Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 6 юли 2006, 18:14 ч.

За правата на децата ни!

 • 56 204
 • 1 043
 •   1
Отговори
Здравейте всички родители на деца с увреждания,

Искам да ви помогна , като ви информирам да търсите парите, на които имат право вашите деца!
Цитирам чл.43 от Закона за интеграция на хората с увреждания:
Чл. 43. (1) Право на месечна добавка в размер 70 на сто от минималната работна заплата за деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средното образование, но не по-късно от 20-годишна възраст, имат:
1. родители (осиновители), когато отглеждат деца с трайни увреждания;
2. семейства на роднини или близки и приемни семейства, при които са настанени деца с трайни увреждания по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето.
(2) Правоимащите по ал. 1 получават месечната добавка по постоянния си адрес от дирекциите "Социално подпомагане" на Агенцията за социално подпомагане.
(3) Ако децата са настанени на пълна държавна или общинска издръжка в лечебни заведения, както и в специализирани институции за срок, по-дълъг от един месец, правоимащите не получават месечна добавка по ал. 1 за периода на престоя им в тях.
(4) Правото на месечна добавка по ал. 1 се погасява в срок три години считано от края на месеца, за който се отнася..
Нека да ви обясня за какво става дума:
Понеже имам позната, която има проблем с детето си - получи тази помощ със задна дата. ( но разбира се тя имаше връзки и някой я "светна")
Но социалните работници НИКОГА не уведомяват хората на какво имат право - понеже от датата на инвалидност до издаване на документа за инвалидност минава доста дълъг период от време, понякога и години - те изплащат тези пари от датата на протокола, а детето има право на помощта от датата на инвалидност ( по думите в този закон) и тя е дължима в срок от 3 години.
НЕ ПОЗВОЛЯВАЙТЕ ДА СЕ ПОДИГРАВАТ С ПРАВАТА ВИ!!!!

Последна редакция: чт, 17 апр 2008, 18:10 от iskrica_nadejda

# 1
 • Мнения: 2 524
Аз имам въпрос:
За първи път освидетелствах сина ми миналата година, телка е за 1 г. и изтече на 1.07

  1. Причините за инвалидност са по рождение, но за пръв път чувам че преди дата на освидетелстване е възможно да се изплати нвещо??? Какво право имам?

  2. На 3.07 тази година имахме дата за нов телк, но поради грешка от тяхна страна не са отбелязали всички необходими документи, които ме трябват за ново освидетелстване и ме върнаха за 08. август. За периода 01. 07- 08.08 ще има ли права детето ми, т.е. ще важи ли телка със задна дата и къде ще го пише това???

# 2
Здравей veni-b
1. Изплаща се от датата на инвалидност, а не от датата на експертното решение - т.е. незнам при вас как е, но има случаи, в които служителите изплащат от датата, в която е издаден документа (нали има 2 дати - другата е дататa на инвалидност)
2. Ако е над 50% ще си запази правата, и през това прекъсване са длъжни да изплатят помощта (70% от минималната заплата), тъй като документа е продължение на стария
Прочети ако искаш http://www.horizonti.bg/document/zakon.htm
надявам се, че ще ти помогне

# 3
 • Мнения: 2 116
Имам "Права на инвалид" във формата на текстов документ! Мога ли да го приложа тук по някакъв начин?  newsm78

# 4
Единия вариант е с COPY и PASTE направо в постинга ти

# 5
 • Мнения: 2 116
Единия вариант е с COPY и PASTE направо в постинга ти

Дай да ти го пратя и го постави!   bouquet  Не съм кадър!  Whistling

# 6
Единия вариант е с COPY и PASTE направо в постинга ти

Дай да ти го пратя и го постави!   bouquet  Не съм кадър!  Whistling
Прати ми го на sleepy___@mail.bg

# 7
 • в края на града
 • Мнения: 4 304
karеochka, това право от началото на инвалидизиране, не важи от 2005г, от както парите по чл.43 станаха от 28 на 105лв (вече 112). Преди това са се изплащали със задна дата, сега се изплащат от датата на молбата и ако по някаква причина забавят да ти изпрлатят тези пари, забави се обработката на молбата и т.н., ти ги изплащат със задна дата.

# 8
Здравейте,
Zdrmail ми изпрати документ относно правата, социалната защита и облекченията на инвалидите
предоставям го и  на вас:
http://www.mlsp.government.bg/bg/public/disable_brochure.htm
Мила PetiaK,
такова нещо няма упоменато в закона- това си го измислят те -незнам защо (правят ги 112 лева, а после не ги изплащат!!!!! ) - как тогава на тази позната й изплатиха за година и нещо назад около 1500 лв.- преди 2 месеца???

# 9
 • Мнения: 480
Петя, важи,важи.На нас датата на инвалидизация е от датата на раждането/19.06.04/ и ни ги изплатиха със задна дата макар ,че минахме на ТЕЛК на 22.11.05.

# 10
 • в края на града
 • Мнения: 4 304
Туку що звънях на телефона, който е даден в линка и момичето, което ми вдитна, вярно много любезно беше, но нищо не знае  ooooh!, да съм се консултирала с адвокат...

# 11
 • Мнения: 2 233
И на нас ни ги изплатиха със задна дата, някъде за 6 месеца се получи, като се има впредвид , че Ангел е роден 2005г. Изплатиха ми ги тази година със задна дата, за всичките месеци накуп.Мисля, че няма нужда от адвокат, а да се обадите  в социалните по район.Успех.

# 12
 • София
 • Мнения: 1 333
И ние сме прецакани.... на Мими инвалидизирането е от датат на раждане, а започнаха плащането от датата н аподаване на молбата в социалните. Мислите ли, че имаме право да да си ги потърсим тези пари и да питаме защо така са постъпили????
На една мама в Търговище са й ги изплатили със задна дата, но само защото тя е знаела предварително да не подписва на решението : считано от ... днешна дата и така е успяла да вземе парите за предходен период.... аз си признавам че не помня дали съм подписвала такова нещо... толкова бях разстроена тогава, че освидетелстват детето ми че не мислех изобщо Sad

Но сега ми става ясно, че не са спазили правилно закона в нашият случай и ми се иска да им потърся отговорност.
Имам ли право или НЕ??? Как мислите???

# 13
 • София-Дружба 2
 • Мнения: 1 189
И на нас ни ги изплатиха със задна дата, някъде за 6 месеца се получи, като се има впредвид , че Ангел е роден 2005г. Изплатиха ми ги тази година със задна дата, за всичките месеци накуп.Мисля, че няма нужда от адвокат, а да се обадите  в социалните по район.Успех.
                                                                                                                                                               И на нас така. Изплатиха ни ги за 11 месеца назад. Алекс е родена на 18.05.05г.      Отиди да се разправяш. Успех.

# 14
 • Мнения: 2 233
Наде , разбира се , че имаш право да си ги искаш.Аз също не помня какво съм подписвала, всичко от тогава ми е като в сън, но е факт, че от социалното ми се обадиха и  подчертавам те ми казаха да си подам молбата за изплащането от датата на раждане, след като вече получавах парите от датата на подаване на молбата.Една съфорумничка ми каза , че имам право  и аз тъкмо се канех да ходя да се разправям когато ми се обадиха....Успех на всички .Дано случите на човечни хора.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт