Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
  • 7 дек. 2004, 08:47 ч.
  • Преглеждания  67 494  Мнения  120  Онлайн  1
Отговори
  • София, Борово
  • Мнения: 1 772
кой какво и как приготвя за Коледа и Нова година
 Close-mas:

Реклама
# 1
  • Мнения: 5 876
Къщичка от меденки

1 яйце
1 чаша олио
половин чаша мед
една чаша захар
1 лъжичка канела
брашно до твърдо тесто
може и малко индийско орехче, по желание е.

Включва се фурната да се загрее.
Меси се твърдо тесто, разточва се на кори. Аз го разточвам върху хартия за печене за по-лесно. После изрязвам стени и покрив - естествено, стените с еднаква височина, само двете малки се правят с едни триъгълничета отгоре. Можете да пробвате първо от хартия да видите дали ще се напасне добре.
Примерно 5 на 8 см е добре за дългата стена, късата 5 на 5 плюс триъгълничето отгоре (трябва обаче двете триъгълничета да са еднакви!) Изрязвам прозорчета и врата.
Махам излишното от хартията за печене. Пече се малко в предварително загрятата фурна (внимавайте, става много бързо!) Може да се опече и подложка за къщата, иначе може да се направи върху нещо преносимо (например поднос или подложка за хранене и т.н.). Изрязват се оградка, елхичка и каквото се сетите. Правила съм примерно заек и магаре.

За слепване:
1 белтък
1 ч.л. лимонтузу
пудра захар (доста)
Забърква се до консистенция на лепило.

Първия ден се правят стените, оставят се една вечер да се стегнат и тогава се лепи и покрива. Трябва да се държи отначало леко с ръка (или да се подпре с нещо) поне 3-4 минути, докато захване, а после около половин час поне е добре да не се мести. Казвам го от горчив опит - първия път все ми се срутваше къщичката. Тази година съм сложила "греди" от солети и купчина "дърва" в двора.
Украсяваш по вкус с разни бонбони. Бонибон вършат чудна работа например.
С останалото тесто могат да се правят разни човечета, зайци, кученца и прочие, или пък да се даде на детето то да натвори нещо.





# 2
# 3
Анда, копнах си рецептата и ще се пробвам .....пък дано стане

Бижу и от тебе бая съм "накопнала" , че да видим накрая какво ще излезе Blush

# 4
  • Мнения: 5 876
Хонда, пробвай с шаблоните от този сайт
http://www.pastrywiz.com/cakes/gingerbreadhouse.htm
Аз нямам принтер вкъщи, затова го правих на ръка с линийката, ама има и по-лесен начин.

На Бижу й правих първите сладки и станаха супер. Наистина са по-вкусни, като постоят (слагам по едничка в чорапчето на детето и то ме "черпи")

# 5
Благодарско за сайтчето. Бутнах го към фейвърит. Засърбяха ме ръцете да правя нещо Grinning

# 6
  • София
  • Мнения: 3 260
Нещо съм настроена на коледна тема. Много ми се иска да направя различни коледни сладкиши и украса за вкъщи. Сигурна съм, че на малкия ще му харесат.
Чудя се дали е много рано да правя тази къщичка? Колко време може да издържи? Украсата разтопява ли се от топло? Сигурно трябва да я държиме на по-хладно?

# 7
  • Мнения: 5 876
Страйпър, нямам идея колко ще издържи, но все пак не е ли ранко - няма средата на ноември!
Иначе меденките са трайни, в глазурата обаче има белтък... не бих я държала месец и половина. Има и друг момент - освен на хладно трябва да я държиш и на скришно...
Аз я правих 2-3 дена по-рано.

# 8
  • Варна
  • Мнения: 5 011
На Бижу сладките са бижу....при нас не са коледни а са целогодишни заради Сиси, много и харесват и ме кара да ги правим:-)

# 9
  • Varna
  • Мнения: 1 399
Страйпър, нямам идея колко ще издържи, но все пак не е ли ранко - няма средата на ноември!
Иначе меденките са трайни, в глазурата обаче има белтък... не бих я държала месец и половина. Има и друг момент - освен на хладно трябва да я държиш и на скришно...
Аз я правих 2-3 дена по-рано.
Споделям мнението на Анда.
Но пък ако имаш от сега желание за сладкарски подвизи  chef, направи си пробна къщичка  Grinning Майсториш сега една, изяждате я... пък преди Коледа правиш нова.

# 10
  • София
  • Мнения: 3 260
Благодаря за отговорите.
Прави сте - трябва да стане поне декември.
Мога да се пробвам да направя шолен. Той нали има трайност.
В момента имам голямо желание за майсторене. Мисля, че през декември ще ми е много натоварено. Имаме 2 рождени дни и 1 именен ден точно преди Коледа.

На Бижу сладките са бижу....при нас не са коледни а са целогодишни заради Сиси, много и харесват и ме кара да ги правим:-)

Кои сладки? В една тема има доста видове коледни сладки и сладкиши от Biju1.  С кои да започна Simple Smile

# 11
  • София
  • Мнения: 4 813
откога я чакам тази тема! даже вчера си мислех да пусна такава, ама не се престраших - нали не сме преполовили ноември...

та аз съм решила в последната събота преди празниците (примерно 17 декември) да пека сладки. имам много рецепти за сладки, които могат да престоят една седмича, че и повече при условие, че са добре скрити. мисля примерно да опека 4-5 вида сладки в подходящи форми - разбира се с помощта на децата.

всъщност, опитвам се да организирам празничен декември: първата събота - украсяваме елхата, втората събота - майсторим допълнителни украшения, рисуваме картички и т.н., третата събота - ще печем сладки, а четвъртата - ...ще готвим постни и не толкова постни манджи.

тук чакам да се намеси Спаска - предчувствам, че може да ни зарадва с рецепта за капама. както казваше едно детенце "стомахчето ми го подсказва" Laughing

# 12
  • Варна
  • Мнения: 1 656
Правя голям глинен гювеч, който къкри цял ден във слаба фурна.
Най-оъдолу слагам зелеви сърмички,след това свинсо месце,пилешко месце и кърначета,една голяма опаковка гъби и заливам със сметана. Става мозък.Задължително правя баница и питка.  chefИма също домашно приготвени сладки а за децата коледни вкусотии.Салатки и други глезотийки.

# 13
  • Мнения: 5 876
От сладките на Бижу аз съм правила първите, тези, при които маслото се нарежда отстрани и после всичко се кълца с нож. Станаха супер и бяха наистина много трайни. Благодарско на Бижу!
Аз смятам да се пробвам да ушия коледен календар под формата на човече с 24 джобчета на дрехата, които да се номерират и във всяко едно джобче всеки декемврийски ден до Коледа да си оставяме подарък. Засега за детето, после може и за ЛС.

# 14
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 604
Здравейте момичета Grinning

Тази рецепта я бях пуснала и в "Родители в чужбина", но много от вас не поглеждат там, та ако се интересувате, ето я:



Новогодишни(коледни) медени курабии за елха

250г пудра захар
3 яйца
120 г мед
400-500g брашно(колкото поеме)
1 ч.л канела на прах
1/2 ч. л джинджифил на прах
1/2 ч. л индийско орехче на прах
щипка карамфил
1 белтък за намазване

Глазура:
140г пудра захар
1белтък
няколко капки лимон

Приготовление:

Разбиват се яйцата със захарта, прибавят се меда, подправките и постепенно брашното да омесването на меко и гладко тесто. Разточва се на посипана с брашно дъска около 4 милиметра тънка кора и се изрязват различни формички. нареждат се в намаслена тава и се пекат около 10-15 минути на 160-170°Ц Още топли се намазват с разбитият белтък.

Глазура:

Пресятата захар се смесва с белтъка и лимоновият сок и се разбива на гладка маса. Слага се във фунийка и се украсяват вече изтиналите сладки!



Изглеждат така:



Имам още една любима коледна рецепта за медени пастички с орехи, но сега нямам време да я напиша, ако някой я иска, свиркайте Laughing


PS.А, да и да знаете, че тези медени сладки се правят около месец преди Коледа и се оставят да отлежат - така са най-вкусни:)) не се притеснявайте, че има белтък в глазурата - той изсъхва и не е вреден:))

Последна редакция: пт, 16 дек 2005, 10:03 от natalyna

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт