Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Здравословни проблеми и профилактика
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Мнения: 2 771
    Скоро ходих при ендокриноложка, която след ехография се усъмни, че имам Хашимото. Изпрати ме за кръвен тест на следните (+ резултата и реф. граници):

 Тиреостимулиращ хормон (ТСХ)   - 2.0  (норма 0.3-4.00 mIU/I)
 Тиреоглобулинови антитела (ТАТ)  - 0 (реф.  до 100 IU/mI)
 Антитела срещу тиреоидна пероксидаза (Anti-TPO) - 0   (реф. до 100 IU/mI).

    Междувременно след преглеждане в библиотеката на бг-мамма леко се попритесних и реших да си пусна в друга лаборатория и следните (+ резултата и реф. граници):

   FT3     - 4.30 (реф. 3.1-7.1 pmol/l)
   FT4     - 15.30 (реф. 12.00 - 22.00 pmol/l)
   TSH     - 2.40 (реф. 0.31 - 5.00 mU/l)

    Т.е. всички показатели са в нормални стойности. Въпреки това от лабораторията ми обясниха, че съм болна, просто показателите ми щели да се различават на по-късен етап, след 10-15 години.
    Та въпросът ми е: възможно ли е да съм болна, при положение че освен евентуално ехографията няма други обективни показатели за това. Евентуално, защото тя се плаща на ръка, 30 лв, и имам съмнения че нарочно ме размотават за некой лев повече  newsm78

   П.С. Засега нямам назначено лечение - другата седмица. Оплакванията ми иначе са от година и половина - качени безпричинно 15 кг и задържане на вода (обикн. преди цикъл).   
« Последна редакция: вт, 11 юли 2006, 19:51 от MechoPuh »
Цитирай

София, ж.к. Стрелбище

Мнения: 152
   
    Т.е. всички показатели са в нормални стойности. Въпреки това от лабораторията ми обясниха, че съм болна, просто показателите ми щели да се различават на по-късен етап, след 10-15 години.     Та въпросът ми е: възможно ли е да съм болна, при положение че освен евентуално ехографията няма други обективни показатели за това. Евентуално, защото тя се плаща на ръка, 30 лв, и имам съмнения че нарочно ме размотават за некой лев повече  newsm78

   П.С. Засега нямам назначено лечение - другата седмица. Оплакванията ми иначе са от година и половина - качени безпричинно 15 кг и задържане на вода (обикн. преди цикъл).   

Когато ми го откриха и на мен, преди няколко години, ми казаха същото - че мога да се влоша, но може и да не се влоша. Трябва да си пускам изследванията 2 в годината - пролет и есен (т.е. когато свършат големите студове /жегите  ).
Единствено докато бях бременна си ги пусках почти всеки месец, защото можело да ми се влошат хормоните много бързо в това състояние. Но всичко ми беше наред, слава Богу.
Така че не се притеснявай, просто трябва да се следиш и да си намериш един добър доктор, защото отидеш ли при двама, ще ти кажат различни неща.
Аз ходя при д-р Кривошийкова от ДКЦ Св.Лука и съм много доволна.
Цитирай

гр.Варна

Мнения: 1 425
Бих те посъветвала да отидеш и при друг лекар.На мен също ми откриха само на ехограф Хашимото/при нормални иследвания/ и отидох при друг лекар /познат/ и той ме увери ,че ми няма абсолютно нищо.Така че потърси мнение и на още един лекар  bouquet
Цитирай

Варна

Мнения: 446
На мен ми се струва не съвсем логично. Хашимото се свързва с увеличение на щитовидната жлеза И наличие на позитивни резултати за анти ТПО и/или анти ТГ /ТАТ/. Именно антителата, които организмът си произвежда, водят до разрушаването на клетките на щитовидната жлеза. Така че, ако нямаш антитела, според мен не е логично на ехографа да видят дантелената структура на жлеза с Хашимото. Колкото до резултатите от другите хормони - има и Хашимото без недостиг на щитовиден хормон /т.е. в момента ти е достатъчен/, но без антитела - не.
Цитирай


Мнения: 817
На мен ми се струва не съвсем логично. Хашимото се свързва с увеличение на щитовидната жлеза И наличие на позитивни резултати за анти ТПО и/или анти ТГ /ТАТ/. Именно антителата, които организмът си произвежда, водят до разрушаването на клетките на щитовидната жлеза. Така че, ако нямаш антитела, според мен не е логично на ехографа да видят дантелената структура на жлеза с Хашимото. Колкото до резултатите от другите хормони - има и Хашимото без недостиг на щитовиден хормон /т.е. в момента ти е достатъчен/, но без антитела - не.

АБсолютно подкрепям това мнение ,аз съм с Хашимото и обиколих доста от ендокринолозите в София и на мен общо взето ми беше обяснено това.Само ехография не може да покаже нищо........../почти нищо/ има и други заболявания на щитовидната жлеза,които при ехо се виждат еднакво ,показни са анти телата ТАТ и МАТ , TSH а в твоя случай си мисля ,че трябва и анти TSH да си изследваш.
А това е меко казано несериозно да ти кажат ,че след 10-15 год. ще се разболееш ,ми то тогава може и светът да е свършил Wink
Препоръчвам ,за диагностицик проф.Захариева ,а за хирург доц Сечанов/дано да нямаш нужда/ ако имаш възможност и желание се консултирай с нея.
Цитирай

София

Мнения: 220
Само с ехография тази диагноза не се поставя. Необходимо е изследване и на ТАТ и МАТ. Препоръчвам ти да се консултираш с д-р Карамфилова- работи в ендокринологията на Медицинска академия, а всеки петък следобяд и по здравна каса. Много голям професионалист. Успех newsm32
Цитирай


Мнения: 2 771
 Mомичета, много, много благодаря за отговорите    bouquet 

   balloon berin4о, надявам се и моят случай да се окаже точно такъв...   yes   

   balloon DDBD, и на мен ми се струва нелогично, но почти нищо не знам за тази болест, чудех се дали наистина ехографа не казва достатъчно...  Твоят пост ми помогна да се чувствам съвсем спокойна, поне докато нямам потвърждение и от друг лекар..  thumbsup
   balloon mam4e_mia, на мен направо си ме писаха сериозно болна в момента, само дето не се проявявало в изследванията. Ще се поинтересувам от анти TSH, чудех се дали можеш да ми кажеш как точно е отбелязан в сайта тук:   http://cibalab.com/    search
   balloon tzzzd, звучи ми добре, може ли да ми дадеш на лични координатите и?  Satisfied

    И накрая, но не на последно място: вие сте наистина страхотни  Hug


Цитирай


Мнения: 817
 



 
   balloon mam4e_mia, на мен направо си ме писаха сериозно болна в момента, само дето не се проявявало в изследванията. Ще се поинтересувам от анти TSH, чудех се дали можеш да ми кажеш как точно е отбелязан в сайта



TSH рецепторни антитела Peace
Цитирай


Мнения: 2 771
TSH рецепторни антитела Peace

     yes,  фиксирах го веднага, 10х!            redecoration
Цитирай

София

Мнения: 220
телефона на д-р Карамфилова е 0887414399.
Цитирай


Мнения: 2 771
   10x, Zd! (галено от tzzzd  bouquet )
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.