Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

София

Мнения: 143
Момичета, помагайте!
В неделя ще правим прощъпулник на дъщеря ми.
Днес реших да" репетирам "и да направя питка по рецепта, намерена тук:

Питка

ПРОДУКТИ:
1 кг брашно
200 г масло
4 яйца
1 кофичка кисело мляко
200 г настъргано сирене
1 кубче мая
сол, захар

ПРИГОТВЯНЕ:
Брашното се изсипва в подходящ за месене съд и се оформя като кратер. Там се чукват яйцата (един жълтък се отделя за намазване накрая). Маята се размива в малко хладка вода и се оставя да втаса след това се добавя, после киселото мляко, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. захар и се замесва тесто. Оставя се 1/2 час да втаса. Тестото се разделя на 4 топки и една по една се разточват тънко на продълговати ивици. Маслото се разтапя в метален съд на котлона. Намазват се ивиците, добавя се сирене и се навива като салам (на дългата страна). После се нарязват парчета 4-5 см и се нареждат изправени в намазана с масло тава. Накрая се намазва отгоре с жълтък и се пече до порозовяване. Питката се издува много и става като на рози и се разчупва

Всичко беше пълен провал-тестото първо стана твърде лепкаво, после не втаса добре и изобщо не можах да го разделя на топки, да го режа и т.н.
 ConfusedДавайте съвети, че няма да мога да се справя и ще трябва да поръчвам питка... Sad
Цитирай


Мнения: 901
бих направила първо 1/4 доза от тестото...
също така бих размила маята в топла вода със захарта и да оставя настрани 10 мин .. така се разбира дали маята е добра.. ако обраазува шапка тип гъба значи всичко е наред.. ако не шупне значи смени маята...
бих оставила киселото мляко да е стайна температура... както и яйцата...
всичко продукти  добре да бъдат поне 30 мин извадени от хладилника  преди правенето на питката или хляба  ...

След което бох пресяла брашното .... добавя се маятата... киселото мляко и т.н като солта и сиренето бих добавила накрая... маслото не бих разтапяла ами бих добавяла мекото ( оставеното на стайна температура да омекне)

ми това е май ...  newsm78

 Smile всички нови рецпети се правят половината.......хвърля се по малко ако не стане  Wink
Цитирай
Рецептата е страхотна. Правя я редовно и печели винаги точки. Бъди по-гъвкава - щом тестото ти лепне, сложи още малко брашно, докато спре да лепне. Покрий го с  намазан с олио найлон /разрязана торбичка например/ и го остави да втаса, омеси го отново и тогава точи. Ако се лепи на масата, поръси с мъничко брашно, набрашни и точилката, с която разточваш. Нареждай розичките рехаво, за да имат възможност да втасат. След като бухне, я печи в затоплена фурна. Като я извадиш от фурната, завий я с добре изстискана кърпа /или тензухче/ и отгоре някоя покривка. След като постои така 5-10 минути, развий и сервирай. Коричката става душичка. Успех.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.