токсоплазмена инфекция. Необходимо е допълнително изследване за наличие на специфични IgА и IgМ антитела. Откриването на такива антитела потвърждава острата инфекция. Провежда се лечение.
Тези правила на интерпретация не важат за случаите на очна локализация на процеса. При първично открито огнище се търсят специфични IgG, наличието на които е индикация за своевременно изследване на IgA, IgМ или определяне възрастта на IgG с ELISA-IgG-avidity. Доказването на свежи антитела, особено от класа IgА, подкрепя диагнозата Токсоплазмоза. Започва се лечение.


 от тук: http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=medicine&Number=1 … amp;view=&sb=

# 8
 • София
 • Мнения: 2 141
Free Soul е дала изключително изчерпателна информация!
Спомням си аз каква паника бях  ooooh!

# 9
 • гр.Пещера
 • Мнения: 83
хиляди благодарности на free soul.вече съм по-спокойна благодарение на теб.да си жива и здрава. Peace

# 10
 • Мнения: 4 139
За нищо.
Спокойно и щастливо бременеене, завършващо с леко раждане! 
  Simple Smile

# 11
 • гр.Пещера
 • Мнения: 83
благодаря.  bouquet

# 12
 • Мнения: 1 697
Това че живея с котка означава ли че непременно имам токсикоплазмоза?
Страхувам се много от това, но за момента нямам избор... Миналия месец имунизирахме котето и по принцип не излиза от къщи. Грижим се добре за него. Едва след няколко дни ще е първия ми преглед при лекар, а имам чувството че дотогава ще се побъркам на тези тема.
Изчетох почти всичко ... Ту се успокоявам, ту се притеснявам.
Има ли между вас майки, които са живяли с котки ?

# 13
 • Мнения: 4 139
Ами аз от 16-17 годишна живеех с котка. То се смениха няколко, де.

Когато реших да почнем опити за забременяване, си направих изследване с надеждата да имам имунитет. За моя изненада - нямах. Питах ветеринарна лекарка дали има имунизация на котки против токсоплазмоза, каза,че нямало... Rolling Eyes

Номерът при бременни, живеещи с котка е, да ограничат контактите с нея, да пазят висока лична хигиена и да не ги целуват.

Когато забременях - 3 години след първоначалното ни желание, пак си направих изследване - вече бях с имунитет. Много ми олекна.

Както писах по-горе, не е задължително да имаш котка и да се заразиш, както и обратното - можеш да се заразиш и без да припарваш до котки.

# 14
 • София
 • Мнения: 2 141
Това че живея с котка означава ли че непременно имам токсикоплазмоза?
Страхувам се много от това, но за момента нямам избор... Миналия месец имунизирахме котето и по принцип не излиза от къщи. Грижим се добре за него. Едва след няколко дни ще е първия ми преглед при лекар, а имам чувството че дотогава ще се побъркам на тези тема.
Изчетох почти всичко ... Ту се успокоявам, ту се притеснявам.
Има ли между вас майки, които са живяли с котки ?
Първо ще те питам прочете ли какво е написала Free Soul?
Да, аз живея с котка, на 4 години е. Преди това мама гледаше една 15 години, все с котки съм израстнала.
Това, че имаш котка не означава непременно, че ще се разболееш. По-вероятно е и ти като мен да си я изкарала някога, това е по-добрият вариант. Болестта протича със симптомите на лека настинка, така че едва ли би направила впечатление. Ако не си я карала, докато си бременна не трябва да сменяш тоалетната на котката, ще помолиш мъжа ти или приятеля ти да я върши тази работа. Имай предвид, че причинителят на токсоплазмозата не само котките, а и замърсени зеленчуци, месо.
Не се притеснявай, но си направи изследване.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт