Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 10 юли 2006, 11:25 ч.

да се местим ли в Канада?

 • 2 408
 • 28
 •   1
Отговори
 • ride my bike...
 • Мнения: 1 113
Здравейте мами в Канада.
ние започваме процедура по емиграция в Канада.
Ще съм ви благодарна за всякаква информация, защото все още се съм сигурна дали си струва...
  има4е сме семейство с 2 деца. Мъжо програмист, аз счети
Благодаря ви

# 1
 • Torbay
 • Мнения: 1 363
Galuni,
пусни една търсачка във форума, имаше такива теми преди извстно време. Емиграция в Канада или нещо такова беше.

# 2
 • Canada
 • Мнения: 327
Аз съм отскоро в Канада, но мога да кажа, че тук започваш живота си отново. Моят съвет е да се разровиш из интернет и да потърсиш какво от вашите дипломи ще се признае. Защото на някои специалности им признават напълно дипломите, на други - част от тях, а на трети - нищо. На някои хора тук им харесва, на други - не. Имам познати,които след дълги години в Канада са се върнали в България, но сега пък не им харесва в БГ, защото нещата стоят по    друг начин. Зависи кой какво търси и какво иска. Според мен, ако човек се чувства достатъчно добре в БГ и може да се справя достатъчно добре, то няма защо да емигрира. А освен това емиграцията не е особено евтино  и лесно приключение. Порови се из интернет, изчети доста и вземи сама решение. Пожелавам ти успех!  bouquet

# 3
 • Мнения: 565
зависи какви са мотивите ви за емиграция. Ако стандарта ви на живот в БГ е добър, ако имате перспективи, по-добре не се захващайте. Първите години тук за много малко хора са лесни и не знам дали изобщо си струва да се минава през това ако имате сносен живот в България.
Ако търсите професионално развитие проверете какво ще ви зачетат от дипломите, иначе ще трябва тепърва да учите, което не е евтино, а дохода поне в началото ще ви е нисък. И не на последно място може и да не ви хареса, защото животът е много по-различен от този в България. Кажете нещо повече за себе си и защо искате да емигрирате за да са по-конкретни и мненията ни.

# 4
 • Montreal
 • Мнения: 318
Ако искаш да получиш много информация за имиграция в Канада, иди по-добре на тези форуми:

http://www.bgcanada.com/phpBB2/.

И още нещо: не можеш да разбереш дали си струва да имигрираш или не, докато не го направиш и не стъпиш в Канада, и да поживееш тук, разбира се. Иначе един ще ти каже да, друг не, но зависи вие какво търсите и какво искате от живота и какви компромиси сте готови да направите. Готов отговор няма, за съжаление.

Успех ти желая!

# 5
 • CA- AB
 • Мнения: 2 959
Galuni, аз съвети не искам да давам, това са неща които само Ти и съпруга Ти трябва да решите, все пак това е Вашият живот, както добре са Ти го казали и Кроко и Силвито. Използвай линка на Тути Фрути, осведоми се добре преди да направите важната крачка. И още нещо, не си сама в подобна ситуация във Форума, и Hesitant се пече от извесно време на същият огън. Дано да се включи скоро за да обмените инф-я. Peace

# 6
 • Мнения: 1 090
Здравейте, реших да се включа, макар че аз едва ли мога да съм полезна на този етап понеже още се колебая  Blush Мога да кажа само, че когато аз започнах преди 4 години не вярвах, че в България човек може да живее нормално и се дразнех от най-различни неща - бюрократични, медицинско обслужване, заплати и т.н. като не осъзнавах колко абсурдна, бавна и бюрократична може да бъде самата канадска процедура (поне за мен понеже съм по федералната програма). Чакането доста проемни представите ми за това какви професионални цели да имам тук, в България, кога да мисля за деца и т.н. и в известен смисъл мисля че ме направи по-малко борбена и старателна да се развивам на момента; въпреки това постигнах известна стабилност в сравнение с времето преди 4 години, не знам какво би било ако не бях решила въобще да се захващам, мисля че би бих била много по-напред в професионален и по-щастлива в личен план. След 4-те години чакане вече не вярвам на много от нещата, които се рекламират за Канада, минах и възрастта когато бих се радвала да започна от нулата; живота ме научи също че България може да не избяга, но не мога да съм сигурна дали близките ми винаги ще ме чакат и дали няма да се нуждаят от мен, а те са важна част от живота ми. И така ... Независимо от това докато са валидни визите ще продължа да мисля, така или иначе 4 години от живота си живях с тази мисъл ... Ако мислите че греша като губя ентузисъм ще се радвам да ме поправите Поздрави на всички  Hug

# 7
 • спретната къщурка край селО Сливен
 • Мнения: 7 430
Както ти е написала Калида - ти и съпругът ти сте хората, които ще решите дали искате да дойдете тук...
Ние РЕШИХМЕ да се връщаме - не знам дали окончателно или не, но все пак есента летим за БГ (дай БОже) и там на Родна земя ще преценим ситуацията НИ.

hesitant много добре го е написала и се подписвам под нейните думи  Peace
Мога само да ти кажа, че рекламата, която правят за тук е направо все едно идваш да живееШ в РАя, но за съжаление не е така Tired
Скоро се запознахме с едно семейство от Пловдив майна  Wink, които са живяли доста добре в Бг - сега толкова много съжаляват и мислят да се връщат, докато все още могат да се върнат на старите си работни места. Преди малко повече от месец ние посрещахме едно друго семейство, на които тук им харесва и започват живота си Отначало Peace

За всеки е различно - Едни са много доволни, други се примиряват, трети искат да се връщат в Бг...(само не знам защо някои остават да взимат Канадски паспорт, и искат тогава да се връщат, който ако не живееш тук го губиш newsm78)
Аз в момента съм разцепена на две и не знам какво да правя - искам в Бг, но като знам какво е положението се плаша... Все пак радвам се, че на този етап твърдо сме решили да се върнем  Praynig а ако стане така, че се изправим пред редица трудности - ами ще се върнем тук, надявам се да имаме все още имаме възможност

Ако все пак имаме стабилни доходи в БГ - не бих останала ТУк
Това си е мое мнение и никого не ангажирам с него  Peace

Поздрави Wink

# 8
 • Мнения: 7 837
Не съм в Канада, но една от основните грешки на българите в чужбина, която забелязвам и около нас е, че се очакват цветя и рози почти веднага, а на никой не му се иска да се бори и да ръчка с рогата напред. Затова и тези, които са се върнали, разправят какви ли не глупости за живота навън, само и само да си намерят извинение.

galuni, аз не бих търсила чужд съвет, особено за такава генерална постъпка. Преценете си и вземете решение. Имайте предвид, че наготово няма никъде. Всичко е въпрос на борба и оцеляване.

# 9
 • кукуво лято
 • Мнения: 154
Не съм в Канада, но една от основните грешки на българите в чужбина, която забелязвам и около нас е, че се очакват цветя и рози почти веднага, а на никой не му се иска да се бори и да ръчка с рогата напред. Затова и тези, които са се върнали, разправят какви ли не глупости за живота навън, само и само да си намерят извинение.

galuni, аз не бих търсила чужд съвет, особено за такава генерална постъпка. Преценете си и вземете решение. Имайте предвид, че наготово няма никъде. Всичко е въпрос на борба и оцеляване.
готин постинг!!!!!!!!!!!!!
ние сме в Канада от 3-4 месеца, много ни харесва, въпреки че оставихме в бг 2 собствени апартамента в София и много добри доходи. Всичко е добро като решение, стига да си сигурна, че е правилно. Истината е, че зависи от нагласата - дори и с добри доходи и собствено жилище пак няма да промениш ситуацията в бг. Мръсотията, простотията, циганите, цените на всичко, ОГРОМНИТЕ сметки за отопление, ток, мизерниците и лудите по улиците - това не можеш да го промениш с доходите си. Ако имаш достатъчно пари за да живееш добре- заравяш си главата в пясъка и се правиш, че не те засяга - това също е вариант.
На мен ми харесва факта, че тук хората по улиците са усмихнати - не че живота е розов, просто не съм усетила до сега такова напрежение, каквото е в София.
Успех каквото и да решиш.

# 10
 • Мнения: 3 424
Аз не съм в Канада, в Европа съм, но хвърляме по един поглед към
Канада. Това, което ме спира за момент е, че в Канада нямам нищо
подготвено. Ако имах, може би нямаше да се колебая да опитам.

Ако не си живяла в чужбина, колкото и да ти е хубаво, като заживееш
там и да си в първоначална еуфория, има момент, когато може да те
налегне депресия и да ти се къса сърцето, че не си в България.
Адаптацията се отразява всекиму различно. Каквото и да решите,
трябват ви здрави нерви, много ентусиазъм и борбеност. На тепсия
няма нищо, безплатен обяд също. Но ако сте свестни и оправни,
няма как да не се справите. Впрочем забелязала съм, че хора, които
в България са се справяли, в чужбина също не изпадат. Които в
България са живели на ръба, чужбината и златна да е, няма да им се
подобри положението.

Късмет!


# 11
 • Мнения: 1 090
Мръсотията, простотията, циганите, цените на всичко, ОГРОМНИТЕ сметки за отопление, ток, мизерниците и лудите по улиците - това не можеш да го промениш с доходите си.

А греша ли съм като подозирам че в Канада всичко това също го има може би в малко по-различен вид, както има и бюрокрация, ужасно мудно здравеопазване, ужасно виско цени на жилища, наеми, детски градини, здравеопазване, посредственост, непризнаване на чуждо образование и квалификации, слаби семейни връзки и подкрепа, издигане в култ на материалното, кредитния рейтинг и шопинг до припадък?
Гадното е, че в България също много неща не са наред, краде се на поразия и средната класа е избутана в ъгъла, да не говорим за отвратителното отношение към пенсионерите и все по-трудния достъп до качествено образование.
Най гадното обаче е, че много от горните неща са валидния за цял свят и че част от лошите тенденции в България - комерсиализацията, орязването на социални разходи и т.н.  се копират именно от развитите държави след преминаването ни към т.нар. пазарна икономика.

Общо взето от една матрица в друга ... Thinking

# 12
 • Мнения: 7 837
Да, от една матрица в друга. И все пак, основният въпрос е, доколо това ти влияе лично на теб и живота на семейството ти.
На който ще му липсват семейните връзки и подкрепата и иска да живее с идеалите си, е много трудно да му обясниш, че променените приоритети и начин на живот, нямат нищо общо с материалното и шопинга до припадък... Просто животът е различен...
А комунизмът е утопия  Grinning

# 13
 • Монреал, Канада
 • Мнения: 1 198

А греша ли съм като подозирам че в Канада всичко това също го има може би в малко по-различен вид, както има и бюрокрация, ужасно мудно здравеопазване, ужасно виско цени на жилища, наеми, детски градини, здравеопазване, посредственост, непризнаване на чуждо образование и квалификации, слаби семейни връзки и подкрепа, издигане в култ на материалното, кредитния рейтинг и шопинг до припадък?


Издигане в култ на материалното - в никакъв случай. Българите, които пристигат като имигранти, обикновено са по-материалистично настроени. Тук виждам много идеалисти, много се мисли за бедните, за бедните страни, за благотворителност.

Издигане в култ на материалното и шопинг - а каква е алтернативата на това като имаш пари да си ги изхарчиш? Да ги държиш в банка или под дюшека? Или проблемът е че имат пари за харчене? Лично аз предпочитам ако имам да ги си изхарча, което пък води до шопинг. Друг е въпросът че пари се харчат и за пътувания например, но това също официално се смята за шопинг.

За цена на жилища, детски градини и т. н. - това е според доходите. Аз съм в Монреал и там не мисля че цените са много високи. Но в който и канадски град да съм ходила, виждам че средната класа е "завзела" огромни територии - в къщички в предградия, при абсолютно спокойствие и уреден живот. Да станеш част от средната класа изобщо не е голяма работа, ама на нов имигрант може да му отнеме някоя и друга години Confused

   

# 14
 • CA- AB
 • Мнения: 2 959
...мисля че ме направи по-малко борбена и старателна да се развивам на момента; ...постигнах известна стабилност...живота ме научи също че България може да не избяга, но не мога да съм сигурна дали близките ми винаги ще ме чакат и дали няма да се нуждаят от мен, а те са важна част от живота ми. ...
hesitant, радвам се вече имаш някакво решение. Доста по- определена и решена звучиш от преди известно време. Наистина си минала "израстването" в живота си, което Ти позволява да правиш добра преценка! Успех и за напред, все пак още мислим, нали, но ти си вече и доста информирана и много добре знаеш какво искаш и какво ще постигнеш в живота си?! HugДе да бяха всичките така наясно когато правят подобна съдбовна стъпка. Peace

...Ние РЕШИХМЕ да се връщаме - не знам дали окончателно или не, но все пак есента летим за БГ (дай БОже) и там на Родна земя ще преценим ситуацията НИ...
Дидка, стискам Ви палци! На вас също Ви предстой важно и тежко решение, може би защото вече сте живяли в Канада и знаете какво е там. Успех и за билетите, успех и след това Ви желая! Hug

...ние сме в Канада от 3-4 месеца, много ни харесва,..
Мери Джейн, според мен си дай още малко време за да усетиш добре атмосферата на чуждото място! Наистина някой неща са по лесни от БГ, но има доста други които са също много важни за определяне на добрият живот. Поздрави за Стойл и Ясен, и успех в градинката! Hug

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт