Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 4 юли 2006, 15:05 ч.

За махането на такса мощност в София

 • 2 158
 • 33
 •   1
Отговори
 • Мнения: 5 996
Знам, че повечето ще ми скочат, ама да си кажа... Не съм съгласна с това, не ща да плащам парното и на комшиите, дето ще се греят от мен  Naughty И въобще на бат Бойко идеите...  newsm78

# 1
 • Някъде там...
 • Мнения: 5 784
Ми ти и сега го плащаш, ми се струва. Както и всички ние. А какво като махнат Такса мощност, при положение, че увеличават цената на самото парно. То пак същото, няма да са ни по-малки сметките.

# 2
 • София
 • Мнения: 6 154
А какви по-точно са идеите?  Rolling Eyes

# 3
 • София
 • Мнения: 337
Знам, че повечето ще ми скочат, ама да си кажа... Не съм съгласна с това, не ща да плащам парното и на комшиите, дето ще се греят от мен  Naughty И въобще на бат Бойко идеите...  newsm78
Ти сериозно ли мислиш,че топлиш съседите си???
Ами ако те се греят яко на ток- сметки от порядъка на 300 лв. и повече!!!

# 4
 • Мнения: 7 474
Аз не ползвам парно и плащам по 50 лв. за мощност и затопляне на вода, последния месец дойде 115лв.  ooooh! - просто не знам какво става newsm78

# 5
 • Мнения: 34 461
Живяла съм в сграда без ТЕЦ, живяла съм и в такава, която беше топлофицирана, но радиаторите бяха откачени.
Разликата е от земята до небето, в първия случай без алтернативно опопление не става, и с алтернативно пак е студено ...
Във втория си бяхме взели една духалка, която така и не пуснахме, въпреки, че бях бременна тогава, беше си топло. Дори да е някой студен апартамент, пак с малко усилия щеше да е нормално за живеене.

Накратко, тези, които живеят в топлофицирани сгради, но са със свалени радиатори, ще им махнат такса мощност и ще си живеят живота, а другите ще плащаме и вместо тях.
Не съм съгласна и ако наистина я махнат за тях и ние ще си спрем парното и ще се топлим от тръбите  Crossing Arms


Всеки, когато е купувал апартамента си е правил сметката за това, което върви с него. Както не можеш да си смениш етажа, източника на вода и ток, така и ще спазва и условията за отпление. Не одобрявам монопола, но това е положението в момента, с времето нещата ще се променят и ще можем да избираме, това не означава, че на този етап трябва да се топлим на гърба на съседите ...


Нашите сметки ни удовлетворяват и не мисля, че с ток или нещо друго ще ни излиза по-евтино. 50 лв. на месец, в които е включена и топлата вода. Всичко опира до изолация, дограма, разумно ползване и контрол от страна на Домоуправителя при съмнения за кражба.


Leo, лятото водата е по-скъпа от зимата, мощност + затопляне на вода е нормално да е около 40-50 лв.
За другата сметка не знам, търси отговор, може да е някакво изравняване.

# 6
 • София
 • Мнения: 49
Позволявам си да се намеся в темата, защото ние живеем в топлофициран панелен блок, но купихме апартамента със свалени радиатори и така и не си сложихме, защото просто не можехме да си го позволим - след покупката и ремонта направо се разорихме! Съвсем отговорно мога да кажа, че зимата плащах не по-малко от 30 лв. такса мощност, заедно с подгравянето на водата, понякога беше и повече! И въобще не е вярно, че се топля от тръбите,  защото това е невъзможно - имаме радиатор и печка. Така че не мога да се съглася, че ощетявам моите съседи, защото всъщност затоплям помещенията, в които живея! Преди това живеехме заедно със свекър ми и свекърва ми, плащахме огромни сметки, а беше ужасно студено, защото все пестяхме! Сега ми е много по-добре, въпреки че нямаме радиатори. Изолирахме добре стените отвътре и съм доволна!

# 7
 • София
 • Мнения: 337
Аз не ползвам парно и плащам по 50 лв. за мощност и затопляне на вода, последния месец дойде 115лв.  ooooh! - просто не знам какво става newsm78
Добавили/изравнили са нещо за отоплението на общите части.

# 8
 • Sofia
 • Мнения: 540
Такса мощност няма нищо общо с разходите за отопление в блока!
Това е такса, която се определя според нуждите на Топлофикация (нужди от масажиращи кресла, сауни, жакузи Wink ) Тя е Х ст на кубатура площ, т.е. плащаш според големината на обитаемата площ, независимо дали имаш радиатори или не, какви се разходите на входа и др.

Разпределението на потребената топлоенергия във входа става по следния начин:
Отчита се топломера на входа - примерно ХХХ = 1000 лв. От тях се приема , че ~40% са отишли за подгряване на вода, а останалите за парно, т.е. 600лв е сметката, която ще се разпредели на апартаментите за парно.
Приемат 15-30% за общи разходи, т.е. 15% от 600=90лв и тази сума се разпределя според кубатурата на апартаментите (така тристаен с 1 радиатор плаща 2 пъти повече от гарсониера с 2 радиатора.). Тези 90лв са за разходите за затопляне на стълбища, мазета, др. общи помещения, трансфера по тръбите и др. Тази такса никой не говори да я махне - топленето от тръбите си се плаща от всички и сега.
Останалата сума - 510лв се разпределя според отчета по топломерите. Ако някой от съседите лъже в отчетите, това се отразява на разпределението на тези 510лв.


Живея в топлофициран блок. Когато родителите ми са купували апартаметна никой не ги е питал дали искат топлофициран или не. Къщата ни е отчуждена и на нейно място е предложен избор между два блока. По комунистическо време никой нищо не питаше, а и нямаше други възможности! Отделен въпрос е, че дори и да са си правели сметката, тогава отоплението с парно на месец е било 10лв.

Апартаметна ни е краен, съседи имаме само от едната срана, но те зимата не живеят в блока. Дори и когато бяха тук, поддържаха около 18С с радиаторите, а у нас е 20С - излиза че са се топлели от мен Grinning
Парно имаме в едната стая, другите са с климатик. Плащам 15лв - такса мощност и 15лв - топла вода 3 м3. Отделно около 40--50лв за отоплението с парно на стаята. Тка отоплението на стаята ми излиза 60лв с парно. Климатика за една стая е около 30лв.

Имам апартамент в нова кооперация, нетоплофицирана. Зимата вътре беше около 10-15С!!! Явно зависи от много неща.

Не желая да плащам такса мощност! Crossing Arms Не желая да поемам от разходите на комшиите или на служителите на Топлофикация. Naughty Топлофикация да си сметне цената на кв.ч. топлоенергия и да изисква заплащане само за потребена услуга!!!!

# 9
 • Мнения: 5 996
Такса мощност няма нищо общо с разходите за отопление в блока!
Това е такса, която се определя според нуждите на Топлофикация (нужди от масажиращи кресла, сауни, жакузи Wink )

Наистина ли мислиш, че няма нищо общо и че няма оттук насетне да калкулират тези суми в цената? А за какво ги използват тези пари е друга тема на разговор. Или хайде да го кажем така - за това, за което ни използват паричките всички институции, партии и партийки, и т.н.  Sick

Това, което даваш като пример, че поддържаш по висока температура от комшийката, е частен случай . Аз пък ще ти отговоря с моя (и той е преобладаващ): Съседите под нас и тези над нас са се отказали от парното. Да, ама:
1. тръбите към нас минават през долния апартамент, нали! И не е вярно, че няма значение! Вие за топлообмен нали сте учили в училище?
      Значи те теглят повече от т.н. общи разходи, т.к. докато минава водата през студения апартамент, тя отдава топлина в него , при това повече, защото е по-студено там (а плащат като нас!), и до нас достига с по-ниска температура. Следователно,  и сградата общо и ние "точим" повече топлоенергия, за да компенсираме.

2. колко са тези, дето са се отказали от парното и подържат с ток или климатик 20-23 С. Бабата под нас мръзне на 16-17 С, тези отгоре, и те! Да де, ама аз като се мъча да държа около 20 С, реално харча поне като за 24С, щото, пак заради глупавите физически закони (кой ли ги измисли Sick), част от нашата топлина отива при съседите, т.е. ние пак  "точим" повече топлоенергия, за да компенсираме. Или иначе казано, ако аз не топля редовно, те и 16 С ще видят през крив макарон.

3. Тези, които мислят, че се топлят само на ток и не ощетяват никого, защо не искате да разберете, че благодарение на тези с парно, т.е. на тръбите през апартамента и топлообмена от съседите и затоплената цяла сграда въобще, вие започвате да отоплявате от доста по-изгодна изходна позиция - поне с 2-3 С по-висока начална температура в жилището ви, постигната, пак казвам, благодарение на хората с парно и повишените им разходи.

Абе стане мазало обяснение, ама толкоз мога... Mr. Green. Сигурно един специалист по топлофикация би обяснил по-добре. Но в едно съм сигурна, че тези от вас, които възразяват срещу такова солидарно заплащане, всъщност не са живяли в сграда без централно отопление. Иначе друго биха мислили! Препратка - виж поста на Никол. И аз съм живяла в къща в Лозенец, помня как се претичваше от стаята до банята или кухнята. а майка ми си държеше зимнината в един килер до кухнята и нямаше нужда от фризер  Joy

Туй последното е да не се разсърдите  hahaha

PS. А на момичето, дето плащало по 300 лв за ток  Shocked че що си не стоиш на парно? По-евтино ще ти излиза  Peace
 Извинявайте за дългото послание  Embarassed  Praynig

# 10
 • Мнения: 5 996
Пак съм аз wavey smihesorry  33uu

Забравих да спомена за една моя приятелка, дето живее на партера над абонатната станция и дето много страда от 2 години, след като им подмениха станцията с нова, добре изолирана... Щото й стана студено, а преди си се грееше над абонатната, че и отваряше вратите да топли целия апартамент оттам. Толкоз за това, че няма значение дали комшията се топли, или не!

# 11
 • Sofia
 • Мнения: 540
бяла птица q убедена съм във всичко!

Да, такса мощност няма общо с разхода на блока за отопление! Да я калкулират в цената! Така ще знам, точно колко плащам за кв.ч. топлоенергия. Може и да ми е много скъпо, но това е. Така се прави!!! Останалото е нагло обирджийство!

А относно другите неща:
1. Общите разходи се поемет от всички солидарно. Освен за парно има такива и за осветление, асансьор, вход - нали не мислиш, че и за тях трябва да се брои кой колко пъти се вози, или светва или др. Wink Това, че водата пристига с по-ниска Т, прави отоплението некачествено, т.е. и на 5 да е радиатора, топли като на 3, но пък и харчи като на 3 Grinning
2. За да държиш около 20С, когато съседите ти са на 16С,трябва да харчиш като за 24С - как пък го изчисли това? Grinning  Ами ако няма съседи и отвън е -15С, за да стопля до 20С, като за 35С ли топля?
Разбира се, че разхода зависи от заобикалящата температура. Има значение дали и до колко комшията се топли, но няма значение с какво - ток, въглища, парно...
3. Тръбите през апартаментите са част от тези общи разходи (15-30% от общо потребената от сградата топлоенергия), които и в момента се плащат от всички!

Ако комшиите ти са с парно, но по цял ден е изключено, а се ползва само вечер - тогава и те ще стартират с 2-3С повече, защото ти цял ден си им поддържала Т.

Никой не възразява за солидарното заплащане на общите разходи. Не желая такса мощност! Crossing Arms

# 12
 • Велико Търново
 • Мнения: 1 028
Цитат
тръбите към нас минават през долния апартамент, нали!
Минават я,ама то за тях нали пак си плащаме,отделно от таксата мощност.НИе изобщо нямаме радиатори,но цяла зима плащахме по 50 лв от които  11 лв са такса мощност,а другите са за онова,което си мислиш,че ми плащаш ти.Ако ти се топлиш на ток примерно,и отделно плащаш още 50 лв. за това,че не ползваш парно няма ли да ти се види малко нагоре,айде пък аз от мойта камбанария да погледна.

# 13
 • Мнения: 5 996

Това, че водата пристига с по-ниска Т, прави отоплението некачествено, т.е. и на 5 да е радиатора, топли като на 3, но пък и харчи като на 3 Grinning

Абе, май си харчи като на 5. Това е термостат, не е като чешма, пусната на слаба, средна или силна струя, или като печките едно време с първа, втора и трета степен (това го казвам, защото повечето си го представят така, извинявай, ако не си от тях). При термостата има една пластина, която се отваря и затваря периодично. Когато се отвори, се отваря до край и горещата вода върти, докато се достигне до зададените С. После пластинката се затваря. Като се понижи Т, пак се отваря изцяло и пуска гореща вода. Затова, когато водата е с по-ниски С, дърпаш повече от абонатната станция, пък нея малко я интересува с каква температура достига до теб, щото се отчита точно дръпнатото количество. Затова и един апартамент на третия етаж например, при вентили на 3, ще е по-топъл и ще плати накрая по-малко от този на последния етаж, при еднакви всички други условия.

Както и да е, навлязохме в много големи дебри, Ша вземем да се затрием там  Laughing Стига сме спорили! Нас така или иначе никой не ни пита Sick Дано само да не е много студена следващата зима, че ще загинем геройски Mr. Green
Привет   bouquet

Павлина, и аз плащах тази зима за празен родителски апартамент по 30-40 лв. и хич не ми беше приятно, но... Нали се сещаш, че при топлофикация празно няма Sick

И друго, що не се топлите на парно  newsm78 Като гледам, с тези пари + тока не ви ли излиза по-скъпо. Вчера специално си прегледах сметките. Ами, средно сме плащали по 100-на лв, това с водата. Сега ще видим изравняването, но не мисля, че ще доплащаме.

# 14
 • София
 • Мнения: 3 416
 Напълно съм съгласна с Никол.

Повечето хора гледат това, че плащат някакви суми за такса мощност, а не ползвали парно. Хора замислете се - говорим за топлофицирана сграда - много ще са различни сумите за вашето отопление ако сградата е топлофицирана и ако не е.
 Ние бяхме в Люлин - половината съседи си бяха изключили парното. Съседа отгоре се хвалеше, че сме му правили сандвич ние топлим отдолу, съседите отгоре и той среден апартамент супер. В баните нямахме лири за откачване, а само едни дебели тръби, които си топлеха без значение дали си изключил или не парното.
  Много интересно ако не беше парното дали някой щеше да си инсталира климатик в банята (по-скоро щеше да има подскачане от студ и на прибежки в затоплената спалня), и дали ще се топлят и коридорите(ние с парното затопляме равномерно целият апартамант, което се отразява и на съседите).
  Различно е - просто цялата сграда е по-затоплена отколкото без парно.
Само, че всеки си го тълкува както му е изгодно.

Искам да кажа, че съм живяла и в блок, в който никога не е имало топлофициране, но винаги съм била на това мнение. Просто така е редно и справедливо.

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт