Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
здавеите скъпи мами,
много искам да направя на моята дъщеричка сладолед с натурални продукти,т.е. аз да си купя продуктите. а не готовите сладоледи, защото са блъскани с Е-та.
много ви благодаря!
Цитирай


Мнения: 3 271
Не е точно сладолед, но сина ми е алергичен към мляко, та ето какво правя аз.
- желирано кисело мляко с плодове
- охладено кисело мляко с нескуик (разбърквам го през 10-тина мин и става кремообразно)
- кисело мляко с плодове/сладки/натрошени бисквити
Цитирай

Sofia

Мнения: 11 114
Сладолед от търсачката. bowuu
Цитирай


Мнения: 97
"Сладолед" с кисело мляко и плодове на biskvitka от форума на БГ Кулинар

Рецепта за тези, които по една или друга причина не могат да консумират яйца.

100 г течна сметана / за тези, които искат по-малко калории - същото количество обезмаслена извара, претрита през цедка
200 г плодове (череши, ягоди, праскови или каквото има)
300 г кисело мляко
1 с.л. захар или мед

Плодовете се измиват, почистват и пасират с част от сметаната и захарта. Добавя се останалата сметана и се разбива, докато се получи достатъчно гъст крем.
Внимателно се добавя киселото мляко.

Сместа се слага в пластмасова кутия (широка и плитка, за да се стегне по-бързо) и се прибира в камерата или фризера.

"Сладоледът" се разбърква през 1 час. Желателно е да се консумира до 5 часа след приготвянето му, защото растителната сметана (такава използвах аз) става много неприятна на вкус, като е замразена за по-дълго време.

Написах думичката 'Сладолед' в кавички, защото в т.нар. истински сладолед се слагат яйца и прясно, а не кисело мляко
Цитирай

Плевен

Мнения: 57
А нещо като сладолед за хора с диабет? Някой може ли да помогне, че много ми се е прияло, но не може само аз да ям а мужо да гледа?
Цитирай

в Бургас

Мнения: 3 251
А нещо като сладолед за хора с диабет? Някой може ли да помогне, че много ми се е прияло, но не може само аз да ям а мужо да гледа?
Ами можеш да подсладиш с фруктоза или с друг заместител на захарта.
Цитирай

Пловдивъ

Мнения: 2 631
здавеите скъпи мами,
много искам да направя на моята дъщеричка сладолед с натурални продукти,т.е. аз да си купя продуктите. а не готовите сладоледи, защото са блъскани с Е-та.
много ви благодаря!

Здравей!
Ще ти напиша много лесна и вкусна рецепта за сладолед, който си приготвям сама в къщи от поне 10 години, и който е много подходящ за деца, тъй като не образува ледчета и бързо се разтопява...
200-300мл. прясно мляко, сварено и студено
1/2 чаена чаша захар ( малко е относително, според вкуса )
1 сметана на прах - сметанова или шоколадова
4-5 яйца.
Сложи в дълбока пластмасова купа млякото с 4 лъжици от общата захар и изсипи сметаната. Разбивай с миксер докато стане на сняг и сложи да се охлажда в хладилника.
Раздели яйцата на белтъци и жълтъци и:
белтъците, заедно с половината от останалата захар разбий на сняг, като капнеш в началото 3-4 капки оцет. Сложи ги след това в хладилника.
Разбий жълтъците с останалата захар, докато побелеят.
После смеси всичко при сметаната, като първо добавиш белтъците и после жълтъците. Разбий с миксера за не повече от минута, докато стане еднороден цвят.
Замрази за една вечер във фризера и помни, че ако не се яде веднъж изваден оттам - бързо почва да се топи, понеже е домашен  Wink
Цялата тарпана е около 30 минути, а количеството излиза към 2-3 литра...
  chef

( Ако яйцата са ти домашни сметановият сладолед може да има леко жълтеникав цвят...Сложи само 4, че да не дъха после на яйца  thumbsup)
Само си купи наистина хубава сметана, защото иначе нищо няма да стане...
И да ви е сладко!!!   smile3521


И очаквам мнения  smile3508
Цитирай

Варна

Мнения: 446
Моята рецепта за домашен сладолед е подобна на тази за крем патисиер - прясно мляко се сгъстява с жълтъци, малко нишесте май имаше, след това разбитите белтъци. Замразявам го в машина за сладолед, но не съм правила от години по липса на време. Струва ми се също, че към машината имах и рецепти. Правила съм навремето и сорбЕ от шампанско и плодов сироп... Сладоледите на прах не харесвам - мнооого химия.
Цитирай


Мнения: 52
Нищо лично, но едва ли ще има много мнения - заради суровите яйца
Пък и в тази сметана на прах си има "Е"-та ...
И един въпрос ... накрая казваш да изберем хубава сметана на прах, ти коя харесваш?
Цитирай

София

Мнения: 19 787
Правя основа: прясно мляко+захар +жълтъци , сварявам сместа  и вече охладена прибавям шоколад, кафе, какао, сладко, кокос, плодове, сметана и т.н - зависи какъв сладолед искам да направя.
Когато правя плодов - преди да стедне както трябва -поливам сладко и леко разбърквам - да станат 'жилки' от сладкото.
Цитирай

Левият бряг на Арда

Мнения: 157
 EmbarassedМного обичаме сладолед у нас. Често правя домашен  с мляко и яйца.
         Първо сварявам 500 мл. прясно мляко. След това разбивам 5 жълтъка със 1-2 кафени чашки захар и внимателно ги прибавям към млякото. За да не се пресекат, трябва да се варят на водна баня. Бъркам докато започне да се сгъстява, но съдът не трябва да е върху котлона, а настрани. Оставям малко да изстине млечно-яйчната смес. През това време разбивам на твърд сняг белтъците с още малко захар. Внимателно смесвам с млякото и жълтъците. Използвам дървена лъжица. Сипвам в чашки или купички и ги оставям да замръзнат във фризера.
          Понякога при белтъците слагам карамелизирана захар на тънка струйка и така сладоледът придобива по-хубав оттенък и вкус на карамел. Може да се ароматизира с всичко, което ви хрумне - какао, кафе, ванилия, ароматно сладко от вишни, смокини и др. Да ви е сладко!!!  love001 spoko
Цитирай


Мнения: 6 026
Сметана квасена + захар или фруктоза + плодове ( банани, ягоди, малини, кайсии ), но не слагай пъпеш........и във фризера
Цитирай

Czech Republic

Мнения: 2 592
Ето един нетипичен, но много вкусен крем, който спокойно може да се замръзи на сладолед:

200г маскарпоне, или Филаделфия или Крема сирене
200 мл течна (сладкарска) сметана
захар на вкус
100-150г плодове по избор - пресни или от компот

Сметаната се разбива на гъст крем заедно със захарта. Прибавя се маскарпонето и полодовете. Излива се в подходящ съд и е готово както за директна консумация, така и замъзен като сладолед!
Цитирай

Пловдивъ

Мнения: 2 631
Нищо лично, но едва ли ще има много мнения - заради суровите яйца
Пък и в тази сметана на прах си има "Е"-та ...
И един въпрос ... накрая казваш да изберем хубава сметана на прах, ти коя харесваш?

Бих я написала, ако се сещах как се казва, а май са я спряли, защото не мога да я намеря по магазините  newsm61
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.