Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 1 юли 2006, 18:22 ч.

Сурогатна майка

 • 4 400
 • 12
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 2 149
 Naughty Моля само без някакви крайни мнения, искам съвет, някой ако знае нещо да сподели и така...
Моя приятелка преживя тежка загуба преди няколко години и сега направи първи опит за инвитро, сурогатно при това. Няма да казвам нито имена, нито град ще споменавам, за да няма проблеми момичето, че и без това много й се насъбра.
Направи първи неуспешен  Cry опит, като имаше и здрави яйцеклетки, и добри ембриончета /мале, така ли се пише тази дума? newsm78/ и инжекции, и нерви, и сълзи, и накрая сурогатната майка изхвърли оплодените яйцеклетки... Голям неуспех за едно бедно семейство, защото 5 000 лв им излезна удоволствието, + че ЗК плаща за инвитрото нещо, правете си сметка. И понеже няма регламентирано поведение към такъв вид инвитро по мое скромно мнение лекаря злоупотребяваше с тях относно парите - видеозони и манипулации - всичко на частно и платено. Уж по пътека, уж държавата плаща, но понеже си е незаконно той ги изнудваше да си плащат всичко - знаеше, че зависят от него. Оказа се, че дори не е разбрал, че жената не им е кръвна роднина, чак след неуспеха, тогава схвана, което за мен е знак, че не са имали сериозни разговори по същество а само "тайни" манипулации и неоправдани надежди.
Та исках да обсъдим проблема - знаете ли нещо за други такива опити? Има ли някоя жена, успяла да износи чуждо бебе?
Много ми се искаше да си осиновят детенце, но надеждата им явно още не е умряла да имат свое и се надяват на вълшебство някакво...

# 1
Миличка,
с теб сурогацията сме я дискутирали много пъти. Да, има случаи на "скрита" сурогация, но в повечето случаи се ползват роднини, не за друго, а за да се избегнат тежките правни конструкции, с които се заобикаля законът. Така стоят нещата просто защото няма законодателен регламент. Иначе касата поема само лекарствата, а и то само до определен размер. Ако е необходимо по-голямо количество си доплащаш. Отделно касата не поема самата процедура и УЗ след това.
Колкото до IVF то има около 20-30% успеваемост от раз - т.е. колкото е шанса и в реалният живот.

# 2
 • София
 • Мнения: 2 149
Въпросът е в това, че май ЗК не заплаща за сурогатност. Т.е. ако искаш да го правиш трябва да лъжеш в документацията, което те поставя в позиция доки да те изнудва всеки ден след това.
УЗ по време на подготовката е плащала моята приятелка - по 20 лв всеки+ УЗ на сурогатната майка - смятай...После не са я задържали в болницата и са я пуснали, жената се прибрала в родния си град при 2 деца, които има и мъж и представи си как се е пазила - изтърсила е всичко.... Т.е. грешка от страна на приятелката ми, че й е позволила да си тръгне, и грешка от страна на братовчедката /не кръвна/+ лекарското "скрито-покрито и плащай си"...
Затова питам дали някоя жена тук, в БГ прави такива опити.

# 3
 • София
 • Мнения: 1 321
Абе, чаено момиче, ама нещо съвсем не ти е ясно за какво иде реч. Здравната каса поема ЕДИНСТВЕНО И САМО лекарствата за инвитро. Всичко друго си го плащаш сам, т.е, ако твоята приятелка има нужда от инвитро, то касата е отпуснала лекарствата на НЕЯ, на нея трябва да се сложат инжекциите и тя трябва да произведе яйцеклетките. Няма никаква измама тук. Доколкото аз съм запозната с въпроса за сурогатната майка тя е само приемник на оплодените вече яйцеклетки. Не виждам за какво изнудване става дума. А и твоята приятелка би трябвало да е била напълно наясно с рисковете, които поема. Защо сега се сърдите на лекарите и жената, съгласила се да бъде сурогатна майка?!
След инвитро процедурата всички жени се прибират в къщи. Никой не стои в болницата. Въпрос на съвест и етика е вече /за сурогатната майка говоря/ да се пази така, като че пази собствените си оплодени яйцеклетки. Но не разбирам защо се сърдите на жената, съгласила се да ви помогне.

# 4
 • София
 • Мнения: 7 140
Успеваемостта при инвитрото е 20 - 30 %. Рядко са тези които успяват от първи път. Много изобщо не успяват....
По закон сурогатната майка може да е сестра или майка. Другото е незаконно и наистина дава възможност за изнудване и злоупотреби от страна на лекаря. Но малко лекари биха се съгласили да го направят.
Момиче много добре ти е обяснила - ЗК поема само лекарствата, които в случая са за твоята приятелка. 20 лв. УЗ също е нормална цена. Жалко, че не е станало. Дано имат възможност да повторят опита, защото самият факт, че имат сурогатна майки и док., съгласен да извърши все пак незаконната процедура, е много. Док. и жената не са виновни и заслужават благодарност. И двамата рискуват много.
Приятелката ти би трябвало да е подписала в началото на процедурата договор с клиниката, където изрично е посочен процентът на успеваемостта /за съжаление много нисък/. Направо е глупаво да се мисил, че другата жена ги е "изтърсила". Ако с лежанее и немърдане ставаше, ехе.... Надявам се приятелката ти да й е благодарна, защото много малко жени биха се съгласили да направят подобно нещо.

# 5
По закон сурогатната майка може да е сестра или майка. Другото е незаконно и наистина дава възможност за изнудване и злоупотреби от страна на лекаря. Но малко лекари биха се съгласили да го направят.
Лекси миличка, по закон (СК) не може да има сурогатна майка. Забрана изрична няма, но един текст гласи, че майка е жената, която е родила детето, дори и тогава, когато е заченала с генетичен материал от друга жена. Wink
А иначе другото не е незаконно, защото не е изрично забранено. Проблемът идва след раждането на детето и как да се натамани юридически произхода.

# 6
 • Пловдив
 • Мнения: 282
И аз се замислям по варианта някоя жена да износи дете, което генетично е на мен и мъжа ми! Но как става това, каква е процедурата, колко се плаща, кой го прави? Чувала съм че в Пловдив били корифеите в тази област, но кои са те? Някой би ли ме "светнал" за всичко това?

# 7
 • София
 • Мнения: 7 718
ЗК поема само определено количество лекарства. Често те не достигат.

# 8
 • София
 • Мнения: 2 149
Така...
Аз също съм на мнение, че приятелката ми трябва да е благодарна на жената, съгласила се да направи това за нея. Тук че ще й се заплати във вид на имоти е друг въпрос, всяка страна търси удовлетворение. Надявам се пред закона това да не се тълкува като "продажба" на дете, в крайна сметка детето няма да е на сурогатната майка. Ма по нашите ще е баш на сурогатната, понеже няма споменато никъде в закона, че ако генетичният материал е на еди кой си, то и детето е негово.
Казах, че е незаконно, понеже ако помислим, то Касата дава пари за Ин-витро, което де факто не е за моята приятелка. Да, тя приема инжекциите, яйцеклетките са нейни, спермата е на мъжа й, обаче всичко отива към другата жена после. В Бг законодателството няма такъв вариант. И едва ли от ЗК щяха да дадат парите ако знаеха, че титулярката няма матка. Sad
Лекарят рискува дотолкова, че прави нещо като премълчаване на факт- липса на матка.
Аз мислех, че касата дава пари за извършването на процедурата. Не знам дали някъде пише, че лекарствата ти ги дават, но прегледите са в чаастните кабинети на тези, които извършват процедурата.
Приемната майка е виновна дотолкова, доколкото е износила 2 здрави деца /живи и здрави да са й/ и си е помислила, че и това ще стане ей така. Прибрала се е удома и кой знае колко кофи е вдигнала с пране и колко тупане е ударила + изпускането на някое и друго хапче..както е признала после. И ВЪПРЕКИ ТОВА - ЕВАЛА! Навила се е да направи нещо, което не всяка жена би направила за друга жена. Както знаем всяка бременност си е поемане на риск за живота ти.

# 9
 • Мнения: 553
Аз мислех, че касата дава пари за извършването на процедурата. Не знам дали някъде пише, че лекарствата ти ги дават, но прегледите са в чаастните кабинети на тези, които извършват процедурата.
Ами не мога да ти кажа къде пише точно този текст, но в програмата на касата ясно е казано, че се финансира само купуването на лекарствата за стимулацията. Да не говорим, че понякога отпуснатите лекарства не стигат (отпускат се до определена сума само) и е необходимо да се купят допълнително. А за прегледите и самата процедура (пункция, ин-витро или ИКСИ оплождане и трансфер на ембрионите) се плаща, независимо в коя клиника се прави. Все пак консумативите за това също не са малко и никак не са евтини.

# 10
 • София
 • Мнения: 7 140
Вярно е, че не е регламинтирано със закон. Това, че само майка и сестра могат да бъдат сурогатни майки, го четох в статия на Щерев. Той процедира така.
http://www.bgphoto.net/photos/6994/o632800043591562500.tif
Чаено момиче, при моя лекар, когато се започне процедура по инвитро, не се заплащат УЗ прегледите. Но не защото те се поемат от касата, а защото са включени в крайната цена, която хич не е малка. Всяка клиника си решава колко, кога и как да ти вземе за инвитрото. Това се договаря предварително /и с подписване на договор/. Ако не ти изнася - отиваш другаде.

# 11
 • Пловдив Белащица
 • Мнения: 1 444
Ами първо доклокото ми е известно нямаме закон за сурогатните майки. При нормално протичане на нещата след раждане бебето е на сурогатната майка и ако тя реши да се откаже от него, то отива в дългите списъци на чакащите бебе. Варианта, който също е незаконен е, бащата да признае бебето, после майката да се откаже и съпругата на бащата да го осинови. Отделно, че касата наистина не би отпуснала пари за жена без матка.
Да вметна и аз, че касата покрива само лекарствата и то част от тях. А това дали ще се гледа на държавен или частен ултразвук - цената е една. Трансвагиналният ултразвук не се поема от касата.

# 12
 • София
 • Мнения: 2 149
Прочетох интервюто на д-р Щерев, точно това е процедурата. Жалко, че момичето няма достатъчно близък човек като сестра, която да иска да направи това за нея. Thinking Но никого не можем да обвиняваме за това, че не желае да се подложи на всичките тези процедури, особено когато в домовете за осиновяване чакат дечица, на които им е нужно семейство и дом.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт