Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 12 юли 2006, 10:32 ч.

Моля за съвет - не може да говори!!!!!

 • 818
 • 6
 •   1
Отговори
  Здравейте мами!
Племеникът ми е на 2г и 5 месеца, а все още не може да говори - казва само няколко думи като "тати", "нани", "пиш"! От два месеца ходи в детска ясла и оттам твърдят , че нямат никакви проблеми с него - яде си сам, играе си с децата, заспива сам - абе въобще все неща, които у нас не ги прави. В къщи е изключително своенравно и палаво дете - не застава на едно място, само бели прави! - команди изпълнява от време на време, само когато той реши! Ако е гладен или жаден дърпа майка си за ръката и я води до хладилника или водата.
Сестра ми е изключително притеснена - затова че не говори, а чува със сигурност.

Моля ви дайте ми съвет да го водим ли на специалист и какъв!!!!!!!!!!!!

Благодаря ви предварително!

# 1
 • високо
 • Мнения: 4 366
специалистът е логопед. има тема консултация с логопед. можеш да се посъветваш със специалистите там
успех!  bouquet

# 2
 • Мнения: 417
Минала съм точно по този път със сина си. Алек е на 3г. и 8 месеца и все още не говори съвсем добре. Първите думи придобихме на две и малко, до три годишен казваше само отделни думи без да прави изречения /броя на думите беше крайно ограничен 10-15/ На три каза "тати", а след това и някой прости изречения. Седем месеца посещавахме редовно логопед, който играеше с него и се опитваше да го накара да повтаря. Сега сме оставили речта да се развива. Ако чува и няма нещо неврологично всичко ще е ОК. Някой рано други не. Дъщеря ми на 2г. казваше стихотворения, а той на 2 г. само мучеше и сочеше с пръст.

# 3
 • Анкх-Морпорк
 • Мнения: 3 392
Моят син е на 3 г и 3 мес. и не говори, няколко пъти е казвал мама, иначе казва само срички.
Ходим на логопед, играят си игри и показват картинки.
На малкия му харесва много.
Нека го заведат на логопед, но е много важно да е човек с подход кьм детето.

# 4
 • На една звезда
 • Мнения: 4 452
Да не би детето да има хиперактивност? Моята дъщеря го има този проблем. Ето откъс от статията "Хиперактивните деца" публикувана в бр.26 на сп. "Журнал за жената":
Зад диагнозата "хиперактивност" често се крие жизнерадостно дете, което се буди още в зори, винаги е във форма, винаги е гладно и демонстрира всичко това с крясъци ишум. През деня редува занимание с беля, изпада в ярост, ако му се откаже каквото е поискало.
Какви са симптомите - хиперактивното дете изпитва затруднения да се концентрира, има проблеми с възприятието, говора, паметта. Детето трудно приема всяка проява на явторитет от страна на родителите и учителите си, не отговаря, когато го повикат и често се разсейва.
По-нататък пише,че на хиперактивното дете трябва да се налагат правила, които да са валидни всеки ден. Безсмислено е да се оставя да прави каквото иска, защото така само ще засилите чувството на анархия, което е заложено в него. Времето за спане, ядене, къпане и т.н. трябва да бъде ориентир за детето, затова го спазвайте стриктно.
Това беше инфо от статията. А сега от своя личен опит ви съветвам да заведете детето на детски невролог и да започнете занимания с логопед, който ще ви даде напътствия как и вие да се занимавате у дома с малкия, така че да му помогнете да проговори. Това е от мен Успех. Ако имаш въпроси питай, ние вървим по този път. Hug

# 5
 • София
 • Мнения: 997
 В даденият случай напълно подкрепям детето да се заведе при логопед, който да прецени нуждае ли се от терапия и каква. А по принцип съм категорично за профилактичен преглед при невролог или физиотерапевт за всяко дете. Разбира се, тази диагноза "Хиперактивност" е нещо сериозно. Но вече толкова често започнах да я чувам, дори от хора встрани от медицината или специалната педагогика, че стана банално. В този ред на мисли, ще ви разкажа един анекдот.
Седим си ние с няколко майки в парка "Св. Троица" и коментираме горната диагноза. Конкретен повод беше едно дивичко три-четири годишно момченце, чиято майка силно се двоумеше между горната диагноза и аутизъм/????????/. И докато се опитвахме да и обясним, че тези две заболявания май са доста различни като симптоматика до нас се приближи една баба с бастунче. "Ей булчици - каза тя - вий за кво си приказвате толкоз, че не разбирам. Що му е на детето?" Ние се закикотихме и една през друга почнахме да обясняваме що е туй "хиперактивност с дефицит на концентрация". Тя ни слуша известно време, силно съсредоточено, пък изведнъж заяви " Ама така кажете, де, ний по наше време на туй му викахме таралеж в гащите. Ама де да знам, че било болест."
Встрани от шегите, съветвам родителите да не се тревожат излишно, специалистите са помогнали на много деца. Вени проговори на 2,5 години - до неотдавна речника му беше доста беден и объркваше словореда. Нашата логопедка ни даде насоки как да работим вкъщи. Слава богу, започна да наваксва......

# 6
 • София
 • Мнения: 323
Здравейте. Това, че детето не говори все още не означава непременно, че е хиперактивно или му има нещо. Моята по малка дъщеря проговори преди да стане на три, но с непознати например започна да говори едва на 5. На 2г. не казваше нито една дума. Сега е на 8г., помни идеално, не можеш да и затвориш остата и се справя идеално в училище, при това ходи на занималня. Няма проблеми с паметта и е послушна и спокойна, докато на две изобщо не слушаше. Нейния проблем се оказа просто поведенчески. Страхуваше се и сега се страхува, но вече се справя със страховете си. Логопед може би е нужен, но не мислете прибързано че на детето му има нещо

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт