Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 29 юни 2006, 23:20 ч.

За благотворителността

 • 1 123
 • 22
 •   1
Отговори
 • Montreal, Quebec, Canada
 • Мнения: 1 001
Предпогам, че темата е разчепквана не веднъж, но ме провокира друга моя тема Какво да правя останалите ни "пелени"?
Правилно или не (вие преценете) имам свое мнение за благотворителността.
Когато помагам някому давайки му пари (или стоки, закупени с тях) аз не взимам ли от семейството, не лишавам ли собствените деца?!?
Не трябва ли да си плащам съвестно данъците, а с тях да се подпомагат социално слабите. Знам, че не е достатъчно, но защо трябва да лишавам собствените си деца?
Не е по-правилно да се търси отговорност от "разпределящите" управници, а не да подхвърляме трохички (аз за повече нямам възможност)!
Различните фондации не е по-добре да наблегнат на различните компании, чиите възможности са по-големи, вместо да се надяват на моите "пелени" за 30-40 лв.?
Да, бих дал "пелените" на някой дом, но това няма ли да е като "изповядването" в църква (едно време са си купували опрощение от Бог - забравих ка се наричаше документа). Един мой приятел казва: Ако двадесет лева ще ти оправят живота, да ти ги дам, но иначе не се опитвай да ми ги откраднеш.

Вие сте

# 1
 • Мнения: 7 837
klisurov, вместо да се празним напразно върху глобалното, май е по-добре да обръщаме внимание на малките неща, защото те са съществените  Simple Smile

# 2
 • При хората, които обичам
 • Мнения: 3 193
Документът се казва индулгенции.
Двата пакета пелени от теб са точно толкова ценни за децата, колкото и двете пликчета с чорапки, които даде една мама на една от акциите.
Това е съпричастност, не индулгенции.

# 3
 • Montreal, Quebec, Canada
 • Мнения: 1 001
...май е по-добре да обръщаме внимание на малките неща...

Теорията, че ако аз спазвам правилата мога да очаквам, че и другите ще ги спазват и светът ще стане по-добър ли имаш предвид?!?
Аз не правя нищо, което считам за нередно или което не искам другите да правят. Плащам си редовно данъците, хвърлям си биклука разделно, но ми писна на "цицат" от мен, да се возят в лимузини, а децата ми да се лишават!

# 4
 • Мнения: 1 722
  Ако смяташ, че давайки памперсите на деца от дом ще лишиш семейството си не го прави. Всеки сам решава дали да помага и какво го подтиква да вземе такова решение. Не мога да разбера само каква е връзката между изповедта в църква и помагането на деца, лишени от родителска грижа. Може би имаш предвид индулгенциите, но какво общо има помощта с прошката от Бог? Ако помагаш, за да си чист пред Бога, а не защото просто искаш някой да е по-добре, това е друга бира. Аз не я разбирам тази бира, въпреки, че съм бирена.

# 5
 • Мнения: 7 837
...май е по-добре да обръщаме внимание на малките неща...

Теорията, че ако аз спазвам правилата мога да очаквам, че и другите ще ги спазват и светът ще стане по-добър ли имаш предвид?!?

Не, защото това е химера  Grinning
Аз ли4но предпо4итам малките неща и никога не се замислям в такива случаи, дали ощетявам семейството си. Всичко е до нагласа  Simple Smile

# 6
 • sofia
 • Мнения: 5 140
 Ако смяташ, че давайки памперсите на деца от дом ще лишиш семейството си не го прави. Всеки сам решава дали да помага и какво го подтиква да вземе такова решение. Не мога да разбера само каква е връзката между изповедта в църква и помагането на деца, лишени от родителска грижа. Може би имаш предвид индулгенциите, но какво общо има помощта с прошката от Бог? Ако помагаш, за да си чист пред Бога, а не защото просто искаш някой да е по-добре, това е друга бира. Аз не я разбирам тази бира, въпреки, че съм бирена.

Хапка взе ми думите от устата, демек клавиатурата. Peace

# 7
 • Ямбол
 • Мнения: 22 947
Не мисля, че с блготворителността си ще ощетя семейството си, не мисля, че от моите данъци ще се заделят пари за имащите нужда. Затова когато имам давам и колкото повече възможности имам повече давам. Въобще не ме интересува какво ще си мислят за мен, ако това искаш да кажеш с примера за църквата.

# 8
 • UK
 • Мнения: 3 613
Тея пелени можеш ли да ги използваш, ако детето ти не се нуждае о т тях? Не се ядат, доколкото знам, а и не си Анджелина Джоли че да ги продаваш. И тогава дай да ги хвърлиш, понеже били трошички. Ми помисли си, тук колко хиляди потребители има? Нека хиляда да са редовни, ми хиляма по десет лева, по трошичка, това са десет хиляди. Лева. памперса, никакво значение няма. Трошичките малко по малко рано или късно стават повече, капка по капка, знаеш. Какво ще стане ако всеки каже "ми няма да дам десет лева, понеже е трошичка". А не вярвам децата ти да са умрели за тея десет лева. Който има - дава. Като нямаш, не давай, никой не ти е опрял пистолет до главата да даряваш. Не можеш да го обявиш за неправилно. Има много хора, не само един. Че те и един милион няма да са достатъчни за да оправят положението в дом за деца, примерно, хайде да не ги даваме.

# 9
 • out of space
 • Мнения: 7 645
Не щеш да ги даряваш, не щеш и да ги подаряваш. Искаш 30 кинта. Все някой ще ти даде....

30 лв са това, казваш, че стандарта не ти бил нисък.

На бебешката количка са се возили 6 деца, дрехи сме си разменяли с познати, които се върнаха при мен като родих второ дете...Не искам да задълбавам...

Подари ги! На когото решиш, че има нужда...

# 10
 • гр. София
 • Мнения: 631
Благотворителността е призвание и не всеки може да го прави от сърце, да не очаква възвръщаемост и дивиденти. Да даряваш означава да можеш да "поделиш" хляба си с този, който има нужда от това, без да го караш да се чувства длъжен да направи и той същото.

# 11
 • Мнения: 14 971
Не трябва ли да си плащам съвестно данъците, а с тях да се подпомагат социално слабите.

Тук те подкрепям изцяло! Peace
 Аз също съм убедена, че ако всеки си плаща съвестно данъците, които дължи и ако не получава помощи, на които няма право, поводите за благотворителност рязко ще намалеят. Или поне благотворителността ще се изразява в луксозни екстри, а не в елементарни насъщни нужди.
Едно е да пратиш сираци на море или екскурзия, друго е да им купиш боб и леща, за да оцелеят. Нуждата от второто е престъпление, което не би трябвало да се разрешава с благотворителност, а със съд за виновните причинители на такава нужда. Thinking

# 12
 • София
 • Мнения: 31 577
Не мисля, че лишавам с нещо дъщеря ми. Всеки сам решава за себе си.

# 13
 • София
 • Мнения: 1 320
По тази тема имам доста по-различно мнение от останалите писали до сега. 
Аз съм За благотворителността , но НЕ за домове!
Дай пелените на някой които има нужда от тях. Защо ?  Защото живота е сложен и "колелото на съдбата" се върти с такава бързина , че никога не можеш да предцениш с абсолютна точност в кой момент в какво финансово състояние ще си  и точно тогава да на създадеш поколение.  По добре да помогнеш на някой който с цената на много лишения и упорит труд е решил да отгледа детето си , отколкото на някой решил , че държавата ще се грижи за това. Познавам хора които си оставиха децата в дом , защото "е трудно да се гледа дете с 200 лв " и е по добре да стои в дома 2-3 години и там да го гледат , отколкото те да поемат отговорност за действията си . След този период си взеха децата . Вече отгледани. На гърба на данъкоплатеца.
Помагам , дарявам  и съответно и на мен ми помагат . Доволна съм от себе си .   bouquet

# 14
 • Montreal, Quebec, Canada
 • Мнения: 1 001
Мда, пак задълбахме в конкретното. Аз за пелените пуснах друга тема (не че някой пише там).
В 22 училище организират базар за детски неща - няма начин да не знаете. Ходили сме и сме купували, оставяли сме това, което повече не ползваме, та и на пелените ще им намерим място. И до кофите за боклук да ги оставим (като едни Clever), пак ще са от полза някому. С или без тези левчета, все ще се оправим.

Въпросът е принципен, за благотворителността! Не понасям, когато това е професия (като на някои роми), когато се прави по празниците, за да бъдат забелязани (че рекламата е по-скъпа), когато е показно и за собственото ти спокойствие (индулгенции, благодаря за подсказването), когато ...
А може ли да ми обясни някой как едно дете може да седи часове в "майка" си без да хленчи?!? Как го постигат ромите?!? Чувал съм, че ДРОГИРАТ ДЕЦАТА! А аз не сум ли съучасник, като ги карам да седят на улизцата и да чакат МОЯТА стотинка?!? Това благотворителност ли е? Да, в детските домове не е така, но това ли е начина? Трябва ли на това да разчитат за да оцелеят? А и защо управниците да си дават зор - нали все някоя фондация ще спади децата от глад и ще измие срама ни?

За трохичките - гадмо ми е, че сме я докарали до там, от това дали АЗ ще пия или не кафе да зависи нечие сухо дупе.

А че като дам другиму, го взимам от моите деца, е така. Не ми обяснявайте, че детото ви не желае още нещо, а вие не му го купувате, защото нямате излишни финанси (дай Боже да не е така). Защо да не зарадвам детето си с бонбон, шоколад, играчка, книжка. Защо трябва да се чувствам виновен, че някое дупе не е сухо?!? До колко чужда вина може да понесе човек?

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт