Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 10 юли 2006, 18:34 ч.

Казус за майчинството

 • 576
 • 10
 •   1
Отговори
 • Мнения: 156
Не знам дали тук е подходящото място за подобна тема, но ако модераторите сметнат за необходимо - да я преместят в подходящият Форум.

Имам следният казус. Учителка съм и съм на постоянен трудов договор в гр.Пловдив. Омъжих се през август 2005 и заживях при съпруга си в Стара Загора. За да запазя постоянното си място  пуснах неплатен едногодишен отпуск в гр.Пловдив - до 12.09.2006 година. Не съм прекратявала този трудов договор. В Стара Загора започнах работа в учебно заведение на временен трудов договор на мястото на учителка, излязла в майчинство (по чл.68 т.3), като срокът на временният ми договор е до 14.09.2006 година.
Оказа се обаче, че съм забременяла и на 13 май тази година родих. В момента съм в болнични до 17 август 2006 година.
Оказва се обаче, че и на едното, и на другото работно място НЕ ЗНАЯТ как да процедират по казуса ми. В смисъл към кого да подам Молбата си за майчинство и съответно за изплащане на прословутите 160 лева. Разбрах, че ако съм на работа ще ги получавам ДВЕ години, но ако не съм - ще ги получавам САМО една.
И двете ръководства ме препращат към другото училище, оправдават се с някакви нови закони, но не ми цитират нищо, вдигат рамене и ми казват да се оправям... А аз съм принудена да обикалям с малко дете като совалка между Стара Загора и Пловдив.
В крайна сметка аз имам ДВА трудови договора - временен, и постоянен, а се оказва, че на практика не знам към кого да подам молбата си.
Бихте ли ми помогнали или да ме посъветвате нещо?

# 1
 • на село
 • Мнения: 1 972
Най -добре се допитай до НОИ,
там предполагам ще ти отговорят .

# 2
 • Мнения: 811
би трябвало в Пловдив- където ти е постоянния трудов договор

# 3
 • Мнения: 6 144
Беба,
казусът ти наистина е доста специфичен... аз не проумявам, как са те назначили по чл. 68 т. 3 от КТ на пълен работен ден, вместо да ти пуснат договор по чл. 111 от КТ вместо това... оттам идват и объркванията. Струва ми се, че по-компетентен отговор ще получиш все пак във форума на odit.info, където все пак пишат специалисти.

Аз лично ще следя с интерес идвете дискусии, а ако междувременно намеря нещо интересно, ще се включа и със становище.

В кое училище са надробили тия каши?

# 4
 • Мнения: 156
Защото чл.111 е за извършване на работа извън установеното за него работно време по основното трудово правоотношение (външно съвместителство), докато Чл. 68. (1) т.3 си е точно за заместване на работник или служител, който отсъствува от работа.
Така мисля поне...

# 5
 • Мнения: 6 144
Защото чл.111 е за извършване на работа извън установеното за него работно време по основното трудово правоотношение (външно съвместителство), докато Чл. 68. (1) т.3 си е точно за заместване на работник или служител, който отсъствува от работа.
Така мисля поне...
Безпорно е така, но разбиката е, че ти вече имаш едно основно трудово правоотношение и то е факт, без значение дали си в отпуск или какъв вид е този отпуск. Затова второто ти трудово правоотношение може дао бъде само и единствено по чл. 111 от КТ, т.нар. "външно съвместителство". Но това така или иначе вече е станало...

Утре ще се постарая да поизровя и аз нещо, че вкъщи нямам никакви закони.

# 6
 • Мнения: 6 144
Виж какво измислих...

Като си пуснала молба за неплатен отпуск в Пловдив, ти си минала в категорията на неосигурените лица. Затова в момента пловдивдския работодател не може да ти изплаща обезщетения за болничния и за гледане на дете до 2 години.

В Стара Загора си на срочен трудов договор - т.е. като ти изтече уговорения срок, спират да те осигуряват и оттам. Но до 14.09.2006 год. си осигурена и именно поради това в момента получаваш сумите по болничния - до 17 август, както и трябва да ти дават сумите по обезщетението за гледане на дете, които са 160 лв./месечно за периода 18 август - 14 септември.

Това, което мисля, че е необходимо да направиш, е следното:
1. Пусни предизвестие на Старозагорския си работодател, че желаеш да прекратиш трудовия си договор с него на 13.09.2006 год. Това може да стане или едностранно - с месечно предизвестие, или по взаимно съгласие (без предизвестие). просто говори с тях кой вариант ги устройва. Междувременно те трябва да ти плащат парите за гредане на дете - пада се по-малко от сумата за един месец, необходимо е да се изчисли колко точно.
2. На 13.09. се явяваш на работа в Пловдив. Необходимо е да си работила поне един ден, преди да си пуснеш молба до работодателя, че желаеш да ползваш отпуск за гледане на дете до 2 години. От този момент - от 13.09. до навършване на 2 години на детето, следва да получаваш сумите си от Пловдивския си работодател.

Ако не си прекъснеш неплатения отпуск в Пловдив и ти изтече срочния договор в Стара Загора, ти минаваш в категорията "неосигурени лица" и поради това нямаш право на обезшетение за 2 години, а само на 1 година.

Дано съм ти била полезна.

# 7
 • Мнения: 6 144
Още нещо:
Ако шскаш да си спестиш малко разкарване, пусни си една молба до Пловдивския работодател на 18 август, че желаеш да си прекъснеш неплатения отпуск. Водиш се един ден на работа и на 19 август пускаш молба за отпуск по чл. 164 от КТ -  за гледане на дете до 2 години.

Но имай предвид, че ти трябва един работен ден, за да ти се възстановят прекъснатите осигурителни права. И ощ енещо - трябва ти молба и до СЗ работодател, че прекратяваш правоотношението с тях след изтичане на болничния ти.

# 8
 • Мнения: 19 298
за това ти трябват три раб дни!
aз бях в неплатен отпуск (към едно училище),за една година,през която забременях
казаха че няма проблем да си изляза мяйчинство-но уви,когато трябваше да ми изплатят болничните от нои казаха че не може-трябвало е да ме върнат първо на работа за мин 3 раб дни!тъй като имах подозрения че го направиха нарочно,аз напуснах от там и ме назначиха на ново място,пуснаха ми 5 раб дни и след това майчинство(аз вече бях родила,не си взех парите за болничен в крайна сметка,но поне майчинство)
в твоя случай изглежда е трябвало да се водиш 3 раб дни там,където имаш постоянен договор,не зная дали е възможно да те пишат върнала се на работа?ако е така-3 дни и отпуск по майчинство
на мен от работата не ми съдействаха-от некомпетентност ли ,или нарочно,не знам...трябва да си питаш в нои!

# 9
 • Мнения: 156
Благодаря на всички! Ето какво обобщение получих като отговор:

Цитат
Ще си получавате майчинството от Пловдив, там където Ви е постоянният ТД. С този временен договор в момента, в който му изтече срока ще ви спрат и майчинството. Но по принцип то си се получава чрез работодателя, с който е основното трудово правоотношение, независимо, че сте в неплатен отпуск, Вие все още сте в трудово-правни взаимотношения в Пловдив и ще си получавате от там майчинството. Наистина ще ги получавате 2 години, защото това е платен отпуск за отглеждане на дете до 2 годишна възраст. А ако майката е безрабтна попада в обхвата на Закона за семейните помощи за деца и получава помощ от Соц.грижи 1 година и то при положение, че имат средномесечен доход на член от семейството под 200 лева. Вас няма как да Ви съкратят по основния Ви ТД в Пловдив, който разбирам, че е постоянен, защото ползвате закрила от КТ. Подайте си там молбата за ползване на платен отпуск за отглеждане на дете до 2 годишна възраст и за ваше улеснение ако имате банкова сметка запишете, че искате то да Ви се превежда по банков път. Те ще Ви осигуряват здравно и социално.

Тази вечер говорих с експерт от НОИ, който ми каза, че трябва след прекратяването на неплатения отпуск да имам един-два работни дни, за да започна да се осигурявам на постоянното си място. Вярно, че съм социално и здравно осигурена от временното си място, но за да започне социалното осигуряване на постоянното, трябвало да имам един-два работни дни и там. Не ставало да си пусна полагащият ми се за тази година платен отпуск, защото по времето на него не съм била социално осигурена.
Общо взето е голяма каша, но се надявам, че ще се оправим  Embarassed

Та общо взето смятам да прекратя по взаимно споразумение временният си договор в Стара Загора - към дата 17 август (когато ми свършват болничните), да си пусна молба за спиране на неплатеният отпуск в Пловдив на дата 17 август, да ме пишат на работа 18 и 19-ти и от 20-то число да си пусна молбата за майчинство по чл.164 от КТ.

Още веднъж благодаря!  newsm20

# 10
 • Мнения: 6 144
Ами освен скромно да отбележа, че двата с експерта от НОИ мислим по еднакъв начин. Wink

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт