Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Sofia

Мнения: 252
Момичета, пак съм аз с киселото зеле, дето беше коледен подарък за мъжа ми. Та сложих си го аз, претаках го най-редовно, но днес когато го отворих забелязах, че зелевия сок се точи (разбирате ме, нали). Това проблем ли е, какво означава и какво мога да направя? Thinking
Благодаря ви предварително!
Цитирай


Мнения: 4 212
ми не съм специалист, но това озна4ава, 4е го държиш на топло.В такива слу4аи се приси4а(майка ми така прави)с един препарат, оба4е с какво беше, от аптеката се купува...и аз ти помогнах едно ама....дано се сетя Thinking  Embarassed или някой който знае да ти подсткаже 4е.... Embarassed  Embarassed
Цитирай

София

Мнения: 632
Sad За съжаление не ми ясно за каво говориш..никога не съм слагала,майка ми и баща ми слагат зелето у дома...,но знам че препаратът, с който се пресича зелето се нарича "Натриев цитрат".
Цитирай

Sofia

Мнения: 6 210
киселото зеле не е по моята част
Цитирай

София

Мнения: 632
Току що говорих с баща ми..той каза след като зелето пусне "цвят" (това са едни малки бели точици които плуват във водата),започва да се претака по -често.После по твой вкус т.е. когато опиташ от зелето и прецениш ,че е готово го пресичаш.
Това е надявма се ,че съм ти била поне малко полезна.
Не ми стан ясно каво имаш пред вид,че се точи.. Rolling Eyes
Цитирай

Sofia

Мнения: 252
Под "точи" имам в предвид, че сока все едно се "лигави". Извинете ме за описанието! А пък знам, че ако се пресече, май не е вкусно за салата.
Цитирай

под Сините камъни

Мнения: 1 022
Обикновено това се случва като не е достатъчно солта.
Цитирай


Мнения: 3 452
a ти как го направи зелето, я напиши.
аз вече трета година правя и ми става чудесно и без да го пресичам и издържа до март.

иначе се пресича с 2-3 с.л. натриев бензоат, но не знам къде се продава.
Цитирай


Мнения: 4 212
...еееее, верно 4е беше натриев бензоат..... ooooh!
Цитирай

Sofia

Мнения: 252
При слагането спазвах пропорцията на 10 литра вода 400 гр морска сол, която разтворих във вода на котлона. В бидона сложих и кочан царевица. Трябва да ви кажа че зелето е на остъклената тераса и действително не му е много студено, особено тези дни. Ще пробвам да сложа още сол.
Цитирай


Мнения: 3 452
явно му е топло на зеленцето, щом е на тераса. аз имам остъклена южна тераса, та знам какво е: още се разкарвам по къс ръкав у дома, ако слънцето пече денем Smile ....

следващият път пробвай следното: след като измериш колко вода си наляла в съда, отсипи малко и в нея постепенно разтвори солта, но не на котлон. с малко повече разбъркване се разтваря много успешно. не че с 1-2 литра вода ще нарушиш пропорцията, но недей да затопляш солта.....

явно топлата есен не действа добре на киселото зеле Wink
Цитирай

София

Мнения: 2 274
И според моя мъж проблемът е в недостатъчното количество сол, не  спазвай толкова пропорциите, колкото го опитвай на вкус, ако не е достатъчно солено, слагай още! УСПЕХ!
Допълнение: В нашето зеле слагаме и  дюля и корен хрян(не сигурна, че е точно хрян Thinking )...
Цитирай
Ne se pritesniavai kupi si natriev benzonat i sloji (pitai v aptekata kakva mu e dozirovkata) i dogosina -povechko sol,che shte ti se vkisne zeleto
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.