Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 56 отговора

Вече на село

Мнения: 547
Искам да споделя с вас кексът, който знам от майка ми и който няма сбъркване.
4 яйца
1,5 ч. ч. захар
0,5 ч. ч. гореща вода
0,5 ч. ч. олио
2 ч. ч. брашно
домашен бакпулвер, т. е. 1 к. л. лимонтозу и  1 ч. л. сода
ванилия, настъргана лимонова кора, какао
Яйцата за по-бързо разбиване разделям на белтъци и жълтъци. Белтъците разбивам със захарта и когато снегът е достатъчно твърд, набързо добавям жълтъците, след което започвам да разбивам на най-ниската скорост. Добавям първо горещата вода, в който е разтворено лимонтозуто и олиото, накрая брашното, в което са ванилията, содата и лимоновата кора.
Изсипвам около 3/4 или дори повече от сместа в намазана и поръсена с брашно тавичка. В останалата част прибавям какао, но не меря, направо от пакетчето, да се оцвети сместа.
Изсипвам върху първата смес и с лъжица разбърквам, като правя кръгови движения от горе надолу, така че да се размесят двата цвята, но не и не съвсем, за да стане красива мозайка при разрязване. Пека на умерена фурна около 45 мин., но всеки си знае печката, да не ви подведа.
Цитирай

Стара Загора

Мнения: 86
Мила Arina, искам да попитам колко трябва да е гореща водата?. Защото тайната на хубавия и пухкав кейк е в това - продуктите да са със стайна температура, яйцата да не са извадени току що от хладилника.
Цитирай

Вече на село

Мнения: 547
Аз правя така: в чашата, която ми служи за дозиране си слагам лимонтозуто, заливам с вряща вода до половината и допълвам с олиото. Температурата пада естествено. Веднага след това започвам да разбивам белтъците и т. н. Според мен това, че водата е поне топла, ако не гореща, има значение за пълното разтваряне на захарта.
Цитирай

София

Мнения: 1 182
Записах си рецептата.Мъжа ми и детето обожават кексове.Благодаря!  bouquet
Цитирай


Мнения: 237
Преди малко направих кекса и вече половината тава я няма , благодарение на мен Blush
Благодаря за рецептата Аrina ! Кекса стана пухкав и страшно вкусен .  Peace
Цитирай

Въпрос на гледна точка...

Мнения: 865
А може ли в тава newsm78, защото нямам форма за кекс?
Цитирай

DE

Мнения: 1 178
т.к нямам лимонтозу, какво трябва да е количеството на обикновения бакпулвер  newsm78
Цитирай


Мнения: 237
т.к нямам лимонтозу, какво трябва да е количеството на обикновения бакпулвер  newsm78
Пакетче бакпулвер е 10гр. , така , че спокойно можеш да го сложиш вместо дадения домашен , който е 5гр.сода и 5гр. лимонтозу.
Цитирай


Мнения: 237
 doh Сега видях ,че содата всъщност е не 5 , а 10 гр. Предполагам , че 1 бакпулвер ще е достатъчен , факт е , че на мен и така ми се получи кекса , но най-добре е  Аrina да ти каже .
Цитирай

София

Мнения: 10 658
Утре ще пробвам кекса!  chef
Цитирай

Вече на село

Мнения: 547
В началото кекса го правехме с 1 бакпулвер. Но от години си "произвеждам" бакпулвера сама Naughty
Цитирай

Италия

Мнения: 5 474
Ще го пробвам в неделя!  Party
Цитирай

Варна

Мнения: 6 761
Ами...аз доколкото знам лимонтозуто може да се замести с оцет - поне майка ми така прави - содата я "гаси" с оцет да шупне.
Цитирай

Sofia

Мнения: 11 113
содата я "гаси" с оцет да шупне.
по руските сайтове масово така са рецептите Smile
Цитирай

Istanbul/Bg

Мнения: 166
ммммм звучи вкусно,утре ще го пробвам Wink
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 56 отговора