Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 18 юли 2006, 08:07 ч.

Здравни услуги за дете в друг град

 • 445
 • 5
 •   1
Отговори
 • Мнения: 191
Здравейте!
След няколко дена внукът ми/ на година и два месеца/ ще дойде за един месец на гости при дядо и баба. Дъщеря ми ще си остане в София и ще започва работа. Какво трябва да ми подготви, за да мога, да го водя на преглед в нашия град, ако се наложи.
Полагат ли се при такъв случай безплатни прегледи?Може ли друг педиатър да му стане като личен за времето на пребиваване при нас?

# 1
 • София
 • Мнения: 8 563
Ние мислим да ходим на море /за около 2 седмици/ и аз поисках здравната книжка на дъщеря ми от GP-то.Тя ми отговори,че не е нужна,защото всички деца се осигуряват т.е. и дасе наложи да я заведа на лекар /не дай боже/ не би трябвало да ме върнат.Но все пак аз  мисля да я взема.
Иначе май съм чувала,че има нещо като временен избор на лекар,но не съм сигурна.Най-добре здравната книжка на детето да върви с него!

# 2
 • някъде ... тук ...
 • Мнения: 5 722
http://www.nhif.bg/bg/default.phtml?w=1024&h=738
Цитат
Ако здравноосигурените граждани пребивават в друго населено място за срок до един месец и трябва да получат медицинска помощ, могат да се обърнат към всеки общопрактикуващ лекар за съдействие. Необходимо е да му представят здравноосигурителната си книжка. Ако им се налага да пребивават в друго населено място за срок от един до пет месеца, трябва да направят временен избор на общопрактикуващ лекар. За целта закупуват от районната здравноосигурителна каса или от книжарница за медицинска документация регистрационен формуляр за временен избор. Формулярът се попълва от лекаря, който ще обслужва гражданите за периода на пребиваването им на новото място.

При извършване на временен избор здравноосигурените лица се ползват с всичките си права по реда на Закона за здравното осигуряване и Националния рамков договор. Лекарствата, които хроничноболните ползват за домашно лечение, ежемесечно се предписват от общопрактикуващия лекар или от специалиста, който временно следи състоянието им. Рецептите се изпълняват в аптеки, сключили договор с РЗОК в района, в който е упражнен временният избор.

При изтичане на срока на временния избор автоматично се възстановява постоянният избор на общопрактикуващ лекар.

Здравноосигурените лица, на които е поискано да заплатят оказаната им инцидентна медицинска помощ по време на почивка и ваканция, трябва да изискат от лекаря финансов документ за платените суми. При нарушаване на правата им на здравноосигурени, те могат да подават жалби до РЗОК, като в случаите на неправомерно взети суми прилагат копие от финансовия документ, издаден от лечебното заведение.

# 3
 • Мнения: 191
Много ви благодаря за бързите отговори. Знаете ли , за сетен път се убеждавам в изключителната помощ, която получавам от този форум, използвам случая да поздравя всички форумци, които помагат.
Благодаря още веднъж.

# 4
 • Добрич
 • Мнения: 3 228
На мен ми се наложи на два пъти да ползвам услуги на лични лекари в Созопол, докато бяхме там на почивка. Нямаше никакъв проблем. Трябваше им само синята книжка и това е!

# 5
 • Мнения: 18 821
На мен ми се наложи на два пъти да ползвам услуги на лични лекари в Созопол, докато бяхме там на почивка. Нямаше никакъв проблем. Трябваше им само синята книжка и това е!
а на мен ми се наложи да търся спешна помощ във варна,но никъде не пожелаха да ме прегледат без 20 лв такса!дори в спешен кабинет на окръжната им болница!нито със синя книжка ,нито с кавото и да е!това се случи миналата година,когато на всичкото отгоре бях бременна!в друг град сме водили детето,и нямаше никакъв проблем,но точно във варна явно бяха решили че ще си взимат парички от туристите Wink
е,то е ясно че накрая се принудих да платя 20 лв,но се  погнусих от лекарите там Crossing Arms

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт