Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • На пода
 • Мнения: 4 399
По същество това е въпросът ми: за колко време заместихте първото хранене след като започнахте със захранването?
Захраних бебка преди 1 седмица и тя прояви много голям интерес. Справя се идеално с храненето с лъжица, не плюе, има апетит и ако отдръпна бурканчето избухва в плач. Първите дни имах чувстството че ако и дам цялото бурканче ще го изяде без да и мигне окото. Зарадвах се и се надявах че скоро ще заместим едно хранене изцяло. Постепенно увеличавах количеството и така вчера и днес изяде по 100 гр пюре. Но след тези 100 гр. не иска да погледне бурканчето повече. Започва да бръмчи, да бучи и да ми избутва лъжицата с език. В същото време обаче е гладна и трябва отново да я кърмя. Вчера си направих експеримент и и дадох млякото от шише за да видя колко ще изпие. Едва успях да и изтегля шишето след 130 мл, при положение че нормално изяжда 150-160 мл без пюре. Знам че е рано, но лекарката ми каза че ако захранването върви добре млякото може да се замести дори за 1 седмица. А аз не виждам тенденция към увеличаване на количеството на твърдата храна и вече започвам да се отчайвам че някога ще успея да заместя дори и 1 хранене.
Искам да ви попитам също кога започвате да замествате второ хранене. Може ли да започне заместване на второ хранене ако първото не е изцяло заместено? В литературата която съм чела се препоръчва всеки месец да се замества по 1 хранене. А според педиатърката второто хранене се замества някде през 8-9. месец. Но никой не споменава какво се случва ако първото хранене не е заместено изцяло, а аз не виждам вече голяма вероятност бебка да започне да яде по 180 гр пюре до края на месеца.

# 1
 • Айтос
 • Мнения: 4 242
Още не съм заместила нито едно хранене, но и не искам. Трудно е да заместиш хранене като кърмиш на поискване, винаги се случва дъщеря ми да е сукала половин-един час, а понякога и непосредствено преди твърдата храна.
Защо бързаш да заместиш? До годинката твърдата храна е за опитване и привикване на нови вкусове и консистенции, основна храна остава млякото. Иначе казано до годинка не се замества кърмене!

# 2
 • където си поискам ...
 • Мнения: 532
Мери ти е отговорила чудесно.

Но сигурно този отговор ти е чуден ?!?!?

Вярно е, че БГ педиатрията препоръчва след 4-ти месец да се започне постепенно и помесечно заместване на кърменията с определени като последователност храни.

Но .... заместването на кърмене с твърда храна на толкова малко кърмаче е сигурен знак, че кърмата ще започне да намалява, защото кърмачето си пълни стомахчето с трудно смилаема храна, да не говорим, че тази храна често може да предизвика храносмилателни проблеми заради незрялата храносмилателна система, и оттам бебето започва да иска да суче по-рядко, а ако му се отказват и нощни хранения - КЪРМАТА НАМАЛЯВА И СПИРА.

Ето защо са и малко жените, успели дълго да кърмят, спазвайки БГ педиатричните стандарти относно захранването.

Твърдата храна е интересна за малкото кърмаче да опита, но не и само нея да яде на едно хранене. Затова и Мери ти е написала, че до годинка се предлагат съответните за възрастта твърди храни да се опитват в зависимост от интереса и апетита на бебето, но не и то да се нахранва с тях. Кърмачето предпочита кърмата - тя е вкусна, сладка и най-хранителна и най-лесно смилаема и предназначена точно за това бебе.

Ами имаш си едно мнооооого УМНО КЪРМАЧЕ - любопитно, бързо-справящо се с лъжичката, и много мъдро  Mr. Green знае, че кърмата е най-доброто - затова и започва да отказва пюрето - любопитството е задоволено.

Слушай бебето !!!!!

Давай само на кърма няколко дни и после опитай пак, но с нещо друго, подходящо за възрастта ви. И така пробвайте различни храни, съобразени с възрастта на бебо до 1 годинка, но основата да е КЪРМА.

Можеш да попрочетеш и в библиотеката на този форум - закована тема в началото.

 Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes Дано сме ти помогнали!

# 3
 • Toronto-Canada
 • Мнения: 369
       Аз започнах захранването малко преди 5-тия месец на дъщеря ми. Първо въведох оризова каша, след това пюрета-първо зеленчукови, и най-накрая (отскоро) и плодовите. Та когато тръгнах да въвеждам зеленчуците вече бях увеличила количеството на кашата на 2-2,5 супени лъж. на хранене + пюрето (30-50 мл). (Само пюре не й стигаше, а пък само каша й беше безвкусно.)Така мисля за около 3 седмици от началото на захранването заместих едно ядене. Но после много бързо се заместиха още две хранения и в момента има 3 хранения на ден с каши и пюрета.
     Вече не иска да суче, търси другите храни са й по-вкусни. Не знам и аз дали сгреших, защото сега май основната й храна са каши и пюрета, а не мляко, както пише по статиите. Аз не искам да й давам АМ при положение, че имам кърма, а пък тя от друга страна не иска да суче и се намирам в един омагьосан кръг.
  Вяра, извинявай, че стана малко дълго, но исках да разкажа как се получи при нас.

# 4
 • Карлово
 • Мнения: 4 021
Ние заместихме първото хранене след 2 седмици. Ново хранне започнах да замествам след месец. Вече имам три заместени хранения, но беба суче по 5-6 пъти между тях

# 5
 • Muenchen
 • Мнения: 561
Ние също не сме заместили хранене и нямам намерение.Умишлено давам макс.по 130-140 гр. твърда храна за да иска да суче.Защо така бързаш да заместваш хранене,кърмата е най-доброто за бебето?

# 6
 • сф
 • Мнения: 3 078
аз заместих едно хранене за около 2 месеца (т.е. бебка беше на 7 месеца). просто детето не можеше/не искаше да изяжда по 150-170 гр., както беше нужно. искаше си кърма и туй-то. за около 2 месеца свикна и успях да заместя първо обедното кърмене. но пък аз искам до 2-3 месеца да отбия петра, така че бях по-настоятелна. 

# 7
 • На пода
 • Мнения: 4 399
Благодаря ви за отговорите!

Не бързам особено, но честно казано ми се иска да има едно заместено хранене за да мога да излизам малко по-лесно и за да отстраня едно кърмене. Освен това си правех сметката да я отбия когато заместя 2 хранения, а сега се оказва че беба не е много съгласна с моите планове.  Confused

# 8
 • София
 • Мнения: 422
И ние нямаме,давам по малко след като го накърмя,той хапва и пак си търси гърдата.Проявява
голям интерес към твърдите храни,но скоро не мисля да замествам. Peace

# 9
 • Мнения: 1 378
Спокойно можеш да заместиш хранене, няма да ти спре кърмата. Целият въпрос е, така да се каже, политически. Дали искаш или не, дали се придържаш към тази система или другата. Моят съвет е, когато искаш да отсъстваш, да нахранят бебето с твърдата храна, колкото изяде, дори да не е достатъчно количество за цяло хранене, после като се прибереш, ако иска да суче не отказвай.
Ние заместихме хранене много бавно, за 2-3 месеца, но моето бебе не прие добре твърдите храни и дълго време се задържахме на символични количества.

# 10
 • София
 • Мнения: 1 289
започнах захранването, когато бебкабеше на 6м и 10 дни. заместих първото хранене за около 20 дни. бебка също беше лакома и имаше период, в който си изяждаше цялото бурканче от 180 гр и после си се кърмехме и тя изяждаше и цялото количество мляко в гърдата. аз продължих да й предлагам гърдата след пюрето, докато тя не отказа сама един ден. тогава вече счетох, че кърменето е заместено и след още 1-2 отказа, вече не предлагах гърда.
според мен трябва да се водиш от бебето. нека си изяжда цялото количество твърда храна. ти предлагай гърдата. когато няма вече потребност от млякото, бебчо само ще откаже.
второто заместване ми отне малко повече време, но по простата причина, че имах много кърма и ме беше страх от препълване. пак процедирах по същия начен- давам каша и предлагам гърда до отказ.
като се замисля сега не бях заменила изцяло едното хранене, когато започнах да  давам каша и лека полека да замествам и второто.
аз планирам да я отбия около годинка, живот и  здраве. така че горе долу по около 1 кърмене да замествам на месец. но трябва моите планове да съвпадат с нейните. ако иска кърма, не й отказвам.

# 11
 • Мнения: 3 591
ами аз ходя по цял ден на работа и нямам заместено хранене...Хм...аз дори не съм и давала друго освен кърма до сега. /Ако не се брои едната олизана коричка хляб дето дребния си открадна Mr. Green/
Не е проблем да излезеш и да му дадът на бебока тези 100 грама храна от бурканче - ако кърмиш преди и след излизането това ще ти осигури минимум 6-8 часа без бебето. Просто ще суче повече и ще навакса като се прибереш. Моя бебок не яде денем докато съм на работа, нито вода пие и си издържа спокойно 10те часа.
А за отбиването - няма проблем да отбиеш когато пожелаеш - това няма връзка нито с броя заместени хранения, нито с възрастта на бебето - решението е изцяло твое. Аз на твое място обаче бих отбивала замествайки кърменията с АМ - до навършване на 1 годинка трябва да имаш ПОНЕ 6 млечни хранения дневно - затова и според мен бебето ти спира да яде и си търси млякото - то знае кое е най доброто за него Peace

# 12
 • Пловдив
 • Мнения: 2 467
Все още не съм заместила. То и с тая моя пиявичка няма шанс скоро да заместя  Laughing След 20-я грам твърда храна започва да си търси цицата.

# 13
 • София
 • Мнения: 4 381
За около 2м. заместихме обедното хранене. Т.е. между кърменията имаше интервал от 4 часа, през което време вмествах хранене с пюре или каша.

# 14
 • В средата на времето
 • Мнения: 1 075
Аз още не съм заместила кърмене. Смятам септември да го дам на ясла и се чудя какво да правя?
Да ли да заместя 3 кърмения до тогава и да го кърмя само сутрин и вечер, или просто като си го взема от яслата ще наваксваме с кърменето.. newsm78

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт