Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Млека за кърмачета, захранване
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 15 отговора


Мнения: 1 087
Ще ви бъда благодарна да ми предложите някоя вкусна рецепта с тиквички, че въртим само мусака тиквички и тиквички огретен Smile
Цитирай

Бургас

Мнения: 765
Морков, тиквички, ориз, копър или магданоз, 1 ч.л. дом.пюре, зехтин и сол. Вкусно става, опитай Party
Цитирай

РусЙе

Мнения: 5 302
Тиквички с ориз на фурна Love
Цитирай

София

Мнения: 3 785
Тиквички с кисело мляко/без чесън или само за аромат/и копър.
Пълнени тиквички с ориз,домати,зелен лук,моркови.След като са готови отгоре се настъргва малко кашкавал и се запичат.
Тези стават за малки деца Peace
Цитирай


Мнения: 6 395
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=27068.0;all
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=104889.0
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=109218.0
 Peace
а тези ми харесаха

Аз правя зеленчукова мусака. Щом имаш много тиквички ще дам две рецепти, но предупреждавам - АЗ ГОТВЯ С ФАНТАЗИЯ И НА ОКО Wink
Зленчукова мусака (последен вариант):

За мусаката:
Тиквички (в твоя случай повечко да речем една купа) нарязани на кубчета;
Картофи 3-4 бр. нарязани също на кубчета;
Моркови на къбчета или колелца около 1 ч.ч.
Магданоз 1/2 връзка много ситно нарязан (аз използвам от прсния половината от дръжките откъм листата, защото съдържат много аромат.)
Кимион смлян 1 ч.л.
чер пипер смлян 1 ч.л. (ако е много лют по - малко)
Сол на вкус;
Малки главички лук (имах понеже ако нямаш може да ги заместиш с друг зеленчук.
кромид лук ситно нарязана 1 глава;
чесън 6 скилидки нарязани на филийки.
олио или масло 3 с.л. + 3 с.л.
червен пипер 1 ч.л.
смлени домати или доматено пюре 1 ч.ч.
ориз 1 ч.ч.

за заливката:
2 яйца
2 с.л. брашно
1 к.л. сода
1 кисело мляко
щипка сол и червен пипер
Слагам да се сгорещят първите 3 с.л. олио (ако има масло е по - вкусно) в голяма тенджера. Изсипвам върху мазнината всичките тиквички, картофите и морковите и захлупвам с похлупак да се задушат на силен огън.
След около 10-15 мин. вдигам капака слагам чесъна, лукчетата и магданоза и разбърквам добре. Слагам капака и задушавам пак за около 10 - 15 мин докато поомекне всичко. (Включвам фурната да загрее до 250 градуса). След това прибавям кимиона, черния пипер и червения пипер и пак обърквам добре. Задушавам още около 5 мин. и поглеждам колко сок са пуснали тиквичките ако е необходимо доливам малко топла водичка до 2 пръста на дъното на тенджертата и слагам ориза. разбърквам от време на време още 10 мин. на котлона и свалям всичко. В тавата, която съм определил за печене слагам останалата мазнина настилам ситно нарязания лук и слагам да се позапържи в мазнината във фурната. След като се зачерви добавям зеленчуковата смес върху лука и набучквам лукчетата за красота.
Слагам тавата във фурната и пека докато лукчетата са готови. (ако е нужно добавям и малко водичка.

Приготвям междувременно заливката като разбивам яйцата с киселото мляко, брашното и подправките в купа. оставям я да се постопли и прибавям содата. След содата заливката е добре да остане поне още 5 мин. Заливам после мусаката като вливам в местата, където мазнината се е показала на повърхността. Целта е да се покаже малко мазнина над заливката, защото ще я зачерви по - добре и ще стане приятно кафява.
Когато е почти готова заливката (светло кафяво) изключвам фурната и я оставям да изстине без да я отварям за да не спадне заливката.


Другата рецепта е за млечна супа от тиквички.

С много тиквички, моркови, малко картофки, чесънче и се прави супичка без никакви други подправки. Когато са се посварили зеленчуците се добавя 1 ч.ч. прясно мляко и се разбърква добре. след още 10 мин на огъня се добавя обилно ситно нарязан копър. Може да се сложи и фиде. Без да се застройва супата се оставя да изстине и се консумира хладка, студена или топла.
Успех!  Very Happy
Цитирай


Мнения: 292
  chef Нарязваш тиквичките на кръгчета. Потапяш ги за 5 мин във вряща вода за да омекнат. Сваряваш пилешко месо нарязано на хапки. Редиш в тавичка ред тиквички, месо, после пак тиквички и т.н. Отгоре заливаш със сол бешамел (прясно мляко и брашно), най-отгоре слагаш настърган кашкавал. Подправки: сол, малко кимиoн
Цитирай

London, Sofia

Мнения: 8 914
Ще ви бъда благодарна да ми предложите някоя вкусна рецепта с тиквички, че въртим само мусака тиквички и тиквички огретен Smile
Днес направих нещо импровизирано за Гери за обяд - в тефлонов тиган сложих малко мазнинка и вода и задуших ситно нарязаните тиквички, прибавих и ситно нарязан морков и предварително добре сварено пилешко месо - също много ситно нарязано. Най-накрая добавих и малка бучка масло. След многократно доливане на вода, докато се задушат добре всички веща овкусих с малко сол и копър. Стана страхотно Peace
Цитирай


Мнения: 5 632
Тикви4ки с ориз на манджа и супа; пилешко с тикви4ки- задушено; пе4ени тикви4ки на фурна вместо пържени / намазнява се тави4ка; тикви4ките се режат на кръг4ета, овалват се в брашно и се редят в тавата като между редовете и най-отгоре се ръси малко мазнина, пе4е се до златисто, сервира се с кис. мляко и копър, 4есън по желание /.
Цитирай

София

Мнения: 498
Супа от тиквички:
Сваряват се тиквичките нарязани на кубчета с малко ориз.После добавяш и начупено сирене,сол на вкус и копър.Накрая се прави застройка с яйце и кисело мляко.Вкусно е и е леко за хапване за жегите. Hug
Цитирай


Мнения: 1 087
Благодаря, момичета  bouquet
Ще ги изпробваме всичките, дано и на Виктория й харесат Smile
Цитирай


Мнения: 8 505
Супа-тиквички-импровизирай както ти харесва,важното е тиквичките да са повечко.
Пълнени тиквички-също като пълнените чушки,но с копър задължително.
Цитирай


Мнения: 6 395
Кюфтета с доматен сос и тиквички

За кюфтетата:
400 гр. кайма
1 яйце
1 средно голяма глава лук
3 с. л. ориз
3-4 стръка магнаноз

За соса:
4 с. л. олио
1 бучка масло
1 с. л. брашно
100гр доматен сос - от кутия използвах
1 резен целина или пъщарнак
1/3 средно голям морков
2.средно големи тиквички
 сол и други поправки по вкус

Приготвяне:

Каймата се омесва със всички продукти на кюфтета. Размера ти си го определяш - аз като за супа топчета че й е по интересно на бебона -. Слагаш в хладилника да се стегне.

Соса се прави като, морковът, целината , лука и тиквичките нарязани на кубчета се заливат със студена вода и се варят до омекването им. Пасирам ги и пускам кюфтетата до сваряване на ориза. Приготвя се застройка от доматения сос и брашното, която се разрежда с горещата смес постепенно и внимателно при непрекъснато бъркане за да не се пресече. Прибавяш застройката към ястието на тънка струйка. Ври няколко минути и се отстранява от огъня. Подпрявя се с краве масло.

Цитирай

Русе

Мнения: 952
днес правих на малкия супа от тиквички, но понеже сложих повече ориз и то стана гъсто като манджа Rolling Eyes Става много бързо, лесно а и вкусно. Всички продукти са на око,слагам нарязана на кубчета малка тиквичка, ориз/ каф.чаша/,лук, настъргани моркови,чушка, копър или магданоз, всичко се сварява заедно,и после като изстине се застройва с кис.мляко  и после се хапва  Laughing
Цитирай


Мнения: 5 632
Днес ей това сътворих:
Миш маш с тикви4ки

Обелих и настъргах 4 тикви4ки, отцедих ги; накълцах в блендера 1 гл.лук и 4 скилидки чесън; задуших вси4ко заедно в мазнина и малко вода, посолих; прибавих обезсолено сиренце, копър и 4 яйца.
Цитирай

USA

Мнения: 4 630
 5-6 малки тиквички
копър
 1 чаша прясно мляко
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
2 с. л. брашно
масло

Тиквичките се задушават са малко вода докато поомекнат, после се добавя млякото с разтвореното в него брашно, и всички останали съставки. Вари се около 10тина минути на слаб огън

Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 15 отговора