Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 2 744
на външни лица!

 Shocked Close Twisted Evil

И после аз трябва да се мотивирам да се гордея че съм българка!
Трудно ми е!

http://dnes.dir.bg/2006/07/10/news404079.html

Посланикът ни във Финландия продавал пиене
10 юли 2006 / News.dir.bg
Министърът на външните работи Ивайло Калфин ще предложи освобождаването на Венелин Цачевски от длъжността извънреден и пълномощен посланик на България във Финландия, съобщиха от МВнР.
В резултат на проверка, разпоредена от министър Калфин, е установено, че в посолството във Финландия са допуснати "множество нарушения, пропуски, слабости и грешки при воденето на финансово-счетоводната и материална отчетност" и на установените вътрешни правила за работа на мисията. Проверката е разкрила, че през 2004 г. е посланик Венелин Цачевски е продавал алкохол на външни лица. В посолството цари "лоша работна атмосфера, която пречи на нормалната дейност и на изпълнението на служебните задачи". Предстои Калфин да внесе в МС проект за решение, с което се предлага на президента да освободи Венелин Цачевски от поста посланик на България във Финландия. Министерството е предприело мерки "за налагане на дисциплинарни наказания и на други служители в посолството, отговорни за допуснатите нарушения". Икономистът прф. Цачевски е посланик във Финландия от 28 ноември 2003 г. През 1982-83 г. е бил дипломат в българската мисия в Брюксел. Завежда секция в отдел Европейска интеграция на МнВР през 1993 - 1997 г. Според в. Сега Цачевски е заминал за Хелзинки по настояване на ДПС.

# 1
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Е! Поне да беше посланикът в Либия, Мароко, изобщо - в мюсюлманския свят, по щях да разбера. Но във Финландия с всичката му финска водка на кого е продавал, аджеба?!

# 2
 • София
 • Мнения: 2 744

Дипломатът ни във Финландия дори прибира ДДС-то , съобщи “Монитор” преди 10 дни
ДИЛЯНА ДИНЧЕВА
ОЩЕ ОБВИНЕНИЯ
"Когато пристигна тук на 20 септември 2003 г. Венелин Цачевски заяви, че повече 24 май няма да се празнува. Според него това било прахосване на излишни пари, а и той бил представител на ДПС. До този момент викахме българин, свещеник от Стокхолм да отслужва литургия в тукашната ортодоксална църква". Това разказа за "Монитор" представител на наша културна асоциация във Финландия. "Искаме от Външно министерство да проверят какви ремонти са извършвани на посолския комплекс и другите 6-7 сгради на страната тук за 120 000 евро", сигнализира друг български гражданин. Според него издаваните фактури са на имена на местни фирми, които не съществуват в регистрите на Финландия. Трети споделя, че лично е принуждаван от посланика да подпише 2 бележки, че е получил 500 евро за пренос на багаж, какъвто той не е пренасял. "Работих 3 месеца в посолството, но и на мен, както и на други служители Цачевски даваше 1/3 от полагащата ми се заплата, а другите прибираше той", обяснява бивша служителка на мисията ни. Тя също казва, че е пуснала 2 жалби по този повод в МВнР през 2005 г., но отговор няма. Според друг сигнал жената на посланика искала от счетоводителката да и признава за разходи бележки, които тя събирала от кошчетата на хипермаркети. 70-годишен мъж бил шофьор на Цачевски, а цивилни хора се разхождали с държавния мерцедес. "Монитор" все още няма отговор от МВнР на поставените въпроси във връзка с оплакванията.
 
Факсимиле на единият от сигналите от българин, живеещ в Хелзинки, че посланикът на държавата ни там продава алкохол. Той е пратен до тогавашния министър на външните работи Соломон Паси и до министърът на евроинтеграцията Меглена Кунева, но МВнР твърди, че такъв не е постъпвал и в двете ведомства.

Външно министерство крие оплакванията срещу посланика на България във Финландия Венелин Цачевски, които постъпват от българи, живеещи и работещи там, установи "Монитор".
Един от най-сериозните е, че първият ни дипломат в Хелзинки освобождава пратки с алкохол на частни фирми и дори си иска обратно 17-те процента ДДС, заради което е разследван и от местните власти. Той продавал и от протоколните бутилки, които мисията ни получава от София през Санкт Петербург. На клиентите си Цачевски обяснявал, че парите от пласираното от него вино ще бъдат дадени за паметник в Плевенско.
Във Финландия съществува държавен монопол при търговията с алкохол и всякаква друга търговия е незаконна.
Сигнал беше получен и в редакцията на "Монитор". Той е от 12 април 2005 г. и не е анонимен. В него става въпрос за пратка от 900 бутилки вино, 200 от които били продадени на служители от посолството, а другите - "на външни лица". Имало още два подобни случая от 2004 и 2005 г. Същото писмо, пратено и до министерството чрез препоръчана поща на същата дата, не е било открито в архивите на дипломатическото ведомство.
След публикацията на 1 май т. г., в редакцията позвъниха още 6 човека, които да потвърдят, че са им били предлагани алкохол и цигари от дипломата. Някои от тях дори са били разпитвани в местната полиция и данъчни служби в тази връзка. Всички те споделиха, че за това, както и за други "престъпления" на посланика те са информирали МВнР, но отговор на жалбите си не са получавали, а той продължавал "да излага страната". Имената им се пазят в редакцията.
Два дни след публикацията, говорителят на МВнР Димитър Цанчев каза, че инспекторатът на министерството е започнал проверка по сигнала във вестника.
Отдел "Инспекторат" не проверява посланик Цачевски, тъй като такава проверка не ни е възлагана, каза за "Монитор" вчера ръководителят на отдела Георги Гюров. Той увери, че такава ще започне, ако има заповед на министъра.
Според информация на "Монитор", на бюрото на министър Ивайло Калфин има предложение от директора на дирекция "Европа-2" Атанас Младенов да бъде разследвана дейността на представителят на държавата Венелин Цачевски. В последните 10 дни той обаче не е счел за необходимо да се произнесе по нея.
Днес министър Ивайло Калфин трябва да е на посещение в Хелзинки, тъй като Финландия ще е председател на Европейския съюз през следващите 6 месеца. Българите, писали писма със сигнали за Венелин Цачевски са поискали среща с него, но посолството ни криело информацията за неговото движение и отказало да ги покани на традиционната среща с българи. Ако не бъдат предприети мерки, те са готови да се оплачат от представителя на собствената си държава лично на еврокомисаря по разширяването на ЕС Оли Рен. До неговия кабинет се стигало по-лесно отколкото писмата им до българското МВнР.

# 3
 • София
 • Мнения: 2 744
Външно министерство старателно крие далаверата вече цяла година
 

Посланикът на България във Финландия Венелин Цачевски продавал алкохол. За това алармираха българи, живеещи в Хелзинки, на които дипломатът лично продал бутилки вино от камиона, който освободил на митницата. Пратката била от частна фирма у нас на името на посолството, съобщавв. "Монитор".
Посланикът бил викан във финландското външно министерство за обяснения. Хванали го, защото нахално поискал и да му върнат 17%. Българите, на които е продавал бутилките са давали обяснения в полицията в Хелзинки и в данъчните служби.

"Монитор" напомня, че във Финландия продажбата на алкохол от частни лица е забранена, монополът на държавата е пълен.
Сигнал за безобразието бил подаден във Външно министерство преди една година. Човекът, който го е адресирал до министъра на евроинтеграцията Меглена Кунева, до Външно министерство и до президента все още няма отговор, нито е правена проверка по него, напротив - прикриван е.

Говорителят на МВнР Димитър Цанчев твърди пред "Монитор", че няма никакви сигнали по адрес на Цачевски откакто той е станал посланик преди близо три години. Анонимни сигнали не се проверявали. Сигналът, който е пратен до "Монитор" и от който се вижда, че е внесен и в МВнР обаче не е анонимен.

Три пратки с алкохол на името на българското посолство са освобождавани от посланик Венелин Цачевски. По-конкретно е описана една от тях: 900 бутилки вино. За 200 от тях, продадени от първия дипломат на други служители на посолството Цачевски си е поискал ДДС-то от държавата.

Другите 700 бутилки продал на "външни" лица с надценка. Тази търговия се развъртяла през пролетта на 2004 г. Другите два случая, с които се занимавала местната полиция, били от лятото на 2004 г. и от пролетта на 2005 г.

"Аз съм единствения българин, живеещ в дипломатически квартал и негов съсед (на Цачевски). Той ми достави алкохола с дипломатечиския автомобил, което е заснето от денонощните камери за сигурност. Продаде ми го на 3,50 евро, а няма право на препродажба", пише в сигнала единият от българите, който твърди, че купил бутилка от неудобство, тъй като по принцип не пие.

Казва, че все още я пази и по номера на етикетът й може да се проследи кога и от кого е освободена тази пратка. Посланикът продавал и т.нар. протоколен алкохол - скъпи коняцис надценка.

Външно министерство не можело да намери в архивите си сигнала. Цачевски е обвинен от негови служители и в това, че купува от местния алкохол без данъци и го препродава с надценка след това.

Докато "Монитор" проверявал фактите, Венелин Цачевски научил от колегите си от МВнР за подготвяния материал. За седмица в електронната поща на вестника се получили две писма от него. В първото се казва, че всичко, което ще бъде публикувано, независимо какво е то, не е истина, а във второто кани на разноски на посолството репортер, който да провери на място фактите.

МВнР не знаело, че ще плаща екскурзия на журналист. Преди седмица оправдателно писмо посланикът пуснал и до премиера Станишев.

В него оплюва всичките си служители, най-вече бивша счетоводителка, от които предполага, че са излезли сигналите срещу него, псочва "Монитор". Името на човека, описал алкохолните далавери в сигнала, с който разполага и редакцията на вестника, не било споменато.

# 4
 • София
 • Мнения: 2 744
Въпросния, на всичкото отгоре, е и професор, д-р на политическите науки! Sick #2gunfire

# 5
 • Мнения: 35 090
Въпросния, на всичкото отгоре, е и професор, д-р на политическите науки! Sick #2gunfire

Един мой преподавател все повтаряше, че "Акохолът и висшето образование не прощават!"  Laughing

# 6
 • Мнения: 1 753
Въпросния, на всичкото отгоре, е и професор, д-р на политическите науки! Sick #2gunfire

Не Мире - той е дърт комуняга... от това може да последва още много...
Е заради такива като него се срамувам че съм българка  Sad

# 7
 • Мнения: 5 624

 Да бе, баси..тоя намерил на кого да продава  rotfImao

Ма и ония пият здраво, явно за това се е търсила пиячката  rotfImbo

# 8
 • Мнения: 7 837
Естествено, че много се пие там. Навремето се носеха слухове за алкохолни екскурзии до братска Русия  Grinning

МОФ е по в час, може да се включи да разкаже  Grinning

# 9
 • София
 • Мнения: 2 744
Въпросния, на всичкото отгоре, е и професор, д-р на политическите науки! Sick #2gunfire

Не Мире - той е дърт комуняга... от това може да последва още много...
Е заради такива като него се срамувам че съм българка  Sad

 newsm78

при това пребоядисан

http://www.bgbook.dir.bg/antbook_old.php?ID=2987

# 10
 • Мнения: 13 512
Преди 15-на и повече години-същото правеше и посланика ни в Кувейт. Като някой отиваше да купува алкохол,казваше:Отивам до зелената къща. /Единствената зелена сграда по онова време в Кувейт. Бутилка Johny червен етикет се продаваше за 150 долара!

# 11
 • Мнения: 13 512
Естествено, че много се пие там. Навремето се носеха слухове за алкохолни екскурзии до братска Русия  Grinning

МОФ е по в час, може да се включи да разкаже  Grinning
Не са слухове-така си беше  и сега продължава да е така. Фериботите са препълнени  петък,събота и неделя

# 12
 • Му Кинд Оф Плаце
 • Мнения: 4 033
Във Финландия алкохолът е много скъп, примерно 80 евро за бутилка водка, а продажбата му, както във всички скандинавски страни е държавен монопол и се продава в специални магазини. В кръчмите не е държавен монопол, но те пък пазарят от държавните и слагат надценка. Инфото ми не е актуално, но не виждам защо да се е променило нещо.
Не е тъп посланикът-транспортът му го плаща държавата, никой не му проверява дипломатическия багаж  Sick Sick

# 13
 • Мнения: 7 837
Не са слухове-така си беше  и сега продължава да е така. Фериботите са препълнени  петък,събота и неделя

Няма да забравя, как хубаво се наковаха в "Особености на руския национален риболов"  Laughing

# 14
 • Му Кинд Оф Плаце
 • Мнения: 4 033
Майка ми е живяла в Ленинград и разправяше, че едно от малкото топли места било Ермитажа, който е имала щастието да обиколи и разглежда цяла зима по тази прозаична причина, после просто й е било интересно.
Та тя се присламчвала към някоя група с екскурзовод. Веднъж попаднала на финландска група които пиели сякаш от утре алкохолът ще излезе от употреба и падали по коридорите, после ги събирали и ги отвеждали. В края на обиколката, екскурзоводката се обърнала и се оказало, че е останала само майка ми.
За съжаление северните нации имат проблем с алкохола и е пълен резил зза нашата външна дипломация

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт