Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 703
Какво рисува детето/децата ви?

Има ли неща, образи, картини, които изобразяват по-често? Забелязали ли сте кои цветове предпочитат? Искат ли помощ от вас, за да нарисуват нещо или за вас остава само възхищението от картината Grinning?

Въпросът ми е продиктуван от следното: дъщеря ми е на 3г.и7месеца; обича да рисува с пастели, цветни моливи, да оцветява върху готови книжки с картинки /или принтирани от нета/. Досега обаче винаги сме рисували заедно /може би защото и на мен ми доставя удоволствие да го правя/.
Днес си направих следния експеримент - дадох й бели листи и водни бои; оставих я сама да рисува; след около половин час тя ми донесе с усмивка "картината"; погледнах я и онемях: имаше зелена поляна с много шарени цветя и огромна червена "локва" - около 1/4 от листа; попитах я: "Какво е това червеното?". Отговорът /казан напълно спокойно/ беше: "Кръв" Shocked.

Случвало ли се е децата ви да рисуват подобни неща и как го обясняват?
Дъщеря ми определено не гледа кръвожадни филми, а миролюбива анимация.

# 1
 • Мнения: 4 315
Извънземни Rolling EyesМай прекалява с гледането на Телетъбисите.

# 2
 • Между гори и планини
 • Мнения: 4 263
Моя син рисува коли...мноооого коли, автобуси, лодки, самолети...

# 3
 • Sofia - Младост
 • Мнения: 2 243
   Ами моят син като беше на възрастта на дъщеря ти рисуваше вулкани и някакви гигантски мутирали мравки, които ядяха хора  Shocked! Никога не сме гледали или говорили за такива неща като гигантски буболечки, още повече мутирали, но от малкия разбрах , че това бил хита в детската сред момчетата и си измисляли всякакви истории с въпросните мравки! Сега вече не рисува такива щуротии, но честно казано не си и пада особено по рисуването!

# 4
 • Варна
 • Мнения: 7 354
Човечета и слънце.  Laughing

# 5
 • Мнения: 5 876
Абстракции, мен ако питаш
Ако питаш нея - хора рисува. Най-много се старае да нарисува себе си, баща си и мен. Кимам и казвам, че сме мнооого красиви  Laughing

За твоето дете - ами не го приемай толкова навътре, може от градината да го е прихванало, може от други деца... а най-вероятно изобщо не прави връзката кръв-насилие-болка.

# 6
 • При хората, които обичам
 • Мнения: 3 193
Малката рисува черги  Mr. Green - драсканици някакви, които татко и кръсти черги, за да си имат име  Joy

# 7
 • Мнения: 703
Благодаря на всички отговорили.

За твоето дете - ами не го приемай толкова навътре, може от градината да го е прихванало, може от други деца... а най-вероятно изобщо не прави връзката кръв-насилие-болка.

Anda Simple Smile, дъщеря ми не посещава детска градина, заради алергии.
ТV у дома стои само за украса /за разлика от 24 часа включения компютър/ - т.е. няма как да види от филми такива сцени.

За нея подбираме детски дискове с анимация и музика.

Ох, сега като се замисля ooooh! ... преди 9 месеца преживяхме смразяваща катастрофа / с 2-месечен възстановителен период за мен и съпруга ми; на дъщеря ми за щастие й нямаше нищо/ - възможно ли е да има връзка ? или ... е просто случайност ...

# 8
 • Там някъде
 • Мнения: 1 113
Вали, а детето говори ли за катастрофата?
Питам, защото ние също претърпяхме катастрофа преди година и въпреки, че като по чудо се отървахме без наранявания, Лили започна да се напикава през нощта. Говорихме с лекар, който ни каза че е на стресова основа и с времето ще отшуми. След около два месеца Лилия спря да се напишква. Вкъщи не говорехме за катастрофата. И въпреки това, качеше ли се в колата главата й постоянно беше обърната назад и видеше ли кола започваше да пищи: "Ще ни ударят, ще ни ударят ..." Сега вече е по-спокойна.
Надявам се при вас нещата да не са отзвук от това, което сте преживели. Наблюдавай я и ако забележиш, че кръвта присъства и в други нейни картини, потърсете лекар. Hug

# 9
 • софия
 • Мнения: 1 047
здравей,включвам се за да ти кажа нещо което може н би не ти е хрумнало..
понякога децата просто рисуват ,налагат боичките и каквото стане пък после го оприличават на нещо когата възрастните ги попитат.при децата когато са малки и още нямат стремежа за пресъздаване на образ рисуването е по скоро изследване лист -боя-цвят-нанасяне-цапане-игра.удивяват се от този процес наречен рисуване,за тях това е страхотно удовлствие,те просто правят,не влагат мисъл защото за тях той не е от значение-важно е деиствието.и когато големите ги попитат "Какво е това" нормално е детето да каже първото каквото му хрумне за да отговори-във вашия случай отговорът кръв е бил най-възможният заюото е наи-директният,най-първоначалната асоциация.замисли се ти какво би оприличила едно червено петно в първия момент...............не са много нещата които биха ти хрумнали,да не кажа че аз в момента дори не се сещам.И не се сещам точно защото това е първта асоциация и съответно тя избутва всички останали в момента  на времето за даване на отговор на въпроса "какво е това?"
 много дълго стана,но и да е кръв наистина  не е обезпокоително.....
айде чао от мен

# 10
 • Мнения: 703
Вали, а детето говори ли за катастрофата?

Вкъщи не говорехме за катастрофата. И въпреки това, качеше ли се в колата главата й постоянно беше обърната назад и видеше ли кола започваше да пищи: "Ще ни ударят, ще ни ударят ..." 

Safo, съжалявам за това, което сте преживели.

Да, дъщеря ми говори за катастрофата; ние се ограничавахме да го правим, но като че ли е по-добре да я изслушваме ...

Мисля, че ще успее да го преодолее с наша помощ - тя е много жизнерадостно и слънчево дете Heart Eyes. Не възнамеряваме да се обръщаме към лекар  Stop.

Отклонихме се от темата; но ми беше полезно да прочета за някой, който е преживял същото.  Hug

# 11
 • София
 • Мнения: 31 567
Децата са много впечатлителни. МИналото лято бяхме с Дияна в бедствения район... помни мамка му. Това лято на последната голяма буря затънахме с едно такси в Красна Поляна... беше ад.
Онази вечер Дияна рисува. После започна да ми разяснява - това е нашия блок, това е дъжда....
На въпроса какви са тези черни петна отгоре, тя отговаря "гадните облаци".

# 12
 • София
 • Мнения: 11 444
Аз мисля, че Амели е абсолютно права!!!

# 13
 • Кори Селести
 • Мнения: 5 544
http://www.tamnev.com/rez/drows/

Ей такива неща...Simple Smile

Знам със сигурност, че има череша и круша...и като че ли град имаше....но не знам точно кое какво е:)

# 14
 • Мнения: 9 118
Принцеси, принцеси и пак принцеси.
От време на време къщи с дворче, много дървета и едно усмихнато слънце от ръб до ръб. Небето задължително има облачета - като ангънца. Дърветата имат ръце (не клони) и листа в место пръсти.
Обича да си рисува редички от сърчица, звездички, кръгчета и вълнички. Любимите и цветове са цялата гама на розово, лилаво, червено и синьо. Много рядко позлва останалите цветове, но ги ползва точно.
Вече е по-голяма и рисува цели сюжети, но в началото (на възраст 3 1/2г) бяха само ухилени детски лица, после цели тела и т.н.
Като цяло рисуването показва етапа на интелектуално развитие на децата - колкото повече обекти с ясно очертана форма има на листа, толкова е по-напред детето. Има си фази на разтежа в рисуването, през които минава всяко дете - едно по-рано, друго по-късно.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт