Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 13 юли 2006, 23:27 ч.

Детето ми не иска да говори езика!

 • 4 190
 • 32
 •   1
Отговори
 • New Zealand
 • Мнения: 5 183
Мами от близко и дале4, искам да се консултирам за поведението на моя Томи, който от 20 месе4ен е тръгнал с мен по плейцентровете, а от 2 месеца ходи и на детска градина, а все още не иска да говори английски. Сигурна съм, 4е все някой някога е пускал такава тема, не ми се ровеше да търся, защото на мен дерта ми е ТУК и СЕГА и иде ре4 за нас, а дете с дете не си прили4ат ... Кой знае, може и аз да съм пускала такава тема някога, но има разлика това на каква възраст е детето, ходи ли на градина и доколко има връзка с деца, говорещи същия език.
Томи е на 3 г и 7 месеца. както ве4е казах, ходим по Плейцентровете от 2 години по4ти, а на градина /доскоро 2 дни, сега 3, от 10,30 до 16/ - от 2 месеца. Сега ще копна малко от писаното от мен в седми4ната тема по слу4ая, за да знам 4е и мамите, които не пишат там, да ми дадат съвет и споделят опита си.
В градината ходи с кеф и си го взимам доволен и изпълнен с нови впе4атления и ... някоя нова думи4ка или израз на английски. Все още не иска да го говори този език, въпреки 4е доста думи и изрази знае и използва понякога у дома под формата на игра ... Дава пълен игнор на хората, с които се предполага да говори на английски. Мъл4и, кима, усмихва се, ина4е реагира адекватно, в пове4ето слу4аи. А ако аз му отговаря на английски пред хората, от у4тивост, а и за да му помогна на него в дадена ситуация, той се ядосва, обръща се към мен и на 4ист български, с гръб към останалите, и по4ти заповедни4ески тон, ми казва:"Мамо, аз съм ТомаШ. Говои на мене!Аа!"
Какво мислите по въпроса? О4аквам мненията на всеки, минал по нашия път.
Пропуснах да кава 4е:
1. Питали са ме дали изобщо говори  Shocked на някакъв език у дома.
2. У4ителките ме посъветваха да им напиша на един лист основни фрази и думи4ки на български, да им било по-лесно да му обясняват, както и 4ислата от 1 до 10 и т.н. НО според мен, това съвсем ще го обърка. Нали тук казват за двуези4ните деца, 4е е най-добре да им се предлага "one meal at a time", т.е един език у дома, например /или поне с мама/, другия в киндито /или с тате/ ... или в зависимост от дадения слу4ай.
Предварително благодаря!   bouquet

# 1
 • Sofia/ The Hague- Nl
 • Мнения: 1 760
Успокой се,детето си е съвсем нормално и можеш да си сигурна,че разбира всичко.
Аз съм дете от смесен брак и като дете ми беше много странно как така има големи,които не разбират какво искам да им кажа или ми говорят на някакъв техен си, по-особен език.Учителката в детската градина казала на майка ми,че имама аутизъм.Не съм говорела с децата.И с учителките.Ами как да им говоря,като не разбирам що се правят на утрепани и не ми говорят така,както си говорим в къщи.След известно време почнах да правя разлика с кого на какъв език да говоря.Все още има думи, които на единия език знам, а на другия -не.
В момента говоря свободно 4 езика и ползвам още 3.Изобщо не се кахъри,лека-полека детето ще не ще няма как да не проговори на английски.

  bouquet

# 2
 • The Promised Land
 • Мнения: 1 526
Майче, не се притеснявай! Дай на Томи ВРЕМЕ! Те момченцата са така. Моя Вик ходи цяла година на градина без грам да говори на иврит, когато аз му говорих той се сърдеше, а после еи така изведнъж- не можеш да му затвориш устата. Тукашната психоложка, казва че първо има пасивен език т.е набира езиков запас и е нормално да игнорира друго говорещите, което не значи че не ги слуша. Търпение и не го обърквайте допълнително- с мама говори БГ -ОК в детската EN-ok дай му време и не го насилвай- всичко ще се нареди от само себе си.

# 3
 • Spain
 • Мнения: 3 489
то4но проблем като твоя нямам - ние сме то4но обратно - говори испански и някоя дума български . когато съм аз и някоя испанка е буквално като стъписана - не знае на какъв език и как да го каже - така ми се струва . така 4е ще те посъветвам да не го насилва6 ..като му харесва да си говори български да го говори .. после ще проговори и англииския . аз мисля 4е ти се обижда ако не му говори6 на български защото го има за някаква важна даденост (може б инещо като таен код Simple Smile ) между двама ви . 100% ти гарантирам 4е  знае и двата и може би се 4уди на какъв да отговаря . Гери съм я хващала в няколко такива ситуации ..даи време на детето - ако ще те упокои познавам семеиство - рускиня - испанец.. тяхното мом4енце до скоро не говоре6е - по4ти нищо - отделни думи - сега запо4на да говори с баща си на испански с майка си на руски .  просто му е трябвало време да отдели двата езика и да ги осмисли

# 4
 • Scotland
 • Мнения: 1 860
Аз съвет не мога да дам, защото ми е още рано, но ми са ми интересни отговорите.  Blush Арвен, беше пускала тема, че детенцето и проговаря на английски. Май няма правило за това кой език ще предпочетат в началото, после искат не искат научават и двата.

# 5
 • Мнения: 734
Майка,и аз мисля,че не трябва да се притесняваш толкова...
И нашата история е подобна,но явно аз напоследък съм станала голям темерут...
Алекс ходи на градина от миналия Октомври.Първите няколко месеца по половин ден или само няколко часа.От края на януари -по цял ден.Едва от два-три месеца мога да кажа,че проговори на английски.Не само отделни думи,а изречения,като често между английските думи вмъква по една българска за благозвучие... LaughingИ при нас учителките в началото ми поискаха малък списък с наши думи.Но съм сигурна,че не го използваха.Детето започна само да повтаря,явно първо след другите дечица.Учителката му дори не очакваше от него кой знае какви постижения и беше много учудена,когато по време на една от програмите тя препитвала другите деца числата до 20 и понеже него не попитала,той сам отишъл ,побутнал я и започнал да й ги рецитира...
Преди време лого5ка ми беше дала съвет,че е добре ,единият родител изцяло да говори с детето на чуждия език.Може би този родител,който прекарва по-малко време с него.Опитахме,но синът ми започваше да вика всеки път,когато някой (аз или съпругът ми) започвахме да му говорим на английски.Той просто знаеше,че мама и тати говорят на "нашия  си" език,а в градината си има друг език за изразяване.Разграничаваше двете територии и не допускаше промяна.Само,когато му четях книжки на английски не протестираше.После неусетно започна да повтаря след мен.Сега вече ми отговаря на езика,на който му задавам въпроси.Сама можеш да прецениш времето - почти 5 месеца,откакто е по цял ден в градината. И най-големият прогрес направи за седмици според мен.Неусетно.Става,сякаш се отключва нещо в мозъчетата им.Иначе много книжки,филмчета на езика.Плейцентровете в нашия случай нямаха полза за езиковото му обогатяване.Мисля,че там децата остават доста дистанцирани.Различно е в училищната среда,където мама не е наблизо.Детето осъзнава,че трябва да се бори и оцелява само...
Веднъж разговарях и с логопед тук.И тя,а и учителките в градината са на мнение,че вкъщи детето трябва да говори родния си майчин език,защото иначе ще го забрави или изобщо няма да го научи.А средата достатъчно му помага за развитието на чуждия.Може да не става толкова бързо,колкото желаем,но помага.
И още веднъж - не се притеснявай!
Все пак потърси някои стари теми!Имаше доста съвети,които можеш да използваш като идеи,но така или иначе сама ще намериш правилния за вас път.
П.П.Извинявам се за дългия постинг...

# 6
 • Мнения: 1 630
Майка,
И според мен не трябва да се притесняваш и да му дадеш време.
Сина ме беше на 4 години като го пуснахме във френско езична среда, на училище по цял ден. Мълча около 1,5 месеца и после изведнъж се отприщи. По-малко от година по-късно вече не можеше да се различи, че не му е роден език.
Аз самата съм го изпитала на собствен гръб с руски на 7 години.

След като не ходи всеки ден на градина е логично да му отнеме повече време.
При положение, че говори на български и ходи с желание на градина, наистина според мен няма почва за притеснение.
Моята гледна точка, е че всеки родител трябва да говори на родния си език с детето, колкото и добре да владее чуждия. Аз лично не бих почнала да говоря с него на английски за да проговори по-бързо, но ти си решаваш, много хора го правят.

