Все още не сте се регистрирали? Направете го сега напълно безплатно!!!



запомни ме Забравена парола Активация на акаунт





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma



1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 113 отговора
 Sad Мили мами, дайте някоя изпитана рецепта, че ми омръзна от импромизации и вместо кюфтета,  става пържена картофена каша  Shocked
« Последна редакция: Нед., 14 Юни 2009, 11:18 от L e o »
Цитирай


Що се мъчиш талкова, на магазина продават  newsm47
Цитирай


Тарикатлъка е да вариш картофите с обелките (не знам дали стават пресните картофи не съм пробвала) и да не са много горещи когато ги намачкваш  chef.
Точна рецепта не знам, но в пюрето слагам сирене, яйце, чубричка.
Цитирай


Зависи много какви са картофите - има едни, каквото и да ги правиш, все се пръскат. Другата тънкост е да се пържат в силно сгорещено олио. И, естествено, картофите се варят с обелките. След сваряването им ги заливам със студена вода, престояват така около половин час и после много лесно се белят. Това е.
На мене обаче, понеже ми писна да си играя и да се плескам с пустите му кюфтета, минах на по-мързелив вариант - картофени гнезда. Сместа за кюфтетата я разстилам в намазнена тавичка, заглаждам и с дъното на чашка правя дупки в сместта. Слагам да се запече леко, после в дупките чуквам по едно яйце, настъргвам отгоре сирене или кашкавал и допичам. Много по-бързо и лесно става, а и е вкусно. chef
Можеш да пробваш и да  изпечеш кюфтетата в тава във фурната, но не съм сигурна дали ще се получи нещо. newsm78
Цитирай


Леле ooooh!... и аз се нареждам да давам акъл за готвене... Ама тоя тарикатлък за картофените кюфтета го откраднах от свекърва ми  Twisted Evilа тя ги прави перфектни chef.  Та!
1. Картофите се варят с обелките;
2. Стържат се щом изстинат и то на едрото ренде;
3. Натрошава се сирене, слага се яйце, чубрица и брашно за по-добра спойка! Омесват се мнооого хубаво;
4. Сместа се слага в хладилника да се стегне;
5. Кюфтетатат се овалват в брашно и се оформят плоски (1см-1,5см)
6. Пържат се в силно сгорещена мазнина;
7.Можеш да ги сложеш върху салфетки за да се премахне излишната мазнина;
Няма начин да не станат!
« Последна редакция: Ср., 28 Ян. 2009, 15:55 от Jumanji »
Цитирай


Много е важно картофите какви са, защото по принцип пресните са по-воднисти затова така ти се пръскат. Сложи малко брашно в сместа за да издърпа водата.
Цитирай


1.Варят се картофите с обелките.
2. Оставят се да се охладят във водата в която са вряли-"за да си дръпнат водата"/така казваше баба ми-лека й пръст!/.Аз ги варя вечерта и ги оставям до сутринта да си престоят във водата.
3. Настъргват се и към тях прибавяш 1 яйце +подправки, аз слагам и обилно сирене
4.Разбърква се добре полученото "тесто" и се оставя да престои за 1 час в хладилника.
5.Оформяш си кюфтетата и ги овалваш в брашно.
6.Загряваш олиото и преди пърженето, както си е оваляно в брашно пускам всяко кюфте в разбито яйце с малко сол.
Това е!
Цитирай


Споко! И аз така си мислех. Номера е в яйцата. На 1 кг. картофи се слагат 4 ЯЙЦА !!! И аз не го вярвах, ама най-после станаха тези пусти картофени кюфтета. Освен това слагам подправки и сирене. Овалвам ги само в брашно и стават чуууууудни. А малкия как ги напада, не е истина /а е злояд/. Пробвай и успех!!! Hug
Цитирай


Аз правя катрофените кюфтета със сурови картофи. Настъргвам 1 кг. картофи и 1 глава лук и оставям ги да се отцедят и изливам течността, слагам 2 яйца, брашно колкото поеме, така че да се посгъсти, слагам сол и чубрица и пържа в сгорещена мазнина. Да предупредя, че суровата субстанция е доста мека и не се оформят кюфтета, а се се гребва с лъжица и така се слага за пържене.
Цитирай


Аз правя катрофените кюфтета със сурови картофи. Настъргвам 1 кг. картофи и 1 глава лук и оставям ги да се отцедят и изливам течността, слагам 2 яйца, брашно колкото поеме, така че да се посгъсти, слагам сол и чубрица и пържа в сгорещена мазнина. Да предупредя, че суровата субстанция е доста мека и не се оформят кюфтета, а се се гребва с лъжица и така се слага за пържене.

това ми ги пусна в един клуб един русофил, т.нар. "плюцки" - правих, хрупкави са, децата много харесаха, добре че не са сетили скоро да им правя, че много горещо навън  Embarassed Embarassed Twisted Evil

а иначе - класика - сварени с корите, намачквам с прибора с дупки, + яйца, сирене/кашкавал, брашно, чубрица, магданоз/ако има, черен пипер, ситно нарязан лук. Овалване в брашно.
Веднъж правих и след всичко горе - паниране в яйце и галета и стават хрупкави и по-добри, ама е много цапаницата, та не повторих.

пп: във фурната стават, но не така добре, както пържени.
« Последна редакция: Четв., 29 Юни 2006, 10:31 от pep-4o »
Цитирай


хайде днес пак ще пробвам и ще се отчета за резултата, стискайте палци момичета, ако станат ще ви черпя  по едно вертуално картофено кюфте Laughing
Цитирай


слагай повече брашно ако трябва - да ти е стегнато кюфтето и ще успееш.
Цитирай


Яла съм страхотни картофени кюфтета в един стол - ходихме там специално заради тях-, които се топяха в устата,вътре картофеното пюре беше от еднородна смес, гладко, а други които съм пробвала ми хрускат картофите.Та как става този номер? Като се настържат мисля че няма да стане както трябва според мене.Или бъркам?
Цитирай


За мен две неща се оказаха удачни - едното е приготвената смес да се остави да отлежи в хладилника, за да се стегне, а другото - да сгъстявам не с брашно, а със сухо картофено пюре - така за разлика от брашното може да слагаш колкото искаш и все си има вкус на картофи, а не остава един леко блудкав вкус както с брашното Very Happy
Цитирай


Яла съм страхотни картофени кюфтета в един стол - ходихме там специално заради тях-, които се топяха в устата,вътре картофеното пюре беше от еднородна смес, гладко, а други които съм пробвала ми хрускат картофите.Та как става този номер? Като се настържат мисля че няма да стане както трябва според мене.Или бъркам?

Може би правят както правя и аз: Варените картофи, лук, сирене, брашно, яйца, много копър и подправки ги пасирам. Оформям кюфтетата с ръце и пържа. Сосчето е кисело мляко с чесън и пак много копър.
Цитирай


1-14 от 113 отговора