Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Мнения: 962
Момичета, някоя от вас да е от Смолян или от родопския край,че да ми каже как се прави пататник.Три години учих там,но така и не се научих до го правя,а много го харесвам.
Цитирай

София

Мнения: 10 660
Аз имам една рецепта за пататник, но мисля, че не е оригиналната, а е улеснена. Ето я:

3-4 големи картофа
1-2 глави лук
масло, чубрица, черен пипер, сол, сирене, кашкавал за поръсване.

Ситнонарязаният лук се запържва /задушава/. Прибавят се настърганите картофи и подправките.
Сместа се изсипва в тава и се пече до умекване на картофите. Накрая отгоре се поръсва със сирене и кашкавал /или само едното/.

По желание може да се добави и:
- копър, магданоз, джоджен, самардала
1-2 яйца
Цитирай

DE

Мнения: 4 647
Аз съм от Смолян  Wink
Ето в тази тема съм дала няколко рецепти, има и други интересни идеи....
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=5511.0
Цитирай


Мнения: 286
Kopiram q ot drug sajt,receptata e na Mamiko ot Smolqn:
Ето рецептата:
10-12 едри картофа
2 глави кромит лук
2 с.л олио
сол на вкус
малко джоджан за аромат
За корите:
Брашно, 1 с.л олио ,1ч.л оцет 1 щипка сол и вода
Картофите и лука се обелват и се настъргват на ренде !Добавят се олиото,солта и джоджана и се обърква добре!
Който не може да точи може да използва готови кори.Намазва се тавата с олио ,застила се кора,изсипва се картофената плънка и се завива с втората кора!Пече се само на долните реотани на фурната !!!След като се изпече от едната страна се обръща и по същия начин се пече и другата страна!!След като е готов по желание се намазва с масло
Цитирай

USA

Мнения: 7 091
 Аз не съм от Смолян, но рецептата я знам от момиче, което е от там Smile

5 картофа
2 яйца
100 гр сирене
5-6 стръка джоджен ( може и сух, ама не е толкова хубаво, тогава 1 ч.л)
1 к.ч. олио
сол на вкус.
Картофите се настъргват на ренде, след това се посоляват, оставят се в тензух да постоят и след това се изстискват за да се отцеди водата им.
Яйцата се разбиват заедно с натрошеното сирене и ситно нарязания джоджен и се добавят към картофите.
В тефлонов тиган се излиза 1/2 от олиото и щом се сгорещи се изсипва сместа. Пече се на тих огън около 10 минути ПОД КАПАК.
Обръща се в чиния, с тигана се долива останалото олио и пататника се допича от другата страна за около 7-8 минути, отново под капак.

Сервира се топло, с гарнитура зелена салата ( аз лично обичам и с айран Smile )
Цитирай

София

Мнения: 3 447
Аз също съм от Смолян, ето един вариант и от мене Smile
Настъргват се около килограм картофи, изплакват се и се изстискват. Разбъркват се с 1 яйце, натрошено сирене, 1 глава лук - настърган, олио, джоджен, сол, черен пипер. Изсипва се в тава и се пече. Като се позачерви, се намазва с масло и се допича.
Може да се изпържи и в тиган от двете страни - обръща се с помощта на голяма чиния. Страшно вкусно става, но изисква повече майсторлък.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.