Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 17 юли 2006, 22:28 ч.

Дневен център в Дупница

 • 3 607
 • 10
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 1 710
Момичета имаме покана от депутатката от Коалиция за България г-жа Маргарита Панева да посетим Дневния център за деца с увреждания в Дупница, защото по нейните думи там се правели много неща. Хубаво е да отидем, така че ви моля ако някой има желание да дойде да ми пише на лични, за да и кажа колко човека ще бъдем. Цялото това нещо ще се състои в сряда в 9 и 30 имаме среща пред Народното събрание. От там тръгва микробус и за 1 час сме в Дупница, разглеждаме и се връщаме. Жената е много мила и е хубаво да има представители от нашата "гилдия".

# 1
 • София
 • Мнения: 1 710
Никой не ми пише  Cry - не знам дали ме разбрахте, че поканата е към всички ви и ще е жалко ако провалим ходенето. Какво мислите, ако го отложим има ли шанс септември да гонаправим? Чак не знам какво да отговоря на депутатката, а жената наистина иска да помогне.

# 2
 • София
 • Мнения: 2 543
Мая, аз при всички положения не мога да дойда. Вече съм сама с Йоан по цял ден. Но исках все пак да попитам - каква е идеята на това ходене? Нещо не ми стана ясно. Да не би да е просто масовка за посещението на тази госпожа в дневния център, която после да се покаже по телевизията и с това ангажиментите й да приключат. Извинявам се, ако е прозвучало тъпо, но имам големи предразсъдъци към депутатите, особено от управляващите в момента, та затова задавам такива въпроси. Защо е необходимо родители от София да ходят с нея на разходка в Дупница? Нека тя отиде, да види какви хубави неща се правят там и да съдейства да се правят и тук. Предварително се извинявам, ако въпросът ми е тъп. Embarassed

# 3
 • София
 • Мнения: 1 710
Значи Иерре, Маргарита Панева е депутат от дупница. Предполагам, че с нейна помощ центърът е станал доста добър и функционира. Освен това тя е от БСП, кметът на Дупница също - така че са работили "заедно" за каузата, което слабо ме интересува. Въпросът е, че за децата се прави нещо и явно с мерак, защото в Дневния център имало и психолог и логопед и работа с родители - ще видим утре какво е всъщност. Няма да има телевизия, жената просто иска да ни покаже, че нещо се прави и че нещо е постигнато. Това е нейно право, защото трябва да видим, че управляващите правят нещо - нали. Тя сама пожела да ни води - как да кажа, харесахме се взаимно, а и жената наистина ни помогна за много от срещите и със зам.мин.на труда и соц.политика и с шефката на ДАЗД. Та просто ще разгледаме. Това е - дано съм обяснила правилно и да си ме разбрала де.

# 4
 • София
 • Мнения: 2 543
Мая, благодаря за разяснението. Ето това на мен не ми беше станало ясно - аз си мислех, че е някаква депутатка от София, която ще ви води там с неясна цел. В никакъв случай не искам да поставям под съмнение нечия загриженост - без друго толкова малко са хората , които ги е грижа. Просто, не ставаше ясно от написаното от теб каква е целта на посещението. Още веднъж - извинявам се, ако питането ми не е било на място.  bouquet

# 5
 • София
 • Мнения: 1 271
осъществи ли се пътуването
какво ви е мнението
  bouquet  bouquet  bouquet

# 6
 • София
 • Мнения: 1 333
Ходихме в Дупница Simple Smile
Бяхме много приятна и весела компания и всички сме с много добри впечатления. Трябва да изкажем огромна благодарност на г-жа Маргарита Панева - показа ни как трябва да се работи и че има ли човек желание и сили за борба за нещо добро може да постигне много.
Накрая на мероприятието Каза една много умна поговорка : Трябва да научим човек как се лови риба, а не да му я купим!!!!!
Та днес ние поне видяхме как се лови риба-има още много да научим обаче Simple Smile

Видяхме невероятно хубави неща направени за Децата с Увреждания и повярвайте ми Официално заявих, че искам да се преместим с Христо и Мими да живеем в този град и да използваме невероятният  център за рехабилитация или живот и здраве Мими да ходи в детската градина, която е с директорка с огромно сърце и с желание да помага на всички деца които имат нужда- и най-важното направила е всичко това действителност.
Впечатлени сме и от социалният център, който все още не е открит, но има сърцата директора и много мотивирани доброволци, стабилни партньори от чужбина и толкова хубави цели за децата с увреждания, децата от малцинствата и за децата от дома който е в града.
Почувствах се не в България.... много са направили тези хора и трябва да вземем пример от тях и да се опитаме да реализираме и ние нещо подобно в София.
Аз не се представих много мъжки навръщане-стана ми лошо и правих неподходящи неща за родител  Embarassed ... когато се почувствам по-добре ще пиша повече.

# 7
 • София
 • Мнения: 1 710
Да допълня казаното - хора някъде има деца, които се интегрират без проблем. Направи ми впечатление с колко специалисти е успяла да се заобиколи директорката на детската градина - просто е воювала за всеки от тях. И наистина както и в исканията ни пише - тя смята че е привилегия да може да интегрира деца с увреждания. Насърчи ни д а не се отказваме, а да продължаваме напред.
Не знам, защо Панева толкова ни хареса, но наистина жената е направила и прави доста за града, поне в това отношение. Мисля че е свястна жена и трябва да продължим контактите си с нея.
Йепе не се притеснявай, наистина не го бях обяснила като хората.  Hug

# 8
 • София
 • Мнения: 997
И аз искам да допълня - всяка една от срещите имаше своя смисъл. В детската градина видяхме нагледно, че интеграцията на деца с различни проблеми може да бъде успешна. Искам да кажа още - в тази градина стоеше надпис - Няма свободни места. Там има интегрирани деца, директорката работи в тази насока изключително активно, но другите родители се натискат децата им да са там. Присъствието на специални деца явно изобщо не ги притеснява. Директорката ни разказа, как едно от здравите момиченца си е харесало едно момченце с ДЦП и го брани със зъби и нокти - не дава дори да го погледнат накриво. Цялата обстановка излъчваше такъв ред и спокойствие....просто да не повярваш.
  Втора спирка - Център за рехабилитация - отново се усещаше същото - ред и спокойствие. Но най-важното беше друго. Центърът за рехабилитация беше разположен в самият център на града, във голяма сграда и добре оборудван. Станал е факт в голяма степен благодарение на кмета и общинските съветници. А това е важно, местната власт да се грижи за своите деца.
 И накрая - социалният център. Място, където възрастните хора с проблеми могат да прекарат приятно деня, да изкарат курс по компютър или чужд език. В момента се открива към него и център за деца, в които ще работят.........и хора с увреждания. Социална институция, финансираща се от спонсорство, но функционираща с подкрепата отново на общината.
 В Дупница видяхме една работеща система, затворен кръг - обществена детска градина, общински център за рехабилитация и благотворителен дневен център. Три институции, допълващи се една-друга. И община, която се грижи за децата с проблеми и техните семейства.

# 9
 • Мнения: 3 075
Страхотно! ето - значи има добра практика! защо не се популяризира и да се изпълни и в други населени места?

# 10
 • София
 • Мнения: 997
На практика в София съществуват няколко благотворителни дневни центъра за деца. Бях обещала да пусна координати, но нали влязох в болница......Има и детска градина....тази в Бояна. Има три масови градини с разработена система за интеграция на деца. Има и център за рехабилитация....болницата на д-р Чавдаров. Но сякаш липсва координация, тази координация, която може да бъде създадена от общината. Не казвам, че тези проблеми са само задължение на кмета, но общината може да помогне. Поне така аз си мисля..............

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт