Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 120 отговора

София, Борово

Мнения: 1 771
кой какво и как приготвя за Коледа и Нова година
 #X-mas
Цитирай


Мнения: 5 876
Къщичка от меденки

1 яйце
1 чаша олио
половин чаша мед
една чаша захар
1 лъжичка канела
брашно до твърдо тесто
може и малко индийско орехче, по желание е.

Включва се фурната да се загрее.
Меси се твърдо тесто, разточва се на кори. Аз го разточвам върху хартия за печене за по-лесно. После изрязвам стени и покрив - естествено, стените с еднаква височина, само двете малки се правят с едни триъгълничета отгоре. Можете да пробвате първо от хартия да видите дали ще се напасне добре.
Примерно 5 на 8 см е добре за дългата стена, късата 5 на 5 плюс триъгълничето отгоре (трябва обаче двете триъгълничета да са еднакви!) Изрязвам прозорчета и врата.
Махам излишното от хартията за печене. Пече се малко в предварително загрятата фурна (внимавайте, става много бързо!) Може да се опече и подложка за къщата, иначе може да се направи върху нещо преносимо (например поднос или подложка за хранене и т.н.). Изрязват се оградка, елхичка и каквото се сетите. Правила съм примерно заек и магаре.

За слепване:
1 белтък
1 ч.л. лимонтузу
пудра захар (доста)
Забърква се до консистенция на лепило.

Първия ден се правят стените, оставят се една вечер да се стегнат и тогава се лепи и покрива. Трябва да се държи отначало леко с ръка (или да се подпре с нещо) поне 3-4 минути, докато захване, а после около половин час поне е добре да не се мести. Казвам го от горчив опит - първия път все ми се срутваше къщичката. Тази година съм сложила "греди" от солети и купчина "дърва" в двора.
Украсяваш по вкус с разни бонбони. Бонибон вършат чудна работа например.
С останалото тесто могат да се правят разни човечета, зайци, кученца и прочие, или пък да се даде на детето то да натвори нещо.





Цитирай


Мнения: 645
http://www.bg-mamma.com/viewtopic.php?t=10463
Цитирай
Анда, копнах си рецептата и ще се пробвам .....пък дано стане

Бижу и от тебе бая съм "накопнала" , че да видим накрая какво ще излезе Blush
Цитирай


Мнения: 5 876
Хонда, пробвай с шаблоните от този сайт
http://www.pastrywiz.com/cakes/gingerbreadhouse.htm
Аз нямам принтер вкъщи, затова го правих на ръка с линийката, ама има и по-лесен начин.

На Бижу й правих първите сладки и станаха супер. Наистина са по-вкусни, като постоят (слагам по едничка в чорапчето на детето и то ме "черпи")
Цитирай
Благодарско за сайтчето. Бутнах го към фейвърит. Засърбяха ме ръцете да правя нещо Very Happy
Цитирай

София

Мнения: 3 250
Нещо съм настроена на коледна тема. Много ми се иска да направя различни коледни сладкиши и украса за вкъщи. Сигурна съм, че на малкия ще му харесат.
Чудя се дали е много рано да правя тази къщичка? Колко време може да издържи? Украсата разтопява ли се от топло? Сигурно трябва да я държиме на по-хладно?
Цитирай


Мнения: 5 876
Страйпър, нямам идея колко ще издържи, но все пак не е ли ранко - няма средата на ноември!
Иначе меденките са трайни, в глазурата обаче има белтък... не бих я държала месец и половина. Има и друг момент - освен на хладно трябва да я държиш и на скришно...
Аз я правих 2-3 дена по-рано.
Цитирай

Варна

Мнения: 4 635
На Бижу сладките са бижу....при нас не са коледни а са целогодишни заради Сиси, много и харесват и ме кара да ги правим:-)
Цитирай

Varna

Мнения: 1 399
Страйпър, нямам идея колко ще издържи, но все пак не е ли ранко - няма средата на ноември!
Иначе меденките са трайни, в глазурата обаче има белтък... не бих я държала месец и половина. Има и друг момент - освен на хладно трябва да я държиш и на скришно...
Аз я правих 2-3 дена по-рано.
Споделям мнението на Анда.
Но пък ако имаш от сега желание за сладкарски подвизи  chef, направи си пробна къщичка  Very Happy Майсториш сега една, изяждате я... пък преди Коледа правиш нова.
Цитирай

София

Мнения: 3 250
Благодаря за отговорите.
Прави сте - трябва да стане поне декември.
Мога да се пробвам да направя шолен. Той нали има трайност.
В момента имам голямо желание за майсторене. Мисля, че през декември ще ми е много натоварено. Имаме 2 рождени дни и 1 именен ден точно преди Коледа.

На Бижу сладките са бижу....при нас не са коледни а са целогодишни заради Сиси, много и харесват и ме кара да ги правим:-)

Кои сладки? В една тема има доста видове коледни сладки и сладкиши от Biju1.  С кои да започна Smile
Цитирай

София

Мнения: 4 812
откога я чакам тази тема! даже вчера си мислех да пусна такава, ама не се престраших - нали не сме преполовили ноември...

та аз съм решила в последната събота преди празниците (примерно 17 декември) да пека сладки. имам много рецепти за сладки, които могат да престоят една седмича, че и повече при условие, че са добре скрити. мисля примерно да опека 4-5 вида сладки в подходящи форми - разбира се с помощта на децата.

всъщност, опитвам се да организирам празничен декември: първата събота - украсяваме елхата, втората събота - майсторим допълнителни украшения, рисуваме картички и т.н., третата събота - ще печем сладки, а четвъртата - ...ще готвим постни и не толкова постни манджи.

тук чакам да се намеси Спаска - предчувствам, че може да ни зарадва с рецепта за капама. както казваше едно детенце "стомахчето ми го подсказва" Laughing
Цитирай

Варна

Мнения: 1 656
Правя голям глинен гювеч, който къкри цял ден във слаба фурна.
Най-оъдолу слагам зелеви сърмички,след това свинсо месце,пилешко месце и кърначета,една голяма опаковка гъби и заливам със сметана. Става мозък.Задължително правя баница и питка.  chefИма също домашно приготвени сладки а за децата коледни вкусотии.Салатки и други глезотийки.
Цитирай


Мнения: 5 876
От сладките на Бижу аз съм правила първите, тези, при които маслото се нарежда отстрани и после всичко се кълца с нож. Станаха супер и бяха наистина много трайни. Благодарско на Бижу!
Аз смятам да се пробвам да ушия коледен календар под формата на човече с 24 джобчета на дрехата, които да се номерират и във всяко едно джобче всеки декемврийски ден до Коледа да си оставяме подарък. Засега за детето, после може и за ЛС.
Цитирай

Czech Republic

Мнения: 2 592
Здравейте момичета Very Happy

Тази рецепта я бях пуснала и в "Родители в чужбина", но много от вас не поглеждат там, та ако се интересувате, ето я:



Новогодишни(коледни) медени курабии за елха

250г пудра захар
3 яйца
120 г мед
400-500g брашно(колкото поеме)
1 ч.л канела на прах
1/2 ч. л джинджифил на прах
1/2 ч. л индийско орехче на прах
щипка карамфил
1 белтък за намазване

Глазура:
140г пудра захар
1белтък
няколко капки лимон

Приготовление:

Разбиват се яйцата със захарта, прибавят се меда, подправките и постепенно брашното да омесването на меко и гладко тесто. Разточва се на посипана с брашно дъска около 4 милиметра тънка кора и се изрязват различни формички. нареждат се в намаслена тава и се пекат около 10-15 минути на 160-170°Ц Още топли се намазват с разбитият белтък.

Глазура:

Пресятата захар се смесва с белтъка и лимоновият сок и се разбива на гладка маса. Слага се във фунийка и се украсяват вече изтиналите сладки!



Изглеждат така:



Имам още една любима коледна рецепта за медени пастички с орехи, но сега нямам време да я напиша, ако някой я иска, свиркайте Laughing


PS.А, да и да знаете, че тези медени сладки се правят около месец преди Коледа и се оставят да отлежат - така са най-вкусни:)) не се притеснявайте, че има белтък в глазурата - той изсъхва и не е вреден:))
« Последна редакция: пт, 16 дек 2005, 10:03 от natalyna »
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 120 отговора