Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 10 юли 2006, 07:56 ч.

Лозови сърми, как?

  • 36 698
  • 8
  •   1
Отговори
  • Мнения: 1 403
Мами днес съм решила да правя лозови сърви. Кажете ми някоя хубава рецепта  newsm78

# 1
  • Пз
  • Мнения: 293
  HugЕто мойте лозови сарми ,които правя 10-12 години ,а ги зная от баба ми,така ги прави и майка ми защото цялото  семейство обича ориз и го готвим във всички варианти.
Продукти:

лозови листа, 1 ч.ч. ориз, 2 глави лук, 2-3 домата или 1 ч.ч доматен сок (консерва ), 1/2 ч.ч. олио, магданоз, джоджен, чубрица,черен пипер и сол на вкус, 3 ч.ч. кисело мляко

Начин на приготвяне:
В мазнината се прибавят последователно и се задушават леко ситно нарязания лук, оризa и ситно нарязаните домати. Посоляват се, заливат се с малко вода и се оставят на тих огън, докато се поеме водата. Свалят се от огъня и се овкусяват с черния пипер и ситно нарязаните магдноз и джоджен. От тази смес се слага по-малко в лозовия лист и се свиват сармички. Поставят се в тенджера, на дъното на която се поставят някоко лозови листа, притискат се с чиния и се заливат с топла вода. Варят се на тих огън, докато останат почти на мазнина. Поднасят се с кисело мляко.  chef

# 2
  • Варна
  • Мнения: 1 656

Лозови сърми със сирене

1 ч.чаша ориз
1 глава лук
150 гр.сирене
1 кубче бульон
чубрица,черен пипер
Запържва се лука,към него се прибавя изчистения и измит ориз.Долива се 1 ч.чаша бульон и се оставя да къкри докато ориза го поеме.След това се маха от котлона добавя се сиренето и подправките и се навиват малки сармички.

Лозови сърми с гъби и стафиди

 1 ч.чаша ориз
1 глава лук
4-5 гъби
1 шепа стафиди
150 гр.сирене
1 кубче бульон
чубрица,черен пипер

Запържва се лука,към него се прибавя изчистения и измит ориз.Долива се 1 ч.чаша бульон и се оставя да къкри докато ориза го поеме.След това се маха от котлона добавят се гъбите,стафидите и подправките и се навиват малки сармички

# 3
  • Варна
  • Мнения: 2 922
Лозови сърми с гъби и стафиди
Тази много ми хареса - ще пробвам  Peace

Иначе моята рецепта е същата като на  nelii75.

# 4
  • Мнения: 1 403
Днес правих сърми4ки по рецептата на nelii75 Станаха страхотни  bowuu

# 5
  • New Zealand
  • Мнения: 5 184
А да има вариант на лозови сърми с кайма?  newsm78

# 6
  • Пз
  • Мнения: 293
  bouquetАз ги приготвям като по описания по горе начин само ,че запържвам каймата с лука и тогава прибавям останалите продукти!!!!  bouquet

# 7
  • София
  • Мнения: 10 860
Снежи, сърмите със сиренето варят ли се след като се навият?
Имам една много приятна рецепта за лозови сърми със сирене, но се пекат на скара.

Аз правя лозови сърми с кайма и ориз - това е една от най-любимите манджи на мъжа ми.
Запържвам лука, добавям каймата, да се позапържи, кимион, чубрица, кориандър /много малко/, накрая ориза. Черен пипер, морков.
С плънката навивам сърмичките, подреждам ги в тенджера, заливам ги с доматено пъре разредено с вода и варя на много тих охън, с чиния вътре.
Стават страхотни.

# 8
  • София
  • Мнения: 21 975
Посни лозови сарми

Плънка:
1 ч.ч ориз
2 гл. лук
1/2 ч.л червен пипер
1-2 щ.черен пипер
2 ск.чесън
1 сл копър пресен, 
сол
2-4 сл олио

Тиган: 2-3 сл олио+ лук - пържи се 1-2'
  + ориза - пържи се 3-4'
+сол+червен пипер -пържи се 1-2'
+1/2 ч.ч вода - когато се изпари водата и остане на мазнина + копъра - пържи се 1-2' + счуканият чесън и веднага се маха от котлона.

Завиват се сармички, подреждат се в тенджера,отгоре чиния.
Налива се вода  1 пръст под тях и  се варят 1 час на слаб огън/да къкрят/

Сервират се със сос Снежанка



Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт