Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 13 юли 2006, 18:27 ч.

За т.нар. mobbing да си поговорим...

 • 1 961
 • 23
 •   1
Отговори
 • България-Швейцария
 • Мнения: 2 532
Нищо ново няма да кажа с тази тема.

А и въпреки модерното понятие, което е в обращение отскоро, въпросните интриги на работното място също не са явление от вчера. Учудва ме по-скоро различният начин, по който се подхожда към тях в различните страни.

От приятелки и познати, които работят дълго време в чужбина разбирам, че там подобни 'инициативи' въобще не се толерират, най-често се и наказват - с показване на вратата и шут откъм гърба. При нас обаче (в частност сегашното ми работно място, а и други преди него) не само, че такова нещо не се случва, но напротив - точно въпросният mobber бързо се издига и на проявите му едва ли не се гледа с добро око Shocked.

Аз ли нещо не съм наред, за да не ми се струва нормална тая работа? Rolling Eyes

Бих могла и конкретни примери да дам, но темата ще отиде в друга посока, нека ей-така, по принцип да си поговорим по въпроса. Сблъсквате ли се с подобни неща на работното си място, как реагирате, има ли 'обществен' отзвук, пречи ли на работата (моето мнение е, че много, много пречи Tired), отношението на шефовете какво е, ако го има изобщо... въобще всичко.

P.S.  Пуснах тази тема и в един друг форум, в който пиша, но наистина ми е интересно да чуя и вашето мнение.

Понеже там ми направиха забележка, че явлението не е кой знае колко известно с това му име, ще направя и тук уточнение - най-общо казано това са интриги на работното място, които могат да включват всичко - от подхвърляне на неуместни и неоснователни забележки по отношение на работата пред много хора, през изопачаване на факти, до съзнателно настройване на определена група срещу определен човек/ хора, с цел най-често дискредитиране и обезсмисляне работата на същия.

Това включва понятието mobbing - 'шиканиране и интригиране на работната среда за дълъг период от време и често' (цитатът е на тукашна потребителка).

Вие сте.

# 1
 • в Бургас
 • Мнения: 3 251
Аз работя само с жени - в царството на mobbing-а, може би... Mr. Green
Има ги предполагам навсякъде , без значение от какъв род са-жени или мъже. Имам чувството, че има такива хора, които ако не създадат дискомфорт от личен характер на "близка по работа " персона, не могат да живеят пълноценно, приемат деня си за пуст и еднотипен. Имам "честта" да работя точно с такъв човек, който като агент на ЦРУ знае компромати и складира такива занапред за колегите си, с цел "смачкване на фасона"- както самата тя се изразява. Почти не контактувам с нея, освен служебните си задължения, но най-лошото е ,че винаги се намира колежка, която да й "вдене" на глупостта и да й вярва на брътвежите.

# 2
 • Springfield, VA
 • Мнения: 5 624
Аз работя само с жени - в царството на mobbing-а, може би... Mr. Green


И моята работа е такава. Още по-лошо е, че тук таме има и мъже. И става много лошо, ако някой от тях ти обърне внимание, а на останалите жени  не..................

# 3
 • Sofia
 • Мнения: 3 302
Мнооого познато... И съвсем точно си описала всичките му форми на въпросния мобинг.

Допреди половин година бях стигнала до състояние да напусна прекрасната си работа заради такова нещо. Добре че имаше кой и какво да ме задържи, иначе си бях стегнала багажа.

Най-лошото е, че трудно се доказват такива злонамерени действия, ако се действа подмолно и се настройват групи от хора например...

Ако някой знае подходящия начин да се дава отпор на такива действия, моля да ме светне!

# 4
 • София
 • Мнения: 918
Ами mobbing-а е много добре развит в т.нар. държавни учреждения, където всички са навързани като "свински черва", най-интересното е, че почти няма разлика между жени и мъже(интригите се въртят с пълна сила и от двата пола). Хубавото - това е един вид школа, каляване на характера, ако оцелееш, ще си научил много за себе си и другите. ooooh!

# 5
 • България-Швейцария
 • Мнения: 2 532
Ако някой знае подходящия начин да се дава отпор на такива действия, моля да ме светне!
Twisted Evil  Такъв начин за съжаление и аз все още търся Tired, в цели два форума тема пуснах Crazy.
Така че се присъединявам към призива.

Хем уж свикнах, че това при нас специално е неизтребимо, хем продължавам да ги преживявам тежко нещата, а в лудница не ми се влиза, както нямам намерение и работата си да напускам Crossing Arms.

# 6
 • София
 • Мнения: 918
Ами ......... пълно игнориране на въпросните личности, контактуване, единствено по служебни въпроси, пълно невидение относно личния ти живот и силна психика. Не трябва да показваш емоциите си, повтаряй си, че не могат да се мерят дори с подметките ти. Абе то съвети много Tired, ама наистина е трудно.................и все пак утрешният ден е по-добър.

# 7
 • Варна
 • Мнения: 446
Ако правиш списък на mobbing-о толериращите организации, включи моята бивша работа - банка с чужд мениджмънт, който допринесе много за повишаване на ефективността на въпросното явление /не просто толериране, ами целенасочено развъждане/, както и дружеството, в което работи съпруга ми, също отскоро с чужд собственик. В сегашната ми работа - средно голяма българска фирма, също го има оттук-оттам, но мащабите са несравними.
Винаги съм реагирала остро и гневно /вербалната агресия ми е професионална деформация/, но винаги почти началниците дават приоритет на мобъра, неясно защо. Обществен отзвук обикновено няма - другите по принцип си мълчат, за да не ги нарочат следващия път тях, пък и българите не са от бунтовните натури. Иначе в разговор на четири очи, може да ти изкажат съжаление и съчувствие. Определено пречи на работата, защото психическата енергия отива в борба с проблема, вместо със задачите.
Колкото до методите за справяне, две идеи, без претенции за патент:
1. "Проктър енд Гембъл" или да правиш много пяна с малко прах за пране - когато правиш нещо, колкото и да е незначително и на колкото и ранен етап да е, трябва да научат за него колкото се може повече хора.
2. "Verba volant, scripta manent" - Думите отлитат, но писаното остава, т.е. задължително дублиране на поставени или разменени задачи, дадени решения и предложения и т.н. с е-майл или факс.

# 8
 • Burgas
 • Мнения: 7 186
Хубавото - това е един вид школа, каляване на характера, ако оцелееш, ще си научил много за себе си и другите. ooooh!

Това е вярно, и при нас mobbing- а тече с пълна сила, много хора сме, малко повече жени и просто е неизбежно. Още повече, че хората които работят там са с голямо самочувствие, поради естеството на работата и винаги към новите /дори и да имат много стаж/ се отнасят с подозрение и лека доза пренебрежение. А нарочат ли те- край. Много колеги са напускали точно по тази причина. Не издържат.
А mobber- ите определено имат имунитет и поклонници, което е най- интересното. Rolling Eyes
Като гледам май навсякъде го има това. Confused

# 9
 • Пловдив
 • Мнения: 850
На предишната работа, където работих, това явление не само, че не се толерираше, но още от първия, втория ден ми казаха, че всички там са не само колеги, но и приятели и че ако има нещо, то се казва в очите, а не зад гърба и още по-малко пред клиенти.  Heart Eyes Поради този факт се чувствах изключит. комфортно там и мн. бързо се интегрирах.
На сегашната ми работа съм отскоро и засега нямам такива наблюдения. Надявам се да не се развъждат интриги и клюки. Иначе си взимам чантата и затварям вратата от външната й страна. Mr. Green

# 10
 • Sf
 • Мнения: 806
Искате ли да ви споделя малко от моя опит с клюкините, сплетните и интригите в офиса...
Значи преди близо три години почнах нова страхотна работа и веднага бях поставена на колене от шефките ми... Тормоз в най-тънката му проява, който ми бъркаше в здравето. Не знаех как да ги погледна в очите даже... Следяха ме за всичко, което говорех, правех, дори и в работата, от която нямаха представа, но винаги знаеха докъде съм стигнала... Страдах, ревях, ходех с неудоволствие на работа, досаждах с оплаквания на скъпия... Та се мина около година, когато просто спрях да им обръщам внимание, гледах да не им се набивам на очи, дори не ги заговарях, докато те не ме питаха за нещо... После като че ли се успокоиха, започнах да ги питам постоянно как да постъпя и за най-дребните неща... което ги четкаше страхотно Simple Smile питах ги за неща, които ги интересуваха, интересувах се от техните емоции, техните проблеми, без да давам съвети и винаги правех това, което искаха от мен, дори и да не го казваха на глас... Та така се научих да оцелявам Simple Smile Сега вече се държа, както обикновено съм, самата аз Simple Smile И се шегувам и се закачам, но  винаги внимавам на четири Simple Smile щото те винаги ще ме дебнат Simple Smile Трудно е, но без да ви отчайвам - навсякъде е така, винаги има такива кифли, които осмислят деня си като унижат някого... Нямат радост и споделеност в семейството и го избиват на работното място. Пък ако са с власт положение, тогава е страшничко Sad
Но не се отчайвайте, вие сте много над тях Simple Smile Радвайте се на нещата, които вие имате, а те не...
Обичам ви Simple Smile

# 11
 • Sofia
 • Мнения: 3 302

2. "Verba volant, scripta manent" - Думите отлитат, но писаното остава, т.е. задължително дублиране на поставени или разменени задачи, дадени решения и предложения и т.н. с е-майл или факс.

Абсолютно права си за това - поне като не може да се докажат клевети, да докажеш твоята позиция, пак е нещо!   bouquet

# 12
 • Мнения: 5 649
Аз също работа предимно с жени около мен, но като че ли mobbing-а не е така широко застъпен. Е, на моменти се е случвало някоя колежка да пуска злобни забележки по адрес на другите, но бързо бива поставена на място, не от кой да е, а от самите шефове. Те просто не обичат такива интриги и са го показали ясно. Не казвам, че няма конфликти на моменти, но аз самата съм се научила да не обръщам внимание и когато положението стане напечено, просто се оттеглям настрани и гледам сеир. За работата си давам отчет само на шефовете и преди да предприема нещо ги уведомявам. Така се избавям от приказки от типа "ама защо това е направено така" от страна на някои колеги. Като разберат, че шефовете знаят и са го разрешили, бързо млъкват.

# 13
 • Мнения: 2 292
в цяла Европа не знам, но в Германия мобинга е закононарушение. Мобинг е когато някой или някои се опитат влияят психически на рабптното място на даден човек с някаква цел. Може да изпозват национални, културни, расови, религиозни, полови, вкусови, битови и какви да е различия. С две думи нещо като дискриминация, но не по убеждение , а за постигане на цел на работното място. ако човек е обект на мобинг трябва веднага да се оплаче на работодателя, който е ДЛЪЖЕН да реагира и да се опита д аизбистри ситуацията, иначе самоя той е в срещу закона. Също така обекта на мобинг има право на психолог и болнични, за да си възстанови нервите. Има съветници , които могат да кажат на работодателя, как да си реши проблема.
Като цяло е доста гадно да тормозиш някого психологически. Не вярвам , ако се разбере, че някой постъпва така да остане в добри отношения с колегите си.

# 14
 • Германия
 • Мнения: 899
Аз работя само с мъже и винаги съм работела. В предната ми работа имаше само още една жена, но поддържахме нормални отношения, близки до симпатия, но никакво приятелство. Предишни работи - от вкъщи. Та..при мъжете го има обратното - прекалено груби са, не усещащи се, портещи и дрънкащи глупости. Но поне всичко е ясно.
Винаги гледам да се дистанцирам, без подробности от личния живот, старая се да ги научат  да ме уважават и да имат респект, особено сега, когато малко или много ги ръководя. Разбира се има и тъй наречените мъже-путки - тук има един такъв, който е хитър като змия, но много добре му хващам цаката - абсолютен игнор, не изпълнявам нищо от глупостите, които ме кара да правя вместо него и само го чакам да ми забие нож в гърба, за да го хвана на място.

Как можем да се борим с това - с ледено държание, упоритост и перфектно изпълнена работа. Ако някой от тях каже нещо на шефа ти, например измислица или най-простия пример - че се скатаваш - обясняваш студено на шефа, че резултатите от работата ти се виждат всеки ден, че нямаш неизпълнени задачи и както той знае скатаването не ти е основна черта. Шефа се усмихва и казва - разбира се, права си.
Ако положението е толкова грозно, че няма търпение - си сменяш работата.
Всеки ден се благодаря, че не работя с жени  Mr. Green Предпочитам да се справям с подценяване, отколкото да се боря непрестанно с клюки, интриги и лицемерие.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт