Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 18 юли 2006, 21:23 ч.

Нахапали едно дете в яслата...

 • 2 734
 • 66
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 5 475
Сигурно помните как преди има няма 3 месеца ви се жалвах как моите момичета плачат от яслата и се чудех и маех дали ще свикнат - е свикнаха и сега другите плачат от тях. Confused Embarassed
Вчера са нахапали (не ухапали) едно момченце от тяхната група.
Майка ми го е видяла днес - целите му ръчички са били сини, а според сестрите и лелите те тримата най-много си играели заедно и били приятели.И на площадката пак заедно си играят. Утре имаме среща с бащата (по негово желание), а аз всъщност не зная какво ще уточняваме на тази среща Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes.
Не мога да заема позиция, защото не сам била там, но мисля, че и персонала има някаква вина, защото явно доста време са били оставени без надзор за да имат време да го нахапят...
Просто не зная как да реагирам. Днес (а и не само днес) си обяснявахме как е лошо да се хапе и как боли ( те всъщност пркрасно знаят, защото се хапят и една друга, но досега белези не е имало). Не вярвам да съм постигнала голям успех с обясненията, защото те всъщност са на 1.9 г. и все още не разбират съвсем сериозността на случката.
А пък това, което най-много ме изуми, че вчера сестрата след случилото се се е обадила на родителите в работно време за да им съобщи, че детето им е нахапано  #Crazy #Crazy #Crazy с каква цел не зная.
По принцип се опитвам да бъда либерална майка и да ги оставям сами да се оправят, но досега на сме имали такива изцепки, когато са с мен или баща си не посягат т.е. не повече отколкото другите деца и обикновено отвръщат, ако някой тях ги удари, а не започват първи. 
Дайте съвет какво да правя и в конкретната ситуация и изобщо с хапането. Опитах се да си представя как аз бих реагирала, ако съм на мястото на другия родител, ама пак не знам какво да правя. Да са малко по-големи, да разберат ако ги накажеш или като им обясниш ама на тази възраст - трудна работа  Confused Confused Confused

# 1
 • София
 • Мнения: 15 241
Абе никак не е приятно, ама чак пък среща newsm78Ти какво да направиш - да накажеш бебетата прави в ъгъла newsm78Този татко нещо май се е афектирал, ама не на когото трябва.Къде е била лелята?Чия работа е да ги варди да не се изпопребият?
Ники имаше същия проблем с едно приятелско детенце - уж си играят, играят и нашия изведнъж налита да го мачка, души и хапе.Аз знам, че го прави от радост, но другото детенце се плашеше и с основание.Майка му просто предупреди в яслата да ги наблюдават и ако се сдушат, да ги държат далеч един от друг.Не съм чувала за проблеми след това.

# 2
 • София
 • Мнения: 2 788
Неприятна история. Утре ще се извиняваш на таткото и ще му разкажеш всичко, което описа по-горе, също ще му обещаеш, че ще направиш всичко необходимо това да не се повтори. Наистина при такива малки деца, как да му обясниш, че другото има ОХ. Ами ще говориш, ако имате практика нещо да купувате на излизане от яслата, ще ги лишиш и ще обясниш защо. Поговори и с персонала в яслата, нека ги наблюдават непрекъснато. Къде са били те? Как могат да останат сами? Никак не е приятно да видиш детето си синьо.

# 3
 • Му Кинд Оф Плаце
 • Мнения: 4 033
Бащата сигурно се е притеснил, но мисля, че срещата трябва да бъде с персонала и родителите, а не само между родителите, щото къде са бляли тез лелки-то не е било мигновено.
Не виждам нищо изумително в решението на сестрата-все пак синините трябва да имат някакво обяснение.
Стискам палци да няма ексцесии утре и да се разбере какво точно е станало  Peace

# 4
 • Мнения: 34 844
Прекалено са малки, освен постоянен надзор, няма друго решение.
Вината е изцяло в персонала, това са си бебета!

# 5
 • София
 • Мнения: 4 955
Той бащата трябва да се срещне с лелките,не с теб,защото вината е изцяло тяхна и в това време те са имали отговорност над децата.Човека с право е притеснен,но не се е насочил към правилния човек просто и трябва да ги стресне малко,че следващия път може нещо друго да се случи.

# 6
 • Мнения: 1 291
Имали сме подобни случки в яслата с баткото. И при нас действаха така - веднага се обадиха на родителите на нахапаното дете, за да са наясно като идват да си го вземат. Така емоциите са отшумели и родителите не се разправят с лелките, а търсят другата страна.

# 7
 • Мнения: 1 866
Поискай срещата да е в присъствието на персонала, който е бил там по време на случката. За мен те трябва да поемат отговорност, а не да се измъкват и да ви оставят да се разправяте сами.

# 8
 • в гората
 • Мнения: 2 979
И моята си я взех един ден нахапана, но ми се струва адски нелогично да търся родителя за оправдание. Пък и те какво ще направят newsm78...

Познавам една мама (тя си знае коя е) Wink, която какво ли не прави за да накара детето да не хапе и не и не Confused...

# 9
 • Варна
 • Мнения: 9 710
И Мони се е прибирала нахапана от яслата. Не съм предизвиквала срещи - единия път се засякохме с таткото на момиченцето, което я беше ухапало и му казах - честно казано, не знам какво може да направи той по въпроса... нито защо му го казах... Оставих децата да се оправят сами. Резултатът е, че сега се търсят постоянно и са първи приятелки Crazy!

# 10
 • New Zealand
 • Мнения: 5 183
Доста неприятна слу4ка!
Таткото явно е афектиран, то е ясно. И е решил да се разправи "по мъжки", но не с когото трябва. Да защити сина си, който е жертва в слу4ая. Но аз мисля 4е жертва са вси4ки, жертва на немарливостта на персонала!
Бъди подготвена, оба4е, и за доста грубо отношение от негова страна. То зависи от темперамента и културата му най-ве4е. И все пак ти настоявай да потърси/ТЕ отговорност на персонала, а не само теб да хока.

# 11
 • София
 • Мнения: 31 598
В яслата Дияна и нейните приятелки постоянно се хапеха. Само веднъж учителката не ги беше видяла, Дияна имаше синина на ръката. Учителката ми се извини. Иначе децата си правеха верижна реакция, едната ухапала другата, 2рата - 3та и т.н.
Персонала е длъжен да наблюдава и да следи децата. Сега някой ще скочи "децата в групата са много", и това ще е вярно, но всеки ще си дръпне чергата към себе си.
Оставям си детето в 8:30 на вратата на групата, и до 18:30 отговорността за него е поета от персонала.

# 12
 • в блока на борците
 • Мнения: 442
една подобна случка и от мен. подобна, ама не съвсем. на моя позната момченцето ходеше на ясла. един ден така ухапва едно момиченце по бузата, че откъсва месо и става много грозна рана. бащата, когато идва да си вземе детето (не знам дали от яслата са му се обадили, сега като се замисля, явно - да), нахълтва в стаята с децата и шамаросва момченцето. къде са били лелките и в двата случая - не знам. сп оред мен, те са виновните. след тази случка майката на момченцето го премести в друга ясла. то, когато видеше бащата-побойник на улицата, започваше да плаче и да се крие... изключително неприятна история и за двете страни.
според мен е абсурдно да се обвиняват децата за хапането. почти толкова абсурдно е и да се обвиняват родителите на хапещите деца. почти всички деца на тази възраст хапят - тъй като речникът им е още много беден, това е единственият начин да се наложат.
не си представям какво ще иска този баща от теб - не вярвам да си мисли, че учиш и поощряваш децата си да хапят. дано да достатъчно разумен човек, да е размислил и да се е успокоил до утре и да насочи упреците си там, където трябва.

# 13
 • New Zealand
 • Мнения: 5 183
нахълтва в стаята с децата и шамаросва момченцето.

Ужас!!!
Ама къде са били тези хора? И при двата слу4ая е направо подсъдна немарливост - хапането и шамара в последствие!!!  #Cussing out

# 14
 • VLC/SP
 • Мнения: 3 098
И аз мисля,4е след като сме оставили децата в детската градина,плаЩаме си за това,би трябвало да гледат и възпитават децата ни.А какво се полу4ава,те са оставени да се забавляват и оправят кое как дойде и ето го резултата.
Виновни родители в слу4ая няма,така мисля аз,все пак в момента децата са били на грижите на възпитателките.
Моята дъЩеря известно време,докато се адаптира към новата обстановка в градината,се връЩаше вкъЩи страшно изпохапана.НиЩо не казах.След една седмица запо4на да пребива всеки,който я нарани по някакъв на4ин.Направиха ми забележка,но аз им казах,4е Ще се оправя както намери за добре.
ИзобЩо,забелязвам,4е вместо да се нау4ават на песни4ки,игри4ки,те сякаш стават по_агресивни,като 4е ли за война ги готвят по тези градини. Confused

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт