Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 3 юли 2006, 14:40 ч.

Какво лошо има в това?

 • 1 829
 • 54
 •   1
Отговори
 • Пловдив
 • Мнения: 903
Здравейте мили мамчета!
Имам един въпрос... кое му е лошото да се изпомпвам и после да храня бебето... поне виждам точно колко изяжда. Сега за една седмица сме качили 400 грама, което е много. Явно сме се прехранвали, но аз не мога да разбера той колко изсуква. Споделете вашият опит... благодаря ви предварително  bouquet

# 1
 • Мнения: 6 142
Ще напиша някой от причините, поради които аз не бих го правила:
- Отнема повече време - самото изцеждане е много по-времеемко от директното кърмене. Освен това ти трябва време за подготовка на шишетата и бибероните (миене, стерилизиране) и на самата кърма (затопляне или размразяване)
- отнема повече средства - за закупуване и поддържка на помпа, за шишета, биберони, уреди или разтвори за стерилизация
- създава неудобства при излизане - ако бебето не суче от майкат, тябва да се носи изцедена кърма, за която да се осигурян нужните условия, за да не се развали, ако детето ще се храни извън къщи.


Ако причината да се колебаеш дали да не започнеш този начин на хранене е в желанието ти да 4мериш" точно количеството храна, е добре да знаеш и това, че детето, хранено с кърма не може да се прехрани. То изяжда винаги толкова, от колкото има нежда. Но има и нещо друго - на тази възраст децата качват скокообразно. Ако тази седмица сте качили 400 г., другата може да качите само 200 или 100. Дори и да качите 4 седмици по 400 г., в това няма нищо ненормално, това е един чудесен резултат за първия месец на кърменото дете. Моят син качи през първия, втория и третия си месец по 1 500 г., а след това значително забави темпа на качване.

# 2
 • Пловдив
 • Мнения: 903
Но аз така и така вече съм купила помпи, шишета и т.н. Стерилизирам всичко и без това. Трябва да се доизпомпвам защото ми остава много кърма. А и понякога бебо като суче е много болезнено. Като чета няма нищо лошо... просто е по-сложничко, така ли?

# 3
 • Варна
 • Мнения: 393
И аз бях купила помпи и шишета, но и до днес си стоят в шкафа Mr. GreenКърменето е удобно, то е удоволствие и за майката и за бебето.Не е необходимо да изцеждаш кърмата слез хранене, така ще стимулираш производството й.Ако ти се препълват гърдите изцеждай по мъничко докато почувстваш облекчение.

# 4
 • В полите на Пирин планина
 • Мнения: 15 547
Но аз така и така вече съм купила помпи, шишета и т.н. Стерилизирам всичко и без това. Трябва да се доизпомпвам защото ми остава много кърма. А и понякога бебо като суче е много болезнено. Като чета няма нищо лошо... просто е по-сложничко, така ли?

Определено е по-сложно. Защо считаш, че прехранваш бебето? А, иначе имаш намерение да ограничаваш количеството, което изсуква ли? Не мислч, че е нужно. Бебетата не могат да наддават по схема, поне не точно по някаква схема - има максимални и минимални нива, освен това през едни периоди наддават повече през други - по-малко ... Просто не мога да разбера защо еси създаваш сама проблеми ...

# 5
 • Пловдив
 • Мнения: 903
Но ако не се изцеждам до край не е ли опасно. Преди 3 дена вдигнах висока температура от това. Доки ми каза да изцеждам всичко.

# 6
 • София
 • Мнения: 667
Чак лошо едва ли, но доста по-неудобно. Има майки, които кърмят така по 8-9 месеца, че и повече.
Аз лично цедях първата седмица и само се шашках как не изцеждам достатъчно. След това спрях да изцеждам и давах да си суче когато си поиска. В началото имаше лека болка докато засуче, но с времето всичко се оправи. Първите 40 дни беше наддала 1800г. и след това всеки месец над килограм - изобщо незнам по колко изяжда.
И до днес се цедя само ако са ми препълнени гърдите и слагам във фризера за запас.
Предполагам с цеденето е по-трудно и при кризите на растежа, когато трябва да ти се увеличи кърмата според нуждите на бебето. С бебе на гърдата това става много по-лесно.

Ако изцеждаш до дупка само ще казваш на организма да продължава да произвежда все повече и пак ще се препълваш и така до .... цеди само колкото да не са ти напрегнати гърдите и лактацията сама ще се регулира.

# 7
 • Мнения: 6 142
Но аз така и така вече съм купила помпи, шишета и т.н. Стерилизирам всичко и без това. Трябва да се доизпомпвам защото ми остава много кърма. А и понякога бебо като суче е много болезнено. Като чета няма нищо лошо... просто е по-сложничко, така ли?
Остави настрана шишетата, които си купила, някой ден може и да ти потрябват. (може и да не ти потрябват, аз имам цял куп, с които сега дъщеря ми си храни куклите, защото тя така и не пропи от шише). Казваш, че стерилизираш и без това -а ко кърмиш бебчо на поискване, няма да има какво да стерилизираш. Цицата не можеш да я стерилизираш, нали  Wink А за препълването - нормално е да ти се препълват гърдите, ако изцеждаш редовно на всякокърмене. Така даваш на организма си лъжливи сигнали, като освен изяденото от бебчо, доизпомпваш още, и за другото хранене тялото ти прави още по-голямо количество, за да има достатъчно за храна на детето. Спри да се изцеждаш до дупка и започни да намаляш количеството на изцедената кърма, като се стремиш да цедиш само толкова, колкото да не усещаш напрежение -  и то не след кърмене, а между кърменията.

Болезнеността при сукане на бебо постепенно ще изчезне. Доколкото я има сега, тя може да се дължи на неправилно поставяне на гърдата, но най-вероятно не е сериозен проблемът, щом се появява само понякога и нямаш рагади. просто следи всеки път в устата на бебо да е не само зърното, но и по-голямата част от ареолата.

Права си, че няма нищо лошо в храненето с изцедена кърма. Това е много по-добрия вариант от храненето с адаптирано или квасено мляко. Но пък си има много неусдобства, а и най-важното - губиш оня неповторим  момент, в който си гушнала бебето и то те поглежда със светнали очичики, а в ъгълчето на устата ми ума капчица от млякото, което току-що е изсукало.

# 8
 • София
 • Мнения: 3 748
Искам да добавя, че далеч не всички мами, които се опитват да хранят с изцедена кърма успяват. По-точно успяват, ама за кратко. Изцеждането в много по-малка степен стимулира лактацията. Друго си е бебето...
Т.е. рискуваш след два месеца да нямаш кърма...

# 9
 • Пловдив
 • Мнения: 2 467
Защо да си го прехранила  newsm78 И защо да си усложняваш толкова живота  Wink

Аз доизпомпвам само доколкото да сваля напрежението. Полека лека ще ти се регулира кърмата според нуждите на бебчо и няма да се налага да цедиш ни грам. И болката ще изчезне и кърменето ще стане един много приятен за теб и бебчо процес.
Кърмата е "според търсенето -предлагането", а с тая помпа доста ще увеличиш млеконадоя, ако цедиш до дупка  Wink

Количество изцокана кърма не следя и не ме интересува. Тука бебка е шефката  Laughing тя сама си определя от колко има нужда, колко да изцока, как да го изцока ... и засега се справя успешно.

А тия 400 грама за седмица- "Бебетата нарастват скокообразно, а не с постоянно темпо ..."  - от Библиотеката.

# 10
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 262
Храненето с изцедена кърма е много ценен помощник при преодоляване на различни проблеми с кърменето, когато по разни причини директното хранене на гърда е невъзможно или силно затруднено (медицински проблеми при майката и бебето, недоносеност, малформации и т.н.). То е в пъти по-добър вариант от храненето с АМ. Но - не може да се сравнява с естественото хранене на кърмачето по нито един показател. Недостатъците са много и все важни. Момичетата са изброили много неща - аз също бих подчертала дебело казаното от Мъни - че далеч не всички хранещи с шише успяват продължително да задържат кърмата заради недостатъчната стимулация - отделно това, че кърменето на гърда става все по-кратко с течение на времето, а храненето с шише си остава същата досадна и времеотнемаща хамалогия - няколко часа на ден минават в цедене, стерилизирането въобще не го броя.
Храненето с мляко само от шише, без бебето да има достъп до гърдата пречи да се изработят антитела към вирусите, на които бебето е изложено и които действат в организма му в момента. Когато бебето суче на гърдата, от устата му вирусите преминават в гърдата - където веднага се синтезират антитела конкретно към тях, които бебето получава още на следващото хранене. Когато няма допир между гърдата и устата на бебето, това не е възможно - детето пак ще получава антитела, но не са така специфични.
Отделно огромната загуба на физически контакт - каквото и да си говорим и каквито и добри намерения да имаме, при храненето с шише нещата стоят различно - и като усещания за бебето, и като усещания за майката; бебето няма толкова пряк физически контакт (изключително малко са майките, които хранят с шише както се кърми - бебето притиснато на голо до тях и в поза както при кърмене), а и той все повече избледнява с времето, колкото повече расте бебето - много е лесно на едно 4-5 месечно бебе да му дадеш да си държи шишето, докато е в количката, столчето или леглото, а ти да си някъде отстрани или дори не при него, може да го храни и всеки друг (не че това е лошо , но пак допринася за дистанциране между майката и бебето, понеже всеки се изкушава - нека сега да го нахрани тати или баба, че аз малко да си почина или дори - може да го оставим за уикенда, има замразена кърма). Сами по себе си тези неща не са нещо лошо - но е факт, че не се правят, когато бебето се кърми директно на гърдата. А предвид, че кърменето на гърда е естественото положение и необходимото за нормалното развитие на бебето, по чиста логика излиза, че всички останали вариации, изхождащи от храненето с шише, не са най-доброто за него.
Хайде и още малко - понеже точно вчера гледах и четох едни изключително интересни неща относно развитието на челюстта, зъбите, захапката и речта при изключително кърмене (на гърдата) и хранене с шише (все едно дали с АМ или изцедена кърма) - разликите са фрапантни... Челюстта изглежда по съвършено различен начин, видоизменена е, което допринася не само за ортодонтски проблеми (носене на шини за преодоляването им) и развитие на кариес и други увреди на зъбите, а и за различни проблеми от сорта на хъркане и увеличени сливици (поради неправилното развитие на захапката и отварянето на устата), апнея по време на сън (рисков фактор за СВДС), газове и храносмилателни проблеми при възрастните (гастрити, подуване на корема, рефлукс и т.н.) отново заради неправилната захапка и съответното неефективно дъвчене на храната, и т.н., и т.н.
Жалко, че си си дала парите за шишета и стерилизатори предварително - но ако ти е жал да стоят неизползвани, винаги можеш да ги дариш в някоя от акциите за домове за сирачета Grinning Или просто да ги пазиш за някоя приятелка (с пожеланието и на нея да не й трябват Laughing).

# 11
 • Мнения: 1 378
Съмнявам се, че ще издържиш дълго. А и се губи контактът с бебето, който е 50% от ползата от кърменето.
Примири се известно време, че не знаеш колко изяжда бебето. Малко по малко ще свикнеш да познаваш колко яде и дали е гладно. Ще си изградиш усет, дори без да мислиш за това, да знаеш дали се е нахранило, или е прекъснало сученето по друга причина. Дали суче на големи глътки или само суче за успокоение. Ако не даваш вода, памперсите много ясно ще ти показват дали се храни добре.
А, и 400гр. за 1 седмица никак не е много. Моето бебе наддаде 800гр. за 1 седмица и по 1.5кг. първите три месеца. Сега е 10.700 - напълно в нормата за годинка.
С препълването на гърдите ще се справиш като изцеждаш по малко, само за да ти олекне. За 2-3 дни ще лактацията ще се регулира.

# 12
 • Пловдив
 • Мнения: 2 047
 Виж сега - с изцеждането се почва при определен проблем - а ти нямаш такъв. Радвай се и не си усложнявай живота.

# 13
 • Пловдив
 • Мнения: 903
Mного, много благодаря на всички за бързите отговори smile3525!

# 14
 • Мнения: 2 806
Храненето с мляко само от шише, без бебето да има достъп до гърдата пречи да се изработят антитела към вирусите, на които бебето е изложено и които действат в организма му в момента. Когато бебето суче на гърдата, от устата му вирусите преминават в гърдата - където веднага се синтезират антитела конкретно към тях, които бебето получава още на следващото хранене. Когато няма допир между гърдата и устата на бебето, това не е възможно - детето пак ще получава антитела, но не са така специфични.


Аз съм вече тотално отчаяна. Е, хайде - не тотално, но полуотчаяна Joy
Хедра, моля те, кажи ми, че все пак има смисъл от изцеждането. Заради тия пусти антитела се блъскам вече четвърти месец - цедя ли, цедя... И доволно се тупам (мислено) по гърдите, че трудът ми не отива напразно и предпазвам бебко от болести. За мен вече няма връщане - хванала съм се веднъж на хорото с изцеждането, ще го играя - ясно е, че няма да се откажа на този етап. Но поне да знам, че действително има смисъл. Ще се изцеждам с по-голямо удоволствие така да се каже  Crazy
Та с две думи въпросът ми е за специфичните и неспецифични антитела ...

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт