Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Здравейте,
имам страшно много плодове, в огромни количества ежедневно доставяни от съпруга ми santa2
тъй като имаме магазин - плод-зеленчук и  у дома ядем естествено брака от магазина newsm75
Той обущаря ходи със скъсани обувки! Party
Та въпросът ми е как да ги използвам, искам да направя за дъщеря ми пюрета , соковете стават много гъсти.


А някой знае ли рецепта за приготвяне на сок от касиси, или сладко?

Поздрави на всички
Меги
Цитирай

Италия

Мнения: 5 474
 newsm78 не знам това дали ще ти е полезно?

За приготвяне на сурови сокове се използуват специални електрически центрофуги или подходящи приспособления към кухненски електрически уред. Както при всяко консервиране се взимат само напълно качествени и добре измити продукти. Черешите и сливите се изчистват от костилките, по-големите плодове се нарязват. Плодовете се центруфугират, докато престане да изтича сок от машината. При приготвянето на по-големи количества сок отпадъците трябва да се изваждат на няколко пъти. Да се спазва упътването, което е приложено към всеки уред.


Суровите сокове се консервират най-добре в малки съдове или се замразяват в камера за дълбоко замразяване под формата на кубчета.
Ако няма на разположение хладилник за дълбоко замразяване, сокът се кипва със или без захар, стъклата се напълват до ръба и се затварят с гумени запушалки. По желание се стерилизират 35 мин при 75 °С. Тогава нивото на сока в стъклата трябва да е на два пръста под ръба.
Парната сокоизстисквачка може да се постави върху газова или електрическа печка, като в последния случай трябва да се използува специално подсилено дъно. За приготвяне на сокове са подходящи всички ягодови плодове, череши и вишни, сливи, афъзки и ревен. Сокът от ябълки, круши и дюли става слузест и не е много ароматичен. Сокът от зрели круши е много вкусен. Особено приятни са смесените сокове, които съдържат балансирано количество плодови киселини.
Плодовите сокове се приготвят от зрели плодове. Измиват се основно и се отстраняват лошите части. Не е необходимо да се премахват дръжките на френското грозде, както и костилките на черешите. На сливите се изваждат костилките. Бъзовите плодове се изчистват от дръжките, премахват се и незрелите плодове, които могат да предизвикат смущения в храносмилането. Едрите костилкови плодове и ревенът се нарязват на малки парчета.
Долният съд на сокоизстисквачката се напълва с вода съгласно приложеното упътване. Приготвеният плод (в зависимост от обема на съда до 5 кг) се поставя и се посипва със захар. Количеството на захарта е в зависимост от киселинното съдържание на плода и варира от 40 до 75 г за 1 кг плод.
Ябълките и крушите изискват по-малко захар. Сокът за приготвяне на желета се прави без захар. През време на изстискването водата трябва непрекъснато да ври, което се осъществява на средна степен на газовия пламък или на 1. или на 2. степен на електрическата печка. Под действие на парата плодовете се разпукват и отделят сок. Захарта се стопява и се смесва със сока. Сокоизстискването трае от 30 до 60 мин в зависимост от твърдостта на плодовете. Остатъкът е безцветен и без аромат, поради което не заслужава да се преработва на мус. Ако обаче искаме да направим мармелад от остатъка, времетраенето на Сокоизстискването трябва да се съкрати.
Полученият плодов сок има температура 75°С и може да се налива веднага през крана в добре измити и предварително затоплени стъкла, които се затварят с гумени запушалки. Стъклата се избърсват и се покриват с кърпа, за да се предпазят от навлизане на въздух. При охлаждане обемът на течността намалява и се образува безвъз-душно пространство, което всмуква гумената запушалка, така че затварянето е херметично. Затова пълненето на стъклата до ръба е особено важно за доброто консервиране.
Източник: "кулинария хит бг"
 Peace
Цитирай

ГОре на черешата...

Мнения: 11 206
Мога да ти предложа домашен нектар от каисии,става превъзходен.Смилаш разполовените кайсии на машинка за домат,тази,която отделя семките и люспите за доматен сок.Тъй като става доста гъсто,можеш да разредиш с вода и да добавиш захар по твой вкус.Наливаш в шишета/става и в буркани/,запечатваш и стерилизираш 30 мин!
От смляното кайсиево пюре става и мармалад - добавяш захар на вкус и вариш до желаната гъстота - става карамелен на цвят и разкошен за палачинки.
Можеш и да си сушиш плодовете за зимата,компот,сок...това се сещам.
Цитирай

на върха

Мнения: 6 462
Другите са ти дали идеи за консервиране, аз ще ти предложа плодов щрудел. Правя го от всевъзможни плодове. Обелвам, изчиствам, нарязвам (на черешите и вишните само им махам костилките), слагам в тенджерка с 2-3 с.л захар и задушавам. Те разбира се си пускат сок и ако е в повече сгъстявам с нишесте (най добре натурално). Подправям с канела и по желание може да се добави заквасена или течна сметана. Взимат се две по две готови финни точени кори (аз съм за Фамилия), наръсват се с разтопено масло, слага се от плънката, навиват се на рула, редят се в тавичка и се пекат на 180 гр 30-40 минути. Преди сервиране се наръсва с пудра захар.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.