Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

София

Мнения: 794
Обожавам този сладкиш, но все не успявам да налучкам правилната пропорция и градуси на фурната...   Mr. Green

Винаги се получава палачинка   #Crazy  Very Happy


Доста се рових и намерих различни рецепти, но ако имате ваша си, любима рецепта, от която става най-невероятния ароматен, бухнал и прекрасен кекс, моля споделете я(пак)..

  bouquet

Омръзна ми вече този, който купувам, искам си домашен....  Wink
« Последна редакция: ср, 12 юли 2006, 14:16 от Flora »
Цитирай

Пз

Мнения: 293
 newsm78Пухкав кекс  -
 извинявам се на авторката ,която го е пуснала в форума!
•   6 бр. яйца
•   300 г захар
•   8 с.л. (80 мл) мляко
(може и вода)
•   8 с.л. (80 мл) олио
•   350 г брашно
•   1 пакетче бакпулвер
•   1 прах ванилия
Разбиват се яйцата и захарта до пълното разтваряне на захарта, след което се прибавят олиото и млякото, после брашното предварително смесено с бакпулвера. Когато се получи гладка смес се прибавя и ванилията. Пече се в предварително загрята само отдолу фурна на 180 С градуса за около половин час, докато кексът бухне, след което се пуска горната част на фурната за около 15-20 минути.

Кекса може да се нашари с какао, като малка част от готовата смес се разбърка с какао и се изсипе във формата преди печенето.
Цитирай

Варна

Мнения: 1 656
Класически кекс

4 яйца
2 ч.чаши захар
1ч.чаша кисело мляко
1/2ч.чаша олио
3 ч.чаши брашно
1/2 ч.чаша орехи
1 ванилия
1 бакпулвер
Яйцата се разбиват със захарта до побеляване.Прибавя се киселото мляко и на тънка струйка олиото.Накрая се прибавя малко по малко брашното пресято с бакпулвера и ванилията.Пече се в кексова форма около 1 час при 180 градуса!

Цитирай

Sofia

Мнения: 11 113
От мен този. Very Happy
Цитирай

София

Мнения: 794
Благодаря момичета..

Morena, твоя изглежда супер, мн обичам мед ...притесняват ме само ябълките.. когато слагам плодове, около тях винаги остава по-тестено и сурово... Mad
Цитирай


Мнения: 13 218
аз не съм голям кулинар,но този кекс винаги става супер-6 яйца,3 чаши брашно,2 чаши захар,1 чаша вода,половин чаша олио,1 пакетче бакпулвер,ванилия или каквото там има,всичко се разбърква с миксер,изсипва се в намазана с олио и поръсена с брашно форма за кекс,и се пече 45 минути на долното на печката на 200 грдуса,като на 15тата минута се покрива с вестник
ако се спазят точно пропорциите и времето,става идеален!
Цитирай

Варна

Мнения: 880
Благодаря момичета..

Morena, твоя изглежда супер, мн обичам мед ...притесняват ме само ябълките.. когато слагам плодове, около тях винаги остава по-тестено и сурово... Mad


Когато се слагат плодове в кекса, предварително се овалват с брашно.
Аз правя класическата рецепта, но вместо кисело мляко слагам една чаена чаша вода. Става невероятно пухкав. При печенето - слагам го на студена фурна и като почне да бухва - намалям отгоре.
Цитирай

София

Мнения: 794
хм... знаех си, че има някакъв трик
Smile
Цитирай


Мнения: 19
аз пък го слагам първо на долна фурна за 30-40 минути  на 160 , после отгоре докато се запече.
Цитирай

София

Мнения: 430
Аз хич не обичам да готвя с много яйца. Все ми намирисва на омлет. Ето моята версия:
2 (или 3 ако са малки) яйца
1 1/2 ч.ч. захар
1 ч.ч. прясно мляко
2/3 ч.ч. олио
2 ч.ч брашно
1 бакпулвер
1 ванилия (или настъргана лимонена кора)
какао, стафиди, плодове (с 200 гр. боровинки става разкошен сладкиш) оваляни в брашно - по желание
Разбивам яйцата със захарта и постепенно добавям всичко останало. Бръкам доста, докато започнат да стават "мехурчета" в сместа. Загрявам фурната до 180, формичката намазнявам и поръсвам с брашно. Ако ще го правя с какао, изсипвам първо част от сместа във формата, а останалата я разбърквам с какао (на око, да стане тъмнокафява сместа) и изливам отгоре, като разбърквам с пръст Embarassed в някакви спираловидни формички, за да стане по-интересно.
Пека докато.... се изпече - около 30 минути, но най-сигурно е да провериш с клечица. Трябва да излиза суха.
А, и не отварям фурната поне докато хубаво се надигне и не стане по-плътен отгоре.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.