Чакам с нетърпение темата ти - "Помощ, не спира да говори на английски. Как го го накарам да млъкне ( или да говори на български)

P.S.  Страшен е сладур

# 7
 • Италия
 • Мнения: 5 474
Майка и аз ще подкрепя мнението на другите момичета..трябва му малко време и ще видиш после!  Peace

# 8
 • Мнения: 2 292
Според мен му дай време и всичко ще си дойде на мястото, но аз не съм педиатър .

# 9
 • Мнения: 9 121
Майка, имам подобен опит на твоя с каката.
Като тръгна на 3 г на градина говореше откъслечно и само български. В градината отказваше да говори, държеше се сякаш не разбира, а когато баща и говореше на немски у дома му кимаше с разбирателство.
Тогава ходихме на лекар по друг повод и той ни посъветва да спрем българския за известен период и да говорим изключително и само на немски в къщи. Няма да ти казвам колко ми беше трудно да се контролирам да не изпусна по някоя дума на български подсъзнателно. За около 3-4 седмици каката дръпна - отпусна се и проговори на немски, както у дома, така и в детската градина. Почна да връзва изречения, което до момента липсваше. Дори не употребяваше АЗ, а говореше за себе си в 3 л. ед.ч.
Имахме 10 посещения при логопед в този период, като жената работеше с нея върху граматиката най-вече.
След повторна консултация с доктора, той прецени, че можем да включим българския отново.
Оттогава тя говори и двата езика без спънки.
Най-добре е да говориш с логопед, дали това ще е правилна посока или ще ти даде друг съвет.
Успех и не се отчайвай! Децата си имат свои темпове на развитие.

# 10
 • gatorland
 • Мнения: 3 478
Ами аз още не съм се сблъскала с този период, но си мисля че ако и в къщи му се говори на англ. може и да помогне, поне докато се отпусне детето. Ние практикуваме един родител БГ, а другия Англ.. Дано помогне занапред. Така ми беше пропоръчано, така и правим, но всяко дете си е индивидуално, и не е гаранция че една техника ще помогне на 2 деца. Най-важното е да му дадете време и да не го притискате, ще си проговори рано или късно. Hug

# 11
 • New Zealand
 • Мнения: 5 183
Благодаря на вси4ки за отговорите, а на raly и за комплимента.
Помня 4е са пускани такива теми тук, но все идеше ре4 за де4ица на по 2, максимум 2,5 години. на тази възраст ние бяхме доста зле откъм говор изобщо.  само български, и то бебешки и аз си казвах:"Е, ще го нау4и английския един ден, няма къде да ходи! Нали вси4ко около него е на английски..." да, ама ето 4е ве4е сме на 3 години и 7 месеца. След по-малко от година и половина ще сме у4еници... и не ми се мисли какъв стрес е да си у4еник, ако не си добре с езика ...
Да му говорим на английски у дома е по4ти изклю4ено, никак не си го представям. Понякога използвам фрази и изре4ения, най-ве4е за да го улесня за в градината, като например "Хайде ела да си измиеш ръцете, Томи! Wash your hands!" или само на английски му го казвам, а той ядосано:"Няма да ми казваш ОШ Йо хендс, азба ли /разбра ли/, ааааааааа?!
В градината в4ера, като го взимах, ми казаха, 4е реакциите му ставали доста по-адекватни, но и те са доста настоятелни, много му говорят и са се амбицирали да проговори скоро  Hug Heart Eyes
Обещавам да се похваля, като го проговори пустия му английски и се надявам да не е съвсем за сметка на родния  Wink Mr. Green
Още веднъж благодаря на вси4ки!

# 12
 • usa
 • Мнения: 3 367
..аз не бих говорила на англииски у дома;убедена съм че синът ти разбира абсол.100% езика и ако реши няма да има никакър комуникационен проблем;според мен положението е за радост по-скоро че детето говори бг,ние  водим друг спор
-хайде Ния влез у дома
-Niа com-en house mama>
-да Ния,ела вътре и си обуи джапанките
-no,Niq wants bosi(koeot e da hodi bosa)..no socks,no buwki(k e obuwki)

# 13
 • Мнения: 7 837
Аз нямам все още собствени наблюдения, но съдейки по 2 българчета наоколо, наистина се свиква за 1-2 месеца в градината или предучилищната. На това разчитам и аз.
Ние вече караме по системата - аз му говоря на български (и някои неща ги повтарям на английски), баща му по-често на английски. Обаче забелязвам, че изобщо не слуша баща си в този случай  ooooh!

# 14
 • New Zealand
 • Мнения: 5 183

-no,Niq wants bosi(koeot e da hodi bosa)..no socks,no buwki(k e obuwki)


Това е много сладко  Mr. Green Hug Heart Eyes

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт