Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ISTANBUL

Мнения: 206
Poneje mnogo obi4am cpanak,i znam samo 2 recepti,ako moje da mi napi6ete?
Цитирай
Лазаня със спанак
италианска кухня / основни ястия с месо


ПОРЦИИ: 6

ПРОДУКТИ:
Тесто:
600 г брашно
3 яйца
1/2 ч.л. черен пипер
1/2 ч.л сол
300 г спанак
Сос:

3 с.л. доматено пюре
2 глави лук
3-4 моркова
1 ч.л. чубрица
1 ч.л. босилек
щипка сол
2 с.л. брашно
1 к.ч. краве масло
4 ч.ч. прясно мляко

Плънка:
700 г спанак
250 г сирене
350 г кашкавал

 
ПРИГОТВЯНЕ:
Ако използвате пресен спанак той трябва предварително да се изчисти, свари, изцеди и пасира. От продуктите се замесва твърдо тесто и се оставя да престои 20-30 мин. Тестото се разточва на кори с дебелина окоо 2 мм. Корите се вярят в кипяща вода с добавени 1,2 с.л. олио за около 5-10 мин(корите трябва да със жилава и еластична структура). Сварените кори се изцеждат и подсушават.
Зеленчуцие за соса се сваряват и пасиат. Разредете оматеното пюре с малко вода и сложете да заври. Към него се добавят пасираните зеленчуци и се вари около 15 мин. в края се добавяр подправките.
Отделно от маслото, брашното и млякото се приготвя сос "Бешамел" със средна гъстота и се прибавя към основния сос при непрекъснато бъркане. Оставя се още 5 мин. да ври.
В предварително намазана с масло тавичка се поставя една кора. Намазва се с готовия сос и натрошено сирене и спанак. Поставя се втора кора, намазва се със сос и се поръсва със настърган кашкавал. Третата е със сос, сирене и спанак. Четвъртата, последна кора се намазва със сос и се поръсва с настърган кашкавал. Лазанята се запича в предварително загрята фурна (250градуса) за около 30-40 мин.

 
Пържен спанак със сирине
Продукти
спанак - 1 кг
сирене (натрошено) - 200 гр
яйца - 3 бр (по желание)
кашкавал - 200 гр
магданоз - 2-3 стръка (по желание)
олио - 3-4 с.л.
Приготвяне
Почистеният и нарязан спанак се задушава в масло докато остане на мазнина. Добавя се сиренето и по желание яйцата. Разбърква се добре и се оставя под похлупак за 5-10 минути.

Сервира се поръсен с настърган кашкавал и магданоз


БАНИЦА СЪС СПАНАК
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

1 пакет точени кори
1 кг спанак
2 глави лук

1 връзка магданоз
½ връзка джоджен
½ ч.ч. олио
3 яйца

щипка сода бикарбонат
1 ч.ч. натрошено сирене
2 с.л. кисело мляко
2 с.л. трапезен маргарин
 

ПРИГОТОВЛЕНИЕ:

1. Почистете, нарежете на ситно и попарете спанака.
2. Задушете почистения и ситно нарязан лук в олио с малко вода. Свалете съда от котлона и прибавете спанака и ситно нарязаните магданоз и джоджен.
3. С бъркане добавете към сместа разбитите яйца, сиренето и содата.
4. Започнете да нареждате в намазнена тавичка пласт кори, пласт плънка, като я разпределяте равномерно, за да стигне до края. Най-горната кора намажете обилно с трапезния маргарин.
5. Печете в предварително загрята до 170 градуса фурна до златисто кафяво.

Втори вариянт на баница със спанак
Баница
 

Съставки: 1 кг. брашно, 1 кг. спанак, 300 г. бяло саламурено сирене, 1,5 лъжици кисело мляко, 200 г. краве масло, 1 супена лъжица олио, 1 супена лъжица оцет, сол.

 

Поставете почистения и нарязан спанак в нагорещеното масло. След като сместа се охлади, прибавете към натрошеното сирене и млякото. Замесете тестото с брашното, олиото, оцета, солта и водата. Разделете сместа на 5 части (може да използвате и готови кори). Намажете дъното на тавата с олио, поставете първия пласт и го поръсете със спаначената плънка. Поставете втория пласт, поръсете със спанак. Полейте най-горния слой с разтопено масло.

 

Печете на умерена фурна.

Спаначено пюре със сирене


Продукти: 1 и 1/2 чаена чаша прясно мляко, 250 г краве сирене, 1,5 кг пресен спанак, 1 пакетче масло (125 г), 1 глава чесън, 5-6 супени лъжици брашно, джоджен, сол на вкус
Начин на приготвяне: Изчистеният и измит спанак се нарязва на едро и се сварява в малко подсолена вода. Изцежда се и се пасира с миксер. В тиган се запържва маслото с брашното. Когато брашното стане златисто се прибавя спаначената каша и млякото, което е предварително леко загрято. Добавя се счуканият чесън. Бърка се непрекъснато, за да не загори. Когато се сгъсти достатъчно се добавя накълцаният джоджен. Сервира се като отгоре се настъргва сирене. Може върху всяка порция да се сложи по едно яйце – пържено или “на очи”.


Супа от спанак.

1 глава лук
1кг спанак
150гр сирене
фиде или ориз
1 яйце
лъжичка кисело мляко

Запържва се лука предварително и се добавя вода. Слага се и фидето (ориза) да се сварят и когато са почти готови се слага и спанака. След като супата е готова се застройва с яйцето разбито с киселото мляко и се добавя натрошеното сирене.
Цитирай


Мнения: 3 452
Освен баналната мусака от ориз със спанак, правя и следното:

около 1 кг картофи се сваряват, обелват и намачкват на пюре с малко масло, да речем 50 гр.
задушават се: лук, праз лук, спанак до омекване и се добавя натрошено сирене, сол, черен пипер, подправки от сорта на джоджен или машерка или друго и сместта се обърква хубаво.
по-висока тавичка или йенска тенджера се намазва  с масло и се поръсва обилно с галета (така се получава нещо като коричка и яденето не се разпада). половината от картофеното пюре се разстила по дъното и стените, вътре се разпределя плънката, отгоре се намазва остатъкът от картофите, а може пюрето да се шприцова на розички!, поръсва се с малко галета и парченца масло и се пече, но повечко, около час и нещо да се стегне хубаво...
ако тавата е кръгла се реже на триъгълни парчета като торта.

малко играчка е тази манджа, но много ефектна и вкусна...
Цитирай

Варна

Мнения: 6 760
Цитат на: Taneto
Освен баналната мусака от ориз със спанак, правя и следното:

около 1 кг картофи се сваряват, обелват и намачкват на пюре с малко масло, да речем 50 гр.
задушават се: лук, праз лук, спанак до омекване и се добавя натрошено сирене, сол, черен пипер, подправки от сорта на джоджен или машерка или друго и сместта се обърква хубаво.
по-висока тавичка или йенска тенджера се намазва  с масло и се поръсва обилно с галета (така се получава нещо като коричка и яденето не се разпада). половината от картофеното пюре се разстила по дъното и стените, вътре се разпределя плънката, отгоре се намазва остатъкът от картофите, а може пюрето да се шприцова на розички!, поръсва се с малко галета и парченца масло и се пече, но повечко, около час и нещо да се стегне хубаво...
ако тавата е кръгла се реже на триъгълни парчета като торта.

малко играчка е тази манджа, но много ефектна и вкусна...

На Звездев ли е таз рецепта?  Laughing
Цитирай

Варна до морето

Мнения: 2 655
ЕКОЛОГИЧНА СПАНАЧЕНА СУПА

Необходими продукти:

1. 1 глава стар /3 стръка пресен/ лук;
2. 4-5 супени лъжици олио;
3. 2 моркова;
4. 2 супени лъжици брашно;
5. 1,5-2 литра вода;
6. 1 чаена лъжичка сол;
7. ½ кг. спанак /лапад/;
8. 1 чаена чаша овесени ядки;
9. ½ връзка магданоз;
10. 1 супена лъжица майонеза;
11. ½ кофичка кисело мляко;
12. 3 супени лъжици орехи /ситно смлени/;
13. ½ чаена лъжичка черен пипер.


Начин на приготвяне:
НА СУПАТА: В тенджара задушавам морковите и лука, като прибавям малко вода, за да не се пържат. След като продуктите са задушени добре се прибавя брашното и се налива водата и солта на вкус. След като заври се слага спанака да ври около 10 минути. Прибавят се и овесените ядки и се оставя още 15 минути. Оставя се да изтине и се нарязва магданоза.

НА СОСА: Към супата приготвям и сос. Майонезата и киселото мляко се разбиват добре и към тях се прибавя сол на вкус, както и ситно смлените орехи и черен пипер.
Цитирай

Sofia

Мнения: 11 104
Аз го готвя и с месо .

Агнешко месо сварявам предварително , но не до готовност.
Запържвам лук , червен пипер , сол , почти свареното месо. след малко ( около 5 - 7 мин. ) добавям спанака и бульона от месото и сварявам до готовност . Малко преди края добавям малко домати / дом. пюре .

В порциите по желание се слага кис. мляко .
Аз лично така го хапвам , с мляко !  Very Happy
Цитирай

Хасково

Мнения: 816
Ето и моята рецепта:
СПАНАК С КАРТОФИ
600-700 гр. спанак
5-6 средно големи картофа
1 по-голяма глава лук
олио  1 кафена чаша
100 гр. кашкавал
5-6 с.л. галета
сол, черен пипер, магданоз
 Задушавам нарязания лук, след като поомекне слагам нарязания на ивици спанак. Когато се задуши и спанака слагам нарязаните на колелца картофи.Добавям сол /на вкус/,  магданоз, черен пипер. Доливам вода и оставям да ври, остава на котлона докато пълно сваряватне на картофите /водата трябва да изври/.След това се сипва в тавичка, поръсва се с настъргания кашкавал, откоре се слагат галетата и се лага да се запече. По желание може вътре да се сложи и сиренце.
Да ви е сладко! Very Happy
Цитирай

Европа

Мнения: 2 928
Нещо много лесно :

Задушава се спанак със лук.Залива се с яйце ,прясно мляко и натрошено сирене ..... и се пече!
Ами това е!
Да ви е сладко! eat
Цитирай

ISTANBUL

Мнения: 206
СУПЕР рецепти...
Особено сп.супа ми хареса...
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.