Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 29 юни 2006, 10:15 ч.

Избор на екип в Шейново

 • 1 886
 • 23
 •   1
Отговори
Чета, чета, но не ми става ясно. Моля да се включат мами, които вече са минали конкретно през Шейново.

Умувам  newsm78 над 2 варианта:

1. Да кажем, нямам предварителна уговорка с лекар. Не съм платила и 100 лева за избор на екип. Започвам да раждам, приемат ме в болницата с талона за хоспитализация.
Въпрос: колко лекарски екипа работят в даден момент – един, два, повече? Ако екипите са повече от един, мога ли да си избера на момента при кой екип да раждам или ме разпределят „служебно” /пак казвам, при условие, че не плащам/?
А мога ли, ако си платя 100лв. на касата, да избера кой от екипите да ме изражда /но не предварително, а като влезна вече да раждам/?

2. Искам да ме изражда определен лекар “X”. Става ли само като си платя 100-те лева на касата? Какъв избор предоставят – от всички лекари или само, да кажем, от 2-3 екипа?

Мерси боку!   bouquet
Дано темата е полезна на повече мами!

# 1
 • София
 • Мнения: 1 066
Здрасти,

аз родих миналата година без уговорка с лекар. Платих си само епидуралната и то след като родих. Колкото до екипите - много зависи колко родилки има в дадения момент. При мен беше такава лудница /май този ден се родиха 60 Rolling Eyes бебета/, че в родилна зала беше претъпкано с лекари, акушерки и родилки. Изражда те този, който в момента е по-свободен Mr. Green. Колкото до таксата от 100лв. за избор - все си мисля, че ако тръгнеш на този вариант, няма да се разминеш само с нея, а пък и ако не познаваш конкретен лекар, от който да имаш лични впечатления ми се струва безмислено. В кранйна сметка ти си решаваш.
Успех

# 2
 • Света Троица
 • Мнения: 483
Все едно сме две пуснали темата.
Аз по скоро се интересувам от това, дали като платя тези 100 лева на касата ще се радвам на по-човешко отношение!  И тези 100 лева наистина ли ти дават право на избор!
Благодаря   bouquet

# 3
 • София
 • Мнения: 1 066
Все едно сме две пуснали темата.
Аз по скоро се интересувам от това, дали като платя тези 100 лева на касата ще се радвам на по-човешко отношение!  И тези 100 лева наистина ли ти дават право на избор!
Благодаря   bouquet

И без да съм платила 100лв. се радвах на човешко отношение Laughing, даже лакарката, която ме изроди, дойде няколко пъти да ме види как съм.

# 4
 • София
 • Мнения: 5 076
Без уговорка раждаш при който се паднеш, без да имаш право да избираш защото предварително не си ангажирала никой!В противния слумай, плащането винаги се извършва след като мине всичко благополучно. няма смисъл да ангажираш лекар, ако не го познаваш преди това! Аз ангажирах, платих 100 лв регламентирано на касата и после от благодарност му платих и на него малко повече. Но това е, защото го познавам и се бяхме уговорили. Иначе екипите са лекар, 2 акушерки, сестра и анестезиолог, ако се наложи.  Аз постъпих през нощта, към 0 часа се смениха екипите и беше лудница, та незнам точно колко души ме обгрижваха. Моят лекар се въртеше около мене, но аз родих МНОГО бързо и да ти кажа честно, той не свърши кой знае какво. Най - голямата работа я вършат акушерките, ако имаш някоя позната по - добре ангажирай такава.
В Шейново, в моята стая всички други момичета бяха без уговорка, всички бяха много доволни, радвали са се на същото внимание и не са дали нито лев. Изборът е твой! Не се притеснявай, колкото и родилки да има в родилна или предродилна, няма да останеш необгрижена, не го мисли предварително.
Все пак ако решиш да ангажираш някой, ще ти е по - спокойно, защото той ще дойде когато моментът настъпи и ще е неотлъчно до теб! Препоръчвам ти д - р Станков горещо!
 Дано съм ти помогнала.

# 5
 • Нейде тук из НЕГОВИТЕ фантазии
 • Мнения: 575
Аз ангажирах, платих 100 лв регламентирано на касата и после от благодарност му платих и на него малко повече. Но това е, защото го познавам и се бяхме уговорили.

То това с уговорката със самия лекар е ясна, аз лично разбирам въпроса така:
 Отивам в Шейново , давам им 100 лв и казвам искам Ковачева да ме изражда (примерно). Но без да имам някаква уговорка с неяю, може дори да не я познавам, а само да съм и се кефела на ТВто Crazy Crazy Това дали ще й дам нещо лично на нея след раждането е съвсем отделно. Интересува ме тези 100 лв. какъв избор ми дават. От лекарите работещи в болницата като цяло или само от тези които са на смяна в момента ?


Защото го има и другия вариант...разбираш си се с доктора ти, планирате едно секцио или нормално и то в ден, в който е на работа и минаваш без 100лв. Но това е възможно само ако имаш лична уговорка с доктора.

# 6
 • В светлината на слънцето
 • Мнения: 5 352
Момичета, незнам доколко ще ви бъда полезна с инфо, тъй като все пак раждах там преди две години. Сега нещата са се променили със сигурност. Но! Аз имах лична уговорка с лекар - един от най-добрите там, който ми следеше цялата бременност - тоест те съм ходила на ЖК, а директно при него. Към седмия месец го попитах колко и той ми каза сумите - за нормално и секцио. Аз, честно казано, исках секцио, но когато дойде моментът, той ме разубеди, че е по-добре за бебето и за мен да бъде нормално. А можеше да направи секцио и да си вземе по-високата сума. Тъй като родих преждевременно - с месец по-рано, и бебето бе 2300, той събра огромен екип само за мен - той, анестезиолог (държах на епидуралната упойка), три акушерки и неонатолог. Екипът не се отдели и за секунда от мен, като не обърна никакво внимание на останалите родилки в залата. А точно този ден беше страшно стълпотворение, раждаха се бебета едно след друго. Лекарят ми задържа всички от екипа извън вече приключилото им работно време до час-два след раждането. Разбрах, че едната акушерка и анестезиологът изобщо не са били този ден на работа, но той спешно ги е привикал, защото са от най-добрите и им има доверие. Платих му на ръка три-четири дни след раждането. А как са си разпределили парите помежду си, това те си знаят. Но идваха постоянно да ме видят в стаята, а лекарят е единственият в Шейново - казвам го съвсем отговорно, тъй като бях там 10 дни, който отива да види и какво е състоянието на бебетата, които е израждал. Останалите - със или без заплащане, не го правят.
Докато раждах, в родилната зала имаше само един дежурен екип - беше през деня, а не нощем! Този екип, в който има и анестезиолог, отговаря за всички родилки. Ако някоя си има уговорка с лекар, то лекарят идва и поема раждането. Иначе - само дежурният екип. Е, ако стане много напечено, някой от повиканите лекари, може и да се присъедини, но когато аз раждах никой не го направи.
Преди две години в същата болница, но няколко месеца преди мен, раждаше и братовчедка ми - без никакви уговорки, само с едно направление. И ги е гонила със сълзи на очи по коридорите с молба да я видят, че ражда. Те я успокоявали, че й е още рано. Накрая една акушерка се смилила и я погледнала, бебето вече било почти излязло. Слава Богу, и тя, и детето са добре, навреме са спасили нещата. Но второто си дете, братовчедка ми роди с уговорка и нямаше никакви проблеми. Оказа се, че има скъсена шийка по наследство, и затова ражда много бързо. Правиха й серклаж и т.н. И този път роди съвсем като бял човек.
Може би сега нещата са се променили покрай телевизионното предаване. Не мога да съдя. Но преди две години без уговорка, просто нямаше начин да получиш адекватно внимание. Дано да е така както го описват по-горе другите мами. Ще се радвам наистина, защото не всеки може да отдели пари за лекар. А и нали на лекарите за това им дават заплати.
Аз съм изключително доволна от моя лекар, защото освен изключителен специалист, той е и голям човек. Следеше ми бременността много внимателно, далеч преди да стане дума за пари. Ако трябва пак да раждам сигурно отново ще е при него.

# 7
 • София
 • Мнения: 5 076
Интересува ме тези 100 лв. какъв избор ми дават. От лекарите работещи в болницата като цяло или само от тези които са на смяна в момента ?
Защото го има и другия вариант...разбираш си се с доктора ти, планирате едно секцио или нормално и то в ден, в който е на работа и минаваш без 100лв. Но това е възможно само ако имаш лична уговорка с доктора.
Ангажирането е на лекар от болницата, без значение дали е на смяна или не. Нали точно затова си плащаш? Той е длъжен да дойде по всяко време на денонощието, в което раждаш. Това, което "наследяваш" в родилна и предродилна са акушерките, сестрите и анестезиолога, които са си на смяна. Щом си ангажирала твой лекар така или иначе дежурният от тяхната смяна няма работа с тебе. Peace

Но идваха постоянно да ме видят в стаята, а лекарят е единственият в Шейново - казвам го съвсем отговорно, тъй като бях там 10 дни, който отива да види и какво е състоянието на бебетата, които е израждал. Останалите - със или без заплащане, не го правят.

Явно наистина нещата са се подобрили за 2 години, защото аз + всички момичета, с които се запознах, които имахме уговорки, получавахме инфо за бебетата "на крак" от "нашите" лекари. Останалите родилки също могат всеки ден в 12 часа да се качат 1 етаж по - горе пред неонатологията, където много подробно и любезно им се обяснява състоянието на бебоците. Дори при бебчетата, които имат някакви проблеми и не са ги носили на майките по една или друга причина пускат без никой да им се моли мами, дори те предлагат. Heart Eyes
А един много набеден лекар (тук, в този форум) от Шейново, ми събра очите: носеше бебаната на ангажиралата го мама по всяко време, когато на нея и домъчнее... Grinning
А един лекар от детско се смили над мен и изнесе нашия бебчо чак на стълбите, понеже нетърпеливия ни тати просто копнееше да го види. Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes
Изобщо за 3 дена престой нямам никакви забележки! А бях се настроила /и аз и лекарката, водеща ми жк-то/, че е много гадно. Всички - от санитарки, през главни сестри, до лекари, минаващи на визитации бяха много мили, внимателни, хвърчаха страшни бъзици, изобщо беше купон. Peace И това го казвам аз, която никога не ми се беше налагало да лежа в болница и самата дума "болница" ме разтреперваше. А спомените ми са повече от приятни. Заради това бих се навила на 2-ро  baby_neutral! Joy hahaha Grinning

# 8
 • Нейде тук из НЕГОВИТЕ фантазии
 • Мнения: 575
Интересува ме тези 100 лв. какъв избор ми дават. От лекарите работещи в болницата като цяло или само от тези които са на смяна в момента ?
Защото го има и другия вариант...разбираш си се с доктора ти, планирате едно секцио или нормално и то в ден, в който е на работа и минаваш без 100лв. Но това е възможно само ако имаш лична уговорка с доктора.
Ангажирането е на лекар от болницата, без значение дали е на смяна или не. Нали точно затова си плащаш? Той е длъжен да дойде по всяко време на денонощието, в което раждаш. Това, което "наследяваш" в родилна и предродилна са акушерките, сестрите и анестезиолога, които са си на смяна. Щом си ангажирала твой лекар така или иначе дежурният от тяхната смяна няма работа с тебе. Peace

Ol4e, четейки думите ти ми изскача една мисъл... защо ми е тогава лична уговорка с лекаря, който да ми поиска 500лв за раждане? Мога да мина със 100 и същия лекар, който до вчера ми искаше въпросните 500лв. Така ли? Той няма ли право да откаже?

# 9
 • София
 • Мнения: 4 266
Интересува ме тези 100 лв. какъв избор ми дават. От лекарите работещи в болницата като цяло или само от тези които са на смяна в момента ?
Защото го има и другия вариант...разбираш си се с доктора ти, планирате едно секцио или нормално и то в ден, в който е на работа и минаваш без 100лв. Но това е възможно само ако имаш лична уговорка с доктора.
Ангажирането е на лекар от болницата, без значение дали е на смяна или не. Нали точно затова си плащаш? Той е длъжен да дойде по всяко време на денонощието, в което раждаш. Това, което "наследяваш" в родилна и предродилна са акушерките, сестрите и анестезиолога, които са си на смяна. Щом си ангажирала твой лекар така или иначе дежурният от тяхната смяна няма работа с тебе. Peace

Ol4e, четейки думите ти ми изскача една мисъл... защо ми е тогава лична уговорка с лекаря, който да ми поиска 500лв за раждане? Мога да мина със 100 и същия лекар, който до вчера ми искаше въпросните 500лв. Така ли? Той няма ли право да откаже?


Аз честно казано не говярвам това че за 100 лв. които даваш на болницата лекаря ще се вдигне по всяко времем без да има уговорка с теб.
Съжалявам, ако съм те ощипала за да се събудиш .... ама нещо май грешно "смяташ"
Може да питаш в Шейново за тези 100 лв,. но според мен те ще те питат а доктора знаели че си го харесала и ще те пратят "да се уговаряш с него".
Не виждам защо някой, който взема 600-900лв от родилката ще се навие за максимум 20 лв. от твоите 100лв., които искаш да дадеш на болницата.

Според мен имаш 2 алтернативи:
1. раждаш без никави уговорки
2. раждаш с уговорка и си плащаш както поп.

# 10
 • София
 • Мнения: 867
И ги е гонила със сълзи на очи по коридорите с молба да я видят, че ражда. Те я успокоявали, че й е още рано. Накрая една акушерка се смилила и я погледнала, бебето вече било почти излязло. Слава Богу, и тя, и детето са добре, навреме са спасили нещата. Но второто си дете, братовчедка ми роди с уговорка и нямаше никакви проблеми. Оказа се, че има скъсена шийка по наследство, и затова ражда много бързо. Правиха й серклаж и т.н. И този път роди съвсем като бял човек.

Мисля че няма нужда от описване на подобни ужасии и така да се стряскат бременните. Представям си някоя по-чувствителна натура как ще почне да си представя ден и нощ подобни сцени. А представи си че момичето няма възможност да плати ?!? Сега тарифите им се качиха на по 1000лв. Точно за Шейново става въпрос.

Едно е истина  - всеки си решава за себе си и си тегли на своето. Обаче важното е да се гледа оптимистично на нещата и че раждането е процес, който ти контролираш и извършваш, а хората около теб ти помагат и наблюдават.

Аз пък съм инат и 1 лв няма да дам, ще си платя само упойката. Дано господ е с мен. Пък ще разкажа в скоро време как е минало.
Има и друго, мисля че ние сами насърчаваме по този начин корупцията и вземането на пари под масата. А ако е казано, салкатлъци стават и то дори ако си платил и надплатил.

Така че още веднъж Господ да е с нас Simple Smile

# 11
 • София
 • Мнения: 5 076
Ol4e, четейки думите ти ми изскача една мисъл... защо ми е тогава лична уговорка с лекаря, който да ми поиска 500лв за раждане? Мога да мина със 100 и същия лекар, който до вчера ми искаше въпросните 500лв. Така ли? Той няма ли право да откаже?

Нещо не разбрах съвсем ясно въпроса ти... newsm78
Ако имаш предвид, че тези 100 лв ти гарантират да не доплащаш, това е много индивидуално поради две причини/съдя по моя случай и опит/:
1. Уговорката е плод на лично познанство, симпатия между лекар - пациент, форма на доверие, която се записва и описва в съответните болнични книги и регистри. Лекарят може да ти откаже да присъства на раждането ти, но ще ти го каже във всички случаи предварително, няма да поеме уговорка и да не я спази. Това е несериозно!Затова и СЛЕД като всичко приключи /благополучно Peace/,  докторът, поел уговорката се отчита с касовата бележка и квитанцията, пред болницата, че
2. е ДЛЪЖЕН да дойде и е поел и ИЗПЪЛНИЛ уговорката, въвежда датата и час на раждане, как е протекло и т.н. и т. н.
Естествено, че ще дойде, нали това е в негов интерес, по пътя на логиката "си плащаш като поп" едва след като всичко приключи, не предварително и ако не дойде всъщност няма на кой да ги дължиш.
С две думи тези 100 лв са официалната част, с която докторите се отчитат, градят име и трупат активи /кой колко родилки има, как се представя и пр./, те се разпределят като бонус между екипа, водещ раждането, естествено, че никой не е опрял до тези 20 лв които ще му се паднат, тук важи по - скоро документа - квитанция, който ти издават на касата.
А останалото, както написах незнам колко пъти досега си е въпрос на лична уговорка. Незнам кой лекар ви е искал 500 лв, моят доктор едвам го измъчих да ми каже, че "не му е удобно" и ако искам нещо да му дам, да е "според възможностите, изрично". Явно си е до човек и до възпитание. И явно недотам добрите лекари са търговци и имат точни тарифи. Аз такова нещо при моя човек не видях и именно затова го харесах толкова под формата на 2 платени прегледа преди това. Искам да подчертая,че не ми е личен познат, "мой човек" и не съм била уредена с връзки! Naughty
Човекът се ангажира и се представи перфектно, дадох му МАЛКО, наистина много малко над тези 100 лв, защото ги заслужи и защото съм му благодарна. Ако имах повече и повече щях да му дам! Но възможностите ми не са големи.
И последно: проверете нещата, разходете се дотам, всички известни имена имат свободни приеми, прегледът е 20 лв, ще говорите и ще се убедите как стоят нещата. Не е страшно, даже е приятно и ползотворно. Аз не мислех да избирам Шейново, но именно това ме "нави". Peace
Леко раждане и успешен избор на всички!    bouquet

# 12
 • Нейде тук из НЕГОВИТЕ фантазии
 • Мнения: 575
Цитат на: Desem
Аз честно казано не говярвам това че за 100 лв. които даваш на болницата лекаря ще се вдигне по всяко времем без да има уговорка с теб.
Съжалявам, ако съм те ощипала за да се събудиш .... ама нещо май грешно "смяташ"
Може да питаш в Шейново за тези 100 лв,. но според мен те ще те питат а доктора знаели че си го харесала и ще те пратят "да се уговаряш с него".
Не виждам защо някой, който взема 600-900лв от родилката ще се навие за максимум 20 лв. от твоите 100лв., които искаш да дадеш на болницата.

Според мен имаш 2 алтернативи:
1. раждаш без никави уговорки
2. раждаш с уговорка и си плащаш както поп.

Именно ..и аз за това говоря...,  след като можеш да вземеш 600 - 900 лв, за кой дявол и заради едната слава ли би се навил да израждаш за 100лв?  Но тогава изниква другия въпрос... как болницата предлага избор на екип? На мен това ми се вижда като оксиморон... Мен сметките са ми верни, просто и тук има голяма недомислица. Идеята на тези 100лв е да се намали даването "под масата", поне така го обясни г-н Министъра на здравеопазването... само дето ето... не се намаля....

Бтв, лекаря, при който мисля да раждам е шеф на отделение в Шейново... и до колкото знам е светило...ходя при него на частен прием, в Шейново, и плащам по 30 лв на преглед... дочух от родили при него , че си заявява тарифа...800лв за секцио и 600лв за нормално, та от там почнах да се чудя за тая услуга на болницата.... все пак той е неин кадър... би трябвало без да се уговорям ЛИЧНО с него (сиреч той да ми каже дай 600лв ) да мога да ида в Шейново и да им дам 100 лв и да знам, че ще ме изражда точно той.... Ама дали е така...  newsm78 newsm78 newsm78 , защото аз парите съм ги приготвила, но все пак ми е чудно не може ли да ги дам за бебето си, а не на доктор, на който държавата плаща заплата и  аз девет месеца съм давала по още 100лв (минимум)
 Crossing Arms

Последна редакция: пт, 30 юни 2006, 00:09 от Обърквация

# 13
 • София
 • Мнения: 1 878
Според мен ти можеш да си избереш доктор за 100 лева, но той може по основателни причини  Mr. Green да откаже да поеме твоя случай и така избора ти ще се сведе до докторите които за чест и слава биха поели пациент на повикване и за 100 лева  Crazy
Светилата на болницата сигурно ще кажат че са претрупани с работа и че нямат нищо против да те поемат ако обаче се паднеш в тяхната смяна и че така или иначе всички екипи са добри, така че да идваш и да си раждаш - горе долу така се случи при мен.

Ако обаче държиш на лекаря който ти води бременността, според мен трябва да говориш директно с него дали ще те поеме за 100 лева - иначе не можеш да го задължиш да те изражда, пък и дали ще искаш доктор който насила е там да отговаря за теб и бебето ти по време на раждането.

# 14
 • София
 • Мнения: 503
Ще ви споделя какъв беше случаят с моя много близка приятелка, която роди м. април тази година в Шейново.

Бременността си проследи при д-р Велев и съответно се бяха уговорили тя да му плати определена сума и той да й води раждането. Тя роди по обяд и той е бил на смяна, т.е. не са го извикали специално заради нея и въпреки това, при изписването от болницата на касата са й поискали 100 лева за избор на лекар. Отделно тя си му е платила лично на него уговорената предварително сума. Та в нейния случай какво се получава - освен тарифата на доктора тя е трябвало да предвиди още 100 лева и за болницата.
Интересно ми е дали и другите майки раждали с уговорка с лекар са плащали и тези 100 лева на болницата?!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт