Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 30
Здравейте, търсех си работа от 3 месеца най-накрая ми предлагат една, но е на граждански договор и съм на процент. Въпроса е че общо взето всичко ми харесва голяма фирма, млади хора. Но само вида на договора ме притеснява. Според вас дали трябва да започвам?? Какви са предимствата и недостатъците, ако някой знае много моля да ми разясни защото на мен точно не ми е ясно. Предварително благодаря  bouquet

# 1
 • София-Париж-София
 • Мнения: 3 153
За мен гражданският договор има само недостатъци:
-могат да го прекратят по всяко време без предизвестие, защото е срочен и за определен период
-длъжен си в края на годината да внесеш на куп сумите от приходите по гр. договори през годината
-не ти плащат по време на болнични и отпуски
.............. и ред подобни хубавинки! Ако имаш възможност търси работа на трудов договор, ако тази, която ти предлагат няма тенденция да премине в такъв Peace

# 2
 • при децата
 • Мнения: 3 405
Това за болничните и отпуските не е вярно, плащат ти ги, ако се осигуряваш за тях. Но разбира се сам се осигуряваш на цялата сума, не като при трудовите. Мъжът ми работи от дълго време така и освен, че мърмори за данъците и осигуровките, които са за негова сметка, е доволен.

Ако ти харесва всичко останало би могла да пробваш, по-лошо няма да стане Grinning

# 3
 • При хората, които обичам
 • Мнения: 3 193
Анджи, как на цялата сума? Има нормативно признати разходи /35% мисля/.

# 4
 • Мнения: 6 167
гражданксите договори, които аз съм склоючвала в българия са били за извършване на определена работа и не са били обвързани с работно време.
тоест, имало е срок, но при гражданския договор е важен продукта.
удържания процент също е доста голям, защото мисля, осигуровките за сметка на работодателя си ги плащаш от тия пари ( или поне моя случай е бил такъв). т

знам организация, която така си подбираше персонала.
назначи ги за 3 месеца на граждански договори и ги гледа колко могат в работата.
след 3 месеца прави втора селекция и така остават тези, които реално са доказали
че работят.

# 5
 • София
 • Мнения: 15 231
Е, нищо лошо няма в гражданския договор.По принцип това, което е кофти, в сравнение с трудовия е, че просто не се регулира от Кодекса на труда, което автоматично те лишава от някои защити.За данъците - не е вярно, че трябва да са накуп.Може и всеки месец изплащащия да удържа данъка.Накуп се плаща в началото на следващата година само ако не е удържан данък авансово.За отпуските - така е, няма да имаш платена отпуска.За болничните - ако се осигуряваш за временна нетрудоспособност порадиобщо заболяване - какъв е проблемът?Това няма общо с типа на договора NaughtyПрекратяването - ако е за свършена работа, то се прекратява след извършването й.Ако е за ритмични услуги, може да се уговори конкретно при какви обстоятелства може да бъде прекратен/примерно при некачествено изпълнение/.Като цяло  - да, лишена си от защитата не интересите ти при уволнение, която дава КТ.Освен това не ти върви трудов стаж, но пък ти върви осигурителен.
В крайна сметка всичко зависи от работодателите.Работила съм на граждански договор, когато бях още студентка, но хората бяха доволни от работата ми и съм ползвала всички преференции на работещите по трудов договор - отпуск/платен, по тяхно желание/, премии за празници, награди.Болнични не съм излизала, но съм сигурна, че нямаше да ми отрежат парите, ако се бях разболяла.Така че - прецени си хората, може и да не усетиш разликата, че си на граждански.

# 6
 • София
 • Мнения: 30
Благодаря ви на всички, които ми дадоха разяснение по този така неясен за мен въпрос. Фирмата е доста голяма и ще получавам добри пари. Според вас дали ако си регистрирам ЕТ на мое име и се осигурявам ще ми тече трудов стаж,при положение че си внасям всички видове данъци и осигуровки. Притеснявам се ако забременея да не стане така че да немога да си ползвам майчинството.
Още веднъж ви благодаря  bouquet

# 7
 • при децата
 • Мнения: 3 405
Sya, mожеш да ползваш майчинство, ако се осигуряваш за този случай. - временна нетрудоспособност и майчинство.
belinda го е написала. Разликата с трудовия договор е, че при него работодателя заплаща процент и работника процент от осигуровките, а при гражданския ти си поемаш цялата сума. Ако имаш ЕТ положението не е по различно, но мога да попитам за подробности.
Ваня, има нормативно признати разходи, ама кой да се сети Wink
Има и авансово удържан данък всеки месец, а в края на годината се изравнява.

# 8
 • София
 • Мнения: 30
Благодаря ви още веднъж за  отговорите.   bouquet

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт